Regisztráció Blogot indítok
Adatok
GépBalta

0 bejegyzést írt és 424 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
IDDQD Checkpoint 7x17: Valve 2021.12.30 00:04:59
A Gamer365 legénységét szeretjük, mert nagyon felkészülten és lelkesen tudnak mesélni kedvenc játékaikról és fejlesztőikről, akár Klárit hívjuk el, akár Mackót, akár Stingert. Az oldal főszerkesztője, Liquid viszont kimaradt eddig, de ezt most pótoltuk, és vele egy régi adósságot is: beszélgettünk…..
Decemberben kisebb adásdömpinggel szeretnénk kedveskedni, szóval máris itt a Checkpoint Now, vagyis az előző hónap legfontosabb hírei + hozzá a kommentárjaink és a hónap mindenféléi. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. November balhéktól volt hangos, és igazából hasraütésszerűen…..
GépBalta 2021.12.11 10:11:24
@Zolexx: Eddig én a series konzolosoktól hallottam a legtöbb panaszt, de a bugok és problémák legnagyobb része sokkal inkább globális, mintsem platformspecifikus. Engem főként a pályán lévő láthatatlan hibák akasztanak ki. Egyrészt mert sokkal több van belőlük mint a 4-ben, másrészt pedig azért, mert ahhoz a 4-ben a 3 év alatt sem jött sose javítás. Meg az online módok hibái, amik meg szintén nyilván mindenkit érintenek.
De az xboxos userscorét is ha megnézed, akkor látszik, hogy azok közül aki vette a fáradtságot hogy kritikát írjon, aki nem az első nap játék után adták rá a 10/10 best game ever-t, azok közül egyre több panaszkodik a bugok végeláthatatlan számára.
De azért javítgatják a dolgot. A kedvenc patchem az ami óta egyedül is lehet teljesíteni a Horizon Arcadet, mert azt valahogy nem sikerült megoldani, hogy a 10M játékosbázisból valahogy összegyűjtse a sükséges 10-12-őt a szerver mint a 4-ben, úgyhogy valószínűleg egymással párhuzamosan több ezer ember játszik soloban egy multiplayer játékmódot. :D
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
Hét tenger Világbirodalmi Flotta 2021.09.15 10:26:18
  A nagyhatalmak közt a XIX. század végén kezdődő navalista versengés nagyon súlyos következményekkel járt a Nyugatra nézve. Nem nagy túlzás azt állítani, a nyugati nagy- és középhatalmak közti viszonyt ez az értelmetlen vetélkedés mérgezte meg, és tette tönkre. Közvetve ez volt az egyik oka a két…..
GépBalta 2021.09.20 10:29:48
@molnibalage: A 3-4 méter vasbeton átütésének képessége (vö. BLU-116) nem az AP, hanem a HC lőszerre vonatkozott. Az AP annál többet tudott. Azt hittem azt nem kell részleteznem, hogy hogyan találtak el pont méretű célt, de mindegy. Sok hajóval, sokáig, sokat lőttek aztán ha az égiek is úgy akarták meglett az eredménye. Kemény célpontok ellen a légierő sem tudott többet amíg el nem terjedtek az irányított bombák.

Szenet azt szerettek közvetlenül az övpáncél mögötti rekeszekben, illetve a torpedóvédő rendszer rekeszeiben. Ez alapján úgy sejtem, hogy nem igazán féltek attól, hogy egy találat berobbantaná a szénkészletet, sőt egyes források még azt is feltételezik róla, hogy jó esetben növelheti a hajó védettségét. Ha mást nem is, azt mindenképp biztosította ez az elrendezés, hogy ahol a lövedék bejött, ott rögtön utána a víz is bejutott, így elméletileg sok esélye nem volt a tűznek. Gondolom a tűzveszélyt minimalizálandó a kazánok közelében csak a feltétlenül szükséges mennyiséget tárolták.
Tavaly felvettem az éves hagyományok közé a Balaton körbetekerését. Ehhez egyetemi barátaimban találtam társakra. A fejlődés progresszív, mert míg tavaly csak ketten voltunk, idén már hárman tekertünk. Ideális létszám, ennyi embernek könnyű szállást szerezni, és ennyi különböző akarat a csapaton…..
Már egy hét eltelt elseje óta, ideje kilőni az ehavi Checkpoint Nowt. Tudjátok, ez az előző hónap legfontosabb híreit végigkommentáló adásunk, néhány egyéb aprósággal. Visszajelzések továbbra is jöhetnek bátran. Nem volt kérdés, hogy mi lesz a júliusi hírösszefoglaló témája: a Blizzard körüli…..
  A Norvégia elleni invázióra induló német alakulatok közül a legnehezebb feladat kétségkívül a legészakibb ponton, Narviknál partraszálló csapatokra, és az őket szállító hajókra hárult. A déli helyszínek, Oslótól Bergenig, viszonylag jól megközelíthetőek voltak a németek számára, gyorsan és…..
GépBalta 2021.07.13 22:08:27
@bz249: Ezek a németek csak a harchoz értettek, a háborúzáshoz nem.

@omron: Egy negyed világnak még sokkal rosszabb vezérkara volt, egy másik negyednek pedig amellett, hogy nagyon messze volt, (akkori) szokása szerint épp nem volt rendes hadserege.
GépBalta 2021.07.16 00:36:34
@UrsaMAior: Még ott is van az egyik a cikkben alulról a harmadik képen.
Ezek azért nem abban az értelemben voltak nehézharckocsik, mint majd később a Tigrisek, KV-k, vagy JSz-ek, hanem az addigra már teljesen elavult koncepcióra épülő "szárazföldi csatahajó" jellegű gyalogsági támogató harckocsik sikertelen kísérleti példányai voltak. Alacsony mozgékonysággal, jelzésértékű páncélzattal és több toronyban elhelyezett viszonlag jelentős számú, de önmagukban nem túl erős fegyverzettel. A háború kezdetére, már a legtöbb új közepes harckocsi hasonló súlyú volt. Valamiért cipelték magukkal a németek mindenhová, de talán csak azért, hogy hátha az ellenséges hírszerzés azt hiszi, hogy az lesz a Panzer VI, pedig köze nem volt hozzá.
A Németország elleni háborút az angol és a francia stratégák egyaránt úgy képzelték el, hogy annak döntő, és szinte kizárólagos hadszíntere a francia–német határon húzódó front. Az első világháború négy éve szinte végig azzal telt, hogy a két hadviselő fél ezen a fronton, pontosabban annak nagyjából…..
GépBalta 2021.06.30 00:40:00
@Valandil: És a legrondább gép címére is nyugodtan pályázhat.
GépBalta 2021.07.03 11:47:05
@savanyújóska: Véleményem szerint a nácival ellentétben szovjet teljesen helytálló kifejezés. A náci valóban egy ideológia és egy rezsim volt, de az országot továbbra is minden esetben valamilyen németországnak hívták, (utoljára Großdeutsches Reich-nak) következésképp az ott élő emberek polgárok pártállástól függetlenül német állampolgárok voltak. A szovjeteknél meg az államalakulat neve volt egyszerüsítve Szovjetunió, így az ott élő emberek is mind szovjet állampolgárnak számítottak, így szerintem nyugodtan nevezhetőek szovjeteknek.
Meg egyszerűbb is, mert sokszor a fene nem tudja követni egy ilyen soknyelvű, sok etnikumú, rendszeresen változó külső és belső határokkal bíró, ki/be/széttelepítésekkel tarkított történelmű államalakulatnál, hogy épp magát ki milyen származásúnak tartotta.
A Norvégia által nyújtott lehetőségek nem csupán a britek, hanem a németek figyelmét is felkeltették. Már az első világháború elején születtek javaslatok a norvég kikötők megszállására, ahol a német flotta kiváló támaszpontokra találhatott, és ahonnan könnyebben ki tudták volna játszani az angol…..
GépBalta 2021.07.02 13:36:58
www.history.navy.mil/research/library/online-reading-room/title-list-alphabetically/w/war-damage-reports/uss-south-dakota-bb57-war-damage-report-no57.html
Itt a teljes damage report. Olyan igazán súlyos sérülést nem szenvedett, viszont az igaz, hogy kb. három percre megbénult a tűzvezetés és a belső kommunikációs rendszerek, amit szerintem lehet úgy értelmezni, hogy átmenetileg teljesen harcképtelenné vált a hajó. Ezek helyreállítása után se tudtak már hasznosan tevékenykedni, mert megsemmisült majdnem az összes radar ami miatt nem tudták tovább követni a célpontok helyzetét, illetve megsemmisült az összes rádió is, ami nem igazán tette lehetővé a kötelékben való manőverezést, úgyhogy végül a gyors visszavonulás mellett döntöttek, de még erről sem tudták értesíteni a parancsnokságot.
Összességében szerintem elmondható, hogy harcképtelenné vált a hajó, főleg az adott (éjszakai) körülmények közt, annak ellenére, hogy a "vasban" csak elhanyagolható károk keletkeztek. Illetve egy negyed évre ki is esett utána a harcokból, igaz közben némi korszerűséítésen is átesett.
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
GépBalta 2021.02.11 12:54:03
@Fausto(tm): A GTA IV nekem is hatalmas csalódás volt. Az egész olyan ellenszenvesen komor volt. Csak a The Ballad of gay Tony dlc-t sikerült egy kicsit pörgősebbre és vidámabbra megcsinálni, az egy egész halványan hozta a korábbi részek hangulatát.
De nekem az V is csalódás volt, még ha nem is akkora. Szerintem kicsit túl sok figyelmet fordítottak mindenféle mellékes játékelemekre, meg arra, hogy jól "odamondogassanak" mindenkinek, közben meg a játék végére valahogy az volt az érzésem, hogy az egész single kampány egy kicsit kibővített tutorial volt az online-hoz, amivel meg nem volt már kedvem játszani, mert öreg vagyok én már egy MMO-hoz.
Szerintem az egésznek a győkere ott lehet, hogy azért korábban a Rockstar majdnem olyan pofátlanul "inspirálódott" filmekből, mint az ennek a cikknek a témáját adó játék. Viszont a jelenünkről, majd csak a jövőben lesznek kultikussá válló filmek, addig meg valamit maguknak kéne kitalálniuk, ami szerintem nem annyira megy nekik. Ugyanemiatt szerinte, a sondtracket sem nagyon sikerül ugyanolyan hangulatosra megcsinálniuk, mint a múltban játszódó részeknél.
Remélem a ha egyszer még jön egy GTA VI, akkor visszamennek a régmúltba és megint szanaszét lopják Hollywoodot!
GépBalta 2021.02.14 21:34:32
Egyébként hogy a Fallout 76-al kapcsolatos kijelentésetekre is reagáljak, szerintem voltunk páran, akik vártak egy multiplayer Fallout élményre. Én már a 3 végigjátszása után azon voltam, hogy mennyire állat lenne ugyanez cooperatív multiban, és ezzel egyáltalán nem voltam egyedül, mert valaki(k) fejlesztettek is coop modot az Fo3-hoz is meg a New Vegashoz is. Már az alapfelállás is az, hogy szinte mindig van velünk egy AI által irányított társ aki általában csak arra jó, hogy ha már tele van az inventorynk akkor átadjuk neki a sok szemetet. Ahelyett egy cimborával végigvinni a játékot szerintem sokkal élvezetesebb lett volna. A 4-be bekerült építkezős dolognak is az adna igazán értelmet, ha mondjuk csoportosan meg lehetne ostromolni valaki városkáját vagy újraépíteni Dust2-őt bádoglemezekből a pusztában meg ilyesmi. Rengeteg (más játékokban már kipróbált) megoldás van arra, hogy hogy lehet egy sztorimesélős akár egy-két helyen elágazó történtettel bíró játékba többjártékos módot tenni, úgyhogy szerintem ha egy kicsit erőlködtek volna simán lehetett volna jó is. Úgyhogy én még vártam is valamit a játéktól, de aztán csalódnom kellett. Végülis a GTA is single only volt, aztán egy-két az SA-hoz készült rajongói mod bizonyította, hogy van értelme egy multiplayer módnak, azóta meg kiderült, hogy nemhogy jól kiegészíti a single módot, hanem az az igazi pénznyomda. Gondolom a Bethesda is ezt irigyelte meg, csak a munkát nem akarták beletenni.

Még pár nagy csalódás amit fiatal tizennemsok éves koromban játszott játékaim folytatásai okoztak...

CoD Black ops II: Az első volt az utolsó CoD ami még tetszett, talán azért mert az volt az utolsó amit még inkább a régi PC-s tábor ízlése szerint csináltak, rendes szerverekkel (ha jól rémlik akár). A kettő közt még az MW3 lekötött egy pár órára, de utána a BOII szerintem már annyira egy más közönségnek készült, hogy azóta egyedül a WWII-vel játszottam, de a steam szerint azzal is csak alig 6 órát.

Guild Wars 2: Szerintem aki az elsőt szerette az pont azért szerette, mert nagyon nem olyan volt mint a többi. Pár hónappal a WoW után jelent meg és hiába látták, hogy az marha sikeres, már nem volt idejük lemásolni. Ezt szerintem a játékosok nagyon díjazták, de szerintem a fejlesztőkben (vagy talán inkább a pénzügyesekben) lehetett emiatt valami tüske, hogy miután az első részt nem sikerült WoW-á fejleszteni, inkább otthagyták a fenébe, hogy csináljanak egy sokkal WoW-osabb második részt. Nyilván nem vártam, hogy már felnőttként egy akkoriban már halódó stílus új játéka majd ezer órákra le fog kötni, csak valami pár hónap nosztalgiázásra, mint az egyszeri WoW-os amikor megjelenik az új kieg, de annyira más volt mint az első rész, hogy egyáltalán nem szólított meg.

A GTA4-et már említettem pár HSZ-el fejlebb.
Soha nem látott kontentsűrűséggel zárjuk az évet: délelőtt kitettem a Retrográd adást, és akkor ígértem egy 2020 legjobb játékairól szóló szokásos toplistázást is. Mivel órákon belül véget ér az év, ideje kitolni ezt is: jöjjenek tehát a 2020-as év legjobb játékai, szigorúan szubjektív…..
A negyedik évadban készítettünk már kétrészes adást, amikor átbeszéltük a teljes Zelda-korpuszt. Ezúttal hasonló a helyzet, mert most nem kisebb feladatra vállalkoztunk, mint arra, hogy összefoglaljuk minden idők Mario-játékait. Ez egy adásba nem fért volna bele, ezért ezúttal csak a franchise…..
GépBalta 2020.11.16 22:01:00
@defaultXEX: Szerintem biztos van az a pénz, amennyiért csinálnak nektek egy cenzúrázott változatot is.
GépBalta 2020.11.17 21:46:18
@AarPoe: Én azt gondolom, hogy csinálni külön egy cenzúrázott változatot, abban kisípolni, kinémítani, vicces hangefektet rávágni az ilyenekre, az plusz idő, az idő meg pénz, dehát erre van a pateron.
Egyébként nekem tetszett az a hasonlat. Kicsit olyan Ford Fairlane-es volt. :)
Hét tenger Zsebcsatahajók 05. 2020.10.30 10:36:50
A zsebcsatahajók sorozatát a német flotta vezetése eredetileg nyolc hajóra tervezte, melyekből az utolsót 1940-ben adták volna át a haditengerészetnek. Ennek megfelelően az építéseket a harmadik egység után is folytatni kívánták. A náci hatalomátvétel csak megkönnyítette a haditengerészet dolgát,…..
Üdv minden régijáték-rajongónak, megint itt van 2in1 rovatunk, a Checkpoint Mini, ami cikk és podcast is, attól függően, ki hogyan fogyasztja. Szokás szerint a lejátszó után egy cikkecske is jön a játékról azok kedvéért, akiknek a podcastes formátum annyira nem jön be, de pár bekezdést bármikor…..
GépBalta 2020.10.31 21:01:57
@natS: Valahogy úgy történt, mint az első (negyedik) Star Wars-al, ami egy darabig csak simán Star Wars volt, aztán utólag kapta az Új remény alcímet.
Hét tenger Zsebcsatahajók 02. 2020.09.21 12:01:11
Ha a győztes antant országoknak a háború utáni konferenciákon lett volna annyi eszük, hogy meghagynak a németeknek néhány korosabb dreadnoughtot, a Nassau vagy az Ostfriesland osztályból, a kivénhedt csatahajók tatarozgatására elment volna a német haditengerészeti költségvetés nagyobbik része,…..
GépBalta 2020.09.23 13:49:30
@gigabursch: Az amerikaiak még a standardok előtt szerelték 12" (305mm)-es ágyúkkal a hajóikat. A standardok már az utolsó kettő kivételével 14"-osok (343mm), az utolsó kettő (Colorado, Maryland) pedig 16" (406mm). Az más kérdés, hogy az amerikaiak még a második világháború végéig hadrendben tartották az összes valaha épült "dreadnought" csatahajójukat, úgyhogy elvileg még meg is ütközhettek volna.

@Pájer Csaba: Az angolok pont ekkoriban bontották le az utolsó 13,5"-os (343mm) ágyúkkal felszerelt Iron Duke osztályú csatahajóikat és már 15"-os (381mm) és 16"-os (406mm) ágyúkkal felfegyverzett hajóik maradtak. Később ugyan építettek még 14"-os ágyúkkal csatahajót, de már csak közveltenül a háború előtt. Hasonló kaliberű ágyúik már csak a franciáknak, az olaszoknak és az oroszoknak voltak, de mire kitört a háború, már csak az oroszok nem építettek hajót sokkal nagyobb kaliberű ágyúkkal.
GépBalta 2020.09.23 13:50:53
@GépBalta: Elírtam. 14" (356) az amerikai standardoknál.
Mivel egész életemben az irodalom világával foglalkoztam, újra és újra elém került a nagy kérdés: vajon a kötelező olvasmányok jelenlegi listája hasznos vagy káros a diákokra nézve? Rengeteg véleményt hallottam ez ügyben, tanárokét, szülőkét, diákokét, írókét és átlagemberekét is, és az érveik,…..
GépBalta 2020.09.22 13:50:23
@Tangooo: Ez szerintem azt bizonyítja, hogy nálunk az emberek többségével már az iskolában úgy megutáltatták az olvasást, hogy a kötelezőkön kívül soha többet nem olvastak semmit sem. Így kerültek ezek a lista élére.
Különleges festéssel áll rajthoz a hétvégi Toszkán Nagydíj a maranellói alakulat, a Ferrarik abban a burgundi vörös árnyalatban fognak pompázni, melyben első versenyükön, még 1950-ben...
Saját, előre megfontolt szándékunkból bárkit elítélhetünk, s nyugodtan mondhatjuk rá, utállak, megvetlek, sőt gyűlöllek, te mocskos szemétláda. Ez emberi alapjog, illetve valami olyasmi, de inkább tapasszuk hozzá ehhez a sivár kifejezéshez a szabad választás lehetőségét, amellyel legtöbbször…..
Július végén otthon voltam egy hetet, és Grathtel kihasználtuk a lehetőséget: négy adást is felvettünk, még utoljára az Index stúdiójában. A következő hetekben ezek jönnek, aztán nagyon remélem, hogy a második hullám megengedi, hogy az őszi szünetben is hazajussak. Addig is fogadjátok szeretettel az…..
GépBalta 2020.08.27 16:13:13
Próbáltam egy kicsit jobb példát találni a nem elektronikus emailra, de őszintén még úgy is nehéz volt rákeresni, hogy én egyébként tudom, hogy mi az, sőt láttam is pár tucatnyit. (egykor régészként végeztem, bár nem sokat dolgoztam a szakmában)
Talán ez egy szép példa, és a leírás is elég jó:
sirasok.blog.hu/2009/08/11/szarmata

Felénk gépészeknél a "duplavé" helyett többnyire "vevé"-t mondanak, ha mindenképp ki kell hangsúlyozni, hogy melyik vé de meg akarunk spórolni egy szótagot.
Pl: W = U · I · t -> "vevé egyenlő úszor íszer té" Nem új dolog, mert ilyen Vágóval kb. egykorú mérnököktől is gyakran hallom. Mondjuk a "vevévevévevé" egy fokkal se hangzana kevésbbé hülyén mint a "vuvuvu".
1914 júliusában már nyilvánvaló lehetett, hogy általános európai háború van készülőben, de a bekövetkező világvégére aligha számított bárki is. Mint rendesen, ezúttal is szinte mindenki az előző háború megismétlésére készült, és úgy hitte, néhány hónapon belül döntő győzelmet aratnak. A „mire a…..
GépBalta 2020.08.18 19:25:10
@bz249: Az volt a cél, hogy minél hosszabb időre minél több ellenséges hajó figyelmét vonják el az Ulan üldözéséről és ez végülis hatalmas szerencsével sikerült is. Az Ulan nemhogy az ütközetet, de a háborút is épségben vészelte át, hogy aztán végül a háború után a görögök kezére kerülhessen.
Az olvasóink már kívülről fújják, hogy a jelenleg zajló koronavírus-járvány az elsők között vágta földhöz, sőt, nullázta le az élőzenét. A kötelező távolságtartás bevezetése mellett teljesen ellehetetlenültek a koncertek, fesztiválok, illetve minden olyan esemény, ahol sok ember gyűlik össze egy…..
A haditengerészeteknél a nagy leépítések valójában nem a washingtoni konferenciát követően kezdődtek, hanem jóval korábban. A háború lezárását követően azonnal nagy selejtezési hullám kezdődött szinte minden nagyobb haditengerészetnél. Elsősorban a régebbi építésű, elavult egységektől igyekeztek…..
GépBalta 2020.03.04 10:57:39
@gigabursch: Az említett frontokon 1918 őszére már mindenütt kedvezőtlen volt a helyzet. A Balkán felől a Bulgáriát legyőző egyesített (angol, francia, görög, szerb, olasz) hadsereg fenyegette az országot, az olaszok Vittorio Veneto-i csatában áttörték a frontot, az OMM hadserege a fegyvereinek és egyéb hadianyagok tömegének hátrahagyásával nagyrészt rendezetlenül vonult vissza. A románok pedig a bíztató jelek hatására tervezték az újboli hadbalépést.
Nyugaton pedig az antant erők több helyen áttörték a Hindenburg-vonalat, több helyen, sok helyen az utánpótlási vonalaik elvágásával fenyegetve, így nemcsak, hogy tarthatatlan volt a pozíciójuk, de valószínűleg szervezett visszavonulásra is képtelenek lettek volna. Ráadásul a szövetségük többi országa is békét kért.

"Mindig érdeklődve figyelem, ahogy általában olyan dolgokról bontakoznak ki élénk viták a kommentekben, amik a posztban vagy egyáltalán nem, vagy legfeljebb csak érintőlegesen vannak megemlítve."
@savanyujóska: Akartam is már mondani, hogy szerintem elég kontraproduktív ilyen erős véleményeket mint a Churchill-Trump párhuzam, csak úgy beledobni a lecsóba, mert hozzá nem tesz nagyon dologhoz, ellenben elég egy ilyen, hogy elvigye az egész beszélgetést. Olyan ez mint egy szem csípőspaprika. Lehet, hogy apró, de ha beledobod a bográcsba, akkor már az ízek nem számítanak, úgyis csak azon megy a vita, hogy elég csípős e, vagy túlzottan is az.