Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Syllabux

63 bejegyzést írt és 339 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Eddig bárkit kérdeztem a 24 órai zárás mellett kampányolók közül, senkinek se volt kidolgozott, közép-, vagy hosszú távú terve arról, hogy mi lesz a kerülettel, ha bedől a Bulinegyed. Ongjerth Richárdot, a Magyar Urbanisztikai Tudásközpont vezető tanácsadóját arról kérdeztem, milyen jövő vár erre a…..
Syllabux 2018.02.04 22:10:32
@teéjesenmindegy: fussunk neki még egyszer.
Nem azt mondom, hogy senkivel sincs gond, csak azt, hogy nem 200 000 ember üvölt, hány és hugyozik hétvégenként, hanem csak egy töredékük.
Továbbá, nem azt mondom, hogy nem szemetesek az utcák, nem azt mondom, hogy nincs zaj, hanem azt, hogy ezek a problémák kezelhetők.
Emellett azt mondom, hogy a 24 órai zárás nem megoldás. Rövid távon azért nem, mert első körben fokozza a bajt, hosszú távon pedig azért nem, mert senkinek sincs kidolgozott kerületfejlesztési koncepciója. Abban reménykedni, hogy ha eltűnik a Bulinegyed, varázsütésre minőségi turisták árasztják el a várost, naivitás.
Szerintem olvasd el még egyszer az interjút. Ha nem hiszel az interjúalanynak, kérdezz meg más, elismert szakértőt. Akár többet is. :)
Syllabux 2022.05.03 09:31:59
@Reactor: látom felvertek hajnalban. A Bulinegyednek vége, az őrjöngők többsége magyar - bár kezdenek visszaszivárogni a brit legénybúcsú csapatok - az önkormányzat viszont nem teszi a dolgát, pedig a gyakorlatból tudjuk, mit kellene tenni ahhoz, hogy élhető legyen ez a kerületrész. Ha nagyon sokat mondok, kb. 4000 embert érint a probléma, és pár éve megtartott népszavazáson az itt élők közük pontosan 1953-an szavaztak az éjféli zárórára, azaz ők akarták beszántani a Bulinegyedet. Ez ugyan nem sikerült, de a covid elvitte. Ha abban reménykedsz, hogy az önkormányzat vagy a kormány megoldja a problémát, ki kell ábrándítsalak: nem fogják. Nem azért, mert ne tudnák, hanem mert mással vannak elfoglalva - a képviseleti demokrácia legnagyobb dicsőségére. Ez van.
      Ma a legfontosabb nemzeti érdekünk  az, hogy azt a szörnyű válságot, amelyet a koronavírus idézett elő, Magyarország a lehető legkisebb veszteséggel vészelje át.  Magyarok ezreinek élete, magyarok százezreinek munkája, egzisztenciája a tét.      Fél évig is eltarthat, amíg vége lesz ennek a…..
A Covid látványosan letérdeltette a budapesti turisztika-ipart. Bár sokan reménykedtek a július-augusztusi feltámadásban, ez nem jött be. Gyakorlatilag visszazuhantunk 2008-ba, azzal a különbséggel, hogy most jóval több eszkimó igyekszik becserkészni a hazai fókákat, de a fapadosokkal ideözönlő,…..
Syllabux 2020.08.27 10:45:37
@shitgun: szóval azért költözzenek el a Bulinegyedben élők, mert a lakóövezetbe költöző vállalkozások nem tartják be a hatályos jogszabályokat, és a lakóközösségekre hárítják a működési költségeik egy részét? Pazar logika.
Syllabux 2020.08.27 13:20:31
@shitgun: de pont arról szól ez a poszt, hogy a lakóknak mégis csak van ráhatása a negatív változásokra. Most elindult egy folyamat, aminek a végén ki fog kristályosodni egy olyan szabályrendszer (működési forma), ami a nagy többség számára elfogadható.
Az a lakó vagy vállalkozás, amelyik nagyon elégedetlen pedig elköltözik - ahogy te is írod.
Syllabux 2020.08.27 19:18:30
@Zsolttttt: komcsi ötlet, hogy nem háríthatod másokra a működési költségeidet? Mesélj még...
Nyilvánvaló, hogy a budapesti turizmust nem a 15%-os világgazdasági visszaesés fekteti meg, hanem az, hogy be kell tartani az érvényes jogszabályokat. Értem, hogy a kommancsok hibája, hogy nem gyűjtöttél elegendő tartalékot amikor dőlt a lé egy esetleges válság idejére (tudod, ez olyan ciklikus dolog, ami rendszeresen beüt), de ha egy évben nem mentél volna 4x nyáron snowboardozni, télen szörfözni, és nem lisztezted volna be az arcod minden hétvégén, talán most nem dőlne be a vállalkozásod.
Legyen itt egy zebra! című kampányunk befejező hetéhez érkeztünk legfrissebb beszámolónkkal a Rákóczi útról...
Syllabux 2019.10.06 08:10:59
Ott élek, és tényleg nagyon jó lenne ott egy zebra.
@ember100: gépkocsiforgalom és tömegközlekedés ügyben javaslok egy közelebbi fővárost: Bécset. A városmagból napközben ki van tiltva a gépkocsiforgalom, és láss csodát, az ott lakók élnek, a város működik, az emberek esznek, vásárolnak, stb.
Syllabux 2019.10.06 10:44:16
@KisIst: a bécsi tömegközlekedés valóban jobb, ugyanakkor Budapest termeli meg az ország GDP-jének közel 40%-át, és ebből juthatna a tömegközlekedés fejlesztésére is. Egyébként elég sokan élnünk itt, akik tömeggel, kerékpárral vagy gyalog közlekedünk, szóval meg lehet ezt oldani gépjármű nélkül.
Közelednek az önkormányzati választások, és ismét felbukkant a feledés homályából a 24 órai zárás tavalyi népszavazáson elbukott ötlete. Minden ellenzéki erő – és van belőlük három – azzal kampányol, hogy ha győz, ledobja a Bulinegyedre az atombombát. Tényleg ki fogják nyírni a…..
Syllabux 2019.09.18 22:02:33
@teéjesenmindegy: kapaszkodj meg: még én is ismerek olyan vállalkozót, aki ideköltözött a Bulinegyedbe.
És persze van a másik réteg, aki lakást bérel, azaz fizet azért, hogy itt lakhasson, Nekik is jó, a tulajoknak is jó - értem, hogy neked nem tetszik a dolog, de ez nem változtat a helyzeten.
@OrangeBox: linkeld már be azt a körúti felvételt. Kevered valamivel, ami nem baj, mással is előfordult, hogy tévedett, csak ne engem hülyézz le.
És linkeld be kérlek azt a forrást is, amiből kiderül, hogy a lakók közel 40%-a elmenekült a kerületből, mert elég légből kapottnak tűnik.
Mondjuk az, aki airbnb-zik, és a bevételéből bérel egy másik lakást, és vígan él a maradékból, arra mondhatod, hogy elmenekült innen, de valójában csak okosan használja föl a gazdasági erőforrásait, ahelyett, hogy rinyálna. És igen, pont annyit ér majd a szavazata, mint a tied, és neki nagyon nem érdeke, hogy beszántsák a Bulinegyedet, vagyis ennek megfelelően fogja behúzni az X-et.
Az a baj, hogy a dögöljön meg a szomszéd tehene is alapon rágörcsöltetek a 24 órai zárásra, ahelyett, hogy olyan megoldásokat keresnétek, ami nektek is előnyös és a másik fél számára is elfogadható. Még nagyobb baj, hogy van pár ember, aki a problémák megoldása helyett abban érdekelt, hogy hergeljen titeket - vagy azért, mert erre akarja építeni az egzisztenciáját, vagy pedig azért, mert a 24 órai záráson túl képtelen bármilyen megoldást kicsiholni magából.
@élhetetlen: az nem baj, hogy különböző feltételezéseket gyártasz a Bulinegyeddel és velem kapcsolatban (elvégre szabadságodban áll), de mint mondtam, ez egy másik kerület, más problémákkal - még akkor is, ha felületesen nézve vannak átfedések.
Amennyiben itt a bejegyzés alatt föltekersz a toncsi64.-nek adott válaszomra, ott egy csokorra való abból, hogy miket csináltunk azokkal együtt, akik nem csak a szájukat tépik. Megjegyzem, messze nem teljes a lista, és azt is tudjuk, hogy nagyon az elején vagyunk. Mindenesetre talán több, mint rákényszeríteni a kerületvezetést, hogy dobjon ki az ablakon 42 milliót egy érvénytelen népszavazásra.
Syllabux 2019.09.19 11:22:01
@élhetetlen: attól más, hogy itt nem 2 kocsma működik, hanem egy évi 6,5 milliárdos állami bevételt termelő, 10 000 embert foglalkoztató iparág, ami - mint már többször leírtam - feltette Budapestet a világ turistatérképére.
A szemetet el lehet takarítani - erre többféle megoldás létezik -, a zaj is kivédhető.
Tök jók a javaslataid, csak az, aki havi 400 000-et keres 1 rövidtávra kiadott lakással, inkább ezt fogja választani, és nem azt, hogy nagyon kedvező áron adja ki diákoknak a saját ingatlanát - még akkor is, ha 1 évre adómentességet kap cserébe.
Értem én, hogy madártávlatból nagyon egyszerű ezeknek a problémáknak a megoldása, de akik a gyakorlatban foglalkoznak a Bulinegyed működéséből fakadó gondok semlegesítésével tudják, hogy hogy mennyi idő és energia a jelenleg rendelkezésre álló anyagi és humán erőforrásokkal, a jelenlegi hatósági, hivatali, jogszabályi rendszer keretei között megoldást találni valamire.
Semmi gond azzal, hogy osztod az észt olyan helyzettel kapcsolatban, amiről lövésed sincsen, csak mosolyogtató. Le lehet radírozni a Bulinegyedet a térképről, és az az 10 000 ember, aki jelenleg közel nyugati bérekért dolgozik itt, majd elmegy külföldre, nem mellesleg visszaesik a turistaforgalom, még annyi se jut kerületfejlesztésre, mint eddig, bedőlnek az ingatlanfektetések, stb - és értem, hogy ez számodra vonzó verzió, de engedd meg, hogy sokan másként gondolják.
Lehet köpködni a vállalkozókat, de a semmiből hoztak létre egy döglött kerületrészben egy világhírű terméket. Értem, hogy te százszor sikeresebb vagy a saját szakmádban, mint ők a magukéban, ezért mélyen lenézed a teljesítményüket, de fogadd el, hogy annak is megvan a maga bája, hogy - ellentétben az 1000 éves magyar gyakorlattal- most nem arra törekszünk, hogy az egyik csapat földbe döngölje a másikat, hanem arra, hogy közösen alakítsunk ki egy olyan működési modellt, ami valamennyi érintett fél többsége számára elfogadható.
A tapasztalat azt mutatja, hogy el lehet érni egy olyan helyzetet, amikor az itt élők számára a Bulinegyed több előnyt nyújt, mint amekkora hátrányt jelent. Akinek meg végképp nem felel meg, az elmegy egy számára vonzóbb kerületbe – a tapasztalat azt mutatja, hogy sokan boldogan költöznek ide.
Syllabux 2019.09.20 09:15:37
@OrangeBox: Bíztam benne, hogy erre a videóra gondolsz, az ugyanis – mint ahogy az az első másodpercekben kiderült a felvételből – állításoddal ellentétben nem a körúton, hanem a Rákóczi úton készült.
Sokat elárul rólad, hogy annyira nem ismered a kerületet, hogy összetéveszted a körutat a Rákóczi úttal. Ugye nem gond, hogy ezek után a „napi szinten járok arra” kezdetű megjegyzésedet nem veszem komolyan.
Szeretném leszögezni, engem nem zavar, hogy idejársz égetni magad, de javaslom, legközelebb tájékozódj, mielőtt elkezded két kézzel osztani az észt.
@élhetetlen: én a következőt tapasztaltam: a fiam az egyik élvonalbeli nyugat-európai egyetemen végzett. Minden évfolyamtársa és tanára járt már a Bulinegyedben (hozzáteszem, ők is egész Európából érkeztek), és halálosan irigyelték, amiért itt lakik. Hozzáteszem, ez nem valami büfé-ruhatár szak, hanem magasan kvalifikált kutatókról van szó. Ennyit a Bulinegyed közönségéről, akiket te nemes egyszerűséggel hányóturistázol – ami jelzi, hogy a helyzet némileg árnyaltabb annál, mint hiszed. Nem azt mondom, hogy nincsenek barmok a Bulinegyedben, hanem azt, hogy az ide látogatóknak nagyon szűk százalékát teszik ki.
Tök jó, hogy ötletelsz, nyomod a faék egyszerűségű megoldásaidat, meg elmondod, "egyszerűen nincs igazam", de megjegyzem, hogy én – veled ellentétben – nem a sajtóból ismerem a problémát.
A Bulinegyed ismét kiverekedte magát az újságok címlapjára. Először a kerület korábbi – amúgy jogerősen elítélt – MSZP-s polgármestere, Hunvald György jelentette be, hogy kilép a pártjából, és független polgármester-jelöltként indul. Nem sokkal később, Moldován László, az LMP lemondott budapesti…..
Syllabux 2019.08.15 10:35:08
@Pityerke: a Bulinegyed sokat szelídült a 2 évvel ezelőtti állapotához képest. Az önkormányzati takarítás, mint mondtam, nem tökéletes, de már megmutattuk, hogyan lehet jobban csinálni. Talán a kerület vezetése is ráharap.
Csak szólok, hogy a lakosságba az itt élő vendéglátósok, szállásadók és az alkalmazottaik is beletartoznak. Ugyanúgy, ahogyan te is.
A lakások és vendéglátóhelyek hangszigetelése és légkondicionálása pedig megoldandó feladat.
Ez a blog arról szól, hogy a Bulinegyed működéséből fakadó problémákat nem csak a Bulinegyed beszántásával lehet megoldani. Vagyunk páran, akik nem a politikai karrierünket építgetjük a lakosság jogos indulatainak szításával, hanem a problémákat akarjuk megoldani. Ez nem gyors munka – rengeteg gond van – de szerintem már többet elértünk, mint azok, akik csak annyit tudnak felmutatni, hogy belehajszolták a kerületet egy 42 milliós, bukott népszavazásba, illetve Tarlóst abba, hogy ostobaságokat beszéljen.
Syllabux 2019.08.15 15:03:48
@Pityerke: a Bulinegyedben élők közül 1953 ember szavazott a 24 órai zárás mellett. A kerület lakosai közül összesen 4572-en támogatták a 24 órai zárást. Egyébként Vattamány Zsolt 7 089 szavazatot kapott legutóbb, vagyis a polgármester támogatottsága nagyobb volt, mint a 24 órai zárásé.
Azt, hogy mennyibe kerülne a takarítás a Bulinegyed nélkül, nem tudjuk.
A rendőrség szerint közbiztonság jó a Bulinegyedben, ami megegyezik a személyes tapasztalataimmal.
Szerintem elszámoltad magad a hangszigetelés valós költségét illetően, de az általad leírt összeg is kevesebb, mint az állam Bulinegyedből származó 1 éves bevétele. Viszont attól tartok, hogy Moldován Laci, Garai Dóri vagy Vajnai Attila nem elég ügyes tárgyalópartner ahhoz, hogy ezt a pénzt kisimogassa a kormányzatból – a DK pedig már elbukott ezen a próbán.
Nem akarok számháborúzni, de a Bulinegyed kb. 10 000 embernek ad munkát, és 6,5 milliárd forintnyi adóbevételt jelent az államnak (vagyis elvileg neked és nekem is), szóval a Bulinegyed beszántásának követelése helyett célszerűbb lenne a problémák megoldására összpontosítani.
Syllabux 2019.08.15 15:57:24
@Pityerke: senki se mondta, hogy 1 hét alatt fogják leszigetelni a lakásokat. Viszont, ha 2017 óta nem a 24 órai zárás átverésével lettetek volna elfoglalva, akkor valószínűleg beljebb lennénk.
Továbbra is az a baj, hogy erkölcsi kérdésként kezelitek a problémát, ami politikai eszközökkel kívántok megoldani, ahelyett, hogy reális és konszenzusos megoldásokat keresnétek.
Ami az utolsó mondatodat illeti: azért a Bulinegyed valamivel kellemesebb és vidámabb hely, mint a koncentrációs táborok. Értem, hogy indulatos vagy, és időnként megszalad a tollad, de az ilyen típusú érvelés nem visz közelebb a megoldáshoz.
A Bulinegyed működése fokozott zaj- és szemétterheléssel jár. Az utóbbi probléma láthatóbb, úgyhogy érhető, hogy az önkormányzat elsődlegesen erre fókuszált. A kerület tavaly 130 466 000 Ft-ot költött takarítógépek és haszongépjárművek beszerzésére, és 449 866 000 Ft-ot az utcák és terek…..
Syllabux 2019.06.06 16:12:57
@lutria: A gyakorlati technológia az ilyen szennyeződés eltávolítására: bulinegyedszele.blog.hu/2019/04/05/szimpla_megoldas
De az a legkínosabb az egészben, hogy az önkormányzat naponta lemosatja a Kazinczy utcát, csak olyan tempóban rohannak át a takarítók a kerületen, hogy nincs idejük rendesen lemosni a közterületet.
@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: Te se láttál még az utcán guggoló bulituristát. :) Simán odatisztelnek a járdára. Nem csak a pasik, a csajok is. Amivel 2 gond van:
1. Alig van nyilvános WC a kerületben, és ez láthatóan és érezhetően megbosszulja magát.
2. Nincs rendesen megszervezve a Bulinegyed takarítása.
Syllabux 2019.06.08 13:35:10
@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: Hajnalban már nincs nyitva annyi kocsma, valószínűleg ez az egyik oka a jelenségnek. A másik, hogy van az a módosult tudatállapot, amikor a járdára ürítés jó megoldásnak tűnik.
Én sajnos már többször láttam ilyet és nem vagyok egyedül. Egyébként jól ismerem a környékbeli kutyákat, olyan nagy testű négylábú, ami ekkora halmot lenne képes produkálni, nem jár a Kazinczyban. Ez kétlábú elkövető volt.
Syllabux 2019.06.09 12:58:52
@Na hogy érzi ez a Wágner magát?: van, ami 4-körül zár, van ami éjfélkor, van, ami 3-kor - és ez a kis helyeknél attól is függ, milyen aznap a forgalom.
Én csak 8 hónapja nyomom minden péntek--szombat-vasárnap hajnali 3 és reggel 7 között kint az utcán a Kazinczynak ezen a szakaszán, úgyhogy talán van némi rálátásom a helyre, beleértve az ebben az időszakban sétáltatott ebeket is, de ha szerinted kamu, akkor legyen neked igazad. :)
A kamudílerek állandó gondot jelentenek a Bulinegyedben. Nem azért, mert az ördögtől való, ha az itt bulizók némelyike elszív egy-egy spanglit, hanem mert a turistáknak az utcákon drogot kínáló, több fős csoportok a legszemetebb módszerekkel próbálják lehúzni áldozataikat, ahogy az az RTL Klub…..
Syllabux 2019.05.18 19:43:54
@MAXVAL bircaman közíró: milyen igazad van, pont ebbe az irányba megy a világ. Ja, nem.
Amúgy, ha elolvastad volna a posztot, látnád, hogy baromira nem a drogfogyasztásról, hanem egy közbiztonsági problémáról szól. A Bulinegyedben ugyanis ez a gond, és nem az, hogy nincs totalitárius rendőrállam.
Syllabux 2019.05.18 20:00:41
@morph on deer: köszi, javítva. :)
Amikor reflektorfénybe kerül a Bulinegyed, felnagyítva látjuk a problémákat, amitől persze elszabadulnak az indulatok. Szó nincs arról, hogy gondoktól mentes lenne itt az élet, de abban is van valami hamisítatlan kelet-európai báj, hogy mindenki tökéletes megoldást akar, és persze már tegnapra.…..
Valahányszor szóba kerül a Bulinegyed problémája, a kommentelők döntő többsége megmondja a tutit: oldja meg az önkormányzat, a rendészet, a polgármester, a rendőrkapitány, a főpolgármester, a képviselők, az országgyűlés vagy a kocsmárosok. A valóság azonban kicsit összetettebb. A legnehezebb…..
Syllabux 2019.04.14 03:17:04
@Sir Galahad: a gond csak az, hogy ez nem etikai kérdés, hanem gyakorlati. Lehet baromi tetszetős mondatokat írni, de ettől még nem tűnik el az utcáról a hányás.
A társasházak tudják a legegyszerűbben rászorítani a kocsmákat – pontosabban: a kocsmáknak helyet biztosító tulajdonostársakat –, hogy fedezzék a ház körüli járdaszakasz takarítását. Ehhez persze el kell menni a közgyűlésre, be kell vállalni a konfliktust, és meg kell szavazni, hogy ezt a költséget a lakóközösség a kocsmáknak helyet biztosító tulajdonosokra terheli, hiszen az ő üzleti tevékenységük eredménye az utcákat elborító mocsok. De arra várni, hogy valaki majd megoldja a problémát helyettünk, fölösleges.
Egyébként, mint az előző posztból és az itt belinkelt videókból kiderül, vannak vállalkozók, akik sokat tesznek azért, hogy normalizálódjon a helyzet a Bulinegyedben. Szerintem ebbe az irányba érdemes elmozdulni.
Syllabux 2019.04.14 08:57:58
@Sir Galahad: mint már mondtam, lehet etikai magaslatokról osztani az észt, de nekünk, akik itt élünk, nem arra van szükségünk, hogy kétezer kommentben jól elmondják, hogy mi lenne a hatóságok dolga, hanem arra, hogy tiszta legyen az utca.
Ha utána néztél volna persze tudhatnád, hogy a hatóság legfeljebb arra tudja rászorítani a kocsmárost, hogy maga előtt takarítson – amibe azért sok minden belefér. Viszont ha a kocsma mellé hánynak, azzal a hatóság a jelenlegi jogszabályok mellett legfeljebb annyit tud kezdeni, hogy szénné bírságolja a társasházat – azután a lakóközösség vagy továbbhárítja a kocsmának helyet biztosító albetét tulajdonosára a bírságot, vagy nem.
Szóval egyszerűbb megszervezni a takarítást – ezt akár a közös képviselő is megteheti – és megszavaztatni a lakógyűléssel, hogy a kocsmának helyet biztosító lakótárs állja a költségeket.
Syllabux 2019.04.14 20:21:45
@Sir Galahad: ez a javaslatod – illetve ennek szelídített verziója a 24 órai zárás –, még a Bulinegyedben élők körében is alig 17%-os támogatottságot tudott szerezni az erről szóló népszavazáson, úgyhogy felejtős.
Az az igazság, hogy a lakók kezében ott van a probléma megoldásának eszköze, csak használni kéne. A lakógyűlés a demokrácia legtisztább megjelenési formája. Ráadásul három esetben birtokvédelmet is kérhetünk: zaj, szemét és szag esetén, amiből a legtöbb kocsma simán produkál kettőt.
Ha a lakóközösség jól fogja meg a dolgot, a hatóságok segítenek. De azt várni, hogy a hatóságok maguktól veselkedjenek neki a probléma felszámolásának, illúzió.
A Bulinegyedre két módon reagálnak az itt lakók. Egy részük FB-posztokkal, tüntetésekkel, tiltakozó akciókkal próbálja kikényszeríteni, hogy valaki oldja meg helyettük a problémát, ami alatt azt értik, hogy a döntéshozók és a hatóságok szigorú rendeletekkel döntsék be a Bulinegyedet. Mások inkább a…..
Syllabux 2019.04.07 13:18:57
@blöff: az önkormányzat megtette amit tudott. Takaríttat, és az olyan amilyen.
A másik: az önkormányzatnak arra sincs kapacitása, hogy az egyébként alultervezett felügyeleti-díjat beszedje - amit többek közt kötelezően takarításra kéne fordítani.
2017 óta sokat, sokszor elmondták, mi lenne az önkormányzat és a különféle hatóságok dolga - de teljesen mindegy, hogy igazuk van-e vagy sem, mert a tapasztalat azt mutatja, hogy puszta háborgással semmire se megyünk, ellenben ha partnernek tekintjük a különböző hivatalokat, cégeket, vállalkozásokat, jelentősen csökkenthetők a Bulinegyed működéséből fakadó hátrányok. De ez lakossági aktivitás nélkül nem megy.
Egyébként nem kell ide az önkormányzat: a társasház lakóközössége is dönthet úgy, hogy pl. a takarítás költségeit a házban működő szálláshelyek és üzlethelyiségek tulajdonosaira terheli, ugyanis a társasházi törvény a társasházakra terheli a ház körüli járdaszakasz takarítását.
@akos73: köszönjük. Ha segítség kell, írjatok a cikkben megadott email címre.
Syllabux 2019.04.10 15:07:27
@betegápoló: a Kis sarok nem a ház tulajdona - és ez a kocsma nem is a Bulinegyed terméke. Már a Bulinegyed előtti, régi szép időkben is működött, és ugyanilyen volt.
Jelenleg arra van pénz, hogy a házunk körül péntek-szombat-vasárnap reggel lemosassuk a járdát - és ezt legnagyobb részben a házban működő 5 kocsmának helyet biztosító tulajdonostársak fizetik.
A Kazinczy utcai takarítást - ami a videón látható - szintén vendéglátósok fizetik, ahogy ez a posztban is olvasható és a filmben is elhangzik.
Itt senki se basztatja a lakókat, "hogy kussoljanak és takarítsanak", és mint látható, a kocsmák fizetik a takarítás költségeit, úgyhogy nem egészen értem a kommentet. De a következő poszt a Dohány u. 7 - Síp u. 2 - Rákóczi út 10 takarításáról fog szólni, mert ott remekül látszik, milyen összetett a probléma.
Syllabux 2019.04.11 07:11:36
@élhetetlen: a kérdést most tetted fel, és szívesen válaszolok rá. :)
Sose mondtam, hogy a járdatakarítás önkormányzati feladat.
Mint már írtam társasházi törvény a társasházakra terheli a házak előtti járdaszakasz takarítását. Érdemes ebből kiindulni.
Ráadásul azok az üzlethelyiségek, ahol a kocsmák működnek legtöbbször a társasházakban találhatók.
A legegyszerűbb, ha a társasházak azokra a tulajdonosokra terhelik a takarítás költségét, akik bérbe adják a kocsmáknak a társasházi ingatlanukat. Itt a legegyszerűbb megfogni a dolgot, hiszen ehhez nem kell más, csak a lakógyűlés határozata.
A továbbiakban a társasház keres takarítót, ennek költségét pedig az üzlethelyiség tulajdonosa vagy ráterheli a bérlőre vagy nem.
A lakóközösség elemi érdeke, hogy ő szervezze meg a takarítást, mert így biztos elégedett lesz az eredménnyel. A tapasztalat azt mutatja, hogy itt extrém terhelés éri az utcákat, ezért ide takarítógép és profi takarító kell.
A másik, hogy az önkormányzat rendelete értelmében a kocsma csak a saját területe előtt köteles takarítani, míg a társasház a társasház előtti teljes járdaszakasz takarítására kötelezheti azokat a tulajdonosokat, akiknek az üzleti tevékenysége miatt szemetes az utca. Ez a vonzáskörzetek elve.
A lakók pedig eldöntik, hogy ők maguk keresnek takarítót vagy a közös képviselőre bízzák a takarítás megszervezését. A kocsmárosokra viszont semmiképp se bíznám a járdatakarítás-szervezést. Nem az ő profiljuk, nem értenek hozzá. Próbáltuk és nem működik.
Még egy érv: ha a társasház keres takarítót, akkor ő határozza meg, mi legyen a szerződésben.
A következő posztomban bemutatom, hogy ez milyen előnyökkel jár.
Szerda délben a dílereket/kamudílereket támadó feliratok jelentek meg a Kazinczy utcában. A rendőrség példás gyorsasággal reagált, tetten érte és bevarrta a Fake Drug Zone feliratokat felfújó srácokat, Bencét és Danit. Kétségtelen, hogy jelentősen javult a rendőrség reakcióideje, hiszen a…..
Syllabux 2019.03.21 11:53:48
@Sólyom Tomi: Köszönöm, javítva. :)
Ma, néhány órával ezelőtt volt Bezsenyi Mihály rendőr dandártábornok, az NNI igazgatójának temetése. Az, hogy személyesen ismertem és évekig jó bajtársak, kollégák voltunk, magánügy. Miként talán az is az, hogy egyike volt azoknak a (becslésem szerint nem túl nagyszámú) felső rendőri vezetőknek,…..
Syllabux 2019.02.13 20:14:03
@tiboru: szép poszt, nagyon ott van, gratulálok. A vitát is példaértékűen vezeted.
Részvétem a családnak.
Különösen a hideg hónapokban jelentenek problémát a társasházak lépcsőházába behúzódó hajléktalanok. De mit lehet ilyenkor tenni? Egyáltalán miért baj ez?..
Syllabux 2019.01.29 09:34:25
@ebella: számtalan esetben fogtam meg, és vezettem ki, akkor is, ha minden megtett ellene. Volt, aki bottal kergette ki, szóval bőven kilátásba lett helyezve a verés is. Nem használt. Ezt nem lehetett két pofonnal lerendezni, akkurátusan összeverni meg nem akartuk. Se én, se más. De arra való az adómból fenntartott erőszakszervezet, hogy az ilyen esetekben intézkedjen. Több hajléktalan kirakását megoldottam saját hatáskörben, tisztáztam a stricikkel is, hogy a társasház közös tere nem a kurvák kúrókérója, de ebben az esetben a rendőrség volt a megoldás.
Az airbnb-k megrendszabályozása a Bulinegyed egyik slágertémája. A bulituristával nem csak az utcán van gond, hanem akkor is, amikor hazamegy – a legtöbbjük szállása ugyanis a környékbeli házakban van. (2:30-tól érdemes nézni, akkor pörög fel igazán) Erzsébetváros…..
Syllabux 2019.01.20 11:04:16
@alöksz róz: a szövegben az áll, hogy mostantól él ez a szabály. A visszamenőleges hatályú szabályozás amúgy is necces lenne.
Egy újabb Szabad Nép félóra stílusú kommentben majd meséld el, miért lesz jó a lakásukat eladóknak, hogy ha lenyomják a kerületben a lakásárakat, és még nehezebben tud elköltözni az, aki el akar menni innen, és azt is magyarázd el kérlek, hogy a problémák megoldása helyett miért jó ötlet az egyetlen problémán se segítő sarc kivetése.
Egyébként köszönöm, hogy - több társaddal egyetemben - ilyen remekül igazoljátok a poszt utolsó mondatát.
Syllabux 2019.01.20 12:28:52
@alöksz róz: összekeversz a Bulinegyed elleni mozgalom egyik oszlopos tagjával. Ő airbnb-zik, én nem.
Miért nyomnák le az árakat? Mert megtehetik, és mert a saját zsebének senki sem ellensége.
A lakógyűlés határozata, az SZMSZ, a társasház alapító okirata mindkét irányban módosítható. Tulajdonosi arány kérdése. Úgyhogy ez a rendelet nem fogja megvédeni a lakókat. Naivitás azt hinni, hogy néhány fehér asztal mellett meghozott jogszabállyal meg lehet oldani a gondokat. Ha így lenne, már rég eljött volna a Kánaán, de sajnos a munkát nem tudjuk megspórolni.
A Bulinegyed problémáit a terepen lehet és kell megoldani. Itt a kommentszekcióban - bárhogy is erőlködsz - nem fogod.
Syllabux 2019.01.20 13:03:16
@alöksz róz: pontosítsunk: a közpénzeket nem kamucélokra célokra beszedni, és a befizetett összeggel fillérre elszámolni kampányomról beszélsz.
Szórakoztatóak a velem kapcsolatos prekoncepcióid, de attól, hogy ezerrel nyomod őket, még nem lesznek igazak.
Bocs, de én kint vagyok a terepen, és már megoldottam néhány problémát.
A komenizmus házmestertempóba oltott önkéntes rendőrségének eddigi non plus ultrája a kurucinfo volt, az az online, izé, termék, amiben az ő szellemiségüknek meg nem felelő, a csőrüket piszkáló, bögyükben benne levő, tyúkszemüket taposó újságírókat, közéleti személyeket, mindegykiket, ún.…..
Syllabux 2018.12.14 16:37:32
@Tájékozódj mielőtt elhiszed: Alinkyt én először a rendszerváltás hajnalán, a Fidesz alapító kongresszusán vettem meg. Hogy Soros adott-e rá pénzt, vagy sem, nem tudom. :D
Évente egyszer-kétszer megjelenik a sajtóban egy cikk, hogy a rendőrség sikeresen lekapcsolt pár dílert/drogost a Bulinegyedben. A rendőrségi mutatók javulnak, a polgár is elégedetten kattint a következő posztra – mi pedig tovább kerülgetjük ugyanazokat az arcokat, akiket tegnap. A Bulinegyed…..
A Bulinegyed egyik rákfenéjét a telefonfülkék jelentik, amit részint nyilvános vécének, részint raktárnak használnak a hajléktalanok. A telefonfülkék állandó szemét és bűzforrásként színesítik a városképet. Erre rátesz egy lapáttal, hogy amikor a Magyar Telekom rendszeresen takaríttatja a fülkéket,…..
Syllabux 2018.07.29 22:05:37
@infrablue: @nyu: teljesen igazatok van, csak semmi sem indokolja, hogy a készülékek csukható ajtajú fülkében legyenek. A másik, hogy szerintem rég ki lehetett volna lobbizni a törvénymódosítást. A harmadik, hogy én se hordom a szemetemet a Telekom kapuja elé, és talán joggal várom el, hogy ő se pakolja a szemetét az én kapum elé.
Syllabux 2018.07.30 11:36:35
@Sir Galahad: a Telekom alakította ilyenre ezeket a fülkéket - és innentől az ő felelőssége. Emellett ott vannak az utcai kamerák, tehetne feljelentést, és villámsebesen ki lehetne szűrni azokat, akik raktárnak/nyilvános WC-nek használják a fülkéket. Az, hogy mindezt nem teszi, a cég döntése. Az semmiképpen se megoldás, hogy a fülkéjükben felhalmozódott szemetet a közterületre söprik, ráadásul ez büntetendő is.
Hogy kérdésedre válaszoljak: ha nem akadályozom meg, hogy a lakásomba beöntsék a szemetet, az onnantól az én szemetem - hacsak nem sikerül elkapni a szemetelőt. Az, hogy valaki beönti hozzám a szemetét, nem jogosít fel arra, hogy közterületre tegyem ki a szemetet.
Egyébként a kocsma szemetét sem a kocsmáros termeli, mégis jogosan várjuk el, hogy takarítsanak maguk előtt.
A Bulinegyedben sokan érzik úgy, hogy ők hivatottak a lakosság véleményét képviselni – azután előbb-utóbb szembe jön a valóság. Kevesen tudják azonban, hogy készült egy átfogó kutatás Belső Erzsébetvárosról, és az ekkor felvett kérdőívből és interjúkból egyértelműen kirajzolódott, mi a…..
Az Élhető Erzsébetvárosból kivált, ÚJ7 2019 FB csoport lakossági fórumot szervezett, amire meghívták a kerületben induló, országgyűlési képviselő jelölteket. Ők elsősorban a pártjuk választási programját ismertették, de azért szó esett a Bulinegyedről is. (A kép…..
A Bulinegyedben visszatérő panasz, hogy a hatóságok nem hajlandóak intézkedni a közterületen csapatban csapató bulituristákkal szemben. A hatóságok részéről erre az a válasz, hogy nincs se elegendő emberük, se elegendő eszközük a helyzet kezelésére – amiben nagy valószínűséggel az anyagi eszközök is…..
Syllabux 2018.03.18 08:34:18
@rallus: erre a néhány lépésre gondolsz?
coub.com/view/1z4t9
Tréfán túl: most nem a 2006-os tüntetések értékelése a cél - az is megérne végre egy reális elemzést, csak ennek a blognak nem az a témája -, hanem arról, hogy ha már van példa rá, hogy egy hangos csoporttal szemben fellép a rendőrség és igazoltatja őket, akkor erre miért pont 3 héttel a választások előtt, a március 15-i tüntetők esetében került sor.
Ugyanis a Bulinegyedben élők évek óta könyörögnek a hatóságoknak, hogy egy hasonló akció keretében fékezzék meg a Bulinegyedben tomboló bulituristákat.
Syllabux 2018.03.18 09:10:51
@rallus: szerintem keversz pár dolgot.
1. A népszavazás eredménye azt mutatja, hogy az itt lakók többsége nem tartotta jó megoldásnak a 24 órai zárást.
2. A Bulinegyed működéséből fakadó problémák ettől függetlenül megvannak.
3. A problémák megoldásának egy része hatósági feladat.
4. Szerintem továbbra sem egy ilyen mértékű hatósági erődemonstráció lenne a megoldás – de az az érv, hogy erre a rendőrségnek nincs se elegendő embere, se eszköze, innentől nem állja meg a helyét. A hatóságok részéről az akarat hiányzik, nem az ember és az eszköz.
5. A Magyar Gárda nem hivatalos szerv. Azt pedig még a 24 órai zárásnál is kevesebben akarják, hogy önjelölt rendfenntartók grasszáljanak a kerületben.
Syllabux 2018.03.18 09:42:06
@rallus: ezt a javaslatot nagyon benézted. :D
Értem, hogy mindenképpen politizálni akarsz, de ez nem politikai blog, és nem politikai kérdés.
Lehet fikázni a #metoo kampányt, de Budapest jobb hely lett, mint előtte volt. Erre a héten jöttem rá, amikor egy orosz (vagy ukrán) pár veszekedését látva megálltam. (A kép forrása: https://twitter.com/paulalaracroft) Nem csak én álltam meg: rajtam kívül még hárman figyelték, hogyan alakul a…..
Syllabux 2018.03.11 08:25:28
@balázs73: azzal a jó kis rendőrállammal szemben, amit vizionálsz, a csendháborítást pl. így néz ki jogász szemmel: drkovacsnorbert.blog.hu/2017/05/17/hangoskodik_a_szomszed_ezt_teheti_jogilag
@cardiobascuralis: az elképzeléseiddel ellentétben a Bulinegyedben élünk, és nem egy Chuck Norris filmben. Hozzáteszem teli van a kerület kamerákkal, szóval itt csak a nagyon hülyék kezdenek emberkedni. Értem, hogy aki még sose járt itt, az azt hiszi, hogy ez a kerületrész olyan, mint a Csillagok háborúja kocsmajelenete, de a Bulinegyed nem balhés környék. Az a 150-200 000 ember, aki egy-egy nyári hétvégén megfordul itt, sem azért jön, hogy akciófilm hőst játsszon.
Syllabux 2018.03.11 08:56:40
@Vajk a Vitéz Várjobbágy: látod, ez az én fejemben is megfordult. :D
Syllabux 2018.03.11 14:36:13
@balázs73: kedves Balázs, szabadságában áll feltételeznie dolgokat. Semmi baj azzal, hogy többször, nagyon határozottan leírja, hogy a dolgok úgy működnek, ahogy azt hiszi, de időnként sajnos szembe fog jönni a valóság. Ha nem hiszi, hívja ki naponta a rendőrséget, és bonyolódjon vég nélküli pereskedésbe. Sok sikert hozzá.
Mi más utat választottunk, és bevált. Látom, hogy ez rettentően zavarja Önt, de ez nem az én problémám.
A blog nem megrendelésre készül. Azoknak írom, akik a hatástalan tüntetések, az érdektelenségbe fulladt népszavazás után szeretnének elmozdulni a működő megoldások irányába. Attól tartok, nem Ön a célközönség, de próbálja meg elfogadni, hogy a problémának több lehetséges megoldása van.
Ez a blog a konszenzusos megoldásokhoz ad ötleteket - ami persze nem hálás szerep egy olyan országban, ahol a konszenzusos megoldásoknak nincs hagyománya.
A hajléktalankérdés rendkívül összetett. Nem csak Budapesten, más nagyvárosokban is. A problémával foglalkozó szakemberek legfeljebb segíteni tudnak az utcán élőknek, az alapvető gondjaikat megoldani nem, úgyhogy ez a poszt nem akarja megmondani a tutit. Ugyanakkor a téma az utcán hever. Sőt nem…..
Syllabux 2018.03.03 20:22:36
@fillérbaszó vadász: @Ráérek: senkitől nem várok el semmit.
Mint írtam, nem lehet egy lakóközösségre ráterhelni senki lakhatását.
Én megteszem azt, amit a saját értékrendem szerint szolidaritásból meg kell tennem, és ezzel nem vagyok egyedül. Van, aki pénzt ad, van, aki ruhát, pokrócot, hátizsákot, vagy ételt visz, és van, aki alkalmi munkát ad.
Jelzem, egy házban 30-50 lakás van, szóval ha az, aki megteheti csak 200 Ft ad a ház előtt ücsörgő hajléktalannak, már enyhítettünk a problémán. Akkor is, ha a minimálbéren élők, és a kisnyugdíjasok nem nyúlnak a zsebükbe - bár tapasztalataim szerint (veletek ellentétben), bennük munkál a társadalmi szolidaritás.
De ráhibáztál: vagyok annyira liberális, hogy ezt ne várjam el senkitől. Ez pusztán egy lehetséges megoldás, amit vagy jónak tartasz, vagy nem. Rajtad áll, hogy csinálod-e. Nem kötelező. :)
Syllabux 2018.03.04 08:22:46
@radnaughty: igazad van, tényleg telepakolták játékokkal azt a zsebkendőnyi teret. A Király utca friss levegője is sokat lendít az élményen... :)
Syllabux 2018.03.05 22:45:28
@radnaughty: én pedig írtam, hogy igazad van. Hiszti nem volt, csak jeleztem, hogy miért nem ugrott be, hogy az is egy játszótér - pedig elég sokszor elmegyek mellette. A Klauzál téren legalább ott az illúzió. :D