Regisztráció Blogot indítok
Adatok
foldeslaszlo

0 bejegyzést írt és 57 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mennek itt a különféle érzelmi felhangokkal töltött spekulációk, hogy mi lesz ha ideér az Amazon. Hogy pontosan mi lesz, azt ebben a pillanatban nyilván senki nem tudja. De lehet, hogy nem is kell olyan nagyon sokat várni. Pontosabban várni arra, hogy idejöjjön. Mert magyar nyelvű…..
Intro Az a nagy helyzet, hogy az e-könyv piac Magyarországon csak nagyon-nagyon akar megszületni. Lassan-lassan körvonalazódnak a szabályok (puha DRM, két formátum) és a játékosok, egyre frissebb és frissebb tartalmak is becsorognak, de az értékesítés volumene és ezzel nyilván…..
foldeslaszlo 2013.08.16 09:42:49
@sanche: Előbb lesz itt államilag létrehozott központi e-könyváruház (vagy könyvtár), mint kiadói összefogás...
foldeslaszlo 2013.08.21 13:41:36
@sanche: Teljesen jogos, és sajnos, nagyon jellemző. Nyilván a többi e-könyvesbolt is hasonló cipőben jár: mi egy éve tervezzük bevezetni (max. három-négy hetes programozói munka), és mindig van valami fontosabb és sürgősebb megoldandó feladat... Az ősszel megcsináltatom és ezt a bejegyzést fogom lobogtatni.
Ha lenne anonim könyvkalózok szervezete, biztos kirúgnának, mert egyáltalán nem vagyok anonim. Több, mint tíz éve kezdtem el az elektronikus olvasnivalók farigcsálását, ami akkoriban még legfeljebb az elvetemültek úri, és enyhén mazochisztikus huncutsága volt. Az eltelt idő alatt…..
Kedves olvtársak, mint azt megszoktátok, ez a blog nem kíván versenyezni a közéleti, politikai témákkal foglalkozó szakblogokkal.  Ezt hosszú távon így is szeretném tartani, de néha néha azért csak felbukkan valami, aminek van kihatása a magyar e-könyvekre is.  Megjelent…..
foldeslaszlo 2013.03.23 15:07:35
@Patrick Bateman:
Tapasztalataim szerint jelenleg a magyar e-könyvpiacon elfogadható ár 0 Ft. Azaz gyakorlatilag nincs piac. Az 1000 példányos léc, mint a (kevéssé létező) írói önkontroll kifejezése értelmezhető pl. a szórakoztató és a szépirodalom nagy részében (a költészetnek annyi), de mi legyen a szakirodalommal? (A hagyományos könypiac kb. fele: tankönyv, ismeretterjesztő és szakkönyv.)

vitális06:
Nem mindegy, hogy egy könyvtár törvényerejű kormányrendelet kiskapujára (homályos megfogalmazására) hivatkozhat vagy sem. Nem saját maguk alatt vágják a fát. Csökkenő könyvbeszerzési keretek mellett nagy a kísértés, hogy minden eszközt megragadjanak, amivel beiratkozott olvasókat szerezhetnek és tarthatnak meg (a munkahelyükkel együtt). Logikus, hogy a "torrentezés" (pejoratív értelemben használom) nem csak a kiadókat érinti érzékenyen, hanem a könyvtárhasználatot is befolyásolja.
foldeslaszlo 2013.03.23 15:23:29
@Patrick Bateman: Szerkesztői díjként egy külsős megbizási szerződéssel elvállalt szerkesztői munka díjáról írtam. Azt, hogy alkalmazottként milyen ívdíj jönne ki a havi bérből, nem merem ideírni.
Korrektúra stb.: a kiadóm nevét nem véletlenül írtam az első bejegyzésem végére. Könyveket adunk ki, nem brossúrákat. Ha az amatőr írók tudnák hozni ezt a minőséget, megtennék. 176 munka érkezett egy éve az e-könyvírói pályázatunkra. Még most is szöszmötölünk a kiadásra alkalmasnak ítélt kb. egyharmad maradékával (ebből is látszik, mennyi rengeteg erőforrásunk van erre), de egyetlen egy sem akadt a szerzők között, aki azt mondta volna, oké, akkor majd én megcsinálom.

Szerintem a mai fiatal írónemzedék (bármilyen műfajban) sem úgy áll ehhez, hogy kezelem a kütyüket, fészbúkozok meg minden, majd megcsinálom én azt az e-könyvet. (Javaslom, nézz rá a pl. a MEK-re, mi az, ami ingyenes kortárs.)

Messzire vezet ez a kérdés, tényleg érdemelne egy másik posztot.
foldeslaszlo 2013.03.23 15:40:17
@Patrick Bateman: A tankönyvkiadók profitorientált magánvállalkozások. Itt tartunk most, amikor a kormányzat jelentős erőkkel próbál itt is államosítani. 3 éve én is abban reménykedem, hogy az államilag támogatott e-tankönyvek jelenthetnek kezdősebességet a magyar e-könyvszakmának. Ilyen kormányzati szándéknak semmi nyoma, ez a valóság.
A nyomtatott ismeretterjesztő könyvekkel kapcsolatosan nagyon pici csökkenés látszik (2-3 %), de ez pont a nagy alakú, drága, "színes-szagos" albumok (számunkra) látványos visszaszorulása miatt, amelyek pont nem érintik (ma még) az e-olvasást.
A szakkönyvek finanszírozása nem azért ilyen egyszerű.

Az illegális letöltéseket, mint vásárlást növelő tényezőt én nem kívánom cáfolni, mert szerintem még nincs elég adat ehhez itthonról. Egyetértek azzal, hogy van ilyen hatás a fejlett rendszerekben. Én azt látom, hogy egyre több olyan könyv is megjelenik elektronikusan, amely nyomtatásban bestsellernek minősül, de az fizetős letöltések példányszámán ez alig látszik meg, pedig nyilván minden hozzáférhető illegálisan megjelenést követőn.
Az említett ökoszisztémából szerintem csak a felhozott marketing-tényező terén tud egy idejövő multi érdemben többet nyújtani a vevőnek, mint egy már meglévő magyar e-könyváruház.
E-könyv olvasók Eleven 2011.12.31 23:23:00
Gondoltam, hogy csinálok egy posztot idén is arról, hogy az elmúlt évben (2011-ben) mégis mi történt a magyar e-könyv-piacon. A blogposztokat végignézve aztán egy kicsit elvette a kedvem, hogy alapvetően nem sok minden. Úgy sorba venni, mint tavaly, felettébb nehéz, de inkább…..
E-könyv olvasók Ugorgyunk! 2011.12.07 12:00:00
Mondá vala Pósalaky bácsi Móricz múlhatatlan érdemű regényében. Most rajtunk a sor, „fogyasztókon”, hogy megugorjuk a keresztény kultúrkör legjelentősebb ünnepéből a fogyasztói társadalom legnagyobb ünnepévé átvedlett vesszőfutást. [Még ha nem is…..
E-könyv olvasók Utolsó perc 2011.12.19 15:18:00
Advent utolsó hetében járunk, a koszorúkon esténként életre kell mind a négy gyertya táncoló lángja, hogy a lélek elcsöndesedését segítse. Már amennyire tudja. Bár sajnálatosan kevés visszajelzést kaptunk a kínálati oldal „versenyzőitől”, a kollektív örömünnepig…..
foldeslaszlo 2011.12.20 17:30:18
@Topy: bocs, dél óta megint ingyenes dec 23-ig.
 Ismét multi-kulturalizmussal kezdenék. Kabaréjelenet már volt, kvázi-népzenei ajánló is, úgyhogy haladjunk tovább gyökereink felé… A csillagászat szép sport. Már annyiban, hogy egy-egy szép felvételért amatőr szinten azért ki kell bírni a mínusz 10–20 fokos…..
Introverzió: nyomokban objektivitást is tartalmazó személyes véleményRégóta csináljuk ezt a blogot, sokan és sok dolgot fektettünk az ügybe. Eredményeink mindenképpen vannak, például, hogy megszilárdulni látszik a magyar piacon a puha-DRM és epub+prc koncepció, de még mindig nem…..
Ha minden igaz, holnap megjelenik a Vándorsólyom kisasszony különleges gyermekei, permier tartalom, egy napon a papír és az e-változat. És puha DRM-mel.  Ez a kiadvány eddig a legerősebb próbálkozás, amivel legálisan meg lehet törni a kemény DRM koncepciójának magyarországi…..
foldeslaszlo 2011.11.18 15:28:15
@Atyaman: megoldjuk.
E-könyv olvasók Új források 2011.09.20 22:20:00
Úgy fest, ez az ősz már csak a pályázatok és versenyek jegyében fog telni. Merras barátunk világ (de legalábbis Amazon) hódító tervei után itt a Multimédiaplaza kezdeményezése, amivel új Jókaikat és Erdős Renée-ket próbálnak fölfedni a kínálathiányos magyar e-könyv…..
A kiadói oldalon késhegyre menő viták folynak, hogy egy e-könyv 900 Ft legyen vagy 1100, és az eladási adatokból látszik, hogy ebből senki nem fog kastélyt építeni, legalábbis ebben az évtizedben nem.Naivak vagyunk, a rossz végén fogtuk meg a dolgot.Egy ügyvédi…..
foldeslaszlo 2011.09.01 12:42:17
Amikor olvasnivalókat próbálunk terjeszteni elektronikusan, a kiindulópontunk az, hogy a törvényeket be kell tartani. Nem válogatjuk szét, hogy ezek nem tetszenek, szerintünk nem jók, ezért nem foglalkozunk velük, de a többi OK.
Az e-könyv ma ellenszélben próbál nyomulni itthon, de azt kell mondanom, messze nem ez a legnagyobb problémája ma az olvasóknak és a kiadóknak. Sokkal nagyobb gondok vannak, és még nagyobbak jönnek. (Hú-hú.) Szerintem súlyának megfelelően érdemes kezelni ezt az ügyet is.
Vannak könyvtárak (egy biztosan), amely komolyan fejleszt az e-könyvre, de mégsem rakja fel a netre a nála lévő (hatalmas) anyag egy kis részét sem, mert felelősen gondolkodik. A könyvtár nem csak az olvasóinak tartozik felelősséggel, hanem a könyv létrehozásában résztvevő mindenki másnak is. Szerintem a nagykanizsai könyvtár ezt a dolgot nagyon elbaltázta. (Én, e-könyves szereplőként biztosan nagyon óvatosan bánnék vele a jövőben, pont a felfogásbeli különbség miatt.)
A büntetés egy törvényes lehúzás volt, ez is nyilvánvaló, az ügyvédi iroda és a kiadók megjátszották a maguk játékát (és nyertek). Merrastól eltérően nem gondolom, hogy felmerült bennük bármi is az e-könyv-kiadás jövőjével kapcsolatban.
Számomra a tanulság ezúttal is az, amit sokak mellett pl. a néhai Qui-Gonn Dzsintől is hallhattunk a könnyű út és a helyes út közötti különbségről.
E-könyv olvasók DR(u)M 2011.07.18 04:55:00
Azért így a cím, mert bízunk benne, hogy belátható időn belül lesz itt, kis hazai piacunkon egy áttörés, amely legalább akkorát fog szólni, mint a februárban (több napra!) hozzánk látogató Yamato dobegyüttes. (A DRM a másolásvédelem angol elnevezésének rövidítése, a…..
foldeslaszlo 2011.08.16 15:49:49
@Atyaman: Vannak azért jó jelek. A kiadók egyike-másika óvatosan belép ebbe a világba, lépegetünk előre. Ahogy én látom lassan (naggyon lassan) megtalálnak minket azok, akik nem kizárólag a mai bestsellereket és jónevű kortárs írókat keresik, hanem hajlandóak fizetni a klasszikusokért, és kevésbé ismert kedvenceikért. Valami mocorog tankonyvtémában, és sztem egy-két könyvtárnak is lesz esze kihasználni a technikát.
Viszont eszembe jut néha, mi lesz, ha a Google vagy az Amazon ráállít ötven embert meg pármillió dollárt, hogy legyen egy év alatt mondjuk 20ezer magyar nyelvű e-könyve a jobb címekből. A külföldi jogtulajdonosokkal szemben kicsit jobb az alkupozíciója, mint a magyaroké, úgyhogy pl. a kortárs világirodalmat lenyúlhatja.
Egyszóval: fel a fejjel!
foldeslaszlo 2011.08.26 11:15:57
@Konyvmolyolo: "Ez a befektetés, alapozás időszaka, sok bizonytalansággal." Ennyi a "biztos", amit tudunk, és így vágtunk bele a magunk üzletébe. Épp ezért megtérülésen és árarányokon ma még keveset agyalunk - építjük a piacot, azaz próbálunk minél több olvasót elérni, és növelni a választékot azzal, amivel lehet, nem nagyon válogathatunk. Tény, hogy az eladások ma még nem hozzák vissza a konvertálás költségeit sem (ha már nyomtatásban megjelent műről van szó), nemhogy a többit.

Az Amazonon kívüli világban történő megjelenés esetén a bevételek egyelőre a nulla közelében tanyáznak, és szerintem ez nem elsősorban árkérdés.

Az árat az Adobe DRM esetileg kb. 100 Ft-tal befolyásolja, teljesen feleslegesen, mert pillanatok alatt feltörhető. (A rendszerbe lépési díjat le kell írni: nálunk egy év alatt a töredéke sem jött vissza a forgalommal.) Ellenben vevőnek és eladónak csak fejfájást okoz. A "puha" DRM ingyen van és nem befolyásolja az eladás és olvasás folyamatát.
Ha a magyar forrás jogtulajdonosa "előírja" a "kemény" DRM-et, én inkább hagyom a csudába - az Adobe belépési díját legfeljebb Stephanie Meyer (na, ő pont nem magyar) termeli ki (nem beszélve e számos egyéb buktatóról), kérdés, a kamaszok fognak-e piszmogni a dedikált olvasószoftverrel, meg az ilyen-olyan korlátozásokkal.
A külföldi jogtulajdonosokkal, sajna, nincs mit kezdeni. (Ha ragaszkodik hozzá, marad az Adobe, vagy nem lesz epub.) Ezügyben talán érdemes lenne konzultálni az irodalmi ügynökségekkel is, van-e esély valamiféle egységes fellépésre.

Visszatérve kiadásra és árakra.
Érzésem szerint az, aki e-könyvolvasót használ, bizonyos szempontokból nem átlagos és tipikus olvasó ("...mi e-könyvolvasók különös fából vagyunk faragva...":-)
1. pionír-felhasználó (az új eszköz használóinak kb. első ezrelékéhez tartozik) -> ő is vállalkozik valami újra és "befektet"
2. vagy stabilan fizetőképes (pl. maga vette a readert, tabletet) -> rendszeres vásárló, vagy pedig rendszeresen nem ad pénzt könyvért (pl. ajándékba kapta a readert) -> az e-könyvért sem fog (rendszeresen). [Ezek szerintem a fő csoportok, persze van több más is.] A második csoporttal nem tudunk mit kezdeni.

A fentiekből az is következhetne, hogy képezzünk árakat angolszász módra: az e-könyv ára megjelenéskor alig marad el a nyomtatott változattól (lásd: www.multimediaplaza.com/ekonyvek/adatlap/1479 [ingyenes]). Ez nálunk (a multimédiaplázában) teljesül is, meg nem is. Teljesül, mert egy csomó e-könyv ára nagyjából megfelel annak, amennyiért antikváriumban vagy print on demand formában (esetleg diákkönyvtári sorozatban) meg lehet vásárolni. (Jellemzően magyar klasszikusok, régi, félig elfelejtett, nem "elsővonalbelinek" elkönyvelt írók.) A könyvesbolti (nem diákkönyvtári) árak viszont leginkább 1800-2000 forinttól indulnak, itt tehát egy 35-45%-os árelőnye van az e-könyvnek.
(Természetesen nem minden e-könyv összehasonlítható a nyomtatott változattal. A minőség sem ugyanaz - és nem csak a tördelés miatt.)

Az árképzésben további ellentmondások érvényesülnek:
- ne pozícionáljuk alul magunkat, a művet a szerzőt
- mi kerül ezen a fájlon ... forintba?
- milyen ár "üt", azaz kelt figyelmet?
- általános árstratégia: induljunk alacsonyabb árfekvésből (tuti nagy bukta), és később, ahogy a kereslet nő (mikor?), emeljük egy "normális" szintre, vagy ellenkezőleg, tegyünk úgy, mintha ez egy már létező, elfogadott könyvkategória lenne, kb. a nyomdaköltséggel csökkentett árakkal (áfa?), azután a forgalom növekedésével csökkentsük az árszintet, mint egy tömeggyártott terméknél?
- lesznek-e kedvezmények bizonyos vásárlóknak, bizonyos alkalmakkal?

A forgalom jelenlegi nagyságrendje mellett mi, a konkurrenciát is figyelve, egy jellemző középárhoz igyekszünk igazodni, amely nem vezethető le közvetlenül a nyomtatott könyvárból és a költségekből, hanem lélektanilag próbál elfogadhatónak mutatkozni. (E felett és alatt is vannak árkategóriáink.) Az e-könyvkiadás jelenlegi szakaszában ez is egy árstratégia, amelyen később változtathatunk, pl vadonatúj könyvet e-megjelenésekor. A Typotext pl. más stratégiát követ, és nyilván lehetne továbbiakat is találni.

A terjesztésről
A mi portálunk tartalma, nagyságrendje és szolgáltatásai láthatók - reményeim szerint lejön, hogy nagyon komolyan gondoljuk, és elég sok forrást tettünk (teszünk) bele. Az általunk kért terjesztési jutalék nagyságrendjén egyelőre nem kívánunk változtatni. Érdemes tájékozódni a többi (kevés számú) terjesztőnél is.
Az alternatíva a saját portál építése (az epub miatt): ha van pénz (marketingre is), ez ma még reális megoldás, másfél év múlva már nem olyan biztos.
foldeslaszlo 2011.09.01 12:12:11
@Konyvmolyolo: Köszönöm. Akkor hívhatom a kiadó ügyvezetőjét?:-)
Az idézett szerződésszövegben nem szerepel az a kitétel, hogy a kódolásnak meg kell akadályoznia a másolást. Az sem derül ki, hogy az át nem ruházhatóságot elegendő előírni a vevő számára, vagy fizikailag is akadályozni kell. Az ilyenekre persze rá lehet kérdezni a jogtulajdonosnál. Nekünk sikerült megállapodnunk Adobe DRM nélkül két külföldi partnerünkkel (rövidesen jön két premier magyarul, a print megjelenéssel egyidőben, az igényes bestseller kategóriában), nyilván a jövőben ezzel érvelünk majd a többi tárgyaláson.
Sokszor felmerül a kérdés az olvasókban és a vásárlókban, meg persze az érdeklődőkben is, hogy az elektronikus könyvek világában, egy Kindle WiFi-vel a drót egyik végin és egy Microsoft Word-del a másikon, vajon mi szükség is van kiadókra.Nokéremszépen. A könyvkiadás nem…..
foldeslaszlo 2011.06.21 11:29:30
@nagygabe: A Hungaroton eddig elérhető magyar választékát (jópár jazz-felvétellel kibővítve - Benkó, Vukán, Molnár) a multimédiaplázában is meg lehet kapni (a szerződés miatt picit magasabb áron:-(. És jönnek hozzánk mások is, pl. Gryllusék, úgyhogy a helyzet legalább a magyar felvételek tekintetében lassan változik: léteznek legális források. (Úgy tudom, a Fonó is készül valamire.)
E-könyv olvasók Első fecskék 2011.06.05 23:00:00
Kedves olvtársak, mint azt jól látjátok, elkezdődött a blog migrációja a portálra. Fogalmam sincs még, hogy hogyan fog a dolog elsülni, ezért egy darabig mindkét blogon meglesz minden cikk. Ötleteket és más okosságokat is szivesen várok.És mivel a fecskék többesszám, itt…..
foldeslaszlo 2011.06.08 15:01:23
@Fall: Egyetértek a konklúzióval. (Bár a háború inkább afféle csendes lövészárok-várakozás.) Sto gyelaty? A magunk részéről fenntartunk egy veszteséges szolgáltatást, lekapcsoltuk a sokat (és joggal) kritizált Adobe-féle DRM-et, próbálunk tartani egy árplafont - ezzel szállunk be a békekötésbe. A következő logikus lépés az igazán népszerű olvasmányok villamosítása, ebben azonosak az érdekeink az olvasókkal. Kívülről talán nem látszik: ez egy hosszan tartó aprómunka, nagyon lassan mutatkozó eredményekkel.
A egyéves (!!) Multimédiapláza a születésnapja, valamint a Könyvhét tiszteletére egy igen ütős kis akcióval készül: június 3. 0:00-tól június 5. 24:00-ig minden anyaguk, ami letölthető, de nem zene, féláron lesz kapható. Azaz egy limitált, és jó eséllyel nem…..
foldeslaszlo 2011.06.01 15:40:48
@Necro: A fapadoskonyv.hu a nyomtatott (POD) változat mellett pdf-et forgalmaz.
Egyébként a plázában is lesz néhány könyvheti újdonság: A Jómadarak című ifjúsági kalandregény (a szerző a könyvhéten dedikálja a fapadoskonyv..hu standon a nyomtatottat!) és néhány e-könyv-formátumú, jó hosszú interjú olyan nevekkel, mint pl. Halász Judit (ingyenes), Ranschburg Jenő, Szakcsi Lakatos Béla, Kaján Tibor.
Más: akit érdekelnek az előfizethető digitális magazinok (főleg tabletekre jók): immár előfizethető a BBC History világtörténelmi magazin is.
Az e-könyv-dedikálás módján mi is agyalunk. Ötletek?
Lassan két hete berreg szépen a fórumunk. Hogy kicsit izgalmasabb legyen, nyitottunk benne egy zugot, ahova jöhetnek anyagok bármelyik forgalmazótól. Nem hiszem, hogy a közeljövőben tele lenne teljes kiadványokkal, de addig is szivesen látjuk a promóciókat, a kiadványok ingyenesen…..
IntroRégi mulasztást kell pótolnunk, amikor a tartalompiaci körképünket kiegészítjük a Kossuth kiadó elektronikus tartalmakat kínáló részlegének, a Multimédiaplazának a bemutatásával. Magáról a Kossuth kiadói csoportról annyit érdemes itt megjegyezni, hogy igen jelentős…..
foldeslaszlo 2011.05.18 09:47:36
Sziasztok!

Pénteken lesz a következő feltöltés (pl. egy rakás hosszas interjú érdekes emberekkel, meg színes pdf könyv a Madrid hangfelvételhez - iPadesek figyelmébe, bocs...). A MEK-et nem tekintjük semmilyen módon ellenfélnek, évek óta kapcsolatban vagyunk velük, az OSZK-val pedig hagyományosan jó a kapcsolatunk. Lassan kialakul valamiféle együttműködés is a pláza és a MEK között, mindkettőnkre ráfér. Szerintem ennek így van értelme.
Komavary: A MVGYOSZ hangfelvételei tudomásom szerint nem közkincsek. A szervezet annak idején azzal a kitétellel kapott felmentést a szerzői jogdíjak kifizetése alól, hogy az elkészült felvételeket kizárólag a saját könyvtári tagjai számára teszi hozzáférhetővé. Eszerint már a MEK-re sem kerülhettek volna fel.
Másfelől a művek felolvasásakor kifejezetten az volt a fő szempont, hogy egyfajta "hideg", személytelen felolvasás legyen, ne egy színész produkciója, annak érdekében, hogy a látássérült hallgató fejében jöjjön létre a mű, vagyis az előadó minél kevésbé befolyásolja hallgatót. Ennek következményei hallhatóak, ezért is nem kapálózunk ellene, hogy a szerzői jogilag (már) nem védett művek felvételei fenn maradjanak ott.
A szerzői jogról, az időtartamról lehet vitatkozni, nekem sem tetszik a mostani rendszer. A törvény betartásáról viszont nem áll módunkban vitázni, ezért kell minden egyes alkalommal utánajárnunk, kutakodnunk, leveleznünk, alkudoznunk és szerződést kötnünk minden jogtulajdonossal, amikor hagyományos vagy elektronikus könyvet, vagy hangoskönyvet adunk ki.
Tervezünk ősztől az Örkény könyvesboltban (a Szent István körúton) valamiféle rendszeres "klubféleséget", ahol például ilyenekről meg mindenféle e-könyves témáról beszélgethetnénk.
foldeslaszlo 2011.05.18 10:26:34
@Komavary: Ez engem is meglepett, amikor elmondták: az volt az elvárás, hogy ne színészi minőségű eladás legyen. Az ottani felvételek technikai minőségéhez nem tudok hozzászólni. (20-30 éve készültek...) Még egy érdekesség: a hangoskönyv, mint magyar (szak)kifejezés az ottani felhasználásból került át a köznyelvbe (régen csak az érintett szakemberek használták, 80-as évekbeli publikációban olvastam először).
foldeslaszlo 2011.05.18 10:27:31
@Komavary: vagyis előadás.
PrológusBár nem  mindenhonnan látszik, de a XXI.-ik században vagyunk, és ez néha azzal jár, hogy ha valahol jól működik valami, akkor az is "be tud gyűrűzni" ebbe a kis országba is. Az Amazon rendelési és szállítási képességei már sokak számára ismertek.…..
foldeslaszlo 2011.04.23 11:40:01
@Dworkyll: Szia! Az üzletszerű e-könyvkiadásban (értsd: nem egy könyv évente) a szponzorációs-hírdetési üzleti modell ma még nem működik. Az úgymond nemes ügy érdekében kiadott egy-egy hagyományos könyvhöz is alig lehet manapság támogatót, hírdetőt szerezni, nem hogy évente 80-100 címhez! A HVG (bevezetett, fizetőképes réteg által olvasott brand, szép nagy előfizetői adatbázis) helyzete nagyon más, mint a könyvkiadóké. Szépirodalmi vagy ismeretterjesztő műben ma senki sem hírdet. A távoli(?) jövőben, amikor (majdnem) mindenki elektronikusan (is) olvas, a személyre szóló elérés miatt szerintem nagy üzlet lesz a hírdetés az elektronikus kiadványokban, de amig nincs egy e-kereskedőnek vagy e-kiadónak több tízezres stabil, nevesített vevőtörzse, addig a hírdetők egyszerűen nem veszik komolyan az ilyen ajánlatokat.
Pár százas, ezres vevőkörre a fizetőképes hírdetők, szponzorok csak legyintenek, persze nem azt mondom, hogy igazuk van!Egyszóval még egy pár évig az e-kereskedők és az e-kiadók fogják finanszírozni a kiadást (konverzió+szerzői jogdíj+értékesítési infrastruktúra). A digitális magazinok ennél jobb helyzetbe kerülhetnek, akár egy éven belül, de pl. e-readerre átdolgozni egy színes, nagyformátumú magazint, mondjuk havonta, az megintcsak jelentős pluszkiadás. A BBC History kapcsán érdeklődtek nálunk (Kossuth), de nem tudom, mikor lesz erre pénz. Talán jövőre.
Talán még nem késő bedobni ezt a topikot. A szakdolgozó-szezon fölpörgésével igen sokan találnak meg bennünket a témájukkal. Igyekszünk mindenkinek segíteni, még ha picit unalmas is tizenhetedjére elmondani ugyanazt, amit amúgy már sokszor elmondtunk, leírtunk. De bírjuk, akkor…..
Megjelent ehun egy cikk a HVG.HU hasábjain, hogy aszongya: „Nem várt buktatók: miért nem szeretjük az e-könyvet?” Én csak ülök és nézek ki a fejemből (nem azért, mert ma kétszer áztam bőrig és fagyott le majdhogynem a kezem a jeges esőben való szinte rövidujjús…..
foldeslaszlo 2011.04.19 17:08:27
@Karma17: A felső, változó banner számunkra kifejezetten jópofa újdonság volt, elirigyeltük más portálokról. Lehet, hogy nem kellett volna?
Örülök annak, amit amit az SF-portálos könyvekről írsz. Nagy dilemma most számunkra a drm, és ez pont az egyik érv (mellette), amit el szoktam mondani, ha kérdeznek: ha valaki fizet egy e-könyvért, talán nem örül, ha száz másik ipse mosolyogva újságolja, hogy letöltötte ingyen. Ez a drm-dolog részünkről korántsem végleges, de nem csak a saját könyveinket forgalmazzuk...
no mail, no problem: a Kindle-rendelés napok kérdése, asszem. A mulasztás magyarázata, hogy egyfelől kizárólag az epubokra koncentráltunk, másfelől nem gondoltuk, hogy rövid idő alatt ennyi Kindle jön az országba. Az első tervek között még szerepelt a prc-formátum is, de erőforrás-okokból lemondtunk róla. Mi véleményetek a pdf-ről? Használható kompromisszum lenne a kizárólag szöveges olvasmányokra (regények, novellák)? A prc-konverzió 1000 könyvre nem lesz rövid menet...
Komavary: Az említett tanulmány (engem megdöbbentő) legfőbb tanulsága a csekély átlagos árkülönbség a bestseller szegmensben. A többi igazából szorgalmi feladat volt a lányoknak, és a próbavásárlás valóban elmaradt.
Színes e-könyvek: milyen jellegű címekre gondolsz? A szöveges regények, novellák, ismeretterjesztők nem igénylik ezt. A borítók csak a pláza felületén színesek, az epubokban természetesen ff-ek. Egyébként mindenképpen fogunk színes e-könyveket is létrehozni, de ez sajna már a drm (és a fájlméret viszonya) felé vezet. Illetve, azt hiszem már is van egy fenn, csak most hirtelenjében nem tudom melyik. (Talán a NEM?)
A hangoskönyvek között eddig kizárólag a saját kiadásúak voltak jelentette, de (az ígéret szerint) május végéig felkerülnek a Hungaroton irodalmi felvételei, és azokban lesznek nagyon finom dolgok, amikre vársz. Sajna, az árakat még nem tudom, a jogtulajdonos kavarja... Ami a bolti árusításukat illeti, nem táplálok nagy reményeket. Szerintem ezeket már nem nagyon fogják gyártani, majd rákérdezek legközelebb.
Igen, a letölthető hangoskönyvek nélkülözik a drm-et. (Bármily hihetetlen, ebben a MAHASZ egyetért velünk!) Úgy vélem, itt a drm még komolyabb kompatibilitási gondokat vetne fel, mint az e-könyveknél. Az a romantikus elképzelésünk, hogy az illegálisan letöltők egy része hajlandó fizetni értük, ha van legális forrás.
Üdvözlet.