Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Scaramella va alla guerra

2 bejegyzést írt és 1275 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Három alapelv alapján nevelik gyermekeiket a franciák, de tényleg annyira jól csinálják, mint amennyire elterjedt róluk? A válaszok persze sokfélék, saját személyes múltunktól, a minket körülvevő társadalomtól, kultúrától is függnek...
Scaramella va alla guerra 2020.09.14 17:36:39
Nos, van szerencsém látni, hogy hogy is megy az altatás a franciáéknál a gyakorlatban.

A kiskölyök ( 3 éves) éjszaka ( kb Pi orakor {03:14} ) felébred, és a szülei ágyába szeretne menni. A mama ezt nem hagyja: kiabálás, ordítozás, lábdobogás _2 órán keresztül_. Mert ugye, az elvek. A gyakorlatiasság ( t.i., a szülök 2 órán át a kiskölyköt hajkurásszák a lakásban ), nameg a _szomszéd figyelembe vétele_ ( elvégre mégse a mi kölykünk ) szóba se jön.
Ez megy már _ fél éve_, heti minimum 2 ( de van hogy 4 ) alkalommal.

Hát gratulálok.

A másik meg, hogy ha a gyerek rosszat tesz ( p.l. elrontja a receverra szubkonjunktívját, vagy valami hasonló igen nagy vétek), akkor kicsukják a _sötét_ lépcsöházba. Ahol ugye ordít. Mi meg hallgatjuk.

Az ahogy a francia kisgyerekek az étteremben viselkednek igen sajátos és sajnálatos. A mi kiskölykünk rajzolgat, meg beszélget velünk. Ezalatt a szomszéd asztalnál ülö frencia kisfiú/kislány merev derékkal, tök kussban ül ( és irigykedve nézi a mi kis stroncikánkat): ha megmozdul, maman rámordul igen barátságosan. Néha néhány II. VH-val egyidös nagymama igen mérgesen néz ránk ( mert hogy a stroncika nem fapofával, merev derékkal kussban ül, hanem nevetgélni merészel): na, ezekre vissza szoktam mosolyogni és széttérom a kezemet: ez van öreg, meg lehet szokni ( mint ahogy mi is megszokjuk a Pi órai szeánszokat és a lépcsöházi koncerteket) :)
Nagy vihart kavart a magyar határzár nem csak a külföldön nyaraló vagy határátkelő magyarok körében, de politikusi szinten is. A Németországban élő Dév szerint azonban nem a határzár a legnagyobb gond...
Scaramella va alla guerra 2020.09.06 18:26:48
@Wilhelmus80:

Az eszem megáll egyébként, hogy mi van NL-ben maszk ügyben.
Nade ezt tórténelmi perspektívában kell figyelni:

www.bol.com/nl/f/per-imperatief-plakkaat-overheid-pestbestrijding-in-republiek-der-zeven-verenigde-nederlanden/9200000127710563/

Ugye, Hollandiában a kései középkorban-korai ujkorban nem tartották be a pestis elleni karantént, mert
(a) központilag nem kényszeritették ki és
(b) úgy velték, hogy a karantén árt a kereskedelemnek.
Egészen addig nem tartották be, amíg a franciák 1676-ban meg nem fenyegették öket kereskedelmi blokáddal, ha továbbra is szabotálják a karantént.
Na, akkor vihargyorsan hoztak intézkedéseket, aminek kóvetkeztében p.l. a 1710-es baltikumi pestis meg az 1722es marseille-i pestis nem terjedt el NL-ben.

Teljesen elképesztö, amit az RIVM mond a maszkokról ( hogy látszatvédelmet ad), amikor állítólag kisérletek mutatták ki, hogy a fertözés veszélyét 30-40%-kal csökkentik.

Láttam Rutte március 16-i beszédét, ahol a nyáj-immunizációról beszélt - elképesztö, hogy állitolag mindezt az RIVM és az Outbreak Mgmt Team tanácsadásával tette.

Amit a Grapperhaus csinált a múlt hétvégén, ahhoz tényleg semmit nem kell hozzátenni. Korona-büntetést kellett volna kapnia, de kvázi a Rutte felmentést adott neki ezalól. Ugye, ez egy "registreerde overtreding", és nem maradhatott volna i.ügyi miniszter.

A déliek ( franciák meg mifenék) bingdu ügyben pozitív meglepetéssel szolgáltak: fene se gondolta volna, hogy képesek a szabályokat betartani. NLD ebben egy nagy csalódás.
Ugyan minden népben lehet találni nemszeretem dolgokat, melyek megosztják a külföldieket, de mintha a franciák az átlagosnál is szélsőségesebb véleményeket generálnának. Akadnak, akik rajonganak értük, mások ki nem állhatják őket. Az alábbiakban következzen hét pont, amit utóbbi csoport tagjai…..
Scaramella va alla guerra 2020.08.22 08:33:33
@budosbunko:
Off. Mondjuk a luxik mæg a franciaknal is rosszabbak: csak arra mennek ra h. a szaros viskoik meg krumpligøldjeik arat meg 1-2 szazezer euroval feltornazzak. A szellemu kepessegeiket teljesen lekøti ez, masra (ugy mint forgalomszervezes) nem jut. A legjobb pelda erre a Verlorenkost hataran levo kørforgalom (hetes lehajto). Ugy tettek oda a behajtashoz villanyrendørt, hogy a kørforgalmon levøknek nem volt villanyrendørjuk: ha zølded volt, meg a mar nent levøknek is meg kellett allnod.
A masik meg: a luxik (ugy ertem, az echte luxik, az øt karakteres rendszamukkal) ugy vezetnek mint az allatok: a krumpliføld eladasabol szerzett millioikbol futja a nagyon erøs ( 400-500le) autokra, a vezetesi moraljuk meg a vezetesi technikajuk messze lemarad.
A corona alkasait kihasznalva meg is probalunk innen elhuzni eszakibb (germanabb) orszagba.

@kardio1: jo. A sebessegkorlatozast (tudod, a szam, ami az ut szelen idønkent feltunø, kør alaku tablan van;))
az eseten tulnyomo tøbbsegeben nem tartjak be, køvetesi tavolsagot nem ismerik. Mintahogy axt sem, hogy a biciklisavra nem allunk ra, jobbra nezunk kanyarodas eløtt, hogy a biciklit ne csapjuk el, es a keresztezødes _eløtt_ allunk meg (meg zøld jelzes eseten is) ha latjuk h. nem tudunk atmenni.
Hala istennek szegenyek, es nem tudjak megvenni axokat a luxuskocsijat, amiket luxemburgi haverjaik, igy nem tudnak gyorshajtani, illetve a tozsdas kis pøzsoik menetdinamikaja miatt nem tudnak _meg_ brutalisabban vezetni.

@Commandante Jayasuriya:

A franciak nagyon kellemes kollegak es hozzaertøek- ha german kørnyezetben (ertsd 1-2 francia a cegnel) dolgoznak.
Absztrakt dolgokhoz valo hozzaertesuk (pl matematika) igen magas szintu, bar ott is befigyel a Borubaki (mindent elbonyolitanak).
Az egyik legjobb kollegam is francia (german kørnyezetben).
Nade mindez megvaltozik ha nagy tømegben (pl Eszkargo-orszag) vannak. Mennyiseg =>minoseg.

@bazzgeth:
Alapszabaly: ahol sok a deli (olyan ember akik nyelveben az igeknek 3nal tøbb hasznalt alakja van) vagy a kelet-europai, ott a dashcam alapfelszereles.
Okozott baleset eseten az alapalladuk:øk ott sem voltak. Vagy ha megis akkor nem az ø hibajuk mert øk nem hibaznak.
A franciakon kivul ervenyes ez a luxi idiotakra is - akik meg a franciaknal is bunkobban vezetnek mert erøsebb a kocsijuk.

@Ződ2000: A francis csakugy mint a magyar, exkluziv (es nem inkluziv mint a german vagy skandi orszagok) tarsadalom: ha "rossz" iranyitos amod van be se huvnak a felvetelire.
Ha meg "rossz" diplomad van ( nem a Borzaszto Lajos , vagy a pårizs-mittomen-hany egyetemrøl) akkor ha fel is vesxnek, nem leptetnek elø. ( L. Jerome Kerviel esetet a SocGen nel).
A cegstruktura tendkivul hierarchikus, a vezetøk nem vonjak be az alkalmaxottakat olyan modon mint az eszak europai orszagokban, politizalnak, hazudoznak. L. AIRFRANCE 2015ben, ahol a hazudozas køvetkezmenyekent a melosok majdnem meglincseltek a felsøvezetest. ( Az airfrance klm meg egy nagy civakodas a kulturalis kulønbsegeknek [ = francia politizalas, kompromisszumnelkuliseg, nagypofajusag-eredmenyek nelkul] køszønhetøen. )
Scaramella va alla guerra 2020.08.22 16:06:25
@kardio1: azert mert jk lionban vegzett az ottani egyetemen es nem a Rettentø Jakab egyetemen, Parizsban. Emiatt a Rettentø Jakabosok lekezeltek. Mivel csak a PnL-je alapjan remelhetett elørejutast igy
A. Meghekkelte az FO rendszert
B. Limitjeit tullepve nem engedelyezett ugyleteket køtøtt, amin
C. 48 milliard EUR-t bukott ami
D. A tøbbi bank jofejsege miatt csak 4.X md ba fajt a SocGen-nek.

Tanulsag:
1. Normalis helyen az szamit h mit _tud_ valaki. FR-ben az h. honnan van a diplomaja
2. Van isten : a sznoberiat (papirmania) megbuntettek: a buntetes 4.X md eur.
3. A SocGen a francia " Goldman & Sachs". A valodi GS-ben elø nem fordulna hogy egy trader meghekkeli a rendszert.
4. Kuløn ørøm, hogy egy lion-ban vegzett tuljart a sok nagyokos parizsi eszen ;)

Egyebkent elfogultsagrol szo sincs: amig nem volt sok francia køruløttem, semmi bajom nem volt veluk.
Szeretem, ha
1. A cegben kompromisszumkereses van, es a struktura atlathato es a melos velemenyet kikerik es figyelembe veszik. A franciak nem ilyenek.
2. Ha az embereket teljesitmenyuk es nem szarmazasuk alapjan itelik meg. A franciak nem ilyenek.
3. Ha a tarsadalom elismeri (es ha lehet: ertekeli) azt ha az expatok veszik a faradsagot az integraciora. A franciak nem ilyenek.
4. Ha a vilagos szabalyokat az emberek betartjak, normakøvetøek. A franciak nem ilyenek.
Nyilvan nem lattam mind a 60 milliot, abbol a par szazbol-ezerbøl akit lattam, nekem ez jøtt le.
( mondom: az absztrakciohoz valo erzekuket elismerem. Ez az egyetlen jo dolog amit tudok roluk mondani.)

Ha en interjuztatok, _engem_ nem erdekel a papir csak az h a jelølt szakmailag (meg emberileg!) jo legyen. Ha meg tudja a tesztet oldani (es normalisan viselkedik) , akkor jo. Szortam mar ki Rettenø Jakabosokat meg Parizs-mittomen-hanyasokat, es vettem oda egy nevenincs egyetemrøl egy sracot, ezek alapjan. Utolag igen jot tettem ezzel a cegnek ;).
Scaramella va alla guerra 2020.08.23 11:48:06
@kardio1: Jó, olvass utána Figarón. ( ën megtettem). Hint : gépeld be a Figarón/Googleben hogy Kerviel+socgen+grand ecole.
A srác állandó kisebbségi érzéssel küszködött, mert csak lionban végzett. és meg akarta mutatni, hogy mit tud, Rettentö Jakab diploma nélkül.
Nos, ezt tudta.
Meg a Rettentö Jakabban végzett fönökei is.
Meg a SocGen is :). A francia Goldman & Sachs. :). Röhej.

Tehát egy system bank majdnem-krachját (és az ezzel járó pénzügyi krízist) a francia elitizmus, hierarchia, hozzá-nem-értés és papír-mánia okozta.

[ A francia kurzusra 2 dologba ástam bele magam :(1) kerviel és SocGen (2) Mösjö Pliszoniér meg Mösjö Broszéta - akik szintén valami "jó" közigazgatási egyetemen végeztek, és akik sajátos vezetési stílusukról hiresültek el - kerítésmászása 2015 novemberében. És ennek okai :) Meg a KLM-Air France cég viselt dolgai. ]

Nyelvügyben: én azt az iskolát képviselem, hogy meg kell magunkat értetni, a nyelv kommunikációs eszköz.
=> Ezzel szemben ha franciául kell rendelnem ( mert a pincér egy nyelvet sem beszél a három-négy nyevböl, amit tudok ), akkor a többi vendég [=franciák] elszörnyedve néz rám, mint az idiótára. Baromira nem az jön le, hogy elismernék, hogy a hülyeségeikkel szenvedek, és küzdök, som grisen paa isen ;)
=> A franciórán nyelvtani hülyeségekkel gyötörnek ( szubkonjunktív, meg hogy mikor használjuk. Én magam részéröl soha, mert anélkül is meg lehet érteni, amit mondok. ), ahelyett, hogy kommunikációra hegyeznék ki a dolgokat.

Mondom: az északi országok azért jók, mert inkluzívak, és azt nézik, hogy mit _tudsz_. A franciák exkluzívak ( ahol a nem franciák állnak a legalsó lépcsön), és azt nézik, hogy mit _nem_ tudsz.
Mindezt 4.5 év, és kb. 1000 franciával történt találkozás után mondom.

És nagyon nem örülök neki, hogy a francia király olyan nagyon mozgolódik EU-s szinten, mert semmi szükség, hogy az EU-ban ez a stílus (= politizálás, kamarillapolitika, elitizmus, másik lenézése, nem-transzparens alkuk satöbbi) _még_ jobban meghonosodjon, és a józan ész _maradéka_ (=kompromisszumok, inkluzivitás, másikból a legtöbb kihozatala, kevés hierarchia) is kihaljon. ( Élö példa: ahogy van Leyent kineveztette a bizottság élére {a Spitzenkandidat-rendszert ignorálva}, meg a francia banyát az ECB élére - aki immár a harmadik déli, szemben az egyszem északival {Duisenberg})

Végül: az egy dolog, hogy te nem vágysz NLbe és DKba: de gustibus, ugyebár.
A post címe azonban: "Hét utálatos dolog Fr-ben". Úgy vélem, hogy a hozzászólásom on-topic, és érdemi információkkal szolgálok a francia utálatos dolgokkal ill. azok implikácioival kapcsolatban ;)
Viszonylag kevés írás született eddig Dániáról, holott az északi ország akár vonzó célpont is lehetne a munkát kereső magyaroknak (már aki bírja az esőt). Például azért, mert szinte mindenki beszél angolul. Búgócsiga írásából azért kiderül még egy s más, akár a…..
Scaramella va alla guerra 2012.12.27 11:04:04
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
ó semmi, csak feltünt, hogy a viszonylag élhetö országokat ( NL, DK ) leszólod. ezzel szemben bulgáriáról nincs ilyen véleményed. (pedig az sem éghajlatban, sem bérekben sem semmiben nem versenyezhet az általad leszólt országokkal).
A hideg ellen egyébként védekezhetsz, a meleg ellen nehezebben.
na persze, ízlések és pofonok.
Scaramella va alla guerra 2012.12.27 11:10:20
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

úgy jön ide, hogy elszoktam töle, és már m.o-n is kellemetlennek találtam. számomra egy korrupt ország élhetetlen, bár lehet hogy mások ezzel nem így vannak. mások számára a HIDEG elviselhetetlen ( bár elárulom, hogy m.o hidegebb, mert DKban van golf áramlat ), a korrupció meg tök normális.
hála Istennek, ény-eu-ban korrupció nincs.
nem úgy, mint bulgáriában.
Scaramella va alla guerra 2012.12.27 11:15:44
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
nem kell vitatkozni, mert nem éltem ott. számomra egy meleg és korrupt ország, alacsony munkabérrel, technológiai elmaradásban, ahol néha cigánylázadások törnek ki.

mint ahogy számodra hollandia is "hideg" ország ( átvitt értelemben), míg dániában az általad vélelmezett hideg éghajlat nem tetszik. mivel te ilyen sommásan ítélkezel olyan helyek felett ahol egy pillanatig sem éltél, így nekem is jogom van ehhez.

off
egyébként a veled való vita nem biztos, hogy produktív. Igaz, hogy tényekkel jössz, de mint @Réka ‎: megjegyezte, legalább egy adatod legalább egy esetben nem felelt meg a valóságnak. most akkor minden hozzászólásod adatait keressem végig a keresömotorral, hogy az ott lévö adatok megfelelnek-e a valóságnak ?
on
Ismét egy folytatásos történet újabb epizódja következik, ezúttal Londonból, ahová Ádám kevesebb, mint fél éve költözött ki. Mint írja, lassan kezdi felvenni a ritmust, lassan rutinos londonivá válik, noha bőven akad még, ami zavarja. Mondjuk az, hogy a brit főváros…..
Scaramella va alla guerra 2012.12.22 19:26:22
@Greetings from Piresia:

Ez egyébként egy jó 5let, hogy az adómból fizessék az anyám nyugdíját. Jó lenne ha lenne erre egy EU-s egyezmény, hogy ne vadidegen északnyugat-európai emberek nyugdíját kelljen fizetnem. Ehhez az is hozzátartozik, hogy az anyám akkor jóval az átlagon felüli nyugdíjat kapjon, mert én is jóval az átlagon felül adózok.
Scaramella va alla guerra 2012.12.22 19:40:39
@Greetings from Piresia:

Figyelj, gondoltál már a következökre ?
a. Luxemburgban 250.000 embeer lakik, és mégis igen jól megy nekik. Ergo a jólétet nem mindig és elsösorban a lakosság létszáma generálja.
Tja : hozzáadott értéket kell termelni. Ehhez stratégia kell, meg jó oktatás kell.
Jelenleg egyik sincs Mo-n.
b. Ha mindenki a Földön ilyen natalizmusban gondolkoodna mint most te, akkor a jelentegi 7 md viharsebesen felmenne 20 md-ra. Ami kezelhetetlen.
c. [a. val összefüggésben] mit fogsz kezdeni az extra szaporulattal, ha még a jelenleginek sincs munka és a jelenlegi szaporulat kitaníttatása is ilyen gondot okoz ?

Kíváncsian várom hogy mit válaszolsz.
Scaramella va alla guerra 2012.12.22 19:47:52
@tableno:

Nézd, Piráziának sok dologban igaza van.

Például abban, hogy az oktatás pénzbe kerül, és ezt le kellene kvittelni.
Nekem meg abban, hogy én nem fogok nyugdíjat kapni, mi a fenének kell ezeket az adókulcsokat Európa szerte bevezetni.
Meg p.l. abban is, hogy M.o-n ha az elitnek joga volt privatizálni és lopni, akkor ugyan a közemben már kaphasson p.l. ingyenes oktatást.

Satöbbi.

Az a tanulság, hogy ezeket a jogokat és kötelezettségeket, hiedelmeket meg elvárásokat a jelen kor ( "new normal", kis növekedés, volatilis környezet, esetleg eröforrás válság ) realitásainak megfelelöen újra kellene hangolni, úgy országosan, mint országok között és uniós szinten.
Elveszik a munkát. Biztosan bűnözők. Cionista összeesküvés áll mögöttük. Ismerős? Pedig ezek nem valamelyik kommentcunamiból vett idézetek, hanem az angolok egy része reagál így az országukat elöntő külföldiekre. Érdekes gondolatok Lászlótól. (Az írás alapjául szolgáló…..
Scaramella va alla guerra 2012.12.16 10:38:02
@ByA:
Nem "rágalmazok", csak egyes tényekböl extrapolálok.
Egyébként hagylak.
Scaramella va alla guerra 2012.12.16 19:40:43
@padlas:

Hollandiában jogosult vagy segélyre, ha
a. az elmúlt asszem 4 évböl 3-at dolgoztál
b. a magyarországi ( és egyéb EU-s ) munkaviszony beleszámít, még akkor is, ha M.o a munkaviszont pillanataban nem volt az EU tagja

A segély idötartama : (2012 - 1998) db hónap jár azon évek után, amikor volt munkaviszonyod

c. Egy év munkkaviszonyban eltöltott évnek számít, ha legalább 54 napot dolgoztál
d. A segély maximuma nettó kb 1800 EUR. A legutoljára keresett munkjabéred 70%-a, EUR166/nap -ban maximálva

2014töl változni fog : a segélyt max 2 évig kaphatod, az elsö évben az említett 70%, a második évben a minimálbér ( jelenleg kb 1300 eur ) 70%-a.
Scaramella va alla guerra 2012.12.16 19:43:05
@tildy:):
a 77kgbp, az fejenkénti vagy átlagos keresetet jelent ? Bónusz (nem garantált) beleszámít ?
Határátkelő Megéri hazajönni? 2012.12.12 06:03:58
Segítséget kért a mai írás szerzője, a cím el is árulja, miben. Mielőtt azonban beállítottság, politikai nézetek, vagy bármilyen más indíttatás miatt rávágnátok az igent vagy a nemet, olvassátok el a posztot – utána jöhetnek a tanácsok! „Ebben a levélben nem az…..
Mire a végére értem, rájöttem, hogy Gábor mai posztja voltaképp egy szerelmi vallomás Párizs (még csak nem is Franciaország) felé. A baguette-ről, a fennhéjázó nőkről, a gasztronómiáról és még sok minden másról. Jó olvasást nektek is! „Kicsit rendhagyó poszt lesz.…..
Gasztrobizarr Ne járjatok ide 2012.12.09 09:35:26
Az újlipótvárosi Pozsonyi út ígéretes környékén egyre másra nyitnak az új helyek. Nem is olyan régen: 3-4 éve indult el a magasabb színvonalú gasztronómiai élet errefelé, sokáig csak egy "lámpás" világított a láthatáron. Mostánaban felpezsdült minden. Úgy tűnik azonban,…..
Scaramella va alla guerra 2012.12.09 19:17:30
Ajajaj.
1. Való igaz, hogy Hollandiában és Dániában meg Svédo-ban nem (mindenhol) szokás, hogy a férfi elé teszik le a számlát.
M.o más kultúrkör.
Itt szokás.

2. A vendéglátózás = ügyfelekkel való foglalkozás ( bajmolódás ).
Akinek ez nem tetszik, az nyisson hedge fundot, és ott szaporítsa a millióit.

Aki viszont káavézót nyit, az legyen felkészülve, hogy a vendégekkel kell nyüglödni, mindenféle kritikának van kitéve, etc.

3. A kritika, mint olyan, nem az ördögtöl való ( ezt még a kommancsok is tudták L. 'építö kritika' ). Ha én kritikát kapok, legelöször is elgondolkodok rajta, hogy nincs-e igaza ( persze a nulladik pillanatban jól felhúzom magam, de aztán lehiggadok, mert ez még sem konstruktív viselkedés ).

4. Ezzel szemben nem az a legjobb étterem, ami a legjobb kritikát kapja. Engem p.l. hidegen hagy a modern gasztronómia ( a molekuláris mifene, amiért Michelin csillagokat szokás osztogatni ), ha étterembe megyek ott SOKAT és JÓT akarok enni. Nyilván van olyan hely, ami más filozófia szerint müködik, oda nem megyek (vissza).

5. A kritikusi szakma ( minö meglepetés ) egyik eleme, hogy a kritikus véleményt nyilvánít. Nem, nem NEKI kell éttermet üzemeltetni, Mozart requiemet énekelni/vezényelni, Hamletet rendezni satöbbi.
Neki az a dolga, hogy más munkáját minösítse, elemezze illetve összehasonlítsa. Ez ténylleg keellemetlen, ha ezzel több (tíz) milliós befektetéseket visz galyra, de ezügyben L. 2. pont.

Aki retail ügyfelekkel foglalkozik, az meg így járt ;)
Scaramella va alla guerra 2012.12.09 19:19:58
@stuffmonger:
Bocs, hogy függ össze a kritikus vallása a vendéglös durcijával ?
Az ember esze megáll ...
Külföldre érkezés után az első hetek még akkor is komoly problémahalmazt jelentenek, ha az ember megpróbál a lehetőségekhez mérten felkészülni. Így járt Kriszta is, aki párjával Írországba költözött, és bár amit lehetett, próbált előzetesen kivédeni, kiderült, a…..
Scaramella va alla guerra 2012.12.08 18:33:13
@Jolika neni a szomszedbol:

Hi,
csak hogy egy példát hozzak. Amikor kijöttem, Magyarországon egy bankban havi 235eFt bruttót kerestem.
Hollandiában, mint doktorandusz, kerestem havi bruttó 1500 eurot.

A magyar -banki- fönököm egy mini macchiavelli volt ( oszd + és uralkodj ), a magyar bunkóság sok vállfajával ellátva ( kolleginákra szexista megjegyzések, team munkájának kisajátítása, felelösség el nem ismerése, stb ). Külföldön a prof ezzel szemben több volt, mint segítökész ( a magyar egyetemi fönoköm szimplán felvette az OTKA pénzt a témára, amira én gyártottam az eredményt, magára költötte és közben röhögött azon, amikor én is kértem a pénzböl - hiszen én gyártottam a cikkeket- ) Satöbbi.
Scaramella va alla guerra 2012.12.09 10:47:46
@Rkhaylitsha:

Ejnye, ejnye, ki mondta, hogy tíz millió forint ? Implikálunk, implikálunk ? na mindegy, többet erröl nem írok.

Én úgy vagyok vele, hogy az a gáz, ha valakinek jobbra nem telik. Ha tellene sokkal jobbra, de mégis az olcsót választja, az nem gáz, hanem józan megfontoltság. ( Többek között ezt is kurvára útáltam M.o-n : ismeröseim és kollégáim egyre csak unszoltak, hogy vegyek egy drága autót a 10 éves, egyébként megfelelöen üzemelo autó helyett. Mert a 10 éves autó "ciki". Hát gratulálok ... ). Ha NyEu-ban élsz, akkor nézzél csak szét p.l. néhány ÉNy-Eu országban, hogy hány öreg autót látsz. ( Ha M.o-n élsz, akkor szorri, remélem, azért nem vettél fel CHF hitelt egy Suzukira ;) )

Barátok : tudod van aki barátkozni szeret ( tucatjával az ú.n. "barátok", ) van, akinek meg p.l. 2 barátja van, mint nekem. Kinek a pap, kinek a papné. (Nem gondolod, ha ez nekem kellemetlen lett volna, akkor nem bírtam volna ki addig, ameddig ? )

Asszem neked hiányzik az a készséged, hogy "relativizálj", vagyis hogy a mások szemszögéböl is képes legyél egy történetet szemlélni. ( Lehet hogy neked is le kellene külföldön húzni pár évet? Vagy lehet hogy le is húztál volna csak nem jött össze ? Mindegy, baromira nem érdekel. )

Egyébként te tele szoktad fingani a lakásodat ? Gratulálok, kis pukkandúr ;) .
Scaramella va alla guerra 2012.12.09 10:58:59
@Rkhaylitsha:

Egyébként tényleg kiváncsi vagyok, honnan írsz.

A kommetjeidet kicsit visszaolvasva azok csöpögnek a gyülölettöl, nem igazán írsz pozitív dolgokat.
Nincs ékezeted, tehát vlsz külföldröl írsz.
Egy pillanatig arra gondoltam, hogy a Fidesz vagy csatolt részei küldtek ide ( p.l. a multkor valami min. osztályvezetö kurvázott le egy énekesnöt egy fórumban ), de a kommentjeidet visszaolvasva ennek kevesebb a valsége.

Furcsa az is, hogy csak Orbánról írsz pozitív dolgokat

( "Nem gondolod, hogy azzal, hogy Viktóriázod Orbánt kicsit mellélősz? Mert gondolom azt akarod kifejteni, hogy te mekkora férfi vagy, csakhogy amig Orbánnak van 5 gyereke, meg családja, neked egy lányod akit nagyritkán láthatsz :D" )

Na mindegy, csak hangosan gondolkodom. Egy kis pozitív gondolkodás nem árthat, csak szólok. (Ha meg ennyire nem jön be neked a külföld, mert gondjaid vannak a beilleszkedéssel, nyelvvel, stb, akkor tényleg a legjobban tennéd ha visszamennél M.o-ra. )
Tegnap a német vendéglátóipart néztük meg egy kicsit közelebbről, ma a spektrum másik vége kerül terítékre. Mai szerzőnk, Er ugyanis egy angliai egyetemen végzi a PhD-jét, onnan küldte el beszámolóját. „Valamikor összevitatkoztam az osztályfőnökömmel a kis falusi…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.28 21:20:47
@Megmondó1:

"1, mi váltotta ki a 2008-as és mai napig tartó gazdasági válságot?"

Tényleg, mi váltotta ki a 2008-as válságot ? Komolyan érdekel, hogy erre mit válaszolsz.
Mai történetünk Texasból érkezett, és sok sztereotípiára ad választ. Kiderül például, hogy tényleg elhízottak és buták-e az amerikaiak, tényleg csak azok járnak-e gyalog, akik sportolnak, milyen egy jó színvonalú lakópark és még sok minden más. De a lényeg, amit Texasi…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.26 22:05:44
@Magyar Vitéz:
Nézd, a magyarokról nekem is van véleményem.
Azonban mi sem áll tölem távolabb, minthogy ilyen szöveget egy kivánddorlással foglalkozó bolgba beposztoljak.

Not done, ízléstelen.

Ha ennyire nem szereted a magyarokat ( lehet hogy én sem, de az is lehet, hogy igen ), akkor minek írogatsz ilyeneket ?

Miért nem szarod le öket magasról ? cserében ök is leszarnak téged - ezt garantálom ;)
Scaramella va alla guerra 2012.11.26 22:09:02
@Vierre_:

Nézd, nem akarok arról vitatkozni, hogy mennyire van igaza.
Az, hogy itten a fajgyülöletet megjátssza, semmiképpen sem teszi öt rokonszenvessé.

és végülis minden posztjában ugyanazt mondja, amit le lehetne 3 összetett mondatban írni.

Azt nem mondtam, hogy nem értek vele egyet ( azt sem, hogy igen ;) ), de ez a stílus igen ellenszenves. Az meg, hogy zsidózik egyet a nyomaték kedvéért - az mindennek a Csimborasszója.
Scaramella va alla guerra 2012.11.26 22:13:53
@Magyar Vitéz:

Ha már a pénzröl van szó és a 100 KUSDröl meg a középosztályról.

USA ról nem tudok nyilatkozni, de Hollandiáaról igen. Hollandiában van úgy 8 millió adóköteles magánszemély.

Szerinted hány magánsszemélynek volt 2010-ben 130KEUR-t meghaladó jövedelme ? A nyolcmillióból ?

Tényleg kíváncsian várom a válaszodat ... ;)
A tegnapi (többféle értelemben is) forró poszt után ma hűvösebbre vesszük az irányt és egészen Svédországig szaladunk. Kiderül, tényleg olyan magasak-e a svéd adók; hogyan jöhet össze egy évben 61 nap szabadság (háromszor adtam össze és annyi...); és az is, mi a…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.23 10:11:24
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Na ja, neked NL sem tetszett a multkor. Tja, izlesek es pofonok. ( Nekem meg a larmas, koszos deliek nem jonnek be ).

Viszont igaz : altalaban az embereknek a Loire-tol delre fekvo orszagok jonnek be, mert az ottaniak u.m. "kozvetlenek". ( Mondjuk a kozvetlensegnel tobbet er a normalisan mukodo gazdasag, es lass csodat,ez altalaban a Loire-tol eszakra fekvo orszagokat jellemzi. )
Egy nyughatatlan, állandóan kereső ember írta a mai posztot, aki élt már Londonban, Madridban, aztán hazahúzta a szíve Magyarországra, de kis idő múltán megint felkerekedett. P.A. történetét igazán jól talán a következő mondata foglalja össze: „próbálok a jelenben élni,…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.19 21:35:12
@hagyma:

Nézd, soha nem lehet tudni, hogy ki hogy és milyen célból aggregálja az infót.

és az neked hasznos-e vagy sem.

Szeretem ha az interneten csak olyan anyag van rólam, amiböl a nekem megfelelö képet lehet rólam kialakítani. ( Természetesen a cikkeimen ott van a nevem, a szakmai konferenciákon is ott van a nevem, valamint az is hasznos, ha jó szakemberekkel együtt említik a nevemet. Satöbbi )

Akkor vagy ostoba, ha nem látod be, hogy a sok infóból sok kombinációs lehetöség van, ami neked nem biztos hogy kedvezö. Minél kevesebb ( lehetöleg szürt ) info, annál jobban tudod az image-det ápolni. Ami igen hasznos.
Scaramella va alla guerra 2012.11.19 21:59:09
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:
Ó persze hogy összegyüjtik.

Én is összegyüjtöttem a volt kollegám új fönökéröl ( pedig neki sincs se facebook se linkedin profilja ).

Nade az azért mégiscsak ostobaság, hogy te saját magad szolgáltatod tálcán az adatokat saját magadról, nem ? Haverokkal lehet skypeolni ( természetesen a regisztrációs nevemnek semmi köze sincs a valódi nevemhez, stb, stb )

Filmnézés meg unalmas. Akkor már inkább könyvolvasgatás. Na mindegy, de gustibus non ...
Scaramella va alla guerra 2012.11.19 22:01:42
@maxval, a gondolkodni próbáló birca:

Mondjuk tényleg csodálkozom, hogy a jenkik ilyen liberálisak, hogy egy illegálisnak elismerik az illegalitásban töltött éveit. Föleg 9-11 meg a nagy talibánozás és arab-para óta. Nade mindegy, nem rám tartozik.
Mint ahogy az sem, hogy emberünk még fennhangon hirdeti is mindezt magáról.

Én biztos nem tenném, de ez is az én dolgom.
A külföldi élet kipróbálásának egyik legegyszerűbb és legelterjedtebb módja, ha valaki au-pairként vállal munkát. A rengeteg buktató (például elég nagy lutri, milyen családhoz kerül az ember, még akkor is, ha előtte tájékozódik) mellett viszonylag biztos egzisztencia…..
Kissé nehezen tudom felvezetni ezt a mai posztot, mert Patrícia írása olyan erővel sodort végig, hogy nem egyszerű bármit is mondani (a szokásoktól eltérően ezért hagytam el a szövegen belüli címeket is). Úgyhogy maradjunk annyiban, hogy olvassátok végig, biztos vagyok benne, hogy…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.03 19:23:41
@kublerek:
"Remélem lessz majd a következő kormánynak arra ereje és ideje hogy börtönbe zárják Orbánt (....)"

(...) és kiengedjék Zuschlagot meg Hagyót.
Gratulálok.
A mai poszt érdekes körülmények között született. Nemrégiben kaptam ugyanis egy levelet a szerzőjétől, melyben viszonylag markánsan kifejezte nemtetszését a blog tematikájával, illetve üzenetével kapcsolatban. Válaszul én megkértem (miként ezt minden esetben teszem), hogy írja…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.03 09:02:07
@tildy:): Ja, ja a standup meeting, mint az agile delevoping alapja. Amikor marketmakereknel skribáltam a kereskedörendszerbe az árazórutint, nekünk is volt ilyen.

@monddazigazatmar:
(1) Thatcher kb. 10 évet vett igénybe. A 90s évektöl máar látható volt a változás.'Azért 22 év után nem ott kellene tartani, hogy az államadósság a r. váltáskorinak a háromszorosa, mindezt privatizációk után, nem ?
(2) Arról nem nyilatkoztál, hogy míg a holland politikus beismeri 2 nap után hogy hazudott ÉS LESZÜRI A KÖVETKEZMÉNYEKET, addig ilyet Magyarországon még nem láttam. Erröl mi a véleményed ?
(3) A holland azért fizeti be az adóját mert levonják töle. Akinek be kellene fizetni, mert nem vonják le, az tömegesen átmegy Brasschot-ba ( Belgium ) lakni, mert ott a vagyonadó sokkal kisebb mint NL-ben. Egyébként a 70 keur után az effektív adó kb 37%. Magyarországon a Gyurcsány alatt a 20 keur-ra is 5X%-ot vetettek ki.
(4) Éshát ugye arról mi a véleményed, hogy NL-ben a vitakultúra ( mármint a gipszjakabok egymás közt ) sokkal fejlettebb, mincs anyázás, stb ?

@padlas: Én a magyar tekintélyelvü rendszerben már régen halott ( szó szerint ) lennék. Két évig dolgoztam egy magyar bankban, 4 évig doktoranduszkodtam egy magyar egyetemen. Közös volt a hazudozás, az alárendeltek érdekeinek demonstratív és nyílt leszarása, az "oszd meg és uralkodj" bevallott érvényesítése, a megfélemlítés, a másik eredményének a lenyulása, stb.
Ez kint is megvan, de (a) nem ilyen vegytiszta módon [p.l. a bér normálisabb, az éves dolgozói értékelés - a dolgozók a fönököket- a vezetök bónuszára befolyással van, stb] (b) kint ha valami tényleg nem tetszik, akkor könnyebb váltani. M.o-n a pofádba kapod, hogy türnöd KELL, mert úgysincs máshova menni.

Ja igen. Nem a szölö savanyú. M.o-ra tudtam volna jönni két éve, méghozzzá olyan fizetésért, hogy az Orbán egykulcsosa nettó k.b. 1.8 millió HUF többletjövedelmet eredményezett volna nekem évente [csak a miheztartás végett, hogy nem csak a sikertelenek mennek külföldre. Bár a siker az relatív]. Nem jöttem, mégpeedig az említett okok miatt. És ehhez még a bizonytalanság, a tervezés hiánya és a szakmai fejlödés korlátozott volta is hozzájárult. [ Nem hiszem, hogy kifizettek volna egy 3 kgbp-s konferenciát, stb].

Nagyon sajnálom, hogy 22 év alatt gyakorlatilag ezt sikerült elérni. Tiszta kommunizmus, ott volt ilyen, hogy pofa befog, csendben marad. Szomorú.

Persze ettöl még nem kell otthagyni M.o-t : akinek kiebb a pofája, jobban meg tud az igazságtalanságokkal birkózni, nagyobb a stressztürö képessége, jobban megy neki a machiavellizmus, az nyugodtan maradjon otthon, söt, lehet hogy M.o-n több mindent tud eléerni, mint külföldön.

@zachary: A részeg német tengerész angolul beszél, az a dán, nem pedig a holland.
Nederlands is een prachtige taal, ze heeft niets ( of bijna niets ) te maken met het Engels ( en zelfs nog minder met Marx :D ) :D
In tegenstelling tot het Deens. Helaas.
Teljesen egyetértek veled, én is mielött kimentem, beszéltem a fönökömmel a bankban, hogy tud e valamit mutatni, ami versenyképes a holland egyetem doktoranduszi szerzödésével. Nem tudott, de utána elkezdett rólam rágalmakat terjeszteni, direkt késöbb adta oda a Sodexho utalványt ( amikor már lejárt ), stb, stb. Hát gratulálok. NL-ben is volt már bunkó paraszt fönököm, de a többség normális volt, van akivel még most is tartom a kapcsolatot, hogy nem élek már NL-ben.
Scaramella va alla guerra 2012.11.03 12:32:22
@venator:
jaj, borzasztó ez a rohadt dán.
Most komolyan. Éppen eléggé különbözik a hollandtól, hogy neki kelljen feküdni tanulni ( elvileg most is a dánvizsgámra készülök :D ) . ha valami nem jut dánul eszembe, akkor holland szavakat próbálok eltorzítani, több kevesebb sikerrel.
De ugye, most NL-ben van egy kis felfordulás, meg kell várni, amig lecsillapodik. aztán vissza lehet menni. ( hajó + patkány effektus )
Addig meg itt kihúzom az Isten háta mögött, Dániában.
Scaramella va alla guerra 2012.11.03 17:29:59
@padlas:
Hát arra, hogy most akarják az adót megemelni az úgymond "gazdagoknak". Ha ott vagy, nézzél rá az nrc-re, hogy mit írnak a jövedelemmel arányos TBJ-röl ( inkomensafhankelijke zorgpremie ). Nekem évente nettó 2800 eur-ba kerülne a móka.
[ Érdekességként : a VVD pont úgy hazudott, mint Magyarországon a kommerek 2006ban. Én meg vettem a fárdaságot, hogy Dániából rájuk szavazzak, mert nehogy már az SP vagy a PvdA nyerjen. ].
Ha megemelik, kénytelen vagyok várni a visszamenetellel, mert akkor már csak nagyon szenoir pozícióba éri meg. Mindenesetre meg kell várni, hogy mi lesz belöle. Remélem, semmi.

@venator: Nem, nem sikerült megszeretni. Mindig este fél hattól van a dánóra, és ha kellöen fáradt vagyok, símán benyögök NL szavakat. A tantónéninek persze baromira nem tetszik ;)
Bizonyára mindenki hallott már Stephan Ozsvath felháborító magyarellenes gyűlöletbeszédéről, amelyet a nyugatnémet rádió sugárzott Észak-Rajna-Vesztfáliában. A német nyelvű sajtó – és ezt nem lehet elégszer és eléggé hangsúlyozni – túlnyomórészt a '68-as…..
Scaramella va alla guerra 2012.11.01 07:51:46
@lobster thermidor:

Hogy t.i. az mszp kizárólag gennyes volt kommerekböl ( és a belölük hasznot húzókból ) áll. ( 1993ban az Alkotmánybíróság is megállapítototta, hogy az mszp az mszmp vagyoni örököse. És ha a vagyont megörökölték, akkor az eszme sem büdös, nem ? )

Való igaz, hogy a Fideszben is vannak ( mi az hogy ! ) gennyes emberek, volt (?) kommunisták, stb.

Azonban, mint azt leírták már a fö különbség az, hogy az mszp-nek az mszmp, mint maximálisan antidemokratikus ( oroszokkal együttmüködö, emberi jogokat korlátozottan elismerö ) párt az elödje.

Van azonban gyakorlati különbség is. Az mszp a közeposztály kiuzsorázását ( az ország eladósításával együtt ) helyezte a gazdaságpolitikája közepébe. Az effektív adókulcs a 6 milliós fizetésekre a Gyurcsán alatt 54% volt : csak Belgiumban ( de ott is csak magasabb fizetésekre ) volt magasabb az effektív adókulcs. Gyurcsán és az mszp szerint "gazdag" az, aki 6 milliót keres.

Mondja mindezt az a párt, amely viszkisdobozokban síbolt húszmilliót, túlárazott autópályákat épitetett a "haveri területekre"[M6], és amely az 'lallamadósságot meg 2.5 szerezte 8 év alatt. És mondta mindezt az a "miniszterelnök", amely adót csalt [ bár mindez már elévült], 3 milliárd személyes vagyonnal rendelkezett [ az Apró Piros révén, sundabunda privatizációkból], satöbbi.

Amit Orbánék müvelnek, az tényleg gusztustalan ( de pl.azt nem is hiszem, hogy ezt a blogot tényleg fideszes üzemelteti, annyira ök sem hülyék. Inkább valamelyik humorharlod új baloldalosra gyanaxom ). De amit az mszp müvelt ( középosztály eltaposása, százmilliárdok ellopása, és a maradékból a plebsz megvásárlása ), az abszolút az anyagi ellehetleenésemhez vezetett volna.

Volna, mondom, ha nem mentem volna még evekkel ezelött ( még a kommer 8 év alatt ] kulfoldre. ( Ugyanis láttam, hogy mindez hova vezet ).

Stefániának : valóban, úgyannyira áruló vagyok, hogy még az állampolgárságot is leadtam. [ Azonban az "uj országomban" mindig és kitartóan a jobbközépre szavazok, kommerre, szocdemre, SZJA és egyéb adóemelöre még véletlenül sem ;) ]
A döntéstől a barátságig számtalan vetületét veszi végig az új otthon keresésének mai szerzőnk, aT, aki tapasztalatból beszél, hiszen több mint egy évtizede él Kanadában. „Olvasgatom ezt a blogot már egy ideje, annál is inkább, mivel jómagam is átkeltem az óceánon. Ez…..
Scaramella va alla guerra 2012.10.26 16:18:33
@venator: "A dánokban meg a dánságérzés"

Na ez az egyik dolog, ami baromira idegesit Daniaban. (a masik az, hogy a qrvasok adobol sem futja arra, hogy a jardan a lyukakat betomkodjek. A korulrajzolasig mar eljutottak : most ugy nez ki az utca, mint ha Doszpot jart volna arra.)
NL ebbol a szempontbol jobb volt Æ egyfelol ok nem dimenzionaltak tul, masfelol nekem sokkal jobban sikerult azonosulni a holland ertekekkel, mint a danokkal. (Nemi szojatekkal, amig Hollandia "kikkerland", addig Dania "klikkerland".)

Nadehat NL-t sokkal jobban hazavagta azon a teruleten a valsag ahol dolgozok, Londonba meg nem akartam menni. Nem is beszelve Szingapurrol, Hongkongrol, stb ( ahol vegul a holland csoportom fele kikotott )
Mégpedig egyenesen Hollandiából, ahol sok minden van – speciel a magyar viszonyokhoz szokott embernek jónak tűnő, megfelelő méretű lakás viszonylag kevés. Legalábbis ezzel szembesült Kata, aki (nagyon helyesen) meg is írta az albérletkeresés kálváriáját. „Hamarosan…..
Scaramella va alla guerra 2012.10.23 13:23:42
@hungarianinvenlo:

Lakast nem igazan erdemes venni egy olyan 1-2 evig, mert a holland ingatlanarak szabadesesben vannak ugyanis megszunik az adoalapbol levonhato jelzalog-kamat rendszere ( vagy legalabbis atalakul ) Viszont csereben az SZJA csokken ( nekem evi 2.4K-t csokkenne, ha ezzel a fizetessel ott dolgoznek ).

Lakast meg nem erte meg venni ( legalabbis ugy 2000 tol ), mert a lufi azota fujodik, es felelotlenseg egy tulertekelt eszkozt venni.
Scaramella va alla guerra 2012.10.24 08:25:07
@hungarianinvenlo:

A bérletbe való kiadással én várnék. Egyfelöl mert nem kérhetsz érte akármennyit (mert a Huurcommissie-vel gondod lesz), másfelöl meg az albérlöt nem rúghatod ki, akármit is csinál ( akkor sem, ha kábítószert termeszt és nem fizeti ki a villanysza'mlát. Amit aztán fizethetsz te. Vagy ha felfüti a padlót. Mindkettöre volt már példa. ).

Én már régóta számolgatom, és még mindig nem éri meg. Ha az árak esnek még egy 20%-ot ( amire van esély ), akkor megéri.
Leáll a kolbászgyár, drágulnak a pékáruk, csökken a minőségi élelmiszerek iránti kereslet, egyre fontosabbá válik az ár, egyre kevésbé nézi az ember, hogy mi van a csomagolás hátuljára írva. És ez még csak az evésről szól, valójában az élet minden területén igyekszünk…..
Scaramella va alla guerra 2012.10.21 19:13:23
@ttc:
Mi az, hogy "igényes"?
60K-t költ egy bevásárláskor ?
Michelin-csillagos étterembe jár ?
Szeret Josquin des Prés-t hallgatni ?
Képzi magát szakmailag, ujító szellemü ?

Szóval ?

( P.s. Peter Olvernek -aki egy szük körben bizonyos hírnévvel rendelkezö amerikai matek professzor- az autója egy 1986os évjáratú VW Golf. Biztos nagyon igénytelen ember. )
Scaramella va alla guerra 2012.10.21 21:14:15
@körbubi:

És az intelligenciával hogy kvadrál az, hogy nem vesz "válságcsokit"? (Kivéve, ha fajlagosan drágább, mint egy márkás termék ;) ).

Én p.l. ma vettem 12 db Kellogs müzlit, mert 45%-kal le volt árazva. (Ja igen : 18 évig nem cseréltem autót, és nem azért, mert nem futotta volna rá. ). És mindig a Lidlben ( vagy az Aldiban - na jó, az tényleg szar ) veszem a tejet, mert ott fele áron adják a 3.8% os tejet, mint a "hype"-abb boltokban.

Szerintem ugyanis közömbösségi görbe alapján is meg lehet ítélni, hogy ki az "igényes". (T.i: pénzügyi igénytelenség többet költeni, mint amire telik és pazarolni valamint rongyot rázni.)
Amikor az ember megérkezik egy új országba, a legfontosabb dolgok egyike, hogy legyen hol álomra hajtani a fejét. Itt, a blogon is rengeteg posztban olvashattuk már, hogy milyen körülményekkel találja szembe magát a határátkelő, és remélhetőleg azzal is egyre többen tisztában…..
Scaramella va alla guerra 2012.09.26 19:54:40
@VíziLó:

Ja, Svédországban az adóbevallásod NYILVÁNOS, így a szomszéd mazsolázgathat benne.
Kifejezetten bátorítják az embereket arra, hogy egymást az adóhivatalnál feljelentgessék.

Hollandiában piacgazdaság van, de a lakáshelyzet ott sem jobb.
Söt, mióta az ovodákat privatizálták, egy hónap úgy 600-1300 EUR ba kerül.
A pórnépet szubszideálják, az un. "gazdagok" ( p.l. én ) azonban nem kap támogatást.

Dániában sem tiéd a lakás ( andelsbolig ), p.l. nem adhatod ki a lakóközösség tudtán kívül és ha 2 évnél tovább adod ki, akkor a bérlö jogosult a lakásra. Egyébként a dánok is jók a feljelentgetésben, úgy látszik, ez skandináv szokás.

A helyzet arrafele megy, hogy a "szociális biztonság" cimén beszedett 'roiáasi adókat nem nagyon akarják csökkenteni, viszont mindent megvonnak és piacosítanak, ami a költséget növeli. Én azt mondom, legyen 15% flattax, és mindenki úgy oldja meg az életét, ahogy tudja. Megszünik a pénz felesleges körforgása, az Okun korsója effektus, etc.

Ergo : a "szociál" "demokraták" , némi piaci hatást belevive, az ember életét pokollá teszik. Nem csak Magyarországon, hanem külföldön is.
Talán furcsa ilyet írni egy blogposzt előtt, de igazi fejlődéstörténetet olvashattok ma. Bevallom, nekem nagyon tetszett az írás, mert nagyra becsülöm, ha valaki képes tanulni a kudarcaiból és más emberré válni általuk. Miként ez Annával is történt. TROLLFIGYELŐ: Trollt…..
Scaramella va alla guerra 2012.09.24 20:01:28
Mondjuk én, mint a "spaceship Finance" utasa ( (c) by Joris Luijendijk ) megtehetném, hogy kvázi ne tanuljak meg az angolul kívül más nyelvet ( a német von Haus aus van ). Hiszen a pénzügyi szakmában az a "poén", hogy az ember odébbáll, ha kirúgják, vagy más országban több pénzt ( esetleg magasabb pozíciót ) kap.

Én mégis megtanultam hollandul ( ez nem az állampolgársághoz kellett, mert azt el lehet viccelni - a jó mérnök a japán nyelvet és a reprezentációelméletet is meg tudja 1 éjszaka alatt tanulni ;) ). Mégpedig azért, mert egy olyan néphez akartam tartozni, amely elég jól áll, racionálisan ( bár néha moralizálva ) dönt, és számomra szimpatikus tulajdonságokkal párosul ( zsugoriság, arrogancia, távolságtartás , mindez hangossággal párosulva - bennem is mindez megvan ;) ), És ehhez a legjobb eszköz a nyelv.

Most nem élek ( már/még ) Hollandiában, de még mindíg használom napi szinten a nyelvet ( társszerzömmel való kapcsolattartás, Huizinga és az ABN Amro saga olvasása Jeroen Smit-töl valamint az itteni kórusban holland nyelvü madrigálok éneklése/kiejtés tanítása )

Most éppen a helyi nyelvvel veszödök, mindezt azért mert (a) a helyiek jó néven veszik. (b) az elöléptetésnél esetleg elönyt jelent. Ha az embernek az adott országban születik gyereke, akkor különösen fontos, mert az ovónénivel, etc. ( legalábbis itt, nem NL-ben ) nem lehet angolul ( és pláne nem hollandul ;) ) beszélni. Valamint ha az ember p.l. külöldön fog nyugdíjba menni ( ami esélyes ), akkor az adott ország nyelve különösen fontos, mert az ember öregkorában a tanult nyelveket állítólag elfelejti, és az anyanyelve jön elö. Ha tehát az adott nyelvet nem beszéli az ember jól, akkor öregkorában biztos hogy el fogja felejteni. En dan begint de ellende ;)

P.s. a kép, ami a posthoz van - el sem kellett olvasni, rögtön láttam, hogy NL. Nem a biciklikröl, nem is a sárga rendszámú autóról. Hanem a jellegzetes, "VINEX-wijk-i" utcaképröl.
Scaramella va alla guerra 2012.09.24 20:06:02
@venator:
Tényleg nem segítenek a magyarok.
Legalábbis Dániában nem. ( NL-t nem tudom, nem voltam rájuk szorulva. Mondjuk a szakmabeli ismerösünk talán segített volna, ha szükség lett volna rá ).
A feleségemnek sajnos szüksége lenne ( lett volna ) rá, de kettöböl nulla.
Na mindegy. Megoldjuk magunk. A nejnek meg az elsö adandó alkalommal kiváltunk egy decens állampolgárságot.
Scaramella va alla guerra 2012.09.24 20:46:32
@SilentDreams:
Én elég jól beszéltem némeül amikor 1997ben elöször kimentem NL-ben. A legelsö vonatutamon ( Utrecht -Enschede ) képes voltam az ott eldobott holland ujságok olvasására.
Amikor 1998 végen hazajöttem, képes voltam TV-t ( hireket ) nézni, úgy hogy a nyelvtani szerkezeteket is megértettem.

A dán viszont teljesen különbözik a némettöl. Na, het is dé echte ellende. (50 és 100 között p.l. a számokat nem a germán logika szerint képezik, a "30" leírva tök más, mint kiejtve, etc.).

Érdemes elkezdeni, mert nincs benne ragozás és esetek ( 50-ben eltörölték ). Sokkal flexibilisebb a mondatszerkesztés. P.l. a hollandtanárom mindig megrótt, mert a KATI szórendet használtam. Aszondja, hogy úgy is megértik, de túl germános. Jópofa, no.

@venator:
Székelyekkel ( román magyarokkal ) csak rossz tapasztalataim vannak. 2-t ismertem : egyik NL-ben a kollegám volt. Tudta 4 hónappal elöre, hogy a csoportot felszámolják és minket kirúgnak, de nem szólt volna ( még virágnyelven sem ). A másik Magyarországon az albérlónk volt. Amikor kidobtuk, mert nem fizetett, a kulcsot lemásolta és a szomszédban lakó rokona azzal járt be a lakásba a mi áramunkkal mosni.
Kettöböl 2. Szar banda, na.
Talán a mai posztot páran túl rövidnek, vagy (miként a szerző, Mach Ag is írja) „száraznak" érzitek majd, ám mégis fontosnak tartom, hogy megjelenjen a blogon. Elsősorban azért, mert megmutatja, hogy közel a hatvanhoz sem szabad feladni, 57 évesen is meg lehet…..
Scaramella va alla guerra 2012.09.23 20:54:12
@váj mí:
Kérdés : 2006 és 2010 között is a diktatúra épült ?
...inkább vágj bele! – ez Péter filozófiája, aki bele-, pontosabban nekivágott Hollandiának. Jó szakmával gyorsan sikerült munkát is találnia, aztán meg levelet írnia a blognak az ottani életről. Olvasás után ti jöttök a kommentekkel! TROLLFIGYELŐ: Trollt láttál?…..
Scaramella va alla guerra 2012.09.22 11:31:48
@teotwawki:

ó, hát akkor ti jöttetek az én volt irodámba ( A Keizersgracht 585 ben volt az AtomPro 6 évvel ezelött )