Regisztráció Blogot indítok
Adatok
balázs73

0 bejegyzést írt és 63 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Történt, hogy „1979 végén a közgazdászokból és marxista elméleti szakemberekből álló delegáció, nem hivatalos látogatáson, a kínai nagykövetség vendégeként Budapesten járt, hogy tanulmányozza az 1968-ban bevezetett „új gazdasági mechanizmus” eredményeit. A delegációt Jü Kuang-jüan, a Kínai…..
balázs73 2021.06.09 18:58:57
Az Új Gazdasági Mechanizmus indulásakor a reformkommunistái és a régi vonalas kommunisták között az MSZMP-ben hatalmi harcok indultak, így a reformokból 1979-re nem sok maradt. Viszont az 1970-es évek elejére az ország annyira a gazdasági csőd szélére került, hogy onnantól az IMF hitelei tartották lélegeztetőgépen. A Pénzügyminisztérium által megkeresett IMF pedig nem a delegáció tagjainak a két szép szeméért töltötte fel konvertibilis valutával az üresen kongó szocialista államkasszát. Az IMPEX-ek az elvtársakkal ekkor építették ki a kedves újsütetű nyugati haverjaikkal azt a gazdasági hátországot és kapcsolati hálót, ami segítségével a rendszerváltoztatást a - nevet vedlett - MSZP olyan jól átvészelt. A fiatalabbaknak már nem jelent semmit az olyan nyelvi szójáték: mint a "guruló forintok", vagy a "spontán privatizáció". Ekkoriban az egykori reformer elvtársak valahogy mindig éppen jó helyen voltak. Máig az ötven leggazdagabb magyar névsorának a nyolcvan százaléka az MSZMP-hez, majd MSZP-hez köthető. Ekkor valóban szétlopták az országot azok, akik mostanság tolvajt kiáltanak olyan hangosan. Ezek voltak, akik negyven-ötven éve leghamarabb cserélték le a Volgát Mercedesre, vagy utazgattak dollárkeret megkötés nélkül annyiszor, amennyiszer csak akartak, oda, ahova csak akartak. Kína? Kína jutalma az európai keleti blokk rendszerváltoztatása után az volt, hogy a nyugati haverok egyszerűen átlépték Kelet-Európát, és Kínába fektettek tőkét. Oda ment a gyártástechnológia, a know-how transzfer. A mára lusta és tunya, mindenféle ostoba ideológiát benyaló európai a mássalhangzókból álló rövidítéseivel most nézheti, hogy egy új gazdasági birodalom született, ahol már nem fognak sokáig egy tál rizsért alsónadrágot és zoknit varrni ránk. Nekik is kell Ázsiában ez az életszínvonal, de ideológia nélkül.
Donald Trump négy év után, nehezen bár, de csak átadta az ország vezetését utódjának, Joe Bidennek. Az új elnök új világot ígér, előtérbe került a klíma- és a környezetvédelem. Biden emellett rendszeres vasúthasználó is volt, sokat ingázott az Amtrak-kel az otthona és Washington között. Tervei…..
balázs73 2021.02.07 14:59:17
Túlzottan idealista elvárások Joe Biden elnökkel szemben. Az USA-ban az elnöki ciklusokat nem véletlenül hívják regisztrációnak. Gyakorlatilag lobbiérdekeket képviselnek, nekik kedvező törvényeket hoznak. Az ilyesmit Európában korrupciónak hívják, de az USA-ban ez teljesen legális. Az olaj-, és fegyverlobbi "demokrácia exportban" érdekelt, és a gépkocsi közlekedés előnyben részesítésében. Az USA irgalmatlanul kiterjedt, és jó minőségű közút-, és sztrádahálózata az adófizetők pénzéből épült ki, és abból tartják fent a mai napig. Ott nem fontos a piaci szemlélet... Mostanában a legnagyobb lobbierőt már inkább a tech-cégek képviselik. Miattuk is nyert Joe Biden aminek az ára lesz, hogy ezeket az éhes szájakat etetni kell legalább négy évig, mert ma már ez a legfontosabb piacképes terméke az USA-nak. Fontos itt megjegyezni, hogy a világ legjobban eladósodott országa az USA, és a kintlévőségeinek felvásárlója Kína. Az a Kína, ami talán már Joe Biden regisztráció idején vezető gazdasági hatalommá válik, megfosztva az USA-t a lassan évszázad óta tartó hegemóniától. A mesterségesen keltett társadalmi feszültségeket is kezelni kell, ahogy olyan "lényegtelen" problémákat, mint a Covid-19. Aztán itt van a globális éghajlatváltozás is, amire Joe Biden ígérete szerint a "zöld technológiai" fordulat a válasz. Mindezt már csak a szavazókkal kell megetetni, hogy mindezt hajlandóak legyenek finanszírozni, és ne váltsanak hazát, ahogy a kaliforniai cégek is inkább Texasba költöznek a magas adók elől... Most ennyit, a vasútról meg most inkább semmit.
Az elmúlt években csendben reklámokba csomagolták Budapestet, gomba módjára szaporodtak el az épületek homlokzatát eltakaró óriási reklámhálók. Ezek a reklámok nemcsak a városképet rontják, de illegálisak is, az illetékesek mégsem lépnek fel hatékonyan. A Járókelő weboldalán közterületi problémákat…..
Ákos tavasszal teljes csendben volt az év elején kitört koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Online ugyan folyamatosan jelen volt, adott karanténkoncerteket, gyakorlatilag karanténnaplót vezetett, ellátta rendesen a rajongókat anyaggal, de nem nyilatkozott például a zeneipar összeomlásával…..
balázs73 2020.09.01 15:49:02
Nézzük akkor sorban:

- Kovács Ákos 31 éve van színpadon, és bizonyította, hogy a munkájára van piaci igény. Talán nem akad még egy zenei előadó Magyarországon, aki évente két egymást követő nap megtölti a Sportarénát (idén ez nem így lesz). A hanghordozók iránti kereslet visszaesése őt is érintette, mint bárki mást, így kiadott koncertlemezt, DVD-t, verses Krúdy, Arany hangoskönyvet, vagyis több lábon áll. Ha nem lehet koncertezni, ott az életmű. Ha az sincsen, akkor ott van a péklapát.

- A pandémia alatt végig, megszakítás nélkül volt áramszolgáltatás, vízszolgáltatás, gázszolgáltatás, internet, egészségügyi ellátás, kereskedelem is működött, a közösségi közlekedés sem állt le, a teherszállítás is ment vasúton és közúton is. Nem maradtak otthon a rendvédelmi szervek, a katasztrófavédők, a tűzoltók, a mentők. Nem állt le az ország. Csak a szolgáltatási szektornak kellett rövidebbre húznia a nadrágszíjat, mégis a celebvilág kánonban óbégató haknijától volt hangos a balliberális sajtó nap mint nap. Ki mit csinált a "karanténban", miközben az ország nagy része nem otthon lógatta a lábát, hanem legény volt a gáton, dolgozott éjjel nappal a frontvonalban.

- A Szerencsejáték Zrt. azzal köt reklámszerződést, akivel akar. Kovács Ákos elég nagy név, hogy a cég molinói, vagy emblémái a kiadványokon reklámértékű legyen számukra. Hol van ilyenkor a harcos piaci szemlélet? Hol van a kioktatás, amikor a MATÁV (vagy hogy hívják most) szerződést bontott Ákossal? Na ugye.
2021. január 1. az a dátum, amely ma már egyre több építtetőt érdekel. Miért is? Mert akár érintettek is lehetnek, ha e nap után tervezik használatba venni lakóházukat. Mit várhatunk ettől az időponttól az új energetikai szabályok hatályba lépését követően? Erre a kérdésre próbálok meg válaszolni…..
A bűncselekményből származó vagyon befagyasztása és elkobzását megkönnyítő szabályokról csütörtökön dönt az Európai Parlament - adta hírül a szervezet Kommunikációs Főigazgatósága. Szerintünk ennek megszavazása  érdekes helyzeteket eredményezhet: például korrupt országok vezetőinek talán okozhat…..
Állunk a Lehel piacon a kedvenc savanyúsomnál. Savanyúkáposzta. - Megkóstolhatom? - Persze, de nagyon vigyázzon, nem jó így belenyúlkálni, még valami fertőzést is kaphat az ember ugye. A migráncsoktól – teszi hozzá magyarázólag. - A migráncsok hozzák ide a fertőzést meg a betegséget nekünk.  ..
Nyilván nem. Két nappal ezelőtt találkoztam először a hírrel, hogy a kínai állam egy digitális adatbázist hoz létre a lakosok "számára". Mindenki kap személyes adatlapot kreditpontokkal, attól függően, milyen az előélete és az aktuális apró-cseprő cselekedetei. Az ország minden pontján felszerelt…..
balázs73 2018.09.21 14:06:25
Az NSZK-ban a '70-es évek elején egyetemisták amiatt tiltakoztak, hogy a rendőrség számítógépes bűnügyi nyilvántartást kívánt bevezetni. Ez alatt akkoriban mágnesszalagos adathordozókat kellett érteni, és szekrénysor méretű számítógépeket. Ezt akkor a szabadságjogok megnyirbálásaként, és nem a bűnüldözés hatékonyabbá tételeként értelmezték a tiltakozó fiatalok. Nem tudhatták, mit hoz a jövő...

Az elmúlt 15-20 évben a mobiltelefonok személyre szabottan nyomon követhetőek, vagy a tulajdonos által felkeresett helyszínek visszakereshetőek. A keresési szokásokból célzott ajánlatokat küldenek a szolgáltatók. Bankok, bevásárlóközpontok, közterületek, közlekedési eszközök kamerái mindenkiről nap mint nap több órányi felvételt készítenek (törvényileg határozott ideig). A közösségi oldalakon évekre visszamenőleg szerepel a közlési kényszerben szenvedő élete, ízlése, pártreferenciája, közéleti kérdésekben az állásfoglalása. Könnyűszerrel bárkiről személyi profil készíthető, amivel a munkaadók élnek is. A kamerával felszerelt eszközeink a gyártónak küldenek információt a tulajdonos arcáról, családjáról, szokásairól, lakása belsejéről, nyaralásának helyszíneiről. Ma 2018-ban már mindenkiről aki nem egy lakatlan szigeten tengődik, tetemes adathalmaz áll rendelkezésre amit önként és dalolva a szabadságot feladva adott oda szolgáltatóknak, multinacionális cégeknek, hogy a fogyasztási szokásai alapján olyan új termékeket dobjanak piacra, amivel a profitjukat tovább növeljék. Ma már egy bűncselekmény helyszínén rögzített DNS nyomból a gyanúsított előállítható ha az a DNS profil már a nyilvántartásban már szerepel. Senki nem kiáltott farkast, ez már régen a jelen. Ezek az adathalmazok külön külön már léteznek, és napról napra bővülnek. Csak idő kérdése, hogy ezeket központosítsák a hatékonyság növelése érdekében. Jó reggelt kívánok!
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma amiatt vonhatja meg a támogatását a DUE Médiahálózattól, amiért a diákújságíró lapban a fiatalok olyan témáról szólaltattak meg szakértőket, ami minden fiatalt érinthet, ez pedig a marihuána legalizálása. A demokratikus közbeszéd súlyos válságtünete, hogy egy…..
Elképesztő, hogy néhány évtized alatt mekkorát változott a világ, és ezzel együtt  a gyerekek élete is. Hogy nekem milyen volt gyereknek lenni? Azt mesélem el épp gyerekeimnek...
balázs73 2018.05.30 14:56:20
Tetszik az írás, nem is lehet egyetlen blogban leírni azt a kort, az emlékeket amiben éltünk akkor.

Édesapám zöld kispolszkira adta le a rendelést (vagy kérvényt?) aztán évek múltán érkezett piros. Színestévé a pult alól ismerős által. Egy csoda volt 1980-ban a fekete-fehér után, ráadásul akkoriban színesedtek ki a műsorok mind a másfél csatornán. Esti-mese, Idősebbek is elkezdhetik (tévétorna).

Bakeliten meselemezek sercegve indultak, hétfői adásszünetért kárpótlásul diavetítés a falra ragasztott fehér lapra. Vasárnap a lakótelepi panelok között megrekedt a rántotthús és a sültkrumpli illata. Az ebédre kiáltó anyai szó, ami után a láncos hinta, és körhinta nyekergése elhallgatott, a camping kerékpárok és irányítós autókkal a kézben rohantak fel a gyerekek ebédelni.

Kommunikáció? A téren, vagy az iskolaudvaron szemtől szemben. Nagyobb távolságra a telefonfülkéből vagy írott formában papíron, képeslapon felbélyegezve a postaládába dobva. Nyaralás a Balatonon a fagyi két forint gombóconként, sült keszeg, lángos tejföllel.

Legó csak karácsony környékén, vagy valutáért a dollárboltból, esetleg nyugati rokon által. Voltam kisdobos, és úttörő is. Tudom, mi az a kötelező orosz, vagy azok a kötelező ünnepségek április negyedikén, november hetedikén. Legalább a telek téliesek voltak '86-'87 között fagyszünettel.

Depeche Mode? Már harminc éve az egyik kedvencem. Kezdetben kazettán, majd a CD lemezen. Az a váltás volt a misztikum. Nincs tekergetés, nincs sistergés, nem rágja be a magnó. Tökéletes. Voltak lemezboltok, és igazi mozik. Nem multiízé, mindenféle rövidítéssel, hanem rendes mozik pénztárosnénivel, aki tépi a jegyet, és filmet vetítenek filmszalagról. Régen volt, jó volt, szép volt. Teljesen feldobódtam... :-)
57 évvel ezelőtt, május 25-én jelentette be J. F. Kennedy az amerikai Apollo programot, ami a cikkünk ihlette. Nem feltétlen csak tudományos alapú lesz az írás, hanem szeretnék majd kitérni az Apollo 13 filmre is, amelyben szembesülhetünk azzal, hogy ezek az űrcowboyok, akik vezetik ezeket az…..
Kevés pejoratívabb jelző létezik az egyslágeres csodánál: mintha valamiféle szégyellnivaló lenne abban, ha az adott pop/rock előadó mindösszesen csak egy dalával ért el globális sikert és alapozta meg minden bizonnyal egy életre saját anyagi helyzetét. Pedig zenekarok tízezrei adnák oda kollektív…..
Miért és hogyan hoznak létre mesterségesen homogén közösségeket az oktatásban, és milyen előnyei származnának az egyénnek és a közösségnek abból, ha a kisebbségi vagy sajátos nevelési igényű gyerekek többségi társaikkal együtt tanulnának? Léteznek-e olyan esetek, melyekben indokolt a sajátos…..
balázs73 2018.04.29 15:05:48
Janus-arcú hagymázas álmok, és újabb társadalmi kísérletek. A vélelmezett iskolai szegregáció mantrája. Az élet nem szegregál? Az orvosképzés nem szegregál? A munkaerőpiac nem szegregál? Csak a nyolc általános. Mi a helyzet Gézával az autóbontóból? Van neki egy lakatos szakmunkás bizonyítványa. Vagy Lajos az áramszolgáltatótól. Villanyszerelői képzettsége van, és magas, nagyfeszültségű oszlopokra mászik szerelni télen, nyáron, esőben, hóban, napsütésben, és cseréli a nagyfeszültségű vezetékeket éjjel-nappal, ünnepnapokon. Azért, hogy a blog írója felelősség nélkül ömlengjen a hárombetűs gyerekekről és a szegregációról. Hol vannak a vak, epilepsziás, vagy kerekesszékes gyerekek, akik pilóták szeretnének lenni? Miért szegregálja őket az oktatás, majd később a munkaerőpiac? Gézát és Lajost nem szegregálta az oktatás ezen gondolatmenettel? Miért fordul a blog írója a professzor úrhoz a kórházba ha beteg, miért nem ad lehetőséget Gézának az autóbontóból? Miért nem végezhet Géza az autóbontóból nyitott mellkasműtétet? Csak azért, mert nem tudta valamikor, hogy mikor volt a kiegyezés? Nem szegregáció ez? Hol van a társadalmi felelősségvállalás és az érzékenység? Nem lehet, hogy az emberek sorsa nagyrészt a fogantatáskor eldől, amivel külső kierőszakolt plusz jogok (kvóták) nem változtathatnak, mert az életpályájuk predesztinált. Miért akarnak hamis illúziókba ringatni beteg, kiszolgáltatott gyerekeket? Ha nem lesznek, nem lehetnek egyes objektív mérhető tulajdonságaik miatt mondjuk orvosok vagy pilóták. Mi a helyzet Gézával az autóbontóból, vagy Lajossal az áramszolgáltatóból? Nem lehetnek kiegyensúlyozott boldog emberek társadalmilag megbecsült munkával, mert az iskolarendszer szegregálta érdemjegyek formájában őket? Nem lehet, hogy a "nincs lehetetlen, csak tehetetlen" szlogenek embertelenül alávaló hazugságok, és csak a bűnbot képeznek az állítólagos szegregált oktatás formájában? Nem boldog, kiegyensúlyozott, elégedett gyermekeket szeretnénk látni, akiket felnőttként befogad a munkaerőpiac a lehetőségeik, és képzettségeik szerinti munkakörbe? Nem ez a cél?!
Mit tehetne az állam és mit nem azért, hogy több gyerek szülessen. Két lista. Orbán Viktor miniszterelnök péntek reggel a Kossuth rádióban azt monda: „Átfogó megállapodást akarok kötni a magyar nőkkel. Mondják el, mi pedig értsük meg, mit akarnak. A gyerekvállalás a legszemélyesebb, de a…..
balázs73 2018.04.22 22:03:55
A blog írója felvázolt két sor igényt. Az egyikhez a szociális ellátás, és az egészségügy színvonalának emelése teljesíthető volna ha Magyarország olyan fejlett gazdasági háttérrel rendelkezne mint Norvégia, Svédország, Kanada. A probléma, hogy paradox módon ezekben az országokban a férfiak és nők gyermekvállalási hajlandósága alacsonyabb mint Közép-Európában. A magasabb gyermekvállalási hajlandóság a fenti gazdag országokban a migrációs hátterű népcsoportokhoz köthető, akiknek a vázolt igények nélkül is igen magas a gyermekvállalási hajlandóságuk harmadik világbeli származási országaikban.
A második sor igény tisztán morális. Ha valaki ezt férfiként pedzegeti, azt a kardélre hányják, felnégyelik, elrettentő példaként idézgetik. A nemi egyenlőség kivívása, az egyetemi kapuk szélesre tárása kézben jár a munkaerőpiacon való késői megjelenéssel, és a karrierépítés miatt a szülőképes korból való kifutással. Ez nem csak a nőkre, ez a férfiakra is igaz a nemzőképességük csökkenésével. A természet és a biológia törvényei nincsenek tekintettel a feminista mozgalmakra, és azok ilyen jellegű hosszútávú káros következményeire.
Sejtem, hogy a hozzászólók feltartott világító mobiltelefonnal maradi hímsoviniszta nézetek terjesztésével vádolnak majd. Nem! Ellenkezőleg! Nincsen a nőknek meghatározott helye a tűzhelynél. Kizárólag munkamegosztás van. Nők nélkül a kereskedelem, az egészségügy, a szolgáltatóipar összeomlana. Ezért is lett volna etikailag elfogadható a vasárnapi boltzár...
A probléma igazi gyökere a társadalom atomizálásában keresendő. Elsorvadnak a közösségek, mint a család, gyülekezet, nemzet. Valami álságos és hazug, kiüresedett magánnyá konvertálódva keresi az önző egyén a nem létező helyét a Földtekén.
Egy atomizált társadalmi csoport bármely tagja nem tud másért, pláne egy kiszolgáltatott piciny emberi lényért felelősséget vállalni. Ezért alibiből teljesíthetetlen követeléseket támaszt a társadalom, vagy a kormányzat felé valamiféle zsarolási célzattal. Amennyiben a jelenlegi gyermekvállalási kedvtelenség marad, az először a munkaerőpiacon jelentkezik (ez a '90-es évek alacsony születésszámai miatt beérett), majd később a nyugdíjrendszert dönti be. Erre még van pár évtizedünk, és az ostor azoknak a hátán fog idős korukra csattanni, akik most halogatják a gyermekvállalást önző rövidtávú egyéni céljaik érdekében. Mivel nem csak a biológia, hanem a közgazdaságtan és a szociológia sem fogja ezt következmények nélkül hagyni...