Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Barca De Real

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Na, ez most rendhagyó lesz. Az Indexen ma megjelent epizódkritikámat toszom be klasszikus hogyvolt helyett, de kicsit felturbózva, hogy legyen valami extra kontent is. Ha a fogadtatás pozitív, lehet róla szó, hogy bizonyos sorozatoknál a hogyvoltokat kritikával ötvöző hibridposztokká…..
Barca De Real 2019.05.19 19:21:12
@Gloyva:
Noha én sem bánom, hogy vége lesz a szenvedésnek, de az összecsapott véget én nem csupán a "két idióta" nyakába varrnám.
Keményen kivette a részét ebből az idétlen sildes sapkás Martin is.

Azt gondolom, miután nem ért el komoly sikereket (mint író), nekiállt felépíteni egy olyan világot, amiről tudta, hogy az olvasók zsánere lesz (a munkája miatt erre remek rálátása volt), és tudatosan választott meg minden részletet, ügyelve arra, hogy minden (hangsúlyozom, minden) olyan elem szerepeljen benne, ami az olvasók legnagyobb rétegét kielégíti (hasonlóképpen "tervezte" meg, amiként Edgar Allan Poe is megtervezte a Hollló című versét - apró eltérés, hogy Poe szakmája géniusza volt, Martinnnal ellentétben).
Saját ötlet, egyéni látásmód nincs egyik kötetben sem - vagy talán mégis: a soha, egyetlen más műben nem tapasztalható borzasztóan rengeteg történetszál, és az irdatlan sok szereplő (én legalább is még nem tapasztaltam ilyet). Gondolom, egyszerre akart sokfélét, vagy esetleg úgy vélte a tervezett monumentális műnek ennyire szerteágazónek kell lennie.
Nem véletlen hagyta abba (pláne, hogy a HBO pont jókor kereste meg az ajánlatával - volt mire hivatkozni), nics a földön épkézláb ember, aki ezt a félbehagyott katyvaszt képes lenne normálisan befejezni.
Ahogy a "két idiótának" sem sikerült.
Ez a különbség Martin, és az irodalom komoly művelői között: nem is elsősorban a képesség (noha Martinnak ezen a téren ugyancsak vannak hiányosságai szerintem), hanem a rajongók tisztelete, szeretete.

(A franc, pár soros postnak készült, és mi lett belőle... Sebaj, mindenki az utolsó részt várja már, ezt vélhetően senki nem fogja olvasni.)
Barca De Real 2019.05.20 23:16:59
@adamskij:
Abban egyetértek, hogy a szanaszét szórt cselekményt aránylag tisztességesen próbálták lezárni az utolsó részben, ennél többre aligha lehetett számítani.

Mondjuk ezzel együtt nekem az utolsó 2-3 évad kapcsán nem a "köszönöm" az első szó, ami eszembe jut - inkább olyasmi, ami Sixx-ből is kibukott...

Többször is olvastam itt azt a kifejezést a sorozatbeli cselekmények kapcsán, hogy olyan "Martinos". Hátizé, a krapek a Tűz és jég dala könyveken kívül (amiből eddig ötöt megírt, a maradék kettőt vélhetően soha) nem igazán mutatott semmit irodalmi téren, hogy kiérdemelje ezt a jelzőt. Persze, ez csak az én véleményem.
Akik itt abban reménykednek, hogy na majd Martin megírja/befejezi tisztességesen a történetet, iszonyat nagyot csalódnak majd - ne legyen igazam.
Barca De Real 2019.05.14 18:01:06
@_z_: "Nem lehet, hogy Martin pont ezert szallt ki, mert erezte, hogy ennek normalis befejezest ugy sem lehet csinalni?"
Fején találtad a szöget.
A sorozatnál lényegesen bonyolultabb, és szerteágazóbb könyveknek még kevésbé lehet normális befejezést adni, mint a sorozatnak. A könyvben iszonyat sok lezáratlan, nyitva hagyott szál van, amik helyenként nem is teljesen érthetőek (példa kedvéért megkérdezném Martint, mi a jó Istent akar (vagy akart) kezdeni a feltámasztott Lady Catelyn Stark-al, akinek ugye a vörös nász alkalmával vágták el a torkát - ez a fetámadás a sorozatban például teljesen kimaradt, nem véletlenül).
Nem, számomra teljesen nyilvánvaló, hogy Martinnak esze ágában sincs folytatni a könyveket, pontosan tudja, hogy reménytelen.
Deres   Csúsztam. Ismét. Nem szóltam előre, mert minden nap volt egy olyan, háromórás ablak, amikor majdnem leülhettem, aztán meg nem. Kedd reggelre terveztem, vasárnap lett belőle. Sajnálom, és frusztrál, megértem, aki kurvaanyázik, de előre szólok, a jövő hetit csütörtök előtt tuti nem tudom…..
Barca De Real 2019.05.13 22:54:04
@Raven!: nem, nem a királynő őrült meg, hanem a sorozat készítői - de nagyon.
Barca De Real 2019.05.14 09:53:35
@Hizdahr zo Loraq: "Hozott anyagból dolgoznak" Mi van?? Már régen nem hozott anyagból készül a forgatókönyv, és George R. R. Martin a büdös életben nem fogja befejezni (nem is tudná, annyira szana-széjjel zavarosan hagyta félbe).
Hogy miért kínzom magam? Nem rossz kérdés, nincs jó válaszom.
(szerintem már Sixx is régen hagyná a francba, csak a fórum miatt szenvedi végig)
Na. Célegyenes. A végén meg valaki a Vastrónon, de addig van még hat rész, izgalom, intrika, miazmás. Ha valaki arra kíváncsi mi vót eddig, akkor javaslom ennek a linknek a matatását, mindenki másnak meg csak annyit, hogy Tél van, Éjkirály.Falat döntesz, de miért?Úgyis megszívod. Deres Kisfickó…..
Barca De Real 2019.04.24 20:02:42
@sixx: na persze, kellett az index főoldalra egy hősös-végjátékos kritika. Őszintén remélem, hogy az a film tartalmasabb volt mint ez a dögunalmas első két rész...
Szombaton különösen jó volt Barcelona-drukkernek lenni. Egyébként is az, de a napon, amikor kiderült, hogy 40 százalékon focizva is meg tudjuk verni a Real Madridot, tényleg van mire büszkének lenni. Arra nem számíthattunk, hogy a bíró egy tizenegyest is ajándékoz a Madridnak,…..