Regisztráció Blogot indítok
Adatok
karakó

0 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miserando atque eligendo [Az irgalmasságot és a megkülönböztetést gyakorolva] – ezt a mottót választotta Bergoglio püspöki jelmondatául, s ez maradt pápai címerének felirata is. A jelmondat, amint az lenni szokott, egyúttal program is. Ebben a néhány szóban – mely eredetileg a Szent Beda…..
A „Katolikus válasz” elnevezésű internetes felületen egy névtelen és egy aláírt cikkben azzal vádoltak meg négy papot – köztük engem is – hogy „szentségtörő gyakorlatot” népszerűsítünk Magyarországon. Többen is biztattak, hogy írjak valamit válaszképpen; nem is feltétlenül a magam védelmében (bár az…..
Egy korábbi bejegyzésben már nekilendültem, hogy válaszoljak néhány bírálómnak. Talán nem is annyira a személyes hiúság hajtott (bár biztos abból is van bennem egy adag...), még csak nem is a „mundér becsülete” mentésének szándéka (bár az sem egészen közömbös a számomra...). Hogy mi tüzelt akkor?…..
karakó 2017.11.27 11:43:41
@Pandit:

„A kettő nem zárja ki egymást.”

Szerintem de; legalábbis én még úgy tanultam, hogy a hét szentség közül összesen (ez a) kettő összeférhetetlen (vagylagos), ezek is csak egymással (természetesen). És mindkettő felbonthatatlan, életre szóló (pacsy is erre hivatkozik).

A párhuzam nem itt sántít, hanem abban, hogy a laicizálásnak (már) van egyházjogi protokollja, vagyis a papi felszentelést lehet jogi eszközzel „érvényteleníteni". Igaz ugyan, hogy ugyanezt a házassággal is lehet, csakhogy senki nem erről beszél; az „újraházasodás” mindig egy _érvényes_ házasság mellett van.
Vagyis, szerintem körte az almához...
karakó 2017.11.27 12:05:52
@khamul:

Köszönöm (ezt nem tudtam, vagyis nem így..). Így már értem (érteni vélem) pandit felvetését is:)
Mármint házasságkötés előtt vagy után? Persze, hisz mi másra is gondolhattunk volna… ;) Szexualitás, egy örökké visszatérő kérdés és szerintem nincs olyan ember az Egyház környezetében, aki valamilyen módon ne találkozott volna ezzel a sokat vitatott témával. Nem csoda, hiszen ez egyszerűen hozzá…..
karakó 2017.11.22 20:56:03
@jabbok:

Ha úgy látod, hogy @khamul nem akar veled (erről) beszélgetni, esetleg próbáld meg velem; én nagyon is szeretnék ezekről beszélgetni. (A múltkor nem válaszoltál pár felvetésemre, de lehet ez azért volt, mert rosszul fogalmaztam – hát, előfordul...)

„Ha elválasztja, az a baj, ha összeköti az a baj.”

Ez (szerintem) elég jól érthetően arra az elméletedre vonatkozik, miszerint a tcst „pervertálja” a (teljes) házasságot (kifejtetted ezt néhányszor). Merthogy vagy azért hőmérőznek, hogy ne legyen foganás (elválasztás), vagy éppen azért hőmérőznek, hogy legyen végre foganás (összeköti). Mindkét esetben csorbát szenved a nemi egyesülés spontaneitása, ami szerinted rongálja a házastársak egységét. Tehát baj („...az a baj”).

(vagy esetleg javíts ki, ha rossz a megfejtésem)
karakó 2017.11.22 21:46:35
„(...) egy TCST-s párnál a szex nem annak a függvénye, nem annak a természetes kibontakozása, hogy mondjuk két napig nincsenek otthon a gyerekek, és végre van időnk egymással beszélgetni, együtt elmenni mondjuk a feleségem kedvenc gyerekkori játszóhelyére, megosztani végre igazán EGYMÁST egymással, ücsörögni együtt a kedvenc padunkon vagy végre nyugodtan kettesben beülni egy misére, gyereknevelés és fegyelmezés nélkül. És aztán összebújni, és ne adj' Isten akkor is szerelmeskedni, ha esetleg szexuálisan egyáltalán nem vagyunk "kiéhezve", mert pl. esetleg előző napon harminckétszer is szexelhettünk”

Ha erről a gondolatívről lehámozzuk az esetlegességeket, akkor azt kapjuk, hogy a gyermek végül is (nem megerősíti és kiteljesíti, hanem) korlátozza és akadályozza a házastársak szent (testi-lelki) egységét, mondjuk magát a házasságot. Hát, én nem így gondolom, nem így látom.

Próbálom magyarázni. A „házasság” és a „család” két külön fogalom. Hogy semmi közük ne lenne egymáshoz, az nyilván nem igaz, de mindenesetre ezek két külön dolog. Ezzel együtt úgy tartom, hogy ha gyermekem van, nem csak a „családban”, hanem a „házasságban” is már többen vagyunk. Éppen ezért teljesen egyetértek (ebben) @khamullal: a házasságnak a gyermek nem külső, hanem belső „körülménye”. Akkor is, ha a foganásról van szó (pro és kontra), és akkor is, amikor a gyermek miatt „nem szexelünk”.

Szoktad mondogatni, hogy a nemi aktus az egymás „megismerésének” netovábbja / legmélyebb / legmagasabb minősége (meg még bibliai hivatkozásokkal). Én azt látom, hogy egy gyermek „léte” egymásunknak még sokkal mélyebb megismerését eredményezi.

(most elég lesz ennyi – hiszen az sem biztos, hogy érdekel)
Néhányan (mármint az értelmesebbek közül, mert a kétbites agyúaknak az efféle téma nem kenyere) nem értik, hogy miért kell az "eszmei tisztaságért" harcba szállni, emiatt gyakorta személyeskedni, és olyan vitákba belemenni, ahol a másik könnyedén próbálhat hárítani…..