Regisztráció Blogot indítok
Adatok
horogasz

0 bejegyzést írt és 64 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kivágás a Nimród Vadászújság legfrissebb, márciusi számából Örömmel osztom meg olvasóimmal a fenti hírt; annál is inkább, mert jó néhány vadászati témájú elbeszélésem pihen "az asztal fiókjában", arra várva, hogy kiegészülve még újabbakkal, esetleg könyv-formát…..
horogasz 2014.03.19 13:55:23
Ismét egy vendégposzt következik. Varga Zoli kísérletezgető kedvű süllőhorgász, egykor a Haldorádón Csörgits Gábor szerzőtársa volt a nagy sikert aratott Balatoni süllőzés című cikksorozatban. Alább közreadott praktikája talán többek által ismert, de úgy gondolom,…..
Pelsológia Balaton a horgászoké? 2013.12.10 16:01:06
Valószínűleg szorosan összefügg a fentiekkel az alábbi egészen friss hír: benyújtotta felmondását Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója . A döntésről az érintett tájékoztatta az MTI-t, további információt nem árult el...
horogasz 2013.12.10 19:10:39
horogasz 2013.12.12 11:52:00
@godzikka: jogos, de a végeredményt még nem tudjuk. sajnos önmagában a horgász kezelés még nem garancia semmire.
a balaton elég különleges helyzetben van, meglehetősen összetett problémákkal küzd, rengeteg gazdája van, miközben néha mintha gazdátlan lenne. a felemlegetett tisza-tó ezért nem jó példa. több szempontból sem, de ez most mellékes. viszont ha a koncepció hasonló lesz, önkormányzatok, egyesületek bevonásával, akkor félő, hogy itt mindenki okos lesz és majd bele akar szólni. a tisza-tó körüli önkormányzatok szegények, kiszolgáltatottak, a balatoniak egyike-másika közel sem az. ráadásul a tt-nál vannak olyan települések, ahol egyértelmű a horgász-"öko"-vonal prioritása a hagyományos turizmushoz képest. a balatonon ez nem mondható el.
persze az a legbosszantóbb az egészben, hogy ezt már 15-20 évvel ezelőtt megléphette volna bármelyik kormányzat. a "balatoni" halászlobbi, ha volt ilyen egyáltalán, maroknyi volt. átléphettek volna rajtuk. a biznisz nyilván a telepítésre való hal termelésében, beszállításában van - erre pedig mindig szükség lesz...

a halászat kiiktatása csak a probléma egy szeletét oldja meg. a jegyet váltó horgászok többségének kapzsisága és az orvhorgászok-halászok kártétele megmarad, ha nem kezdenek vele valamit...
Ez a kirándulás már az elmúlt esztendőről húzódott, de Csabi szeptember végén rám parancsolt: se tovább! Azaz, ha törik, ha szakad, el kell látogatnom hozzá Márnafalvára, mintegy viszonzásképpen az ő balatoni kiruccanásaiért. Azt azonban nem gondoltam, hogy törni is fog, és…..
Ma megkért egy közeli horgásztársam, ismerősöm, hogy levelét hozzam nyilvánosságra. Nem szoktam ilyet tenni, de most – mivel közérdekű problémáról lehet szó – kivételt tettem. Tisztelt cégvezetés! Mint rendszeresen Balatonon horgászó helyi lakos, panasszal szeretnék…..
horogasz 2013.09.29 21:34:25
Hagyományosan az elmúlt hétvégén került megrendezésre a 40 halász emléknapja Vonyarcvashegyen, ahová cégünk és egyesületünk csapatát is meghívták. Természetesen mindig részt szoktunk venni ezen a baráti, szakmai összejövetelen, ahogy most is. Összepakoltuk a halfőzéshez…..
Pelsológia Retro peca 2013.07.22 16:59:14
  Ebéd utáni pecázáshoz készülődött Zoltánka, amikor megjelent az öreg.  Kezében egy szép szál nádbotot tartott, közepes méretű, könnyű tároló orsóval felszerelve. A kisfiú ezt a botot még nem látta az öregnél. – Na, gyere ide, te gyerek – szólt hozzá a…..
Örömmel jelentem, hogy Peti Balázzsal közösen írt kisregényünk ezennel minden érdeklődő számára elérhető! Késtünk kissé, hol ez, hol az akadályozta a megjelenést, de mára kész könyvecskénk van, ami természetesen horgász témát karol fel, azonban reményeink szerint nem…..
Bár a profi horgász-videók készítéséről már csak álmodozni merünk, és a legutóbbi svéd túra célja sem a forgatás volt, ugyanis sajnáltuk volna a horgászatot ezzel nehezíteni, mégis a technika szélsebes fejlődése és a felvételek elkészítésének egyszerűsége néhányszor…..
Pelsológia Fenékig tejfel 2013.06.11 19:42:46
Rendezgetem emlékeimet, s bennük kutakodom: vajon mikor volt utoljára ilyen megháborodott tavasz? Azt nem mondom, hogy soha, hiszen emlékezőképességünk nagyon hiányos tud lenni, de tény, ennyire szélsőséges kikelet nem mostanában borzolta horgászidegeinket. Az elmúlt tíz napban…..
Pelsológia Tili-toli peca 2013.05.07 22:15:20
Emígy egy öreg szigeti pecás minősítette a rakós botos próbálkozásomat még anno, nyilván azért, mert számára érthetetlen módszert látott. Ma újból bepróbáltam a korábbi évek tapasztalata alapján ilyenkor már működő, számomra oly kedves horgászatot, azaz (magyar)…..
horogasz 2013.05.11 16:41:17
@godzikka: bocs, hogy belekotyogok a dialógusba, de tényleg frankón kiváltható a hosszúbolóval a rakó - bizonyos helyeken.
asszem a damil és csomóban is volt egy ilyen rész, működött a dolog.
de a legkirályabb az lenne - amit szintén megcsináltunk a damilban -, ha a zsolt betolná a csónakba a rakóját, és úgy tilitolizna nádszálas etetésén a tizenkilós halak között. már mióta mondom neki... de hát a szerző puding, jól tudjuk :))
Hajnalhasadás előtt kellemetlenül hideg, erős északi szél fújt. Halásszy – kipillantva az ablakon – legszívesebben visszabújt volna az ágyba, de alvásról már szó sem lehetett (az a fránya biológiai óra…), és különben is, ebédre pontyot ígért. Az ígéret könnyelmű…..
horogasz 2013.04.14 23:21:55
"Úgy szeretném, ha lenne szerencsém" - énekelték 1997 környékén a vidéki diszkókban a félmeztelenül fejen pörgő Hip Hop Boyz-fiúk. Úgy látszik, a másik két taggal ellentétben a kopasz Real Actionnek (civil nevén: Szűcs Zoltán, bár nem rokonom) tényleg szerencséje…..
Azt tartja a mondás: jóból is megárt a sok. Hát még a rosszból! Persze, mi a jó és mi a rossz, ez nézőpont kérdése, az viszont nem, hogy miért éppen 110 cm a tó felső szabályozási szintje. A jó a csapadék, és ez lassan kezd megártani, a rossz pedig az, hogy továbbra is téli…..
horogasz 2013.04.14 22:57:15
@Willyfog67: eszem megáll, ráhibáztam. mondjuk eredetibb lett volna ez a nick, ha úgy hangzik, hogy willynemfog vagy willylófasztsefog :)))
Nem titok, hogy az utóbbi hónapokban keményen dolgoztunk azon, hogy valamerre ismét továbblépjünk, ráadásul lehetőleg előre mozdítva ezzel a Totalcar szekerét. Tudjuk mi itt mindannyian, hogy ha nincs motiváció, akkor következik a helybenjárás, után pedig törvényszerűen a…..
Frap kollégának köszönöm az értesítést, ámbár sokkal jobban örültem volna, ha pontyfogó helyének GPS koordinátáit üzeni meg :-). Szóval, egy egészen friss hír, ami természetesen nagyon örvendetes és örömteli. Az alábbiakat a MOHOSZ honlapjáról másoltam…..
Kissé későn, öt órakor értem haza. Mivel hamarosan nyakunkon a tél, ezért úgy döntöttem: vacsora után leporlom a rezgőspicces pecáimat. A nyárról megmaradt horgok közül csak az egyiket cseréltem le. A rövidebb, 3,6-as pálca végszerelékén maradt a 8-as, vastag húsú horog.…..
horogasz 2013.03.12 12:34:32
Pelsológia Keszegsereg-szemle 2013.03.08 22:48:22
Ma délután csak egy jót akartam horgászni. Kicsit sikerült túllőnöm a célon: príma horgászat lett belőle! A tegnap este mellett azonban nem mehetek el szótlanul, de nem is akarok róla sokat fecsegni. Maradjunk annyiban: Tomi névnapját kellően megünnepeltük, ám Margó…..
horogasz 2013.03.10 14:11:31
@fonyod: ez olyan, mint ahogy a tisza-tavon is jellemzően halevőkről elnevezett kikötők vannak. kormorán, albatrosz, delfin...
talán derzsen van egy tiszavirág, de a többi is csak neutrális név.
a vidra etetőanyagról ne is beszéljünk... :)
horogasz 2013.03.10 14:42:11
@fonyod: azért horgászszempontból a legpraktikusabb az lett volna, ha paptetű-1 és paptetű-2 néven futnak a halászhajók...
Pelsológia Kormoránkrízis 2013.02.27 16:35:41
„…Elég jól repülő és jól bukó vizimadár és jaj annak a halgazdaságnak, halászható tónak, a melybe a kárakatna beveszi magát. Három kiló hal egy napra szűkesen elég ennek a telhetetlen halfarkasnak!  Eledelét bukva szerzi, mert a víz alatti halászatnak elsőrendû…..
Ígéretemnek megfelelően ezennel szeretnék választ keresni egy korábbi posztban nyitva maradt kérdésre: vajon miért nem szexel a Balatonban a ponty? Sokak szerint azért nem, mert a Balatonba helyezett pontyállomány eleve szaporodásképtelen. Azért szaporodásképtelen – állítják…..
horogasz 2013.01.28 22:55:55
@Willyfog67: na de hát te csak tudhatod, hogy milyen tájváltozatok vannak, azok miben különböznek egymástól, illetve mennyi időbe telik egy új formát, tulajdonságot kialakítani...
persze a szép nyurgatestű halak a konyhai pontyozók között osztatlan sikert aratnának. méret, fél kiló.
horogasz 2013.02.22 20:41:14
@duggongg: az a helyzet, hogy európában már alig-alig lehet beszélni vadponty vs tógazdasági ponty küzdelemről: 1, mindenféle vízbe évtizedek óta tógazdaságit telepítenek (és az ezer éve tartó nemesítésről nem is beszéltünk), 2, olyan helyeken (természetes vizek, folyók), ahol jelentősége lenne a konkurenciából fakadó hátrányoknak, nem pont ugyanazt az "ökológiai fülkét" foglalják el: a vadponty egészen máshogy működik, mint a pacniponty. mást eszik, máshogy hasznosít, szinte máshol is él.

megint más a helyzet azokkal régi fajtákkal, amiknek a rovására idegen, "oda nem való" változatokat kezdtek telepíteni.
Ha Gáborról van szó, igazán egy mozgalmas pillanat jut eszembe mindannyiszor: állunk a csónakban, ő pedig lehajol a kifárasztott süllőjéért. A hal csap egyet, Gábor riadtan mozdul, és ezzel a mozdulatával kecses ívben kirúgja csónakunkból a patinás Fenwick botját, ami a Balaton…..
horogasz 2013.02.22 20:28:21
@Willyfog67: revideálom az álláspontomat: nem is art a fekete-fehér, csak így leplezi, hogy nem tud fotózni ;)
A mai napon szerettem volna befejezni a kormoránokat képletesen terítékre tevő írásomat, de már látom, nem fog sikerülni. Így arra még várni kell egy kicsit, na de ami hír, időszerű hír, remek hír, csodálatos hír – gondolhatjuk joggal –, nos az nem tűr halasztást. Igaz,…..
horogasz 2013.02.21 23:03:03
@bojliteszter: az említett cikk szerzője, mintha eleve a műtavas horgászatot támadná, nem is csak az ott fogott halakról készült fotókat.
az ingerültség érhető, elvégre egy szép halát látta viszont egy pocsolyában.
ám a fogalmak nem tisztázása veszélyes útra visz. például mi az a műtó, ezt elég nehéz meghatározni. aztán nem is kell "műtónak" (mondjuk két éve ásott pocsolyának) lenni ahhoz, hogy lopott halat tegyen bele a gazda - volt erről nagy port felvert hír pár éve.
aztán egyáltalán nem biztos, hogy "lopott" hal kerül egy vízbe - ugyanis még ma is vannak jelentős vizek, ahol nem szabályozzák az elvihető maximális méretet; ha ilyen helyről kerül ki egy kapitális ponty, az nem lopott, inkább "áttelepített".
megint más a helyzet, ha a horgászrend valóban védi a nagyhalat, ami nem elvihető. ha ennek ellenére kikerül a vízből, na az már lopás. de már az előrelépés lenne, ha ilyen esetekben eljárhatna a hatóság.
műtavakra igény van, nagyhalakra igény van, legálisan beszerezhető viszont kevés van. a gazdának kéne garantálnia, hogy a tavában csak tiszta eredetű példányokat tart.

egyszerűen azt kell látni, hogy nem járhat mindenki élővízre.