Regisztráció Blogot indítok
Adatok
J.N.

0 bejegyzést írt és 10 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Már egy hete csak arról vitatkozom, hogy sci-finek számít-e a Gravitáció. A vitát könnyen rövidre lehet zárni: nem számít annak; meg egyébként is, kit érdekel, amikor ilyen eszméletlenül jól néz ki? És miközben a film szigorúan nézve valóban nem kategorizálható tudományos…..
J.N. 2013.11.25 09:22:54
Ha ez egy érdektelen műfaji antitézis, akkor miért a siker?
Elárulom, nem ezért!
Amit ugyanis használnak a film alkotói, az nem más, mint mindannyiunk közös élménye az anya(föld)komplexus. Ez így egy nagy általánosság. Valójában gyönyörűen szimbolizálja a Stanislav Grof (cseh származású, de az USA-ban világhírűvé vált LSD kutató és terapeuta) féle születési fázis tézist. Itt négy szakasszal találkozunk, ami mindenki saját és mégis közös élménye. Az első, maga a kozmikus lét-nemlét, amikor lebegünk minden jó, minden működik. Szereljük a Hubble-t, de az élet alapvetően élvezhető. A második születésfázis, amikor minden elromlik, jönnek az anyaméhben a tolófájások, de nincs kiút, ez maga a pokol. A karakterünk a filmben majdnem belefúl a sisakjába, a néző lélegzete a látványos zuhanások és pörgések miatt, elakad, szakadozva veszi a levegőt, beindulnak a zsigeri félelmek. Kész horror! A harmadik fázis, maga a küzdelem az életben maradásért, egyik űrállomás, másik űrállomás, egy kis transzcendens incidens, avagy látomás egy ikon fényképének felvillanása után, amelyen ha jól emlékszem Szt Kristófot látjuk, amikor a gyermek Jézust viszi át vállán valami vízen. A negyedik maga az újjászületés, megszületés, amikor a gigászi erőhatások jóvoltából mégis kicuppanunk az életre (zuhanás a földi légkörbe, égés élmény, becsapódás, fuldoklás megint, kapaszkodás) és egyenesen az anyaföldbe markol a derék hősnő. Ezért az átélhető, ám tudatalatti működés, ezért a kasszasiker. Mindegy a mese közege, sci-fi vagy nem, egy kollektíve létező, bennünk élő húrt penget meg a film, szerintem zseniálisan. Személyes kedvencem, a köldökzsinórra emlékeztető lebegés, zuhanás, el és kiszakadás, na és a kozmikus elnyeletés tánca, remek ötlet és megvalósítás!
Huszonnégy éve ringatózik lelkemben a magzatunk, huszonhárom lenne, ha azon a tavaszon nem születik döntés az elvételéről, amit azóta is gyászolunk. Csak nem eléggé, nem őszintén, egyáltalán, hogyan lehet egy meg nem születettet? Már külön élünk, már nem tudjuk, hogy mi tart…..
J.N. 2011.04.06 20:10:21
@exor:
Kedveseim, akkor melyik írásra vessem magam? Mit, vagyis kit ajánltok? Végre...
J.N. 2011.04.11 08:30:55
J.N. 2011.04.12 08:40:52
@exor:
Cserélünk, persze, de mit is?
Neved, ha van , csak áruvédjegy, mint akármely mosóporé! :)
Ma este 21:40-kor végre adásba kerülhet az új közszolgálat számára, évtizedek óta először készült tévéfilm, a T. Ú. K. - Tanár úr kérem! az m1-en. Mátyássy Áron filmjének első kitűzött premierjét az MTV elhalasztotta, mivel az NMHH szerint a tévéfilm kerettörténetét…..
 Gondolkozzunk őstörténetünkön! Emlékezzünk leleményes kis őseinkre, akik mindent megtettek, hogy ez az őstörténet rejtve maradjon – ugyanakkor saját elődeik méltó utódaiként rejtett jelek soraiban megőrizték a titkot. Csak azért, hogy bosszantsanak minket, és…..