Regisztráció Blogot indítok
Adatok
adesa

0 bejegyzést írt és 2 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Amikor úgy döntesz, hogy visszamész dolgozni, ott lebeghet a nagy kérdés, hogy hová? Vissza a korábbi helyedre, ahol esetleg nem érezted annyira jól magad, vagy már nem volt nagy kihívás a napi munka, vagy egy kellemetlen kolléganő keserítette meg a mindennapjaidat? Vagy…..
adesa 2011.04.20 15:33:23
Kedves Dolgozó Mami, Ági!

Szintén, mint a Többiek, tanácsodat szeretném kérni. Fiatalabbik kislányom júniusban lesz 2 éves, és ezután ősztől szeretnék újra munkába állni. A cégnél, ahonnan elmentem szülni, jeleztem, hogy munkába szeretnék állni, de egyelőre úgy tűnik, hogy nem lesz számomra pozíció. Ezzel kapcsolatban merült fel nálunk néhány kérdés, ami a közös megegyezéssel is kapcsolatos:

1. Gyes és védettség 3 éves korig:
- Anya, aki Gyeden volt visszamegy dolgozni. Apa, aki 6 órában dolgozik régóta, igényli a Gyest. Úgy tudom, hogy a gyerek 3 éves koráig járó védettség az anyának jár ezután is. Függetlenül attól, hogy ki igényli a Gyest. Igaz??

2. Gyes és adójóváírás:
- Apa az adójóváírást most is csak részben tudja igénybe venni. A Gyest apa igényli. A Gyes összege hozzáadódik ahhoz a bérhez, ami után az adójóváírást számolják? Tehát csökkenti az adójóváírás összegét??

3. Közös megegyezés:
- Anya és munkahelye közös megegyezéssel szakít. A közös megegyezés nem zárja ki, hogy anya igényelhessen álláskeresési járadékot, ill. Start Plusz kártyát, ugye?

4. Álláskeresési járadék:
- Összegét (még 2011-ben) miből számolják? A 4 évvel ezelőtti bérből vagy az elmúlt másfél évi Gyedből vagy a cég által a 66 nap szabadság megváltására fizetett összegből (ugye, itt nincs 4 naptári negyedév) vagy mindhárom tárgytalan és a minimálbér 130%-át tekintik járadékalapnak??
- Másképp számolják, ha a szabit nem váltják ki és Gyed után anya kiveszi a 66 nap szabit, majd azután közös megegyezéssel felmondanak? Így a szabi alatt fizetett bért veszik alapnak? Ha igen, akkor hogy számolják a 4 negyedévi átlagot, hiszen ez csak kb. 3 hónap.
- Összege nem lehet alacsonyabb, mint 44.100 Ft?
- Összege nem lehet magasabb, mint 88.200 Ft?

5. Start Plusz kártya:
- Egy gyermek után csak egyszer igényelhető, igaz? Tehát ha anya a Gyed lejárta után igényli, utána apa már nem igényelheti a gyes lejárta után, igaz?
- A kártya 2 évig érvényes, függetlenül attól, hogy hányadik munkahelyen van a kiváltója, igaz? Tehát a kiváltott kártya adóelőnyét a második munkahely is használhatja (ha pl. az első munkahelyen a jogviszony felmondással megszűnik), igaz?

Válaszaidat előre is köszönöm.

Üdvözlettel: adesa