Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ern0

237 bejegyzést írt és 2398 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gourmet trashkontent alert Csak az olvasson tovább, aki a trash kontentokat kedveli, annak is nem az erős, hanyatt lökő, letaglózó, egyértelmű, egyszerű változatát, hanem azt, amelyik teljes pompájában - paradox módon - csak egy kis gondolkodás, elemzés után mutatja meg magát, miután egy kicsit…..
Évek óta beszélünk arról, hogy a mesterséges intelligencia, a technológia fejlődése már olyan munkahelyeket is veszélyeztet, ahol nem fizikai munkát kell végezni. És bár elméletben ezt bárki el tudja képzelni, de amikor a gyakorlatban is szembejön valami megoldás, akkor azért kézzelfoghatóbb, mi…..
Világéletemben Fidesz-szavazó voltam, kilencedik lányomat Orbán Viktor után neveztem el, rendesen gyóntam, áldoztam, útkereszteződésekben csak jobbra fordultam. Most mégis betelt a pohár. Amikor elvették a kertszomszédunk trafikját, összeszorított szájjal tűrtem, ennyi áldozatot meg kell hoznunk.…..
ern0 2022.07.01 10:03:15
Na, megvan a teljes szöveg:

"Volt egy álmom.

A világ vezető egyetemein tanultam és szereztem doktori fokozatot, intézeteiben gyakorlatot. Jó állásom volt Kaliforniában, a férjemnek kecsegető gazdasági lehetőségeket ígérő állásával könnyű életünk lehetett volna.

De nekünk volt egy álmunk – hogy ami tapasztalatot, tudást külföldön megszereztünk, itthon szerettük volna kamatoztatni. Szerettünk volna hozzájárulni, hogy a hazánk akkor még fiatal demokráciájában úgy folyjanak a változások, hogy azok az országot gazdaságilag, társadalmilag, egészségileg és környezetileg minél előbbre vigyék, hogy egy minél élhetőbb, dinamikusabb és boldogabb Magyarországot teremtsünk.

Doktorim még nem is fejeztem be, mikor megkaptam álmaim nagy lehetőségét: a Közép-Európai Egyetem hívott haza egy professzori állásra, ami pontosan arra alapult, hogy ilyen álmokat valósítsunk meg.

A férjem mellettem állt, nehezen bár, de feladta az állását és a többszázezer dollárt érő részvényopcióit. 1998-ban, szívem alatt az első gyermekünket hordozva, hazaköltöztünk, hogy itthon rakjunk fészket – csupa reménnyel és várakozással.

Ugyan az elmúlt 20 év jó részét GYES-en töltöttem otthon 7 gyermekem nevelésével, a CEU támogatásával nagyon sokat sikerült elérni ezekből az álmokból, célokból, főleg éjszakánként dolgozva. Több generáció környezeti szakembert segítettem képezni, akik ma már miniszterek, ENSZ főtárgyalók, vezető kutatók világszerte, sokan tovább segítenek Kelet-Európa fejlődésében. EUs törvények születtek, amikben a kutatómunkásságom eredményei fontos új utakat mutattak. A magyar kormány jelöltjeként egy fontos ENSZ szervezetben, a Kormányközi Klímavédelmi Testületben, 14 év önkéntes vezetői szakértő munka után, a mérsékléssel foglalkozó munkacsoport alelnökének választottak. Itt képviselem Magyarországot és az egész Kelet-Európai régiót. A tárgyalásokon rendszeresen találkozom delegációvezetőkkel a világ legkülönbözőbb országaiból, akik a tanszékünk diákjai voltak. Több magyar díjat kaptam, többek között a Magyar Köztársaság Középkeresztjével tüntettek ki. A média sokat keres és segítek így az átlag magyar állampolgárnak is megérteni az éghajlatváltozás kihívásait és megoldási lehetőségeit. Elismert tagjai lettünk a magyar társadalomnak.

Világ életemben FIDESZ szavazó voltam, kormánytisztelő polgárokként férjemmel keresztény-nemzeti értékrendek alapján neveljük 7 gyermekünk, egyházi iskolába járatjuk őket.
Egy beteljesült álom – ezt gondolhatja mindenki, és jogosan.
Egészen 2017 április 4-ig.

Amikor ezt az álmot szembeköpték, durván széttörték. Egyszeriben egy „törvényszegő, külföldi érdekeket képviselő és Magyarország belügyeibe beleavatkozó” intézet része lettem, és a 20 év alatt sok munkával, verejtékkel és virrasztással felépített erős alapokat egyik napról a másikra kihúzták a lábam alól. Az intézet, amit sikerült ennyi idő alatt a világ egyik legkívánatosabb, elit oktatási intézményévé tennünk, ahova sokan sokezer dollárt fizetnek évente, hogy oda járhassanak – pár perc alatt egy bizonytalan, kiszámíthatatlan hellyé vált, ahova akár diák, akár professzor, alaposan meg fogja gondolni, merje-e reszkírozni, hogy ide jöjjön-e, a pénzét itt kockáztassa-e.
De talán a legeslegrosszabb azt volt látni, ahogy kollegák, barátok, család csak nagyon mérsékelten álltak mellénk. "Hát a törvényt azt be kell tartani!" - felkiáltással elmarasztaló pillantások jöttek a régi elismerések helyett. Vagy csak „ne haragudj, nem merek, mert esetleg feketelistára kerülök”.

A CEU legfontosabb értékei közé tartoztak mindig a jogállamiság, a demokrácia, a környezeti és társadalmi felelősség. Az egyetem mindig jó kapcsolatot igyekezett tartani az aktuális kormánnyal, tudatos törvényszegés teljesen elképzelhetetlen. Soha senki nem szólt bele, mit kutatunk, mit oktatunk, milyen értékeket képviselünk.
Ha esetleg törvényszegés is lett volna, amit nehezen hiszek – miért nem lehet ezt bilaterális dialógussal, közösem megoldani?

A mai nap 40 év munkája és álma omlott össze bennem.
Ma úgy érzem, nem érdemel meg ez az ország, sem engem, sem a sok többi, az ország fejlődése érdekében a tehetségét, szorgalmát, verejtékét a nehézségek ellenére itthon szolgálatba állító kiemelkedő, becsületes szakembert, orvost, tanárt, üzletembert.

Köszönöm azoknak a támogatását, akik fel mertek szólalni, el mertek menni, meg merték osztani. Sok közülük kormánytisztelő, keresztény polgár, aki először fejezte ki, hogy – ezt nem kellett volna."

Aki megőrizte:
bozotharc.blog.hu/2017/04/05/ceu_fidesz-szavazo_7_gyermekes_kutatono_elkeseredett_levele
RE:blog Az Év Színe 2021.12.10 08:08:48
TL;DR: az év színe valami kék, és ki nem szarja le. A Pantone Intézet közzétette, mi az a szín, ami leginkább jellemezni fogja a 2022-es évet: ez a „Very Peri”, az eldönthetetlen liláskék/kékeslila árnyalat. A név a periwinkle nevű növényből jön, ami magyarul kis meténg, szóval a színre vonatkozó…..
ern0 2021.12.10 11:59:02
@midnight coder: Juj, az is, igen. Amúgy nem tudom, mit csinálnak, de egyben biztos vagyok, hogy mit nem: nem top10-es listákról nézik ki, hogy mit csináljanak! :)
Nemrég jelent meg az általam egyébként rendkívül sokra tartott Charaf Hassan, a BME VIK dékánjának interjúja, amelyben azt mondta a dékán úr, hogy: “Diploma nélkül nem informatikus az informatikus, legfeljebb kékgalléros asszisztens.” Elsőre ezen igen felhúztam magam, aztán eszembe jutott,…..
Aki egy kő alatt töltötte az elmúlt heteket, azok kedvéért röviden összefoglaljuk a sztorit: a Fidesz alelnökénél, Kósa Lajosnál jelentkezett egy csengeri hölgy, aki állítása szerint euromilliárdokat örökölt külföldről, amely örökség felvételéhez a politikus segítségét kéri. Közjegyzővel…..
ern0 2021.02.25 10:33:00
@Honóriusz: Fiú vagy lány, nekem mindegy, de ne örüljön az én nehezen kiharcolt villanyvasutamnak!
Kontraproduktív. Ezt arra mondjuk, amikor pont az ellenkező hatást sikerül elérni, mint amit szeretnénk. A napokban erre láthattunk egy tökéletes példát. Megjelent egy mesekönyv, amelynek a célja a kisebbségben élők helyzetének egyfajta bemutatása. Ehhez meglévő meséket írtak át. A könyv megjelent,…..
RE:blog PRJ-48-HUN-REV-0001 2020.09.11 16:26:15
- Sándor, ha így adjuk le a projektet, elégedetlen lesz az ügyfél.- Mi a baj, főnök?- Először is, négy versszak volt a specifikációban, ez meg hat.- De hát a pozitív jövőkép... az íves szerkezet... nem hagyhattam félbe.- Biztos meg lehetett volna oldani négy versszakban.- Biztos nem, mert egy…..
Régen minden jobb volt, mert volt elég idő a részletekkel foglalkozni, bezzeg manapság mindenki a lényegre tör, azonnal kell a profit, nincs sem szándék, sem energia cizellálni, molyolgatni, csiszolgatni, fecsegni. "Úgy döntöttünk, hogy csatlakozunk azokhoz, akik nyíltan elköteleződnek a…..
      Orbán egy nemzeti szégyen, aki miatt néha undorodom Magyarországtól, és ha esetleg történne valami kisebb kellemetlenség, nem szipognék a zsepikémbe. Itt azonban egy súlyos mindazonáltal következik.     Legyünk teljesen őszinték. Hozzám messze-messze a Momentum áll legközelebb, nincs…..
ern0 2020.07.19 23:50:33
A vírushelyzet meghozta a kedvezőtlen változást, van már magyarországi nagyváros, ahol naponta 60-70 új álláskereső jelenik meg a munkaügyi központban. Lehetséges, hogy ők olyan álláskeresők, akiknek még sosem kellett válságban állást keresni, így a bizonytalanságuk még nagyobb. Ez most másfajta…..
ern0 2020.04.02 10:49:10
Szoftver fejlesztőknél nagyobb cégeknél kérnek papírt, de csak azért, mert ki kell tölteni a rubrikát, a munkahelyi vezetőket nem érdekli.

Programozással jó pénzt lehet keresni, elég sokan gondolják, hogy megpróbálják.

Egy részükből egészen kiváló szakember lesz: mivel nem ez az eredeti szakmája, nem ebben nőtt fel, mindennek nagyon utánanéz, mindent megtanul, mindent nagyon előírásszerűen csinál, de amúgy hajlandó tanulni másoktól, befogadja a nem triviális, kreatív ötleteket is, mert abból is tanul - a legjobb kollégák ezek, öröm nézni, ahogy dolgoznak, fejlődnek.

Mások nem valók a pályára, de ők ellébecolnak valami szocialista nagyvállalatnál, mint pl. Ericsson, Siemens stb., kiügyeskedik, hogy project managerek legyenek.

Cégek élnek abból, hogy programozókat oktatnak. Jó szakmunkásokat nevelnek, akikből még akár rendes programozó is lehet idővel. Pénzért, persze.

Mert amit a fiatalok a hivatalos oktatásban kapnak, az katasztrófa. Akinek az óvodában mikroprocesszor volt a jele, az tud kicsipegetni jó dolgokat az oktatásból, egy jó tanárt, egy-két jó kurzust, de semmire nem jó amúgy, csak arra, hogy elhiggye, hogy ő már mindent tud.

Ezért aztán a cégek felvételiztetnek.

Már webes rendszerek vannak arra, hogy cégként megmondod, milyen témájú és erősségű feladatot akarsz, és kiadod a jelöltnek.

Én 50% sikerrel vettem ezeket, elég nehezek, ráadásul fix idő van rá (én éppenséggel nagyon ingadozó sebességű vagyok, 2 perc alatt csinálok meg félórás dolog és fordítva). Eredetileg azért vannak ilyen tesztek, hogy a NPP-ket (non-programming programmer) kiszűrjék, azokat, akik tökre jól el tudnak csevegni a szakmáról, de egy ciklust nem tudnak megírni (ld.: fizzbuzz teszt - döbbenetes az elbukók aránya!), de aztán rendesen túltolták.

A HR-esek (mind a recruiterek, mind a vállalatiak) LÓFASZT SE értenek
- se a sw fejlesztéshez,
- se a HR-hez,
- se nem működnek együtt rendesen az igénylővel, se senkivel.

Ha azt látod, hogy egy melóra tökéletesen alkalmas lennél, akkor 10% az esélyed, hogy megkapot. Ha nem passzol, akkor meg 10%. Soha ne ostorozd magad, ha nem sikerül. Vannak legendás esetek, közismert open source IP stack fejlesztőjét nem vették fel, mert nem a tokenek nevét, hanem a kód értékét mondta, sok órát debuggolt, nézett hexdumpokat, és ott a kódot látta, nem a tokeneket, és ezt hiába magyarázta a felvételiztetőnek. Vannak hippi cégek, ahová csak akkor tudsz bekerülni, ha vágod a hippiséget. Én pl. nem voltam eléggé end-to-end egy híres startupnak, ne kérdezd, mit jelent, azóta ezen röhögünk a haverokkal.

Na, szóval mifelénk így megyen.

Mielőtt a vírus beütött, az volt a helyzet, hogy minden cég ezerrel keresett embereket, de ennek ellenére EGY ÉVET rá kellett szánni az álláskeresés projektre, és nem nyeretlen kétévesként, mert a HR ennyire nem bírkózik meg a feladattal. Ezt több embertől hallottam, és nem hittem volna el, ha nincs a saját példám: seniorként az elhatározástól a kézfogásig bő fél év telt el, mire kaptam egy ajánlatot, amire szívesen bólintottam volna.

Amúgy Budapesten van 2 (kettő) HR-es fejvadász-toborzó cég, akik normálisak, egyik pl. rendszeresen elhív programozókat, hogy oktassuk mindenfélére a toborzó lányokat, hogy képben legyenek.

Konklúzió: remény van, de kevés.
ern0 2020.04.02 11:43:57
@Eugene Horse: Azért a recruiter az önéletrajzom elolvashatná, mielőtt felhív #truestory

Nem egyedi dolog a mindenhez értés. A programozók is effélék (kellenének, hogy legyenek, illetve így kellene működni a sw dev iparnak), hogy amit csinálnak, ahhoz értenek, ráadásul valamiféle fura módon: mindent tudni kell az adott részterületről, tudni kell kérdéseket feltenni, de soha nem kell csinálni. Persze, nem így megy, meg is lehet nézni a sw-ek minőségét.
Hát elég rég írtam ide...
ern0 2020.01.29 17:40:00
Egyszer már próbáltam megfejteni a Puzsér-rejtélyt. Most újra nekirugaszkodom, hátha ezúttal sikerül. Az Egyenes beszéd című ATV-műsornak van egy blokkja, amikor a műsorvezető és még két újságíró faggat egy közéleti személyiséget. Tegnap este például Puzsér Róbertet. A tizennyolc percnyi…..
falhoz vágom Ünnepnap 2018.08.16 10:56:01
Mi a szerelem? Van, amit az ember a kezébe vesz, és azonnal tudja róla, hogy fostalicska. Van olyan, ami "meh", nem fáj, használható; akadnak gondok, de azokat meg lehet oldani vagy együtt lehet velük élni. És van olyan, amiről már akkor tudni lehet, hogy királyság, amikor még csak messziről…..
A Sony kütyük mindig is a kedvenceim voltak a szép kijelzők és az átlagosnál jobb kamerák miatt. Gondoltam, ha a Sony Xperia E1 annyiszor segített a nehéz napokon, akkor a következő telefonom Sony lesz. Mivel a legutóbb nem sikerült 2 Gbyte RAM-os készüléket szerezni, emeltem a tétet, legyen 3…..
Ha 1 Gbyte RAM kevés, akkor vásároljunk olyan készüléket, amiben 2 Gbyte van. Ez backend servereknél is be szokott válni, biztosan működik telefonoknál is. Kiválasztottam pár szóba jöhető típust, és elkezdtem figyelni az apróhirdetéseket. Így talátam rá egy nagyon olcsó ZTE Blade V7 Lite…..
Soha nem adtam fel, hogy thumbboardos telefonom legyen, ezért szereztem be Ebay-ről egy Motorola Droid 4-est. Megmondom őszintén, ennek mindig bedőlök. Hogy minek? Az első a cégnév. A Motorola név egy öreg amigásnak (atarisnak stb.) elsősorban a MC68000 processzorcsaládot jelenti,…..
Soha ne mondd, hogy soha, mindig van lejjeb és lejjebb! Amikor Magyarországon a rendőrség foglalja le külföldi támogatást élvező civil szervezetek gépparkját, vagy viszi el a kormányellenes tüntetésen megjelent diák laptopját, akkor ideje az efféle helyzetekre felkészülni azoknak, akik bármely módon…..
Software fejlesztő vagyok, nagyon régóta. Én még láttam lyukkártyát (nem múzeumban, hanem használtuk), dolgoztam számítóközpontban, ahol a programjainkat operátorok indították. A software fejlesztés nagyon sokat változott az évtizedek alatt, technológiák, szemléletek jöttek, jópár dolog ki is…..
ern0 2018.04.30 22:35:52
@hullajelölt88: Egyetértek, de szerintem nem ez az ún. _root_cause_. Nem a fejlesztők miatt nincs idő.
Itt ülök a monitor előtt, ahelyett, hogy kint rohangálnék a gyerekkel, úgy csikorog a fogam, mint Bayer Zsoltnak reggeli tárcaírás előtt, mert a köztévé felültetett a hullámvasútra, pedig azt hittem, hogy két és fél év folyamatosan fullba tolt kreténség után legalább egy napra le tudnak állni. De…..
ern0 2018.04.08 23:02:04
@Mr. Neutron: írd le, mi az, hogy majd emlékezzünk rá
A hét első felében akkorát hazudott a kormánybarát Pécsi Újság az egyik helyi középiskola beöltözős napjáról, ami már tényleg a legsötétebb, diktatórikus éveket idézi. Az intézménybe járó diákok és a szülők nem győznek háborogni a nagyon súlyos ferdítés miatt...
RE:blog Metoo 2017.10.27 21:43:06
A kanyarban nem vagyok lite-os kis sztorijaimmal a színésznőkhöz képest, és a legkisebb testi-lelki károsodást nem szenvedtem el miattuk, de az eseteimnek van olyan tanulsága, amire azért fel szeretném hívni a figyelmet. A kurva Kezdjük a közelebbivel: történt vala, hogy egy kurva leszólított az…..