Regisztráció Blogot indítok
Adatok
SzőtsZoltánOszkár

40 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Azok számára, akik gyakran forgatnak 1945 előtti hadtörténelmi szakirodalmat, minden bizonnyal ismerősen csenghet vitéz Rubinthy Dezső vagy Rubint Dezső (mindkét névváltozatot használta) neve. Ő volt az, aki sajtó alá rendezte József főherceg A világháború, amilyennek én láttam címmel megjelent…..
John Keegan Az első világháború című könyvének bemutatása John Keegan (1934-2012), a neves brit hadtörténész 1998-ban adta ki The First World War című összefoglaló munkáját, melyet a magyar közönség Pollmann Ferenc a Hadtörténelmi Közleményekben megjelent vitacikkével…..
A polgári sajtó első világháborús szerepéről, ténykedéséről korábban már volt szó a Nagy Háború Blogon is. A magyar sajtóélet komoly fejlődést írt le az Osztrák–Magyar Monarchia időszakában. A tankötelezettség bevezetése megteremtette azt a széles írni-olvasni tudó…..
Ha az első világháború hőseiről beszélünk, általában a frontokon harcoló katonák jutnak eszünkbe. Sokszor megfeledkezünk arról, hogy mellettük mások is teljesítettek szolgálatot, például azok a nők, akik ápolóként tevékenykedtek. Kevésbé ismert, hogy milyen anyagi…..
SzőtsZoltánOszkár 2013.06.14 20:38:20
@Ren42: Köszönjük szépen!
A Nagy Háború Egy arc odaátról 2013.01.25 07:31:00
Arcok a Nagy Háborúból 9. Ez a történet egy megsárgult fényképpel kezdődött. A felvétel egy dobozban pihent, a doboz pedig egy felvidéki szeméttelepen kötött ki. A kép szerencsére innen egy történelem iránt érdeklődő ember kezébe jutott, digitális változata pedig egy lelkes közvetítő segítségével…..
Örömmel jelentem, hogy elkészült a személyes honlapom, ezért a blogba írást bizonytalan időre felfüggesztem. A honlap címe: http://www.szotszoltanoszkar.hu Az oldalt Bukva Miklós barátom programozta le, ezúton is köszönöm neki. Amennyiben az oldal elnyerte tetszését, és…..
Hogy a huszadik századi történelem alfája a Nagy Háború, azt sokan sok helyen leírták már. Különösen igaz ez, ha belegondolunk abba, hogy miként az egész generációnak, úgy a későbbiekben közülük kikerült döntéshozóknak is alapvetően határozta meg gondolatvilágát.…..
Hogy a huszadik századi történelem alfája a Nagy Háború, azt sokan sok helyen leírták már. Különösen igaz ez, ha belegondolunk abba, hogy miként az egész generációnak, úgy a későbbiekben közülük kikerült döntéshozóknak is alapvetően határozta meg gondolatvilágát.…..
Múlt pénteken megihletett az egyik munka során kezemen átmenő dokumentum. Róla szóló írásom jó pár fényképpel az Országos Széchényi Könyvtár blogjában olvasható...
2012. április 20-án, az ELTE-BTK (1088 Bp., Múzeum krt. 4.) D épületének alagsori tanácstermében megrendezésre kerül a Művelődéstörténeti Doktori Program doktorandusz hallgatóinak konferenciája.Az esemény keretein belül 13:20 és 13:40 között Az Országos Széchényi…..
A HVG ma megjelent számában (2012. 13. sz.) többször is említve van az OSZK, illetve egyszer én is név szerint. A 38-40. oldalon Ki volt Old Shatterhand? - Mint a magyar címmel közlik Sindelyes Dóra írását, ahol a Xantus János-Old Shatterhand megfeleltetés legendáját cáfolják. Itt…..
Karl May műveinek magyar kiadásaiból válogató kiállításunk már csak jövő péntekig, március 31-ig látható. Megnyitóbeszéd (Szőts Zoltán Oszkár) Karl Friedrich May nevét valószínűleg senkinek sem kell bemutatni, hiszen az egész világ egyik legismertebb ifjúsági…..
SzőtsZoltánOszkár 2012.03.22 09:44:44
@avissi: Nagyon szívesen. A kiállításon szeretettel várjuk.
SzőtsZoltánOszkár 2012.03.21 19:56:53
@avissi: Idős korában, már befutott íróként járt először Amerikában. Regényeit főleg olvasmányaira és élénk fantáziájára alapozta.

Az Old Shatterhand-Xantus János megfeleltetés visszatérő toposz Magyarországon. Szinte minden weblapon szóba kerül, ahol Karl Mayt megemlítik. Idegen nyelven viszont alig lehet bármit is találni erről, ami elgondolkodtató. Például a magyar oldalak által többször említett drezdai Karl May Múzeum oldalán (www.karl-may-museum.de/web/start.php) egyetlen szó sem esik Xantusról, pedig külön Old Shatterhand termük is van. (Itt megkérdezném PonDrow-t, hogy látott-e esetleg ott járva Xantusra vonatkozó emléket?) A Karl May Gesellschaft oldalán (bibliografie.karl-may-gesellschaft.de/kategorien_anzeigen.php?id=M.10.01&PHPSESSID=g1gf09hu6gs0kbfh4vh695t2h7) találtam az egyetlen témába vágó komoly tanulmányt: Hecker, Manfred: Janos Xantus und Karl May oder Auf den Spuren einer Zeitungsente. In: Mitteilungen der Karl-May-Gesellschaft. Nr. 42. [1979.] S. 42–46. (webes elérés: www.karl-may-gesellschaft.de/kmg/seklit/m-kmg/042/index.htm)
Hecker, Manfred: Janos Xantus und Karl May oder Auf der Spur einer Zeitungsente. In: Mitteilungen der Karl-May-Gesellschaft. Nr. 41. [1979.] S. 38–44. (Webes elérés: www.karl-may-gesellschaft.de/kmg/seklit/m-kmg/041/index.htm) Ez cáfolja a mintázás legendáját, állításaihoz hivatkozásokat is fűzve.
A januárban megnyílt, általam szervezett kiállítás megnyitóbeszéde "Magánzárkában született Winnetou?" címmel olvasható az Országos Széchényi Könyvtár blogján.A kiállítás március 31-ig látogatható...
Globális felmelegedés? Igen, van. De hogy jogos-e körülötte a hisztéria? Semmiképpen. Bővebben erről három részes cikkemben az Országos Széchényi Könyvtár blogjában.A linkekhez kattintson a továbbra. 1. rész2. rész3. rész..
A blogon korábban közölt 2011. évi publikációs jegyzékem felkerült az Országos Széchényi Könyvtár honlapjára. http://www.oszk.hu/publikacio/munkatarsak-publikacioi-eloadasai-2011-ben#Szőts..
Február 18-án "Könyvtárosok frontszolgálatban – az Országos Széchényi Könyvtár munkatársai és az első világháború" címmel előadást tartottam az ELTE-BTK doktoranduszi konferenciáján. Az előadás anyaga hivatkozva, irodalomjegyzékkel ellátva várhatóan…..
Az első világháború az Országos Széchényi Könyvtár személyi állományát sem kerülte el. A könyvtár munkatársainak egyötöde vonult be és teljesített hosszabb-rövidebb ideig szolgálatot a hadseregben, akik közül Dr. Hupka Ödön gyakornok az orosz fronton hősi halált halt.…..
2012. február 16-18. phd-hallgatói konferencia lesz az ELTE-BTK-n.Helyszín: Kari Tanácsterem, Múzeum körút 4.Február 18-án, szombaton 11:00-kor magyar nyelvű előadást tartok a konferencia keretében "Könyvtárosok frontszolgálatban - az Országos Széchényi Könyvtár…..
Január 30-án, hétfőn, 15:40-kor előadást tartottam az OSZK tudományos ülésszakán "Egy példa az OSZK első világháborús gyűjteményében rejlő kutatási lehetőségekre: a katonai lapok" címmel.Az esemény…..
48 = 60? avagy a mozdonyfüstbe ment haditerv A Monarchia tisztképzésében – akárcsak a többi korabeli nagyhataloméban – a matematikai tudományoknak igen nagy szerepe volt. Ez érthető, különösen akkor, ha meggondoljuk, hogy a vasutak háborújának idején a tömeghadseregek…..
Szervezésemben 2012. január 24-én Karl May emlékkiállítás nyílik az Országos Széchényi Könyvtárban. Részletek: http://www.oszk.hu/kiallitasok/karl-may-kiallitas A kiállítás promóciós felvétele: http://www.youtube.com/watch?v=8gMPt4ql-7s..
Blogunk alapító tagja és állandó szerzője, Stencinger Norbert 2012. január 10-én sikeresen megvédte A Magyar Királyi Honvédség tábori lelkész szolgálata 1868-1918, kiemelten az I. világháború időszakában folytatott tevékenységére című doktori (PhD) értekezését.A Zrínyi…..
SzőtsZoltánOszkár 2012.01.14 11:44:05
Petrik Ernő visszaemlékezése a kalnikowi csatára A blogon is többször említésre került már Przemyśl erődje, mind az eleste, mind a visszafoglalása kapcsán. 1915 májusának elején a miskolci 10-es honvéd gyalogezred is részt vett a gorlicei áttörésben, majd a kalnikowi csatában…..
SzőtsZoltánOszkár 2012.01.12 09:55:41
@pawlowka: A 10-es honvéd emlékalbum szerint (melyben a fenti visszaemlékezés is megjelent), augusztus 17-én szállították ki az ezredet az orosz harctérre. Augusztus 26-27-én estek át a tűzkeresztségen Tarnawatkánál. A következő két napon könnyebb harcokat folytattak Tomasow térségében, majd eltolták őket Lemberg felé. Szeptember 6-11-ig részt vettek a lembergi csatában. Az album szerint ez alatt a kevesebb, mint egy hónap alatt az ezred elvesztette katonáinak 2/3-át.
SzőtsZoltánOszkár 2012.01.12 13:30:01
@hechtgrau: További fellelhetőségek:
OSZK rekord: nektar.oszk.hu/hu/manifestation/3146345
Illetve a MOKKA-ODR közös katalógus szerint (www.mokka.hu/web/guest/record/-/record/MOKKAS0001288044) a Miskolci II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban és a Miskolci Egyetem Könyvtárban is őriznek belőle példányt.
2010 áprilisában kezdődött meg az Országos Széchényi Könyvtárban a törzsgyűjteménybe 1926 előtt bekerült, elektronikusan feltáratlan dokumentumok autopszián alapuló számítógépes feldolgozásának megszervezése. A feltárás során kiemelt feladatunknak tekintjük többek…..