Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pavtsi

162 bejegyzést írt és 15 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Szeptember elejétől megváltozott a papolok blog webhelye. Az eddigi blog.hu felületről saját doménre költöztettem a blogomat, az új webhely címe: papolok.com. ..
Magyarország vezető erői évekkel ezelőtt megpróbálkoztak egy új politikai-ideológiai államberendezkedés meghonosításával, ez volt az ún. illiberális demokrácia, ami számos kérdést vetett fel, és még több félreértést gerjesztett. A kormányzat is érzékelhette a zavart, mert egy idő óta már keresztény…..
pavtsi 2019.10.15 11:26:50
@Hungry horse: Látom, nem sokat értettél a bejegyzésemből, mert azt hiszed, pártpolitikáról és ideológiáról beszélek, pedig már az első modatból kiderül, hogy államberendezkedési modellről, egy újfajta demokrácia modellről írtam. És pont amiatt bukott a keresztény demokrácia (nem az ideológia, hanem a modell), mert sem Wittinghoff, sem Borkai, sem Gajda Péter nem bukott. Nincs itt semmiféle kettős mérce, egyszerűen csak bebizonyosodott, hogy olyan, hogy keresztény demokrácia nem létezik. Hozzáteszem, hogy biztosan megértsd: ettől még a Fidesz lehet a legerősebb párt Magyarországon csak nem a keresztény demokrácia, hanem a liberális demokrácia játékszabályai szerint nyeri a választást.
pavtsi 2019.10.15 14:07:57
@Hungry horse: Nem akarok eladni neked semmit. Már csak azért sem, mert fogalmam sincs, ki vagy. És írásos megnyilvánulásaid alapján nem is kívánom, hogy kiderüljön a kiléted. Annyit azért tudj, hogy ha publikusan válaszolok neked, az nem csak neked szól, hanem azoknak is, akik nem csak proli hőzöngéseket, sértő vádaskodásokat, hanem érveket is hajlandók olvasni.
pavtsi 2019.10.15 14:32:43
@Hungry horse: Nem akarok eladni neked semmit. Már csak azért sem, mert fogalmam sincs, ki vagy. És írásos megnyilvánulásaid alapján nem is kívánom, hogy kiderüljön a kiléted. Annyit azért tudj, hogy ha publikusan válaszolok neked, az nem csak neked szól, hanem azoknak is, akik nem csak proli hőzöngéseket, sértő vádaskodásokat, hanem érveket is hajlandók olvasni.
Mottó: „Az ember, amíg igazságos úton halad, addig bátran mehet minden veszedelemmel szemben. De mihelyt a ravaszsággal, az elfogultsággal, az egyéni becsvággyal akarja magát előbbre helyezni másoknál: előbb-utóbb elbukik.”Wass Albert   „Fiatal voltam és meggondolatlan, nem tudtam, nem érzékeltem…..
Deja vu élményben volt részem Tőkés László munkatársával kapcsolatban, aki saját face-oldalán megvádolt engem és az MTI tudósítóját is, hogy "célzatosan" félrefordítottuk Ioan Mihaiunak, Bihar megye prefektusának a nagyváradi Emmanuel de Martonne szobor avatásán elmondott beszédét. (Én munkaköri…..
Fontos lenne, ha sikerülne kidolgozni egy olyan alkalmazható törvényt, amely tiltja a kommunizmus eszméinek hirdetését, hiszen kétség sem férhet hozzá, hogy a kommunizmus áldozatainak éppúgy részvét jár, mint a nácizmuséinak, a gyilkosok pedig mindenképpen gyilkosok; a halál nem aritmetikai művelet…..
Dosztojevszkij Félkegyelműjében van egy Ippolit Terentyev nevű, vézna, tüdőbajos figura, aki tudja, hogy már csak napjai, hetei vannak hátra. Ez a tudat rettenetes frusztrációt kelt a fiatalemberben, mélységesen felháborítja az, hogy miután ő meghal, mások nyugodtan fognak tovább élni, és ez a…..
A francia parlament alsó háza megszavazta, hogy a melegházasságra való tekintettel immár nem szabad hivatalosan nemekre utaló módon megnevezni a diákok szüleit a franciaországi iskolákban. Ennek a konkrét következménye az, hogy az »apa« és az »anya« kifejezések helyett a »parent 1« és »parent 2«…..
Évszázadokkal ezelőtt embertársaink kitaláltak egy szórakoztató játékot, amelyben több ember rugdosott egy kerek labdát, elnevezték ezt labdarúgásnak, rövidítve focinak, és a játéknak kialakult a szabályrendszere. Van tehát egy játék, és van rá egy szó, aminek a jelentéstartományából ki van zárva…..
Noha a kedélyek lecsillapodására nem lehet számítani a fanatizált Magyarországon, mégis ajánlatos a lehető leghiggadtabban elgondolkozni azon, milyen helyzetbe került az ország a Sargentini-jelentés elfogadása után. Rendkívüli jelentőségű az Európai Unió történetében ez a szavazás, és főként annak…..
pavtsi 2018.09.18 09:46:22
@maxval balcán bircaman: Igen, az mindig nagyon kedvező egy ország számára, ha saját szövetségesei utálják...
pavtsi 2018.09.18 11:26:24
@maxval balcán bircaman: minden szövetség lényegében kényszerből születik. A geopolitika már csak ilyen természetű. A legnagyobb birodalmak is szövetségeket kötnek. A kérdés az, hogy kivel, mikor és milyen célból kötz szövetséget egy ország. Magyarországra lebontva elemzem ezt a blogban, el lehet gondolkozni azon, mely szövetség éri meg Magyarországnak.
pavtsi 2018.09.18 11:41:38
@maxval balcán bircaman: válaszrási lehetőség mindig van, így 1990-ben is volt. Magyarország a rendszerváltás után a Nyugat felé orientálódott, Románia alapszerződést kötött 1990 után a Szovjetunióval. Reálisan nézve mos tis két választási lehetőség van, csakúgy mint 1990-ben: Nyugat-európa vagy Eurázsia. Egy ilyen döntés meghozatalára nem hiszem, hogy megkapta a felhatalmazást a magyar kormány, amelyik a migránsválság kezelésést ígérte, nem pedig szövetségi rendszerének megváltoztatását.
A magyar kormány megszüntetné az országban a genderkutatást, ami számos értetlenkedést és politikai reakciókat váltott ki. Az igaz, hogy a megszüntetés módja kifejezetten pártállami, autoriter rezsimeket idéz, ami joggal kifogásolható, de a döntés mögött álló üzenet hordereje akkora jelentőségű,…..
Ilie Bolojan este de zece ani primarul orașului Oradea, dar n-a făcut nimic pentru ca sistemul de încălzire învechit al liceului Ady Endre susținut de consiliul local sa fie măcar cârpit cât de cât, ca să vină ceva căldură în clădire până când se ajunge în zonă  cu reabilitarea de anvergură a…..
Március 27-én, Besszarábia Romániával való egyesülésének száz éves évfordulójára időzítve a bukaresti parlament nyilatkozatot fogadott el, amelyben legitim törekvésnek nevezi a Románia és a Moldovai Köztársaság újraegyesítésének óhaját. A józanság a politikusok legnagyobb erénye, de éppen ebből van…..
Nemrégiben a szemem elé került egy cikk a bihorstiri.ro hírportálról, arról a platformról, amelyet az egyik általam nagyra becsült újságíró kolléga szerkeszt, és aki a publicisztikájában felháborodásának adott hangot amiatt, hogy a Bihar Megyei Tanács vezetője, Pásztor Sándor napok óta nem nyújt…..
Sosem titkoltam azt, hogy Wass Albertet egy jobbára hazafias szólamokat pufogtató, középszerűnél talán csak valamivel jobb írónak tartom, tehát nem a kificamodott irodalmi ízlés és nem is valamifajta népnemzeti elkötelezettség késztet az alábbiak megfogalmazására...
A napokban jutott el hozzám az a levél, amelyet a Nagyvárad Táncegyüttesben dolgozók egy csoportja írt Czvikker Katalinnak, a Szigligeti Színház főigazgatójának. Információim szerint a dokumentum 2917/2017.12.04. számmal van iktatva a Szigligeti Színháznál. Nem tehettem meg, hogy egy ilyen fontos…..
Az alábbi levelet a Nagyvárad Táncegyüttesnél dolgozók egy csoportja írta és küldte el Czvikker Katalinnak, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatónőjének. A levelet teljes terjedelmében, változtatások nélkül közlöm úgy, ahogy az hozzám eljutott.    Szigligeti Színház vezetőségéhez Czvikker…..
Ha egy állami közintézmény vezetője a saját hozzátartozóját hozza helyzetbe, azon az emberek általában fel szoktak háborodni. Dimény Levente, a Nagyvárad Táncegyüttes (állami intézmény) művészeti vezetője a saját feleségére bízta a Senki madara című táncszínházi előadás megrendezését, de helyi…..
Joe, amint látom, a fejedbe vetted, hogy író leszel, és mivel én nem különösebben rajongok ezért az ötletedért, nagyon berágtál rám. Erről tanúskodik két Facebook-bejegyzésed, amelyek több szempontból, de főként szellemi színvonal és koherencia tekintetében hű tükrei a rocktropológiádnak, bár igaz,…..
A történelemnek nincs vége, ahogy azt Francis Fukuyama nagy hangon beharangozta, kihirdetve a liberális demokrácia végső győzelmét. Csakhogy amellett, hogy időközben magának a liberális demokráciának a vonzereje csökkent, olyan nagy jelentőségű történelmi eseménynek is zajlanak, mint amilyen például…..
Újabb szakaszához érkezett Bihar megyében egyfelől a Nemzeti Liberális Párt (PNL), másfelől pedig az RMDSZ, a Szociáldemokrata Párt (PSD) és nyúlványa, az ALDE nevű pártocska képezte koalíció közötti küzdelem. Ennek a harcnak eddigi utolsó csatájaként Ilie Bolojan Nagyvárad polgármestere a városi…..
Érdemes odafigyelni újabban a külpolitkai hírekre, mert nagyon fontos dolgokat lehet ezekből megtudni arról, hogyan képzelik el a nagyhatalmak Közép-Kelet Európa sorsát. Az első ilyen sorsfelvázoló maga Vlagyimir Putyin orosz elnök volt, aki a Bloombergnek adott interjúban a kalinyingradi enklávé…..
Írtam egy cikket. Ebben több konkrét példával igyekeztem alátámasztani azt, hogy miért súlyos probléma  az, hogy a magyar fiatalok számára nem speciális tanterv és módszertan alapján oktatják a román nyelvet. Voltak, akik úgy értelmezték azt az írást, hogy a román nyelv oktatása ellen szólaltam fel,…..
Magyarvilágban majdhogynem szociológiai axióma, hogy az igazán nagy írók jelentőségéről az irodalomban kevésbé jártas emberek is könnyen meggyőződhetnek legkésőbb az író halálakor, akkor ugyanis fellángol a közvélemény, heves viták bontakoznak ki, az egyik magyar rész magasztal, a másik magyar rész…..
Mintha csak egy B. kategóriás hollywoodi film forgatókönyve játszódott volna le vasárnap este Romániában. Autóbalesetben meghalt, és arca a felismehetelneségig szétroncsolódott annak a Dan Condreanak, aki jelenleg talán az ország leggyűlöltebb embere, hiszen azzal vádoják, hogy évek óta felhigított,…..
Ezt is megértük: régen a fülünknél fogva vittek az igazgatóhoz, ha kártyázáson fogtak az iskola területén, ma pedig már az iskola vezetősége osztogatja a magyar kártyát az osztályokban. Az oktatási reform eme igen haladó szellemű fajtáját a nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskolában ültették…..