Regisztráció Blogot indítok
Adatok
sosperi

0 bejegyzést írt és 18 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Felicitász blogja Bréking nyúz 2012.03.15 14:12:00
Vincze Felícia (A Te Szülésed Intézeten Kívüli Szülészeti Ellátást Nyújtó Kft.)  megkapta az engedélyt.Örvendezzünk és vigadjunk...
sosperi 2012.03.17 20:45:57
@bes3: húsz évvel ezelőtt a nővérem így szült, felkötözött lábbal - teljesen sima, komplikációmentes hüvelyi szülés. biztos. fénykép is készült róla. én gyereklány voltam, néztem a képeket, és emlékszem, mennyire megdöbbentem. anyukámnak fel sem tűnt, azt mondta, ez a dolgok rendje.
nagyon remélem, hogy azóta tényleg nincs már ilyesmi.
sosperi 2012.03.18 01:56:51
@bes3: sosem akartam ezzel érvelni a kórházi szülés ellen. sosem akartam egyáltalán semmivel érvelni a kórházi szülés ellen. ostobaság lenne a részemről - azt gondolom, hogy bárki más részéről is az.
a honlapot, ahol ez felbukkant nem láttam, letiltja a víruskeresőm.
nem hiszem, hogy ez a felkötözött láb dolog manapság kicsit is aktuális vagy fontos lenne. de tény, hogy régen megtörtént - és azt hiszem, nemcsak az én családom tagjaival. szerintem fontos, hogy ne tegyünk úgy, mintha ez és ehhez hasonló dolgok nem léteztek és nem is létezhettek volna soha. ugyanannyira fontos, mint hogy ne álljunk neki a kórházi szülés ellen érvelni (sem ezzel, sem mással). a józan ész és önmagunk érdekében.
Majdnem egy éve keresem a választ erre a két kérdésre, egy fél könyvtárat elolvastam már a keresésben, és mégse jutottam sokkal közelebb a válaszokhoz. Egy évvel ezelőtt azt írtam, nincsenek illúzióim: a kormányrendelet az eleje lesz az igazán küzdelmes szakasznak, nem a vége…..
sosperi 2012.03.03 02:44:32
@zzsuzsici: biztos igazad van, ki kell állni a zivatarba, de ők ugye bábák, nem kommunikációs szakemberek, és biztos vagyok benne, hogy úgy érzik, nagyon régóta állnak már a zivatarban és már évekkel ezelőtt bőrig áztak.
ezért is kellene szakmai összefogás a bábák között, egy kollégium, amelyik a kommunikációs kérdésekért is felelősséget vállal, Felicitasz már írt erről.
sosperi 2012.02.20 03:26:45
@labirint: "Az ANTSZ-től az Igazgatási főosztály vett részt az egyeztetésen. Épp ezért - és lehet, hogy tévedek - nem hiszem, hogy ők nyilatkozták volna, hogy náluk nem jelentkezett senki, mikor már van is náluk véglegesre is beadva kérelem, és hamarosan meg is adják az engedélyt. (kb. két hét)"
eszerint kb két hét múlva lesz Magyarországon olyan bába, aki hivatalos engedély birtokában járhat otthonszüléshez? ez nagyszerű!
a módosított rendeletet hol lehet megnézni?

egyébként a 20 perc még mindig 20? és ezt hogy kell érteni? rohammentővel vagy normál forgalomban 20? és mire alapozzák? miért nem 15 vagy 27? ha ez itt off, akkor tekintsétek tárgytalannak, teljesen szubjektív, otthonszülő-női szempontrendszerből fakadó kérdések.
sosperi 2012.03.02 07:50:15
@zzsuzsici: a dolog ennél picit bonyolultabb. Hegedűs Zsuzsát és a tevékenységét nem ismerem, de az intézményen kívüli szüléssel kapcsolatban nagyon igaz, hogy nehéz a tévékben rendelkezésre álló öt perc alatt jól és pontosan beszélni, főleg úgy, hogy a kérdezők általában előítéletesen viszonyulnak a dologhoz, tévesek az információik, vagy nincs információjuk, és kb. azzal a kérdéssel kezdik, h kitekerte-e Ön egy kisbaba nyakát vagy nem. nagyon régen, még 2007 szeptembere előtt néha G.Á. is elment a tévébe beszélni, de azt hiszem, rossz tapasztalatokat szerzett. a habitusa sem tipikusan olyan, amivel könnyen érvényesülni tudna a médiában.
ezzel együtt abban igazad van, hogy a tudatos, egységes és szakmailag korrekt kommunikáció nagyon jót tenne az ügynek. vannak is erre törekvések.
@labirint: nagyon köszönjük, én személyesen is köszönöm a pontos értesüléseket. ez megynugtató, és hogy ezek otthoni bábák az még inkább. ha meglesznek az engedélyek, arról vajon értesülünk majd a médiából?
drága jó Csákány doktor, és amit neki alá kéne írni, ezt inkább nem kommentálom.
A kórházon kívüli szülés szabályairól, feltételeiről és kizáró okairól szóló, hatályban levő kormányrendelet módosítása az alábbiakban olvasható (forrás (pdf): Magyar Közlöny 161. szám 39501. oldal). Szokás szerint összeolvastam a módosítást az előzővel és…..
sosperi 2012.02.21 15:05:48
@Felicitasz: @bes3: köszönöm a válaszokat a 20 perccel kapcsolatban, így már világos.

@zzsuzsici: semmi szín alatt nem értek azzal egyet, h Geréb Ági fanatikus. személyesen ismerem őt, és mindig éppen ennek az ellenkezőjét tapasztaltam: nagyon megfontolt, józan, tudatosan kommunikál, tisztában van a szavai súlyával, bizonyos esetekben kíméletlenül őszinte. soha nem mondja pl., hogy "minden rendben lesz", ami a magyar nőgyógyászoknál sztenderd szöveg, és nettó hazugság. senki nem tudhatja, hogy rendben lesz-e minden.
a fatalizmus elkerülésében is tudatosnak látom, mégis akkora ordítókórus nyomul ellene, annyi igaztalan állítás kering közkézen a munkáját illetően, olyan agyatlan az, amiben része van idehaza, hogy nem tudja az összes energiáját arra fordítani, ami a munkája, és amiben egyébként szerintem ő a legjobb ma Magyarországon: hogy megmaradjon azon a vékony mezsgyén ami a fatalizmus és kontrollmánia között éppen félúton van. pedig szerintem sok-sok szakmai kritériumon túl ez az egyik leglényegesebb és legnehezebben megfogható tulajdonság, ami egy jó bábát jó bábává tesz.
sosperi 2012.02.22 00:28:55
@kicsinap: részvétem. sok erőt kívánok. gondolni fogok rád, így ismeretlenül is.

@zzsuzsici: ez egy lehetséges nézőpont, de ő nem akarja beteljesíteni az életművét, ahogy írod. ő még él, és dolgozni szeretne, szülésekhez menni, mert ez a szakmája, és nagyon jól csinálja. ez egy nagyon konkrét élethelyzet, amiben a beteljesedett életmű sovány vigasz. és azt hiszem, az ő véleménye az lehet, hogy a most hatályos rendelet, eddig nulla kiadott működési engedéllyel beteljesedésnek is elég ironikus (és használhatnék itt más jelzőket is).
az én véleményem az, hogy ez mélyen jellemző erre az országra, hogy egy ilyen erejű és tudású ember most két évig három köztörvényes bűnözőnek fog segíteni a zárkájában. hogy ez szociológiai értelemeben micsoda, hát azt mondja meg, akinek ez a dolga.
sosperi 2012.02.24 23:01:47
@Felicitasz: bug és feature ügyben nekem is szívemből szólsz. csináljunk pár ilyen tacepaot a megfelelő helyekre, tényleg :)

@Lapis Lazuli: @Grabb: mielőtt nagyon belemelegedtek, GÁ a fent linkelt interjúban egyetlen ponton sem beszélt normálisról és abnormálisról (amennyire én tudom, máskor sem nagyon szokott), erről ti beszélgettek itt.
az meg, hogy az elején, kiemelt helyen szerepelnek a halállal kapcsolatos gondolatok, valóban lehet szerkesztői önkény, nekem is annak tűnik, nem tudjuk, hogy az eredeti beszélgetésben, hol és mennyire hangsúlyosan került ez szóba.
azzal egyetértek, hogy ez így ebben a formában nem feltétlenül segít a magyarországi otthonszülés ügyének. hiányzik mellőle kb. 138 tény, ami árnyalja ezt a gondolatot.
ez a szerkesztői hiba, vagy aránytévesztés megint a magyarországi közegből következik. ahogy Felicitasz is írta, ahol nincs ez a hisztéria az intézményen kívüliséggel kapcsolatban, ott mi sem egyértelműbb, minthogy intézményen kívül beszélni kell arról, hogy mi a bug és mi a feature a szülés kapcsán. itthon kb. egyvalaki van, aki intézményen kívül működik, és aki éppen ezért a dolog természetéből fakadóan beszél is erről. amit ő mond, azt viszont nagyon nehéz meghallani, mert a hazai közegben ő az első, aki mondja.
és ezen a ponton jön a "lám, otthonszüléshez jár, és a halálról beszél". ez pro és kontra is működik - van, aki a tabuszegés miatti félelmében gyűlölködni kezd ("halálról beszél, micsoda arcátlan kuruzsló"), van, aki meg isteníteni a tabuszegőt ("halálról beszél, micsoda orákulum"). mindkettő egyformán messze van az igazságtól, a lényegtől, és mindkettő egyformán ártalmas.
az informált döntéshez jó esetben elég 9 hónap komoly kutatómunka.
A következő napokban rengeteg szó lesz arról, hogy mekkora nagy mérföldkő egy gyerek életében az iskolakezdés. Emlékszem, hogy az én életemben is az volt; pont egy olyan tanévben lettem elsős, amikor a hatodik születésnap legkésőbbi idejét megváltoztatták augusztus 31-ről…..
A kérdésre adandó választ végtelen hosszan lehetne sorolni, az alapelveket már összefoglaltam a gyógynövényfogyasztás szabályairól szóló posztban. Itt most a leggyakoribb gyógyszerszedési hibákból szedtem össze néhányat: sokan leélik az egész életüket anélkül, hogy akár…..
Hol csúszott meg az otthonszülés karrierje Magyarországon? Miért hagytuk rá Geréb Ágnesre, hogy mártír legyen? Hogy jutottunk el odáig egy állítólagos demokráciában, hogy egy szüléshez rendőrök mennek ki? Tényleg úgy van, hogy csak úgy lehet "legalizálni" az…..