Regisztráció Blogot indítok
Adatok
VIKOTE

9 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A korlátozott szülői újragondoskodás során a terapeuta szülői viselkedési mintáit tekinthetjük a terápiás folyamat alapjának. A lényege, hogy a terápia során a terapeuta egy megértő, gondoskodó szülői viselkedési mintát mutat. A terápia kezdetén a terapeuta tudja, hogy legalább egy 3 éves terápiás…..
A kognitív viselkedésterápia (CBT) az 1960-as évek óta a pszichoterápiák legszélesebb körben használt és ezzel együtt legaktívabban kutatott formája. Alkalmazási területe magában foglalja többek közt a depresszió, bipoláris zavar, szorongásos kórképek, személyiségzavarok, kóros szerhasználati…..
A gyermek-központú játékterápia (child centered play therapy CCPT) olyan átfogó, iskolai tanácsadó módszer, amelynek hatékonyságát több kutatás és a gyakorlat is bizonyítja. Az iskoláskorú gyerekeknek szükségük van arra, hogy az érzelmi, társadalmi, viselkedésbeli, ill. tudásbeli fejlődési igényüket…..
Az utóbbi évtizedekben a végállapotú veseelégtelenségben szenvedő betegek életkilátásai megnövekedtek a vesepótló kezeléseknek köszönhetően. Ezekkel a módszerrel a szervezetbe kerülő méreganyagok, anyagcseretermékek eltávolítása történik, valamint a szervezet ion-, pH- egyensúlyának fenntartása és a…..
Elméleti háttér: a jelenleg rendelkezésre álló kutatási adatok alapján nem tisztázott, vajon a depresszióban alkalmazott gyógyszeres és nem gyógyszeres kezeléseknek van-e specifikus hatása a repetitív negatív gondolatokra (Repetitive Negative Thinking, RNT), ruminációra, illetve további kérdés, hogy…..
Safren és munkacsoportja viselkedés- és kognitív terápiás programot dolgozott ki a felnőttkori figyelemhiány/hiperaktivitás zavarának (Attention Deficit Hyperactivity Disorder -ADHD) kezelésére. A program több modulból álló, egyénileg és kiscsoportos jelleggel is végezhető módszert kínál, ennek…..
A személyközpontú terápia minden terápiás folyamatnak az alapja. A személyközpontú terápia szemszögéből vizsgálva azonban ennél még több: itt a kapcsolat maga jelenti a terápiát, amelyben megvalósulhat a valakivé válás együtt megteremtett folyamata. A terapeuta számára elengedhetetlen kihívást…..
Az időskorúak evidence-based pszichoterápiás és járulékos mentálhigiénés ellátása fontos részét képezi az egészségügyi rendszernek, a különböző intervenciók az idős egyén szintjén, valamint családjaikra és a teljes populációra is hatnak. Az elmúlt években az időskorúakat célzó pszichoterápiás…..
A poszttraumás stressz zavar (posttraumatic stress disorder, továbbiakban PTSD) standard pszichoterápiás kezelése hónapokig tartó heti egy vagy két ülés keretében zajlik. Nem tudni azonban, hogy egy rövid alatt zajló terápia is sikeres lehet-e. Ez a klinikai tanulmány egyrészt azt tűzte ki céljául,…..