Regisztráció Blogot indítok
Adatok
pandava

57 bejegyzést írt és 1006 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Látványos és informatív videó egy reaktor "meztelen" működéséről Érdemes belegondolni, hogy egy reaktor mennyire pofon egyszerű szerkezet. Csak össze kell fogni pár száz kilónyi üzemanyagot, bele kell mártani vízbe, és ki kell húzni a szabályzó ruda(ka)t, mint az egyetlen mozgó alkatrészt! Ehhez…..
pandava 2018.09.27 11:49:15
@rdos: Na igen, Az üzemanyagra a legjobb példa amit eddig láttam, mármint hogy mennyire nem tudnak vele mit kezdeni, ez:

en.wikipedia.org/wiki/Palo_Verde_Nuclear_Generating_Station

A képen a jobb felső sarokban lévő mezőre van kirakva a használt üzemanyag. Szimplán kipakolják a hátsó udvarba:)
  A cím hatásvadász. Mentségemre szóljon, nem én adtam. A portfolio.hu-n jelent meg e címmel egy cikk, amely a világ egyik legnagyobb napelemgyártó cégének pénzügyi helyzetével foglalkozik.     Röviden: bajban van. Oka: alacsony értékesítési árak, azaz túl olcsó a…..
2013: A napenergia éve Magyarországon Az elmúlt néhány évben számos ország bőkezű támogatási rendszert léptetett életbe a megújuló energiaforrások, köztük a napelemes áramtermelés elterjesztésért. Németország, Olaszország, Spanyolország hatalmas, 10-20 évre…..
pandava 2015.05.10 19:51:01
@beaver81: "Miért fizessek életem végéig azért, amit egyszeri beruházással magam előállítok magamnak ? És ezáltal 2035-ben és 2015-ös áron van áramom.
Független vagyok az áram mások által kitalált árától. "

De ez nem igaz. A nyári hónapok napos napjain annyi áramod van hogy nem tudsz vele mit tenni, éjszaka, és télen meg eljátszod a paleolit kor barlanglakóinak életét.:)
pandava 2015.05.12 19:49:07
@beaver81: Szóval neked azt jelenti a függetlenedés, hogy a nyári túltermelésed rásózod a szolgáltatóra, tárolja el ő neked decemberig, akkor pedig adja vissza kívánságod szerinti időben és mennyiségben, de mindezt úgy, hogy te ezért egy forintot nem vagy hajlandó fizetni, se hálózathasználati díjat, se tarolási díjat se semmit, mert „törvény”.

Ebből az látszik, hogy a megújulók mennyire kivételes helyzetbe vannak hozva minden más termelési forrás felett, másrészt meg, hogy a törvényed csak addig marad a jelenlegi módon, amíg a teljes villamosenergia-rendszer méretéhez képest kevés az ilyen hozzád hasonló „független” termelő.

Különben csődbe megy az áramszolgáltató, lerohad a rendszer, aztán téli estéken közös gyertyafénynél vitatkozhat a vén atom-mókus meg a zöld-hippi, hogy húúú de nekem van igazam.:)
pandava 2015.05.13 16:40:16
@beaver81: Ohh, barátom, nem kell ilyen érzékenynek lenni.

Ne haragudj, nekem nincs napelem komplexusom.:) Én annyit állítottam mindig is, hogy a számos lehetőség rangsorában, amelyek használatával egyszerre tudunk tenni mind a környezetünkért, mind a pénztárcánként - a napelem elég hátul bicegett eddig is, és jelenleg is. Következésképp csak akkor költeném ilyenre a pénzem, ha már minden mást megtettem.

Ha a napelem 10-szer olcsóbb lesz, lehet már az első helyre kerülne, és mind magamnak, mind másoknak ezt ajánlanám elsősorban. Ma azonban nem így van.

Ha te ilyen nagy szerelmese vagy a napelemnek, nosza rajta, vegyél párat. Az állam a támogató jogrendszer kidolgozásával támogat téged. Az áramszolgáltató ingyen és bérmentve kvázi aksit biztosít neked.
Azonban még mielőtt ilyen aksis hibrid inverterre költenéd millióidat, javaslom kérdezd meg az asszonyt, hátha tud mondani valamit amire a családnak nagyobb szüksége van. (mert érted, értem én hogy fontos dolog a tv-nézés, de talán ennyi pénzt nem ér meg, hogy akkor is tévézhess amikor én nem:D) (magas labda volt, nem tudtam kihagyni:D)
Az ELMŰ-ÉMÁSZ az ERSTE bankkal összefogva komplex energetikai felújítást, illetve napelemes kiserőművet kínál a lakossági fogyasztóknak hitelre - jelentette be nemrégiben az RWE magyarországi cégcsoportjának igazgatósági elnöke. Éljünk eme új lehetőséggel? Számoljuk ki…..
pandava 2014.09.25 12:02:21
@Dörnyei József: tudom, értettem én a cikkedet elsőre is. Iróniához csak azért nyúltam, hogy szemléltessem: széles rétegek számára nem megoldás az, amit megmutattál.
pandava 2015.02.02 07:24:58
@Gábor Fazekas: szellemes:)
Amúgy én is sajnálom. De kész szerencse, hogy olyan sok zöld párt és szervezet terjeszti a megújuló-igét, így nekem nincs is dolgom vele.:D
pandava 2015.05.12 19:51:57
@Gábor Fazekas: ideért a félhullám...:)

Szóval szerencse hogy nincs plafonom, mivel elvitte a devizahitel forintosítás.

Na jó, nem is, csak mennyi fontosabb és égetőbb téma van. Uncsi ez a zöldség, amúgy se vagyunk vegák:D
Hogy állunk a globális felmelegedés elleni harcban? Hogy teljesítenek a megújulók? Az antropogén globális felmelegedést okozó üvegház hatású gázok kibocsátásának jelentős részéért a villamos  villamosenergia termelés (felhasználás) a felelős. A villamos energetikában…..
pandava 2014.09.18 15:36:59
@itoérambolafoci: Nekem ez sántít.

Azt mondod, hogy a tengerek átlaghőmérsékletének néhány tized fokos változása milyen jelentős módon képes a légköri co2 növekedését befolyásolni.

Nade az óceánok hőmérséklete ciklikusan változik, több tucatszor nagyobb mértékben, mint néhány tized fok. Pl. nyáron +10 fokot melegszik, télen 10-et lehűl. Ha igazad volna, azt kellene látnunk, hogy a téli félgömbön a tengerek csak úgy szívják magukba a co2-őt, a másik félgömbön meg épp pezsegnék vissza, amit előző télen magukba szívtak. Ezt a co2 többletet/hiányt évszakosan mérni lehetne a két félgömbön.

A mérések pedig éppen ellenkező tendenciát mutatnak, azaz a biomassza termelés évszakos menetét követik le.
pandava 2014.09.19 20:16:17
@itoérambolafoci: "A műholdas képeken Jól látható, ahogy a déli félteke májusban elnyeli, októberben kibocsátja a CO2-t."

Szóval ha ráállsz a mérlegre májusban és mérsz 80 kilót, majd 110-et októberben, akkor te levonod a következtetést: októberben híztam 30 kilót!?

Az ábra pillanatképet ábrázol, nem mond semmit az oda vezető folyamat lefolyásáról.
pandava 2014.09.20 14:00:28
@itoérambolafoci: nem hiszem hogy lenne értelme ezt tovább folytatni, szóval legyen igazad!:)
Avagy miért fontosabb az atomenergiát nyilvánosan támogatni, mint a szakmai tisztességet megtartani?       Motivációk félrevezetésre Modern világunkban szinte megszámlálhatatlanul sok szakma létezik. Vannak mezőgazdászok, hegesztők, pékek, tanárok, rendőrök és nem…..
pandava 2014.09.14 22:02:32
@Gábor Fazekas: :)

Úgy látom a befektetők alatt másokat értünk. Nekem az a befektető e témában, aki a pénzét arra fordítja, hogy megújulós beruházás valósuljon meg. Azt később működteti, vagy haszonnal továbbadja. Lásd a hazai alteo vásárlásait.

Neked meg az a befektető, aki a megújulós eszközöket gyártó és forgalmazó, esetleg üzemeltető cég kötvény és részvénykibocsátásait megveszi.

Ez utóbbi nagyon tőzsdegyanússá tesz téged!:)
pandava 2014.09.19 20:25:36
@Gábor Fazekas: szerintem nem kell. Egyrészt a te befektetőidnek teljesen mindegy hogy napelemes cégbe vagy földigilszta tenyésztésbe fektetnek, csak lássák a hozamot.

Masrészt meg az ilyen tőkepiaci finanszírozás nem is minden orszagban elterjedt, nálunk pl. Alig létezik. Itt banki finanszírozás van, illetve már az se:(
pandava 2014.09.20 13:27:04
@Gábor Fazekas: "Nem tudom mit értesz az alatt, hogy nem elterjedt. Milyen körben?"

Ez egy általános jellemző, ahol az összes tőzsdén lévő cég kapitalizációját hasonlítják az adott ország GDP-hez. Ebben núdli BÉT.
Ha nem erősséged a HTML, és CSS, esetleg azt sem tudod, mik azok, semmi probléma! A blog.hu gyári sablonjait egyszerű kattintgatással is a saját ízlésedre formálhatod, az alábbi módon. Ha mindenképpen egyedi sablont szeretnél, akkor csakis a saját felelősségedre kezdj neki, és feltétlenül legyen…..
pandava 2014.09.08 17:08:14
@Stefanie: Köszönöm a választ, de valamiért én nem tapasztalom a javítást. Minden maradt a régiben. Nekem is kell valamit tennem, átállítanom hozzá?

(a novo art sablon kicsit módosított másolatát használom)
pandava 2014.09.10 22:54:01
@Stefanie: mert már átvettem a javított alap-sablon érintett CSS részét:)

Köszönöm még egyszer!
Miért nézünk el politikusainknak olyat, amiért a szomszéddal egy életen át nem állnánk szóba? Nem olyan régen volt az országgyűlési választás. Döntöttünk a következő négy év döntéshozóiról. Megmondom őszintén, nem örültem az eredménynek. No nem azért, mert nekem…..
pandava 2014.06.17 19:44:25
@Gábor Fazekas: @Gábor Fazekas: Erre gondolsz?
www.youtube.com/watch?v=fwgasc6Ta0I

Hogy mi a cél? A változás, a változtatás, a jobbítás. Körbenézel, közel és távol olyan dolgokat látsz amelyek rosszul működnek, amivel kezdeni kellene valamit, amit át kellene alakítani.

Csak egy példa tegnapról: apum kórházban van, mindig figyelem milyen kajákat adnak neki. Sokszor nincs főtt étel, hanem csak valami hideg. Nézem hol gyártották azt amire ez egyáltalán rá van írva: a tegnapi májkrém cseh, az azelőtti méz szlovák.
Kérdem: miért?
pandava 2014.06.22 19:42:07
@Gábor Fazekas: „A legnagyobb veszély a régi pártok hatalomra kerülésében az, hogy már teljesen átszőtte őket a cinizmus és bizonyos körök, minek következtében csak akkor fogják számunkra kedvezően vállalni a kompromisszumokat, és akkor fogják a számunkra fontos szempontokat előnyben részesíteni, ha azzal ők is közvetlenül jól járnak. Néhány ember a kivétel, de azokat is kigolyózzák. A mindennapi politika egy nagyon virulens járvány.”

Ejha, ez ám a szélsőséges politikai ars poetica:)

Teljesen úgy tűnik írásodból mintha a törvényhozást nem választott képviselőink, hanem a pénzügyi háttérhatalom végzi. Mintha a parlamenti képviselők csak bábok volnának. Nyilván vannak összefonódások, de én ezt nem hiszem el. Egyrészt pl. az mszp mögött szerintem semmi háttérhatalom nincs, mert anyagilag csődbe fognak menni. Másrészt pedig… ez nekem túl szélsőséges.:) A politikusokat a nép választja, nem az oligarhák. Ők ezt csak közvetve tudják befolyásolni. Van olyan pletyka, hogy pl az mszp megállapodott a fidesszel hogy enyhe kampányt fognak folytatni. Ezt inkább el tudnám hinni.
pandava 2014.08.07 15:33:20
@Gábor Fazekas: Üdv!

Az a baj, hogy teljesen másként látjuk a politikát. Én ezt az egészet valami szükséges rossznak gondolom, amely van, amellyel –értelmes emberként- foglalkozni kell. Nem tudom szoktál el Hamvas Bélát olvasni. Neki van könyvve amely a korrupcióról szól. Nem arról, amiről a tv-ben lehet hallani, hanem ő valami olyasmire gondol, hogy valamilyen cél, külső akarat miatt ember korrumpálódik. Pl. van egy pártpolitikai lap, és ott illik valamivel szemben kedvező hangvételt megütni. Alapból nem tenné meg ezt, mert objektíven szeretné láttatni a témáját, de másként kell cselekednie, mert különben nem részesül dicséretben, prémiumban, lehet ki is rúgják. Ebben az értelemben a politika végtelenül korrupt. Nem a valóság számít, hanem annak kommunikációja, annak politikai szempontból vett hatása a közvéleményre. Nem a valóság a fontos, hanem annak percepciója. Innentől kezdve normális ember –mármint akit a valóság érdekel- politikával nem foglalkozik, bármit, amiről a politika kinyilvánít, véleményt mond fenntartásokkal kezeli. Én valahogy így gondolkozok erről. Emiatt az általad adott linket el sem bírom olvasni, meg feleslegesnek tartom. A politika és a gazdasági szereplők összefonódása látszik, anélkül is, hogy tudnám a fő háttér ember simicska-e vagy nyerges.

Ugyanakkor a politikusokat nem a gazdasági háttér választja, hanem a szavazók, mi mindannyian. A média befolyásolásával eme gazdag emberek a szavazás eredményére „csak” közvetlenül tudnak hatni.

Hát akkor hajrá, kezdj blogírásba!:)
Ma délelőtt ez a kép tűnt fel facebookos üzenőfalamon. A valóban meghökkentően tiszta vizet ábrázoló kép mellett a mindannyiunkat foglalkoztató kérdés: "Marad még ilyen tiszta víz az unokáinknak?", és egy szomorú arcot formázó "emotion pic". Gondoltam megosztom. A szomorú…..
pandava 2014.06.23 16:14:05
@Petrovai: Kedves László!

Meg kell mondjam –feltételezem- zöld létére meglepően elvilágosult az álláspontja. Ön elfogadja állításomat, hogy a szélerőművek foglalkoztatás tekintetében csapnivalóak, én pedig elfogadom álláspontját hogy egyéb nemzetgazdasági hatásaival együtt kell vizsgálni a kérdést.

Én viszont azért írtam ott kizárólag a munkahelyteremtésről, mert ha megkérdezzük a zöld érzelmű utca emberét (bárcsak sok ilyen volna) hogy vajon hogy alakulna a munkanélküliség nálunk, ha százával építenénk a szélkerekeket, bizony ezt mondaná: nagyban csökkenne. Mi tudjuk hogy nem így van, de ő nem tudja, mert a zöldek és zöld-szerű pártok úgy kommunikálnak, hogy az ellenkezőjét higgye.

A megújuló energiaforrások felhasználása nem cél, hanem eszköz. Eszköz arra, hogy az ember mennél jobban csökkentse környezet átalakító (romboló) hatását. Ugyanakkor az sem cél, hogy az energetikában minnél kevesebb ember dolgozzon, hiszen hazánkban számtalan munkanélküli és inaktív, de dolgozni tudó ember van.

Nos ezen adottságok figyelembevételével támogasson az állam valamit (egyáltalán az államnak kell támogatnia?). Figyelemre méltó hogy a zöldek támogatnák a szelet, a napot, stb. de például egynek sem jutna eszébe az osztrák példa, ahol –mint az akkori EU egyik legszegényebb tartománya- többek között nagy biomassza projektbe kezdtek aminek eredményeként –ha jól emlékszem- 2007-re elérték hogy minden harmadik önkormányzati fenntartású épületben biomasszával fűtöttek, amihez a fűtenivalót a közvetlen környéken állítottak elő rengeteg helyi munkahelyet létrehozva.

Ön is a magyar szélenergetikán sajnálkozik, ahol az (volt) a gyakorlat, hogy nagy külföldi cégek (pl Iberdola a magyar szélparkok felét birtokolja) külföldi gyártású szélgépeket hazánkba hoznak és működtetnek az állami támogatás fejében.
Ebben mi a magyar érdek ön szerint?
Gondolom mindenkinek feltűnt, nemrégiben megváltoztatták az index kinézetét. Nem tudom Te hogy vagy vele, de nekem nem tetszik ez az új design, ráadásul a blog szempontjából fontos „blogketrecet” is megszüntették, ahová korábban a kiemelt blogbejegyzések kerültek. Helyette…..
Szélerőmű baleset Mosonszolnokon! Érdekes dologra lettem figyelmes 2013. április 20-n, amikor Ausztria felé tartottam az autópályán. Mosonszolnok magasságában a számos szélgép közül az egyik nem forgott, és mintha hiányzott volna egy lapátja. Az autóból sikerült néhány…..
pandava 2013.12.30 10:53:50
@Gábor Fazekas: ez nagyon szubjektív. Megnéztem, (az évek alatt összehozott ) google megújuló portfóliójának értéke 1 mrd dollár. Az éves nyeresége pedig 10 mrd körül van. Talán nem tévedek nagyot, ha azt mondom, hogy az éves hasznának 2-3%-t megújulós befektetésekbe teszi.

Ez nekem nem tűnik túl nagy szerencse próbálásnak. Arra viszont elég, hogy a greenpece kitüntesse, mint legzöldebb cég.
pandava 2014.05.22 10:28:26
@Gábor Fazekas: :)

Üdv!

Jaja, az ihlet szált el leginkább. Ugyan is a lényeget tekintve mi mást írhatnék még, amit nem írtam le eddig? Szerintem semmi újat. Megújuló vs atom fronton a helyzet változatlan, ugyan az az előnye hátránya mindnek mint 2 éve is volt. Ugyan akkor ez a blog pedig egy zárvány Mo média terében, kicsit fárasztó is mindig mást írni mint ami a "népbölcselet".

Amiről leginkább írnák mostanában az a rákbetegség és politika. A politikát még be tudnám rángatni ide, a rák viszont elég messze áll a blog témájától:)
pandava 2014.05.22 21:10:05
@Gábor Fazekas: nem is a rákról. Hanem az elmúlásról. A halálról. Az elfogadásról, hogy előbb utóbb mindenki elmegy.A törekvésről, hogy ez minnél később jöjjön el, vagy inkább ennek hiányáról.

Baszott nehéz lehet úgy élni, hogy tudod, a jövő nyarat te már nem fogod megélni. Úgy meg még nehezebb, ha pár dolgot másképp teszel még 10 évet élhetnél.

Kösz az elismerést, de szándékozok még írni.:) Fogok is, hamar:D
Magyarországon agymosó propaganda zajlik az atomerőmű bővítése kapcsán - mondta parlamenti felszólalásában Szél Bernadett LMP-s képviselő. Tényleg ez a helyzet? Annyi bizonyos, minden adott annak meglétéhez. Kormányunk teljes mellszélességgel támgatja az új atomerőmű…..
pandava 2014.01.28 19:15:17
@Gábor Fazekas: az előző neked ment volna, csak elfeledtem kattintani.
pandava 2014.01.29 19:59:01
@Gábor Fazekas: www.youtube.com/watch?v=nnOTV1MQ09U&feature=share

ez téged érdekelhet. A Mátrai Erőmű vezére az erőmű helyzetéről.
pandava 2014.02.01 12:28:13
@Gábor Fazekas: nem látom igazából hol van ebben a fordulat a korábban elmondottakhoz képest.

Ahogy Valaska mondja, a korábban tervezett új blokkra talán egy évtizeden keresztül tettek félre pénzt, hogy az önrészt majd abból finanszírozzák. Most is beszél új blokkról, de arra nem hogy nem tesznek félre pénzt, hanem épp leépítik a korábbi megtakarítást. Tehát az új blokk nem tervezett, hanem távlati valami, ahogy a magyar euró is.

Hogy a mátrára szükség van mert pl. gipszforrás. Bullshit. Nem hiánygazdaságban élünk, nem csak a mátrától lehet gipszet venni. A mátrai gipsznek ellenben versenyelőnye van, mert közelebb van hozzánk mint pl egy lengyel erőmű. Ennyi, versenyelőny, amely miatt a termelt áram valamivel olcsóbb lehet, mint anélkül.

Amikor azt mondja, hogy a hatékonyság miatt van szükségük megújulókra, én bevallom, még az oksági kapcsolatot sem tudom felfedezni szavaiban.
Orbán Viktor nemrégiben Londonban járt, ahol a következő kijelentést tette: "A világ más gazdaságaival szembeni versenyképesség egyik feltétele az olcsó energia, ezért nem értünk egyet azokkal, akik diszkriminálják a nukleáris energiát". Jávor Benedek, a Párbeszéd…..
pandava 2014.01.26 16:02:52
@marikaneni: Óh marcsika, egy olyan széles látókörű asszonyságnak, amilyen te vagy, látnia kellene a valóság rétegeit. Az igazság az, hogy ez elmúlt néhány száz évben (pl. Egely György szerint)számos olyan gépet építettek amelynél sérül az energiamegmaradás elve. Sikerült megalkotni az örökmozgót, amellyel a kívánt mennyiségben, ingyen lehet energiát szolgáltatni, bárhol, bármikor. E gépek feltalálóit az illuminátiti, a szabadkőművesek, a háttérhatalom kivétel nélkül eltüntette, hiszen sérti az energialobbi érdekeit.

Ami a médiában pl. paksról megjelenik, az nem más mint a háttérhatalom által komponált figyelemelterelés, hogy a marcsika elméjét a paksi paktum elleni felháborodás töltse ki, ahelyett, hogy a valós megoldás, az örökmozgók elterjedését követelné.

Marcsika ne hagyd magad átb*szni!

:D
pandava 2014.01.26 16:13:47
@giorgione80: "Ja meg még annyi, hogyha egy olvasztott só energia tartály robban fel akkor talán nem lesz rákbeteg fél Kelet Európa, és nem lesz egész Magyarország lakatlan 10 ezer évig... "

Az emberi tevékenységnek hála évente nem egy magyarországnyi terület válik lakhatatlanná, biológiailag értéktelenné (pl. elsivatagosodás). Ha van egy technológia, amivel költséghatékonyan lehet ez ellen fellépni, akkor azt támogat(hat)om, még akkor, ha ennek valóban megvan az általad említett kockázata.

Mivel ezt az álláspontot valószínűleg nem tudod elfogadni lehet tényleg az audiól, esetleg nőkről vagy pl. a bojlizásról kellene beszélgetnünk:D
pandava 2014.01.28 19:20:13
@Permian: szolgálati közlemény. Marikával és alteregóival kizárólag saját jókedved fokozása érdekében érdemes kommentet váltani. Ő életvitelszerűen űzi a troll mesterséget.
Nyílt levél Orbán Viktor miniszterelnökhöz, a Fidesz elnökéhez   Tisztelt Miniszterelnök Úr! A Paksi Atomerőmű bővítése legalább hatvan évre meghatározza az ország energiapolitikáját, több ezer milliárdos befektetést igényel, emellett számos biztonsági és…..
pandava 2014.01.14 06:36:45
2010. február 26. péntek
Bajnai Gordon: a paksi atomerőmű bővítése nemzeti ügy

www.mfor.hu/cikkek/Bajnai_Gordon__a_paksi_atomeromu_bovitese_nemzeti_ugy.html

Ha három évente szöges ellenkezőjét kommunikáljuk a dolgokról, az nem segíti a hitelesség látszatát.
pandava 2014.01.14 16:38:42
@gatto nero: ne haragudj, engem nem érdekel Illés véleménye. Látod Bajnai atomerőműről alkotott véleménye is naptári év függvénye. Ugyanakkor nem bántó szándékkal idéztem, inkább csalódottan, hogy az Orbán kormánynak nincs épkézláb ellenzéke.
Ha felnézünk az égre, csillagok sokaságát látjuk. De ezek a saját szemünkkel csupán apró pontok az égbolt sötét masszájában. Esthajnal csillagként láthatjuk a Vénuszt, illetve a csodásan ragyogó Holdunkat is szemügyre vehetjük esténként. De mi a teendő, ha még a…..
Avagy perfluorozott kemikáliák outdoor ruhákban. A Greenpeace vízálló outdoor ruházati termékek vegyianyag-szennyezettségét vizsgálta. 17 terméket elemeztünk: 15 vízálló dzsekit és két pár kesztyűt. Az összes termék tartalmazott káros perfluorozott anyagokat (PFC-ket), még a…..
pandava 2013.12.16 20:10:32
@SimonG: ez érdekes. Én eddig szenttül hittem, hogy a épp a greenpeace szerint ilyen korrupt és pénzéhes a világ. Verespatakon a mindenkit megkenő aranybányász akarja felásni a környéket a profitért, a shell szintén csak a haszonért akar fúrni a sarkvidéken, fukusimában is csak azért robbant fel az erőmű mert a haszonleső felelőtlen tepco nem volt hajlandó biztonságfokozó lépéseket tenni, na meg a monsantó is csakis a busás haszonért fizet le minden lehetséges szakértőt, hogy állítsa: nem káros az egészségre a GMO.

Szerintem épp ezt közvetítitek.
pandava 2013.12.21 11:29:17
@SimonG: A korrupció széleskörű társadalmi jelenség, amely különböző mértékben, de miden hol jelen van. Egy szélerőmű park beruházója ugyan úgy megkenheti a település polgármesterét, hogy a szélpark kedvéért módosítsák a rendezési tervet, ahogy a kanadai aranybányász cég a román döntéshozókat.

Amire utaltam, az az, hogy a korrupciót inkább mint kommunikációs eszközt, technikát alkalmazza a GP. Minden ami ellen van, az korrupt, ami mellet pedig kiáll, ott meg sem jelenik ez a szál.
Szerintem ezzel az a baj, hogy ellehetetleníti a párbeszédet. Mondhat bárki bármit, ha nem egyezik a véleményemmel, a másik biztosan korrupt, lefizették, megvették, stb.
Fidesz: 2010 után 2013-ban újra megígérik valamennyi panellakás felújítását. Nagy kár, hogy a Fejlesztési Minisztérium MÁR nem tudja mennyi panel épült Magyarországon. 2010-ben azért is szavaztunk a Fideszre (vagy azért is szavazhattunk volna), mert láthatóan elkötelezettek…..
pandava 2013.12.18 19:11:26
@tobeor: Az egy dolog hogy jól tudnak kommunikálni. A probléma ott van, hogy az ellenzéke ilyen tekintetben a béka segge alatt van. Kivéve a jobbik.
pandava 2013.12.21 10:21:28
@Gábor Fazekas: egy párt, vagy bármilyen szervezet kommunikációjának minőségét szerintem attól függetlenül lehet vizsgálni, hogy mi valójában a kommunikáció tárgya.

Az pl az mszp ugyanúgy beszél sok marhaságot, mint a jobbik, de én akkor is azt gondolom, hogy a jobbik sokkal jobban, hihetőbben adja el saját dolgait, mint az mszp.
Egy friss kutatás [1] megdöbbentő eredményeket hozott: az 1845 és 2010 közötti összes globális üvegházhatásúgáz-kibocsátás kétharmadáért csupán 81 cég és 9 ország felelős. [2] [3] A Gazprom az ötödik a befektetői vagy állami kézben lévő első húsz vállalat közül, a…..
Tények és közkeletű tévhitek a napelemes rezsicsökkentésről. Kormányunk rezsicsökkentő lépéseire az ellenzék igyekszik megfelelő választ adni, hihető alternatívát felmutatni. Ilyen lehetőségnek gyakran a megújuló energiaforrások alkalmazását javasolják ellenzéki…..
pandava 2013.10.30 16:22:59
@Gábor Fazekas: :) energia is, és teljesítmény is. Teljesítmény sokkal nagyobb kell.
pandava 2013.10.30 18:49:35
@igazi hős: értém én. Nade ez ekkora probléma? 20%-os évszakfüggű fogyasztáskülönbség? Ennyivel igazán tudnak kevesebbet termelni az atomerőművek, hogy ne kelljen emiatt tározás. nem?
pandava 2013.10.31 18:53:37
@igazi hős: tökéletesen egyetértünk!:)

Szóval a 100% magyar atom áramhoz kb. 5GW atomerőmű, 2 GW SZET, 20 GWh kapacitással.

Ha jól emlékszem, a vita kiindulópontja pedig az volt, hogy állításom szerint a 100% megújulóhoz ettől több tárolókapacitás kell.

"Nem mintha a 100% Paks+zöldáram megvalósítható lenne, de nem olyan abszurd, mint a 100% zöldáram vagy a 100 % atom. "

Kár hogy szarul írtam meg az orbános cikket. Annak lényege ugyanis nem az én eszmefuttatásom lett volna, hanem az EU-s klímasemlegességi cél, annak minden következményével, amit a tanulmány szépen be is mutat.

A 100% megújuló csak a magyar szóbeszédben abszurd. Az EU 2050-re gyakorlatilag co2 semleges energiarendszert akar. Az az ország, amely nem vállalja be az atomot, csak megújulókkal dolgozhat (esetleg co2 tárolás, na de az még abszolút nem alternatíva).

2050 pedig nincs olyan nagyon messze, 37 év. Lehet még az unokám se születik meg addigra.:)
Az olaj, a szén és a földgáz után negyedik legnagyobb energiaforrásként a biomassza a globális készlet 10 százalékát adja. Ez alatt az ételeket, a takarmányokat, a vegyi-, illetve építőanyagokat és egyéb, növényi és állati eredetű alapanyagokat értjük. Ahogy a lenti ábrán…..
Idén 2012 Július 10-én lett megtartva a 4. szélenergia konferencia Budapesten, a Kempinksi Hotelben. A rendezvényt megnyitó beszédet a Magyar Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának elnöke, Jávor Benedek tartotta, amelyet a blogján is közzé tett. Érdemes…..
pandava 2013.05.02 16:58:48
@NickTheDick: legyen, aláírom.:)
pandava 2013.10.28 18:44:00
@gombosg: mi a nem egzakt? E blog, vagy az ami ellen "agitál"?:)

Hogy az NRGENS hányad része magyar, honnan tudod? Én azt gondolnám, hogy ilyen kis szélgépnél nagy része származhat hazai gyártótól.
pandava 2013.10.29 17:50:01
@gombosg: No, akkor nagy tisztelettel köszöntelek itt!

Régebben láttam leírást az 50 kW-os gépetekről. Meg kell mondjam akkor is azt gondoltam, mint most. Kutya nehéz dolgotok lehet a külföldi gépek árával versenyezni, főleg most, amikor kínai és indiai cégek is betörtek a piacra. Bár tudom, ti nem a MW-os gépek piacára akartok betörni, de akkor is.
Az idiotizmus szemmel láthatólag a magyar energiapolitika vezérfonalává vált. Nem elég a rezsicsökkentési őrület, amely amellett, hogy nem azokon segít, akik tényleg rászorulnak, hanem a sokat fogyasztó, pazarló, magas keresetű háztartások szekerét tolja meg a legjobban, még…..
pandava 2013.10.17 15:58:36
@jávor benedek: Ugyan kedves Benedek!

Miért zavarja önt, hogy a paksi áram ára megtévesztő?
Amikor ön összehasonlítja az újonnan épült atomerőmű által a megtérülési időszakban termelt áram árát (25 Ft/kWh) a szélerőművek „megtérülési időszakot követő” termelői árával (11-14 Ft/kWh), akkor ön nem ugyan úgy megtéveszt?

Különösképp, hogy egy szélerőmű élettartalma 20 év, míg egy atomerőművé 60 év, így aztán atomerőműnél elegendő egy megtérülési időszakot átvészelni, szélerőműnél hármat kell.
"Magyar találmány forradalmasítja a szélerőműveket?" - címmel adja hírül a Levegő Munkacsoport, hogy Dr. Mucsy Endre szabadalmainak hála olyan szélerőművet fognak tudni gyártani, amely a jelenlegieknél egyszerűbb, olcsóbb és még megbízhatóbb is. A Levegő Munkacsoport…..
pandava 2013.10.10 17:17:48
@alfabela2: a függőleges tengelyű gépnek az az előnye, hogy a generátor a talajszinten maradhat, könnyebb, olcsóbb lehet a torony, nem kell azt is tartania. Ha több szektorra felosztjuk, szintenként saját generátorral, ahogy javaslod, akkor épp a konstrukció előnye veszik el szerintem.

Kikötözött szélgépek helyett álmodjunk nagyobbat:)
vortexengine.ca/english.shtml
pandava 2013.10.10 17:26:22
@Gábor Fazekas: hogy miért a sebesség köbével arányos a szél energiája az még viszonylag egyszerű gondolatkisérlettel megérthető. Tegyük fel, hogy a szélsebesség 10 m/s, a levegő sűrűsége pedig 1,2 kg/m3. Ebből adódik, hogy egy köbméter levegő mozgási energiája 0,5*1,2*10*10=60 J. Igen ám, de a szélgépen keresztül másodpercenként 10 méter hosszú levegőoszlop halad át, hiszen ennyi a szélsebesség. Tehát az elvileg kiaknázható energiamennyiség 60*10 = 600 J/s négyzetméterenként.

Amit viszont nehezen tudok megemészteni, az a lapátvég és a szélsebesség viszonya. A nagy szélgépek lapátjainak csúcsa 100 m/s-al halad, a szélsebesség meg mondjuk 5 m/s. Hogy a fenébe gyorsítja a lassabb szél a gyorsabb lapátot?
pandava 2013.10.14 17:16:47
@molnibalage: na de kérem, ez itt nem a fizikusok gyűjtőhelye. Ha valaki bevállalja hogy hülyeséget ír le annak reményében, hogy majd valaki segítségével megérti, az becsülendő, mert tudja hogy nem tudja, de tudni akarja.

Ha jó fej akarsz lenni, és te értesz hozzá, akkor segítesz és elmagyarázod. Ha semleges vagy, nem teszel semmit és továbbállsz. Ha faszfej vagy, akkor lehurrogod, hogy milyen hülye.

Talány, neked miért az utolsó opció a vonzó:)

Na, ezen túllépve: azt mondod vektorokat kell felírni. A szélgépek lapátja szárny-profilú, ez látszik a képeken. E kettőt összerakva azt mondanám a lapát hasának párhuzamosan kell állnia a lapát adott pontjából látszó szél irányával, ami ugye a lapát és szélsebesség vektoriális összege. Így a lapát felhajtóerőt tud képezni a lapátsebességhez képest kis szélsebességnél is. Mivel a kerületi sebesség a lapát hossza mentén változik, a lapátnak csavartnak kell lennie, és mivel a szél és a lapát szögsebessége is változó, a lapát szögét is változtatni kell az adott viszonyoknak megfelelően.

Szélgépeknél lapátszög-állítás tudom, hogy van. E modell már jobban megfelel a valóságnak?:)

@Gábor Fazekas: azt hiszem a szárny profil keltette nyomáskülönbség nem lehet nagy, 1 kPa se. Így a sűrűség-különbség se nagy, ami így elhanyagolható.

Na de itt molni az aerodinamika ász:)
Legyenek-e új blokkok Pakson? V. Magyarország egyik legtartósabb hatású szakpolitikai döntése jelenleg a paksi atomerőmű bővítéséről szól. A magyar GDP 10 százalékára rúgó beruházás a következő 60-70 évre meghatározza az ország energetikai rendszerét, külső…..