Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Budapest Art Brut Galéria

21 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Outsider Art megértéséhez – bár gyökerei évezredekre nyúlnak vissza – a közvetlen előfutár, az art brut (nyers művészet) meghatározásából indulhatunk ki. 1947-ben Jean Dubuffet,…..
Ismeritek a Bogdándy Szultán kortárs magyar art brut művészt? Aki kicsit szeretne bepillantást nyerni olykor valóban brutális munkásságába, olvassa el Gergely-Farnos Lilla cikkét az Irodalmi Jelen online folyóiratban. ART BRUT – Bogdándy Szultán, a kíméletlen idealista..
Nagy sikerrel zárult az Outsider Art Fair New Yorkban 2012. január 29-én.  A látogatók száma meghaladta a 4000-t és minden árszinten jelentős volt az értékesítés is. Karen Rosenberg, a New York Times újságírója szerint az outsider művész olyan autódidakta alkotó, aki…..
Sajó Boglárka festményei olyanok, mint a mesék. Színes, csillogó világot hoz létre képein. Színhasználata élénk, erőteljes, lendületes vonalai örvényszerűen áramlanak, majd ebből az áramlásból emelkednek ki különös figurái. Festményei fő témái a lelki folyamatok,…..
Adolf Wölfli (1864-1930) a legjelentősebbnek tartott art brut művész, akinek életéről 1921-ben Walter Morgenthaler írt könyvet „Egy mentális beteg, mint művész” címmel. Wölflit gyermekkorában mind fizikailag, mind szexuálisan bántalmazták, így amikor 1985-ben bekerült…..
Inga Moijson Belgiumban élő outsider művész. Számára a festészet énjének legbensőbb titkainak kifejezésére szolgál. Művészetével lehetőséget ad a nézőnek, hogy betekintsen ebbe a számára szent világba. Ennek a világnak természetesen vannak érintkezési pontjai a…..
A Budapest Art Brut Galériában 2011. október 25-én, a PsychArt24 művészeti maratonon készült alkotásokból nyílt kiállítás. A nemzetközi szinten is egyedülálló kezdeményezés során 157 alkotó 257 képet készített a rendezvény 24 órája alatt. A kiállításon bemutatásra…..
  Visitors of the PsychArt24 art marathon had the opportunity to paint and draw for twenty-four hours from noon September 30, 2011 to noon October 1, 2011.  The nationwide unique event’s goal was to use the expression of art to decrease discrimination against the mentally handicapped and…..
          2011. szeptember 30-án déltől október 1-én délig, 24 órán át lehetett festeni, rajzolni a Moravcsik Alapítvány és a Budapest Art Brut Galéria által szervezett "Psychart24 művészeti maraton” elnevezésű rendezvényen. Az esemény célja felhívni a figyelmet a…..
A Kunsthaus Kannen 20 éve működik a németországi Münsterben, az Alexianer Klinika keretei között. Fő céljuk az art brut és az outsider művészek nemzetközi elismertetése. Egy Európai Uniós kulturális projekt keretében, 2011. október 6-9. között valósították meg a „2x2…..
 MEGHÍVÓA Moralba Nonprofit Kft. és a Budapest Art Brut Galéria szeretettel meghívja Önt aMűvészet a fogyatékkal élők mindennapjaibancímű konferenciára. Az art brut művészet az élet művészete. Ez a művészet inkább a megélt, mintsem elméletileg kidolgozott…..
Carlo Zinelli (1916-1974) háborús trauma áldozata, akinek hallucinációi és üldözési mániája volt. Az olaszországi Veronában került kórházba 1947-ben. A kórházban szörnyű állapotok uralkodtak, amik visszatükröződnek Zinelli képein. Először törött téglával graffitiket…..
Az egyik legsokoldalúbb art brut művész August Walla (1936-2001), aki gyermekkora óta beteg volt. Festett, rajzolt, vésett, különböző anyagokat szerelt össze, írt és fényképezett. Mindenhez nagyon kreatívan viszonyult, ez irányította az életét és így változtatatta a…..
Augustin Lesage (1876-1954) eredetileg szénbányász volt Észak-Franciaországban, amikor egy nap a bányában egy "szénarc" azt mondta neki, hogy legyen festő. Ekkor kezdte érdekelni a spiritualizmus. Hamarosan spirituális hangok késztették arra, hogy festéshez szükséges…..
Az elkövetkezendő időben, szeretnék néhány nemzetközileg elismert és általam kedvelt art brut művészt bemutatni. Munkám során szembesültem azzal a ténnyel, hogy milyen nagy számban képviseltetik magukat az art brut művészek és alkotásaik a modern művészet területén. Az…..
A neoavantgárd 1950-es évektől az 1970-es évekig terjedő művészeti korszak. Sok művészettörténész nem is különbözteti meg az avantgárdtól, hanem csak az avantgárd új hullámáról, esetleg annak második felvonásáról beszél. A neoavantgárd hasonlóan az avantgárdhoz egy…..
A XX. század első felének a művészetét avantgárd művészetnek nevezzük. A francia eredetű szó eredetileg elővédet, előcsapatot jelent. Mint gyűjtőfogalom számtalan irányzatot foglal magába. A legjelentősebbek: fauvizmus, expresszionizmus, kubizmus, futurizmus, dadaizmus,…..
Jean Dubuffet (1901—1985) francia származású képzőművész volt, az art brut mozgalom jelentős alakja. Művészetének egyik fő célja tanulmányozni, összegyűjteni és megőrizni a pszichiátriai betegek, a perifériára szorultak és naivok vizuális alkotásait. 1949-ben,…..
A II. világháború után nemcsak politikai területen voltak problémák, hanem az egyén szintjén is. A felgyorsult technikai fejlődés, az ökológiai válság, az urbanizáció, az elidegenedés magában hordozta azt, hogy a művészeknek ezekre válaszolniuk kellett sajátos…..
Az Art Brut Galériában a Moravcsik Alapítvány és a Magyar Pszichiátriai Társaság szervezésében megnyílt az „Iconologia psychopatologica” című kiállítás. Hárdi István pszichiátriai, alkohol- és fogyatékos betegek rajzait gyűjtötte össze és elemezte, betegségük…..
A Budapest Art Brut Galéria születése A Semmelweis Egyetem Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinikán 2005-ben kezdte meg munkáját a Kreatív és Művészetterápiás Műhely a Moravcsik Alapítvány és Bristol-Myers Squibtámogatásával. A Műhely elindításának…..