Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Tylla - Szülőnevelés Blog

211 bejegyzést írt és 93 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Christopher Marlowe angol drámaíró gyakran idézett mondása szerint "nincs bűn, csak tudatlanság". Szerintünk ez egy kis kiegészítésre szorul, mégpedig így: tudatlanság és éretlenség. Ez a kettő volt a mi bűnünk is - meg azoké is, akik ebben a történetben a negatív hősök…..
Közlemény 2016. augusztus 20-án reggel új cikk jelenik meg a Szülőnevelés Blogon!..
... de meghoztuk. Az utóbbi hetekben egy határidős projekt előkészítésén dolgozunk. Ehhez egy új, a korábbiaktól alapvetően különböző munkakörnyezet kialakítása szükséges. Ez a feladat az időnk és az erőforrásaink olyan mértékű összpontosítását igényli, amely…..
Szülőnevelés Blog A varázskocka 2015.08.09 08:09:00
Elmetorna Képzeld el, hogy van egy varázserejű dobókockád, amely bármilyen vágyadat, álmodat képes valóra váltani! Igen, bármit - amennyiben megfelelően használod. Hogy hogyan…..
30 napos kihívások A múltkor említett második Csodalámpa-terv nagyobb kihívásnak bizonyult, mint gondoltam. Főleg az összehangolása az egyéb teendőinkkel: a szülői feladatainkkal, az első tervvel, no…..
Sikeres szokások E cikksorozat előző részében már megemlítettem azt a kibővített Pénzfa-képletet, melyben a Robert G. Allentől tanult angol változathoz egy magyar kiegészítést tettem hozzá. Ezúttal az ideális jövedelemforrást leíró képlet második betűjéről, az "O"-ról…..
30 napos kihívások Nem akármilyen év vár ránk. :) 2015. minden eddiginél különlegesebbnek ígérkezik a számunkra. Még az idén befejezem azt a személyre szabott tisztítókúrát, melyet azért kezdtem el, hogy javítsak a májusban tudomásunkra jutott helyzeten. A Szülőnevelés…..
Kispapablog Ezúttal annak a személyre szabott tisztítókúrának a tanulságairól számolok be, melyet a tavaly májusi Egészségnapot követően, a szűrési eredményemet kiértékelő szakember javaslatára építettem be az első Csodalámpa-tervembe. Egyrészt azért szántam rá magamat…..
Sikeres szokások Gondolom, te is számtalanszor hallottad már a mondást: "A pénz nem a fán terem.". Ebben a cikksorozatban erről a mondásról lesz szó. Mármint arról, miért nem igaz. Valójában ugyanis a pénz úgy gyarapszik, ahogyan a fa nő. (Illetve gyakran úgy, ahogyan a bambusz…..
CSR (VTF) másképp Végre eljutottunk az e cikksorozatban elemzett filmnek ahhoz a részéhez, melyből megismerhetjük a tipikus nyílt részvénytársaság pszichiátriai diagnózisát: Ebben a részben tűnik föl először az a Carlton Brown, akit a tőzsdei tanulmányaimról szóló cikksorozatban idéztem. (A tőle…..
Mese habbal Ugye ismered a mondást, hogy az élet gyakran olyan helyzeteket teremt, melyek a legvadabb fantáziát is könnyedén túlszárnyalják? Nos, nemrég ismét megtapasztaltam e mondás igazságát. Kis családommal épp egy hivatalos ügy közepén voltunk, amikor hirtelen megcsörrent…..
Tylla - Szülőnevelés Blog 2014.09.17 19:51:25
@BakónéVikica: Voltak azért erős indulatok is bennünk. Ám mire a döbbenet bénító hatása elmúlt, már eléggé lehiggadtunk ahhoz, hogy belássuk: a dühöngés semmit sem javít a helyzeten.

Inkább kivágtuk a vattafaerdőt, hidat építettünk belőle és azon átkelve továbbléptünk. :)

A tisztelet és a megbecsülés természetesen kölcsönös.

Csók a családnak!
Kispapablog Akárcsak legutóbb, ezúttal is azzal kezdem a cikket, hogy megtartom, amit ígértem. A Csodalámpa-tervem első és második szakasza közötti lényegi különbség az, hogy a második szakaszban a Margit hídhoz érve nem a Duna pesti partján mentem tovább. Fölmentem a hídra…..
... a Szülőnevelés Blog! Szépen alakul a visszhang. :) Mielőtt rátérnénk arra, milyen díjat kaptunk, bemutatjuk neked azt, akitől kaptuk. Buczkó Andrea a GR Klub tagja, akárcsak mi magunk. Pénzügyi témájú blogjával nem kisebb feladatot vállalt fel, mint a devizahitelesek…..
Elmetorna Először is, hogy egy nyelvet beszéljünk: Szerintedmi az egészség? Egyetértesz a WHO szerinti meghatározással? Nos, mi nem. A WHO három részből állónak tekinti az egészséget: fizikai, szellemi és szociális jólét. Szerintünk azonban az egészségünknek legalább…..
30 napos kihívások Igen érdekes és tanulságos hetek vannak mögöttünk. A május 18-i Egészségnapon elvégzett szűrővizsgálatokból képet kaptunk arról, mit csináltunk jól az elmúlt másfél év során - és mit nem. Az otthoni tanfolyamunknak pedig immár publikus részeredménye…..
Szülőnevelés Blog LLL 2014.06.01 06:01:00
Sikeres szokások Nem, ebben a cikkben nem a La Leche Ligáról lesz szó, hanem arról, amit a bölcs francia (is) úgy hív: lifelong learning. Igen, az élethosszig tartó tanulásról. A tudás folyamatos, önkéntes és önmotivált kereséséről - legyen az akár szakmai, akár személyes…..
Szülőnevelés Blog Térképcsere 2014.03.30 03:30:00
Elmetorna Neked volt ma már dolgod a valósággal? Gondolom, nem nagyon. Mindennapi életünk során többnyire beérjük valamilyen egyszerű modelljével, mert a tudatos elménk nem képes az egészet egyben befogadni. A valóság ilyen, a tudatos elme korlátozott befogadóképessége miatt…..
Kispapablog Mindenekelőtt teljesítem az előző részben szereplő videóban tett ígéretemet. Íme a mondat, melynek mindennapi ismétlése hatalmas segítség abban, hogy a legvégsőkig ki tudj tartani az elhatározásod mellett - és bármilyen álmodat valóra tudd váltani: Majd holnap…..
Szülőnevelés Blog Van fogalmad? 2014.01.26 01:26:00
Elmetorna Talán neked is feltűnt: bár tavaly augusztusban azt írtam, a kiemelkedően sikeres emberek 8 szokását kívánjuk elsajátítani, az utóbbi hónapokban megjelent cikkeink mégis (látszólag) egész másról szóltak. Ennek az az oka, hogy e szokások némelyikét már régebben…..
30 napos kihívások Amikor ezt a cikket írom, még október van. Előre dolgozom, hogy a gyermekágy idején minél inkább Szilvire és a gyermekünkre tudjak figyelni. Tudjuk, milyen fontos, hogy a szülést követő másfél (vagy inkább kettő) hónapban az anyuka a lehető legtöbbet…..
Kispapablogsoron kívüli cikk Az alábbiakat egy fájdalmas tapasztalatom ihletésére írom. Részben azért, mert így könnyebb feldolgoznom az élményt. Részben azért, hogy te is tanulhass belőle. November elején történt az eset, amikor egy kedves ismerősünk meglátogatott…..
Tylla - Szülőnevelés Blog 2013.11.18 21:35:56
@Viveca Summers: Úgy értsem, szerinted mindez így van rendjén?
Tylla - Szülőnevelés Blog 2013.12.28 10:08:38
@Viveca Summers: "az apának érzelmileg kell feldolgoznia a tényt, hogy hárman lesznek. Semmilyen hormon, testi változás nem befolyásolja" írtad.

Tudtommal bizonyos kutatási eredmények szerint az apáknál is történnek hormonális változások. Talán pont érzelmi hatásra. Testi változás is megjelenhet: a Couvade szindróma.

Szerinted "az apa - férfi lévén - elég erős, hogy az érzelmeivel megbirkózzon".

Ja, persze... Az ilyen, kicsi korunktól belénk nevelt lelki gátak miatt sok esetben jóval nehezebb feldolgoznunk az érzelmeinket, mint nektek. Rég nem számolom azokat az alkalmakat, amikor kiszabott jó lett volna egy kiadós sírással levezetnem a felhalmozódott feszültséget - és egyetlen könnycseppet se tudtam magamból kipréselni.

Szerintem az egyik oka a nők magasabb átlagéletkorának az, hogy könnyebben tudnak a szemeiken át méregteleníteni, mint mi.

Ami pedig e szavaidat illeti: "Kellene egy kis segítség... Másnak sem volt!"

No, leginkább ez nincs rendjén. Ennek az őrült, krónikusan beteg társadalomnak rengeteg irreális, természetellenes elvárása van a tagjaival szemben. Az egyik legdurvább, hogy kettő - vagy súlyosabb esetben egyetlen - ember feladatának tekinti egy gyermek felnevelésének nagy részét vagy egészét.

Egy tudományos megfigyelés eredménye azt mutatja, hogy a természetes, zavartalanul múködő megoldás gyermekenként átlagosan 8 - azaz nyolc - felnőttet igényel. Ha mindkét szülő megvan, az is csak a valójában szükséges létszám egynegyede!

Az egyesek szerint afrikai, mások szerint indián mondás nálunk is igaz:

"Egy gyerek felneveléséhez egy falu kell. Két gyerek felneveléséhez két falu kell."
Szülőnevelés Blog Ragtapaszpirin 2013.11.24 11:24:00
Sikeres szokások Így hívom azokat a gyors sikert ígérő, ám hosszú távon károsnak bizonyuló praktikákat, melyek a múltkor említett alapelvvel nem törődve a vetés nélküli aratás - valójában nem létező - "titkát" kínálják. Társadalmunkban manapság sajnos ez a domináns paradigma. Tízből legalább…..
Szülőnevelés Blog Merre van? 2013.10.27 10:27:00
Mese habbal Az alábbiakban egy nyár végi tapasztalatunkat osztjuk meg veled. Hátha így te is tanulsz belőle. Épp dolgozni mentünk, amikor egy piros lámpánál megszólított minket egy nő. Egy babakocsi is volt vele, benne pici babóca játszott valamivel. Megkérdezte, hogyan jut el a…..
Tylla - Szülőnevelés Blog 2013.10.29 18:29:14
@Viveca Summers: Majd ő eldönti, hogy őszi vagy téli gyermek akar lenni. :)
Elmetorna Sok más ősrégi bölcsességhez hasonlóan ez is az igazság több rétegét sűríti egybe. Ha akarod, értheted szó szerint és gondolhatod, hogy a változatos, kiegyensúlyozott táplálkozás fontosságáról szól. Persze értelmezheted a "szellemi táplálékra" való utalásként is. Számunkra azonbanennél…..
Tylla - Szülőnevelés Blog 2013.09.29 17:01:45
@szemhejplasztika mindenkinek: Szerinted kin múlik az, hogy a te való életedben a bölcs francia öt mondatában említett hat fogalom - gondolat, tett, szokás, jellem, sors, történelem - követi-e egymást vagy sem?
30 napos kihívások Az alábbi cikknyomokban közleményt tartalmazhat! Az előző részben említett gigantikus képzésnek számos rendkívüli következménye lett. Emberek ezreinek az életében jelent fordulópontot az a hétvége. Itt és most leginkább a mi életünkre gyakorolt…..