Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ohotnyik

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Tizenötödik alkalommal rendezett Nemzetközi Makett Kiállítást és Versenyt a Mosonmagyaróvári Makettező Klub április 16-án és 17-én, a helyi egyetem által biztosított épületkomplexumokban. Ennek alkalmából (Tiboru biztatására)  Machaerophorus Isten, a Bajonettek…..
ohotnyik 2011.04.22 21:14:24
Nagyon örülök, hogy nem csak a szaksajtóban találok híreket erről a rendezvényről.
Nem kicsi, és nem savanyú, de a miénk.
Tizenöt évvel ezelőtt egy lelkes kis csapat indította útjára ezt a rendezvényt.
Sajnos már nincs mindenki köztük, de ez a hétvége az ő sikerük is.
Eleinte a városi művelődési házban volt a rendezvény, aztán egyszer csak kicsi lett a hely. Így került az egyetemre a rendezvény. A verseny sikerében nagy szerepe van az aula csodálatos fényviszonyainak. Az üvegkupolából szétáradó fény páratlan körülményeket, biztosit a nézelődéshez és a fotózáshoz egyaránt.
Még sehol sem találkoztam ilyen fényviszonyokkal.
Ez a rendezvény nem összemérhető sem bécsi messével, sem a riedi kiállítással, mert ott a modelleké a prioritás.
Angliáról nem beszélek, az a makettezés őshazája.
Nem mérhető össze a nürnbergi German Masters-sel sem, mert az egy 70 milliós ország (jól tudom?) összejövetele, és elsősorban a klubok és magánszemélyek állítják ki a munkáikat, mint kiállítás. Verseny része kb. 100-150 nevezett munkából áll.
Mosonmagyaróváron Európa legszebb munkáiból láthatunk egy válogatást.
Jelenleg ez az a verseny ahol a makettező kultúrák találkoznak. Az észak európai stílus, a dél európaival, a keleti a nyugatival.
Minek köszönhető ez?
Részben a földrajzi fekvésnek, és a közlekedési lehetőségeknek. Két reptér, autópálya, vasút, és aki akar még hajóval, csónakkal is jöhet. Mindenki számára aránylag jól elérhető.
Részben a város hangulatának.
Részben a tavasznak.
Részben a Mosonmagyaróvári klubnak, akik éveken keresztül utaztak és népszerűsítették a rendezvényt. És ebbe beleértem azokat akik már nincsenek, azokat akik máshol tanulnak, és azokat akik külföldön keresik a kenyerűket (igen, téged is János).
Ez sajnos a mai anyagi helyzet miatt egyre nehezebb. És főleg támogatás nélkül nehéz.
Ezt főleg annak függvényében merem állítani, mert ezen a hét végén Mosonmagyaróváron nem lehet szállást kapni, sőt már két hónappal előre minden foglalt.
Nem is merem számszerűsíteni, hogy ez a városnak mekkora bevétel ( Szállás, kaja, ital.)
Emlékszem, amikor az olaszok először jöttek, megkérdezték, hogy van-e Magyarországon a szállodában meleg víz. A következő évektől kezdve 30-40 fős csoportokban jöttek és öt-hat napig élvezték ezt a kisvárost. A következő évben beneveztek, és két napra eltűntek. Kiderült, hogy becsavarogták a fél Dunántúlt.
Én azt hiszem, hogy ez az igazi ország image építés és nem más.
Aztán amikor Andrásék indultak a határokon átnyúló kapcsolatok (ha ez nem az, akkor mi?) pályázatán, és elutasították, akkor értettem meg, hogy ebben az országban a civil megmozdulások és kezdeményezések, soha nem fogják az aktuális állami szervek elismerését kivívni.
Tapasztalt rendezvényszervezők becslése szerint ezen a hétvégén 4-5 ezer ember fordult meg a kiállításon. Voltak évek amikor többen, de sajnos sok makettező is jelezte, hogy nincs pénze a 2-300 km-es útra. Remélem jövőre ez már senkinek nem jelent gondot.
János!
Tudtommal a maximálisan nevezett versenymunka ez idáig 1400 db volt, plusz a kiállítási darabok.
Idén 1043 db volt, plusz a kiállítási munkák.
Viszont most több résztvevőtől, mint tavaly. A minőség meg magáért beszél.
Jó volt látni, hogy egy Mosonmagyaróváron nyert bronzérem mekkora örömet jelentett a díjazottnak.

Remélem, hogy a klub energiája még sokáig kitart.