Regisztráció Blogot indítok
Adatok
madve2

0 bejegyzést írt és 139 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kis késéssel itt a múlt heti Checkpoint, részben azért késett, mert nagyon sok volt a nyersanyag - ez meg is látszik azon, hogy ilyen hosszú podcastadásunk még nem volt. És nem hangzik el benne szóvicc! Sőt, alig beszélünk benne, csak ülünk, és hallgatjuk vendégünket.....
Jövő héten Django a magyar mozikban is elszabadul: január 17-én robban be a magyar mozikba Quentin Tarantino nyolcadik egész estés filmje, a Django elszabadul, melyben a western műfaja kap egy alapos svungot. A blogunknak és az InterComnak hála három szerencsés párjával együtt a…..
madve2 2013.01.10 19:21:31
Pénteken megígértem az Imperium Galactica-cikkben, hogy külön posztot kaptok arról, miért nem készült el az Imperium Galactica III, illetve hogy miért volt helyette két másik űrstratégia három fejlesztőcégtől. A történet tanulságos, és egyik szereplője sem lehet büszke rá.…..
IDDQD Megszakad a téridőkontinuum 2010.12.10 12:36:02
Te mennyi idő alatt nyomtad le anno a Portalt? Pár nap, egy hétvége, vagy egy ültő helyedben megvolt egy este alatt? Na, akkor tessék nagyon figyelni 9 perc 25 másodpercen keresztül:  Igen, kicsit nehezen követhető a dolog néha még magukat profinak tartó Portal-zsokék számára…..
madve2 2010.12.15 18:47:44
A műfajt, mint már említették, tool assisted speedrunnak hívják, és alapvetően arra a kérdésre keresi a választ, mi az az elméleti(!) határ, amin belül a játék végigvihető, beleértve minden legális felhasználói inputot (még ha bugokat is használ ki), leszámítva az esetleges cheat kódokat (valamint level passwordöket és mentett állásokat), persze. Főleg a régi, cartridge-alapú rendszereken (NES, SNES, Megadrive stb.) van értelme (és divatja), ahol nem a játék beépített mentési rendszerét használják az újrapróbálásokhoz, hanem az emulátorok állapotmentési képességét, az eredmény pedig nem egy videó, amin élő ember játssza végig a játékot elejétől a végéig, hanem egy inputsorozat-fájl (mikor melyik gombot kell lenyomni), amit az emulátorba betöltve bárki meggyőződhet róla, hogy pontosan erre az inputra a játék mennyi idő alatt ér véget. Egy igényesebb TAS több hónap munkája, útvonaltervezéssel, bugok keresésével és begyakorlásával(!) stb. és az eredmény gyakran nagyon látványos, főleg a több rekorddöntést megélt játékoknál (ez a portalos pl. szerintem kifejezetten unalmas, de a Super Mario 64 és a Sonic 2 runok tényleg nagyon szórakoztatóak). Vannak alternatív változatai, pl. olyan, hogy pontosan ugyanarra az inputra két játékot visz végig egyszerre(!). Namármost, ezt lehet hülyeségnek gondolni, meg deráérnekbazmegezni, és legfőképp elméleti vitákat folytatni arról, hogy dehát ez nem is speedrun. Nem, tényleg nem az, valami egészen más, amit bizonyos emberek szórakoztatónak találnak, mások nem. A speedrun egy teljesítménybeli eredmény (ügyesség, gyakorlás stb.), a TAS inkább elméleti (felfedezés, tervezés stb.), nem összehasonlíthatóak (legfeljebb annyiban, hogy a TAS rekord elméleti alsó határt ad minden speedrun rekornak). Tudom, ezeréves post, de ha valaki mégis erre jár, akkor tudjon róla =)
madve2 2010.12.15 18:55:42
Ajánlott videó: www.youtube.com/watch?v=0kZOJH9iwdE
(Az elején az intrót – kb. 1 perc – érdemes áttekerni; azért van ott, mert az íratlan szabályok szerint a speedrun ideje az első gombnyomástól az utolsóig tart, így a menüben való lépkedés is beleszámít, és mivel az intro a játékban nem átugorható, így a runból (ill. az abból felvett videóból) sem maradhatott ki.)
IDDQD Super Mario utca 2010.11.11 09:00:00
Emlékszünk még az angliai Derbyben Lara Croftról elnevezett utcára? Spanyolország, pontosabban Zaragoza városa most jól lenyomta az angolokat a videojátékhősök utcanévben halhatatlanná tevése versenyszámban: a 700 ezres város most épülő új városnegyedében, Arsocurban ugyanis a…..
madve2 2010.11.11 17:05:44
@algi: 1848-as stratégiai játék egyébként készült: www.48.sulinet.hu/
A My Opera közösségi portál tagjai - akiknek száma épp a napokban haladta meg az 5 milliót(!) - örömmel konstatálhatják, hogy a fejlődés nem áll meg, az Opera illetékes csapata gőzerővel dolgozik az oldal felfrissítésén, amit valamikor a "nyár végén" élesítenek majd. Hogy…..
madve2 2010.07.27 00:33:14
@Ómájgád: Ha megnézed a CSS-t (graphicpeel.com/css/iosicons-style.css), tele van ilyenekkel:

-webkit-border-top-right-radius: 66px;
-webkit-border-top-left-radius: 66px;
-webkit-border-bottom-right-radius: 120px 20px;
-webkit-border-bottom-left-radius: 100px 20px;
-webkit-box-shadow: inset 0px 2px 1px #fff;

a "-webkit" előtag olyan propertyket jelöl, amelyek igazából nincsenek benne a CSS3 specifikációban, csak a webkit renderelő motor implementálja őket (vagyis pl. a Safari és a Chrome), amolyan "javaslatként", hosszú távon pedig vagy a CSS3 részévé válnak, vagy nem... addig is mindenesetre teljesen természetes, hogy Operában nem működnek, és hogy "éles" oldalon nem használja őket senki. Jelenleg nem többek tech demónál, szemfényvesztésnél.
Először is, minden kedves olvasónkat köszöntöm az újonnan megkezdett 2010-es esztendőben! Szívem szerint valamilyen más, a jövőt fürkésző cikkel kezdtem volna az új évet, de ha az Opera fejlesztői úgy látták jónak, hogy a mai napon egy előzetessel kedveskedjenek, vállalom az…..
Magyar Opera Karakán belépő 2009.12.22 19:14:00
Bizonyára már sokan értesültetek arról, hogy ma jelent meg az Opera következő generációjának, a 10.5-nek első, pre-alfa előzetese. Ez számos kisebb-nagyobb változtatást hozott magával, mind a felhasználói felületet, mind a renderelő motort illetően, részleteiben lásd korábbi…..
madve2 2009.12.23 19:33:59
@knor: Nyilván a saját tapasztalatait írja... nekem pl. teljesen jól működik, amíg ott nem hagyom egy pár percre... értsd: a tétlenségtől fagy ki, de akkor mindig =) Használat közben teljesen jó.

Szóval kinél mi működik, persze, és szerintem sem béta szint, de nálam szerencsére működik annyira stablian, hogy (egyelőre) ezt használom a 9.10 helyett...
Végre eljött a nagy nap! Megérkezett az Opera 10.5 hivatalos publikus pre-alfája. A meglepetés a 2 napja kiszivárgott belső build miatt végül nem lett meglepetés, viszont ebben már ki lehetett próbálni a VEGA mellett a második főbb újítást, a fénykorában a legjobb, de ma már…..
madve2 2009.12.22 21:42:37
@Emoryy: Ha a tálcagombon kattintok ballal, akkor megkapom a megnyitott füleim listáját (valamint hozzájuk thumbnailt, ha kifér), és rá kell kattintanom az egyikükre, hogy az Opera tényleg megnyíljon (és akkor azzal a füllel nyílik meg). Pont, mint IE8-cal.

@penge™: Én is próbálom megszokni egyelőre (sokkal könnyebb azzal megnyugtató a tudattal, hogy bármikor eliminálhatom, ha nem sikerül =)), de kevés sikerrel... Mondjuk az alt+tab nem rossz ötlet (pláne, hogy igazából a sok alkalmazás sem gond, ha nem "hagyományosan"* használod (*addig nyomod a tabot, amíg célhoz nem érsz), hanem lenyomod egyszer, majd míg nyomvatartod, ráklikkelsz az Operára... fogalmam sincs, mióta tudja ezt a Windows, de tetszik =))
madve2 2009.12.22 22:28:32
@penge™: Tudtam, hogy félreérthető leszek =) Az alt+tabot természetesen ismertem, az viszont új számomra (és Win98-ban szerintem nem volt =)), hogy mostmár nem kell n-szer megnyomni, hogy a kívánt alkalmazásra válts; elég egyszer, majd az ilyenkor megjelenő ablakszerűségben egérrel ráklikkelni a számodra szimpatikus ikonra/thumbnailre, és meg is van. Kicsit olyan, mint az exposé macen, csak kevésbé látványos =)
madve2 2009.12.22 22:31:46
@Emoryy: Azt én is gyűlöltem régen, de olyan sok programot szoktam futtatni egyszerre, hogy egyszerűen muszáj =) (Az Opera azért más eset, mert annyi tabom van, hogy nem férnek ki a thumbnailek, és úgy már használhatatlan az egész.)
Akik Firefoxról vagy Chrome-ról álltak át Operára, azoknak szokatlan és kényelmetlen lehet, hogy Operában a címsorból indított kereséseknél egy szó esetén a szó elé kell írni a "g" betűt. Ezt spórolhatjuk meg a következő tipp segítségével. Írd be a…..
Bigyóblog Milyen lesz a Zune HD? 2009.08.05 12:06:19
Egy roppant elégedett tesztelő véleményét olvashatjuk a Zune HD-ról a CNET-en. Azt ugyan nem gondolja a szerző, hogy a Microsoft terméke megtörné az iPod Touch uralmát, de szerinte érdemes volt ennyit várni az új Zune-ra. Formáját tekintve szolidnak és szexinek tartja a…..
madve2 2009.08.07 21:07:49
@Toymao: ez nem akkora vétség, amekkorának tűnik...

"The downside of standard USB is that docking becomes close to impossible. As mentioned before there are 4 pin audio jacks that might do the trick and some cell phone manufacturers also use the 4 pin USB connectors for audio, but all in all 4 pins isn't enough to provide the freedom that proprietary cables provide with regards to accessories. Some players also use extra USB connectors for accessory connections, like the Cowon D2 which has a standard mini USB B for data transfer and an additional 7 pin micro USB connector for line in, TV out and charging."

Bővebben: www.anythingbutipod.com/archives/2008/04/proprietary-cable-vs-standard-usb.php
madve2 2009.08.09 22:33:05
@kalannenikalandjai: a lényeg kb. az, hogy az USB egyszerűen "kevés" ahhoz, hogy egyszerre képes legyen a lejátszót tölteni, a HD hangot-videót átvinni, a vezérlési információt (hangerő, léptetés) visszaküldeni stb., nem elég összetett ahhoz, hogy ezek a jelek mind átmenjenek rajta. (ld. pl. en.wikipedia.org/wiki/File:USB.svg) (Tudom, ez elég béna megfogalmazás, talán majd felbukkan valaki, aki szebben is el tudja mesélni =)) Több gyártó nekifutott már amúgy, hogy legyen egy egységes, de a szükséges komplexitást nyújtani tudó csatlakozófelület, de a "nagyok" valahogy kifejezetten élvezik, hogy egy marék dróton adjanak el méregdrágán...
Bigyóblog 3D sakk 2009.05.02 10:42:00
Igazából ugyanolyannak tűnik, mint a normál sakk, csak a domborzattal kavarnak be kissé. Inkább érdekességnek jó, mint játéknak.Via Gizmodo..
madve2 2009.05.02 16:11:24
@aachi2: nem azt mondta, hogy nem 3D a Doom, csak hogy úgy 3D, mint az... kétségkívül 3D-s volt a látvány, de annyiban alulmarad az őt követő 3D játékokhoz képest, hogy a 3D koordinátarendszer 3. tengelye (játékos szemszögből a "magasság") az első kettő koordináta függvénye volt, vagyis (ha a magasságot vesszük a z koordinátának) ugyanazon az (x,y) koordinátán csak egyetlen objektum tartózkodhat (más szóval: nem lehetnek egymás alatt/fölött dolgok), szóval ilyen értelemben a "motor" (nem a grafikus motor, hanem maga a játék!) továbbra 2D-s (emlékezz: csak vízszintesen kellett valamit becélozni, függőlegesen automatikusan "jó irányba" állt a fegyver). Szóval a 3D csak grafikai elem volt, nem játékmenetbeli újítás (kvázi ekvivalens volt a felülnézeti 2D lövöldözősökkel). Ez persze okoskodásnak tűnhet, bizonyos szempontból az is, de tényleg fontos különbség.
Viszonylag rég, kb. egy évvel ezelőtt röppent fel a hír, hogy az Opera bemártotta a Microsoftot az Európai Bizottságnál, hogy továbbra is visszaélnek a piaci erőfölényükkel, mivel az Internet Explorer még mindig a Windows levakarhatatlan része, valamint a böngésző szándékosan…..
madve2 2009.01.20 21:29:57
"A kérdések oldalon van erről szó: az Operát elsősorban nem az zavarja, hogy az IE hozzá van kapcsolva a Windowshoz."

Az lehet, de az EU most mégis ezen pattog, ha jól értem (és a bejegyzés címe is erre van kihegyezve). Az Opera álláspontjával teljesen egyetértek, de az EU új hacacáréjával egyáltalán nem... WMP-t is ki használ? Mennyiben hátráltatja a Winampot (ami annak ellenére, hogy a 2.x óta egy nagy nulla, még mindig meglepően sok gépen őshonos), hogy be van építve? Mennyi értelme volt kihisztizni, hogy megszülessen a "Windows Vista Home Basic N" meg "Windows Vista Business N" változat, amelyekben - hurrá! - nincs WMP, és persze a kutyának nem kell (nem azért, mert hiányzik a WMP, de ez mégis nonszensz!). Félreértés ne essék, a MS tényleg visszaélt a helyzetével, tényleg óriási előnyt halmozott fel (ami persze össze is omlott maga alatt, hiszen a böngésződiverzitás hiánya egyértelműen magában hordozta a biztonságosság elvesztését - az Operát is le lehetne zúzni IE6 szintre biztonságosság szempontjából, ha akkora részesedése lenne, mint anno az IE6-nak volt, és emiatt megérné...), és tényleg nem árt, hogy valaki rájuk szóljon, na de ne ilyen hülyeségekkel már!

Egyébként az IE8 szabványkövetése tényleg nem egy nagy szám, oké, de szerintem már az is nagy előrelépés, hogy a "szabványkövető" üzemmód a default, és nem a "kompatibilitási"... mindegy, nem ragozom =)
1. Nyiss ki egy Internet Explorert. (Bizony, rosszul kezdődik, de ez van. Firefoxszal nehézkesebb, Chrome-mal meg egyenesen kínszenvedés lesz végigmenni a folyamaton.)2. Lépj be a Live ID-ba. (Ha nincs, akkor regisztrálj egyet előbb.) És hagyd is nyitva ezt a tabot. Majd egy másik fülön…..
Már majdnem konstatáltam magamban, hogy az Opera elkövette azt baklövést, miszerint az Opera 10 első alfa változatának megjelentetésével letudta az ezévi előzetesek sorát. Szerencsére nem ez történt, így örömmel jelenthetem be a jubileumi verzió második publikus kiadását. Az…..
Diák, egyetemista, tanár vagy egyetemi oktató vagy? Szereted az Operát és érdekelnek a webes szabványok? Akkor lépj be te is az Opera Campus Crew csapatba, amely azért alakult, hogy népszerűsítse az Operát az egyetemeken és más oktatási intézményekben. Legyél te a kapocs az…..
Magyar Opera Opera cikkek 2007.12.08 13:57:00
Itt gyűjtjük az Operáról szóló, magyar nyelvű cikkeket, blogbejegyzéseket. Ha kíváncsi vagy, hogy mások mit írnak az Operáról (akár pozitív, akár negatív vélemenyéket), iratkozz fel az Opera cikkek feedre! Láttál valahol egy cikket az Operáról? Írd meg itt, és…..