Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Jack Potata

67 bejegyzést írt és 219 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
           Szeptember elején jelent meg Michael Sandel, az egyik legismertebb kortárs politikafilozófus könyve:" Az érdem zsarnoksága" (The Tyranny of Merit).  Sandel még nem volt harmincéves, amikor megírta híres liberalizmuskritikáját a Liberalizmus avagy az Igazság határai-t, mely munkáját sokan…..
Jack Potata 2020.10.01 13:55:13
Félművelt (inkább nyolcad) főmmel én Sandel (nem olvastam, csak hallgattam a beszédét) véleményében sok erős pontot látok, kifejezetten egyetértek a random sorsolással bizonyos keretek közt, mint a kormányzás bármilyen formáját "megkavarni", de.

Mint sok más kurrens társadalomkritikia gondolat, úgy Sandel kontextusa is az Egyesült Államok. Mivel sokan ott hasonlóan néznek ki hozzánk, keresztény alapokra építkeztek és angolul beszélnek, könnyű abba a hibába esni, mint a britek is estek, hogy nekünk, Európaiaknak releváns referenciapont, hogy az ottani trendek és viták az itteni trendek és viták. Mély meggyőződésem, hogy nincs így, ez szimplán az amerikai katonai-politikiai-gazdasági-jogi-média imperializmusának egyik következménye. A BLM-esek sem bírják észrevenni, hogy az intézményi rasszizmus másodrendű probléma. Az elsőrendű probléma a társadalom és rendőrség elképesztő erőszakossága, az amerikai igazságügyi rendszer egy névgúnyolás, a megmerevedett társadalmi egyenlőtenségek lehetőségekben. Nagy Britanniában is van rasszizmus, de nem igazán szoktak feketék belehalni ok nélkül. Értelmezhetetlen számomra a BLM amerika partjain túl, mégis sikeresen exportálták.

Reálpolitikával szemlélve Sandel nagyokat vetődik egy délibábra. Mi itt tudjuk, hogy a metritokrácia általános megléte egy hazugság, az amerikaiak többsége viszont nem tudja, hogy ez a hazugság náluk a legnagyobb. Számokból, mint társadalmi mobilitási mércék, tudjuk egy ideje, hogy az amerikai álom nem működik társadalmi léptékben, talán sose működött, és azt is sejthetjük, hogy a borzasztó mentálhigiénés állapotokhoz nagyban hozzájárul ennek a hazugságnak a sulykolása, lásd opiát katasztrófa, erőszakos bűnözés, több mint 2 millió bebörtönzött.

Aztán persze közli, hogy ha a meritokrácia el is érhető, az akkor sem jó. Ide már nem tudom Sandel gondolatmenetét teljesen követni, nem látom a belső logikai koherenciáját. Az, hogy a győztesek nem is tudhatnak jól, alázattal győzni, az egy gyakorlati megfigyelésnek tűnik, nem elméleti lehetetlenségnek. Sem azt nem értem, hogy miért nem tárgyalja a siker definícióját többet, hogy esetleg ott van a gond.

Itt ismét bezavar a toxikus amerikai társadalmi ágy: a siker definíciója mennyiséget ismer csak, minőséget nem (pénz-hírnév-hatalomkultusz), ráadaásul perverz módon ez a fajta siker önmagát igazolja, ezért további sikereket vonz (sikergravitáció?); a nullához közelítő szociális háló és a harmadik világbeli életminőségi mutatók; és mindez az amerikai álom és America is number one propagandagépezetének elképesztő nyomása alatt.

Erre még rájön az affermative action tébolydája, ahol a kapcsolatokkal rendelkezők bejutnak az Ivy League-be (új arisztokrácia), az ázsiai migránsok gyerekeinek jó része bejut teljesítmény alapon de teljesítményarány alatt (részleges klasszikus meritokrácia, de oda is születni kell tudni), a feketék bejutnak teljesítmény és affermative action kombóval (teljesítmény felett), a fehér közép és alsó osztály gyerekei pedig viszontlátásra, majd értesítjük (mélyen arány alatt). És vannak a pénzesek.

És akkor, ahogyan mondod, összeraktuk Trumpot és a szavazótáborát.
Jack Potata 2020.10.02 11:53:33
@Moin Moin: Hol van az összefüggés? Ezekből a világhatalmi ambíciókból hogyan következik életminőség, vagy fordítva? A világhatalmi potenciál egészséges társadalmat rejt? Elég hihetetlen állítás a történelem árnyékában.
Közzétette májussal zárult pénzügyi negyedévének teljesítményét a BlackBerry. A számok nem szépek, viszont nem reménytelenek. Kezdjük a minket leginkább foglalkoztató kérdéssel, az okostelefonokkal. A BlackBerry nem tette közzé, mennyi készüléket adott el a negyedév során, a számokból ugyanakkor…..
Imádom a hamburgert és mindig élvezettel vetem magam a budapesti street food kínálatba. Hála Istennek és a versenynek a választékra igazán nincsen panaszom. Ami viszont nehéz: a legjobb, vagy a legjobbnak ítélt helyeket megtalálni.       Két dolog szembetűnő számomra a nagy budapesti…..
Stabil pénzügyi eredményekről adott hírt a BlackBerry pénteken. A negyedik pénzügyi negyedéves bevételek bár jócskán elmaradtak az elemzők várakozásaitól, a veszteség mértéke kellemes csalódást okozott, mivel szinte eltűnt. A cég készpénzállománya 1.4 milliárd dollárt tett ki. A mobilos…..
         Stumpf András őrjöng. Piti bérgyilkosból küzdötte fel magát a pártblog "sztárújságírójává" és ha nincs Hajdúbé, Primissima-díjas is lehetett volna.         Stumpfot egy totális hatalmat gyakorló rendszer tartja ki, egy olyan rezsim, amelyik bármit…..
Jack Potata 2015.12.16 18:12:28
@aaabbbccc: ajvékolós kurzusszimpatizánskám. próbálom lefejteni neked a lényegig. a szólás és vélemény szabadsága nem a vitamentesség garanciája, hanem annak ellenkezője: a szólásszabadság a korlátlan vitalehetőségekről szól, gondolatok szövetségéről és harcáról, ha úgy tetszik.

egy liberális nem akarja elvenni áki meg a köteles szólásszabadságát, ezt fel bírod fogni? egyébként hogyan is tehetné ezt bárki? a szólásszabadságot nem az egyénektől szokás félteni, ugyanis nincs hatalmukban azt elvenni. meg tudják a libsik akadályozni, hogy kövérnek szar folyjon a szájából? nem tudják. vagy ákit, hogy hangot adjon annak, mekkora ocsmány fasszá nőtt? nem tudják.

de ha már egyszer szar folyik azokból a nyílásokból, vagy legalábbis valami, aminek nagyon sokan nem örülnek, akkor teljesen normális, hogy a gondolatok közösségi terét nem lehet csak úgy feladni, és ellenvélemények fogalmazódnak meg, tömegesen, erőteljesen - akció-reakció, tudod.

neked erre mi az alternatívád? vonja meg a vállát mindenki, hogy az országgyűlés elnöke mint közjogi méltóság megmondja, hogyan kellene is élnie az országnak, a nőknek? hogy egy ismert zenész közli a nőkkel, mi a dolguk?

majd van pofád azzal jönni, hogy visszatámadni ezekért az embereket és civil társadalmat degradáló, az önrendelkezési szabadságot részben hatalmi pozícióból megkérdejelző megnyilvánulsáokért az a szabadságellenes?

most kretén vagy vagy anyádpicsája?
Jack Potata 2015.12.16 19:52:29
@Muad\\\'Dib: elfogadhatatlan az, hogy ezek a nagy nyilvánosságot kapott gondolatok kritika és ellenállás nélkül maradjanak. ennyi. ezt nem engedheti meg magának egy 21. századi társadalom. az, hogy ki min és mennyire húzza fel magát, az egyéni vérmérséklet és érintettség függvénye. én speciel nem kövéren meg ákin húztam fel magam, hanem egyes reakciókon. pl. elbaszott gondolatokat megfogalmazó kommenteken :D én meg ilyen hülye vagyok, kommenteken idegesítem magam.
             Kovács Ákos szerint a nőknek nem dolga versenyezni a férfiakkal a munkaerőpiacon, az ő dolguk, hogy tartozzanak valakihez. Kovács Ákos valamiféle balkáni Michael Bubléként tölt meg rossz ízlésű emberekkel Papp László arénákat, ami nyilván több, mint a…..
Jack Potata 2015.12.15 12:48:41
@sárospataki lány: a humort nem lehet elmagyarázni. vagy megvan, vagy nincs. teljesen irreleváns dolgokat írsz, és még csak nem is humoros.
Jack Potata 2015.12.15 14:26:45
@sárospataki lány: utolsó utáni próbálkozás, lássuk képes vagy-e nézőpontot változtatni:

de, igen, értem, de szerintem a te (és ijontichyé) érvelésed teljesen fals. érveléstechnikailag hibás, hogy úgymondjam: logikailag beláhatónak kellene lennie, hogy a poszt nem arra épít, hogy ákos tehetségtelen volna, adele pedig tehetséges. a poszt a adele-t és a többi világsztár énekesnőt arra használja fel, hogy áki megnyilvánálusának abszurditásán (ezeket a csúcsteljesítményeket, és kollektív zenekultuárlis lenyomatokat nem kaptuk volna, ha ákin múlik) keresztül tegye nevetségessé. a mellékesen odavetett összevetések, a középszerűzés, Adele sikerének szembeállítása áki fingszerű jelentőségéhez logikai szempontból mindössze személyes odaszúrások, amelyek a poszt lendületét, személyes hangvételét adják - ez is teszi szórakoztatóvá. a poszt logikája egyáltalán nem arra épül, ha elolvasnád esetleg újra, hogy áki vagy adele tehetségesebb.

és mintha a stílust sem éreznéd. ez a szöveg egy jobb stand-up comedyben is működne, változtatás nélkül. mert szórakoztató, mert ütős, mert fontos gondolatokat fogalmaz meg. az, hogy itt-ott szerinted nem precíz (szerinted, mert neked nem tetszik), érdektelen. most képzeld el, hogy elkezdesz vitatkozni a komikussal, hogy dehát áki gecitehetséges, adele-nek meg globációs hátszele van, és ezért nem működik az összevetés. én például visszakérdeznék, hogy mégis hova a jóistenbe akarsz kilyukadni ezzel? hogy ettől nem volt vicces a szöveg? hogy áki nem egy fasz? hogy nem veszítenénk azzal, ha ákinak tetszően működne a világ?

szóval hova a jóistenbe akarsz kilyukadni? ennyire zavar, hogy JT lendületből leközépszerűzte ákikát? vagy mert azt írta, hogy rosszízlésű közönsége van? honnan veszed, hogy ezt vegytisztán zeneileg értette, nem pedig arra, hogy jóérzésű ember néhány (15? akkor már jócskán buzizott) éve elkerüli a szellemi pöcegödrét?

ki nem szarja le, hogy szerinted meg egy stan lem karakter szerint adele és áki tehetségessége hogyan viszonyul egymáshoz? amit sose fogtok egyébként tudni megnyerni, mert az egyetlen objektív mérce a lemezeladások. adele a GLOBÁLIS toplistát vezeti, áki meg a hungaronemzetit. deal with it.
Jack Potata 2015.12.15 16:15:56
@sárospataki lány: bocs. engem csak az zavar, hogy láthatóan tényleg nem érzed az arányokat a poszt struktúráján belül. azon már túlléptem, hogy a műfajt sem. halál komolyan elkezdtél foglalkozni egy olyan részletkérdéssel, amely...lényegtelen részletkérdés, de közben úgy teszel, mintha ettől függne a poszt validitása. de tényleg lapozzunk.
Befutottak a BlackBerry pénzügyi eredményei a májussal zárul negyedévről, amely a vállalat pénzügyi naptárában az első  negyedév. A cég az elemzők által vártnál jobb működési hatékonyságot ért el, és halvány nyereséget is fel tudott mutatni. A hírek hatására a cég…..
Örülünk, Vincent? A beszéd 2014.03.28 19:40:44
             Ha őszinte vagyok hozzátok, azt tudom mondani, hogy tele vagyunk kétségekkel. Milyen a Mai Tai a Maldív-szigeteken? Barbadosi rummal csinálják? Egészen pontosan tudom, hogy mindaz, amit csinálunk, az nem lesz tökéletes. Miért kell mindennek tökéletesnek lennie?…..
Termékek: Chen a pénzügyi konferencián elmondta, hogy a Q20 neve a piacon The Classic lesz, és gyakorlatilag készen van - ebben a negyedévben már megindulhat a tömegtermelése. A Classic lesz a híd a régi és az új világ közt, BB10-es szoftvert futtató hard core Bold-szerű design.…..
Ezúttal nem kötvény kibocsátással, hanem rengeteg ingatlan eladásával, amelyekre többnyire már nincs szüksége a több ezer fős leépítések és kiszervezések után. Azokat az irodákat vagy épületeket, amelyeket még használ, visszabérli majd a vevőktől. Amennyiben a BlackBerry…..
Mindenkit előre figyelmeztetek, hogy ez a bejegyzés egy igazi fanboy-szerű utálkozás lesz, Android-ellenes uszítás, de az ember hol máshol ossza meg frusztrációját, mint barátok közt! Annyi történt, hogy első újévi meglepetésként egy reggel a Q10 többé nem volt hajlandó…..
BerryBlog Százból öt... 2014.01.08 14:09:50
Sokfélék vagyunk. Nincs egyetlen tökéletes termék, amely mindenkinek a legjobb, mégha hajlamosak is vagyunk patthelyzetbe szorítani a gondolkodásunkat az abszolút igazság délibábjának üldözésében. Nem iPhone vagy Android, hanem iPhone ÉS Android. És Windows Phone. És BlackBerry.…..
Befutott a BlackBerry idei harmadik negyedéves üzleti jelentése. A számadatok alapján tovább esett a BlackBerry bevétele a novemberrel zárult harmadik negyedévben, ahogyan a gyártó igyekszik kitakarítani a felhalmozódott készleteket. Az 1,2 milliárd dolláros árbevétel kevesebb mint…..
A BlackBerryt több olyan ajánlattal is megkeresték érdeklődő vevők, amely csak a cég egyes részeire tettek volna ajánlatot, adta hírül pénteken a Reuters belsős forrásokra hivatkozva. Ilyen volt az Appel, a Cisco, a Microsoft és a Lenovo is, ami jól jelzi a BlackBerry által…..
A BlackBerry ezekben a percekben jelentette be, hogy befektetők egy csoportja 1 milliárd dollárt fektet a kanadai cégbe. A befektetői konzorciumot az a Fairfax vezeti, amely már korábban, szeptemberben is érdeklődését fejezte ki a cég iránt. Korábbi elképzelések szerint a Fairfax…..
Az 1 milliárd dolláros értékvesztési leírás és a 4500 fős leépítés bejelentését követően a BlackBerry ma, néhány órával ezelőtt közölte, hogy szándéknyilatkozatot írt alá a kanadai Fairfax Financial Holdingszal a cég eladásáról. A befektetési csoport, amely jelenleg…..
Arra számítani lehetett egy ideje, hogy a mostani negyedév nem fog kirobbanó sikereket hozni, a BlackBerry nem jódolgoában kezdett neki potenciális vásárlók után nézni. Az azonban egyáltalán nem látszott eddig, hogy valójában a kezdeti értékesítés után mennyire lelohadt a Z10…..
— Szia, Gyuri, lenne egy kis problémám. Beteg a ló.— Azért, Viktor, mert szénával eteted! Térj át az abrakra, és rendbe fog jönni!  — Adjon Isten, Gyurikám! Család rendben, de ez a ló, ez még mindig beteg.— Viktor, megmondtam, hogy adjál neki nyalósót, vagy nem mondtam…..
Jack Potata 2013.07.30 09:00:54
@Wolff: felcsúti elsőlátásra, tanyasi esküvő, helyben vágott állatok. gumicsizma, pálinka. ez magyarország elsőszámú családja. ez az elöljáró példa az aspiránsoknak. micsoda távlatok.

szerencsére nincs itthon kötél...
Jack Potata 2013.07.30 09:04:08
@Lasombra: szerintem elsiklottál a lényeg felett: ezt gondolják a magyarokról. hogy ha közéjük akarnak tartozni, akkor ilyen századeleji rusztikus vidéki regény képét kell festeniük. hogy ezekkel tudunk azonosulni. ennyire tartják az országot. egy tanyasi esküvő díszletének.
Jack Potata 2013.08.28 13:12:44
@jotunder: erre nekem is 'dafuq did i just read' üzenetet dobott a fedélzeti kompúterem.
A BlackBerry gyorsan reagált a kifagyásos Maps problémára, amelyet egyébként több olvasónk itt jelzett - mi nem tudtuk reprodukálni, és nem világos, miért volt ebben különbség a telefonok közt. A BlackBerry Worldön elérhető új Maps immár a 10.1.0.808 verziót viseli. A korábbi…..
Csak azért, mert elmentetek tejfölös lángosozni és lábat lógatni, a világ még nem állt meg! Az elmúlt nagyjából 5 napban ez történt a BlackBerry világában: - Kétségtelenül a legfontosabb hír, hogy 1000 (ezer) dolláros Q10-et dobott piacra a BlackBerry hol máshol, mint az…..
Egy facebookos kommentelő javasolta, hogy reagálnunk kellene azokra a cikkekre, köztük kiemelten egy indexesre, amelyek zavart keltenek az erőben a BlackBerry helyzetével kapcsolatban. Bár a jövővel kapcsolatban mindenkinek olyan várakozásai lehetnek, amilyet csak akar, néhány dolgot le…..
Nem először és valószínűleg nem is utoljára kerül a hírekbe a BlackBerry azzal, hogy a cég tulajdonosváltáson mehet keresztül. Sokszor sokan hangoztatták már, hogy egyedül, önerőből a cég nem fog tudni megbírkózni az okostelefon piaccal - bár nehéz látni, hogyan is…..
BerryBlog Q10 - három hónap után 2013.07.30 14:11:17
Ezen a héten lesz három hónapja, hogy használom a Q10-et. Gondolkodtam rajta, mekkora feneket kell vagy érdemes ennek keríteni, és hogy valójában mit is lehetne mondani. A BerryBlogon valamint tucatnyi más weboldalon közzétett tesztek után sok újdonságot nem hiszem, hogy hozzá…..
Londonba sokféleképpen el lehet jutni, például stoppolva, vonattal, busszal vagy autóval. Én ezek közül egyiket sem próbáltam még, így ezekről nem tudok nyilatkozni. A repüléshez viszont van néhány keresetlen szavam. - Kezdjük talán azzal, hogy Londont legalább 5, rossz nyelvek…..
Tudom, hogy ez egy fotós sablon, de a többi még rosszabb volt.....