Regisztráció Blogot indítok
Adatok
csakapresszokave

4 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
polelemző New MSZP? 2011.05.02 02:13:00
@font-face { font-family: "Calibri"; }@font-face { font-family: "Cambria"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; }@font-face { font-family: "Calibri"; }@font-face { font-family:…..
csakapresszokave 2011.05.02 23:08:09
@Mr. Fukuyama: :D valóban, éjjel az egyik gimis tanárom neve íródott le reflexből, bár nem hiszem, hogy ő ennek örülne :)
polelemző A legkeserűbb pirula 2011.04.24 15:45:36
  @font-face { font-family: "Calibri"; }@font-face { font-family: "Cambria"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; } A tavaly ősszel elfogadott médiatörvény (vagy ahogy…..
@font-face { font-family: "Calibri"; }@font-face { font-family: "Cambria"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; } A második Orbán-kormány első évét értékelve ahhoz a…..
polelemző Utángyártott katarzis? 2011.04.10 23:53:00
@font-face { font-family: "Calibri"; }@font-face { font-family: "Cambria"; }p.MsoNormal, li.MsoNormal, div.MsoNormal { margin: 0cm 0cm 10pt; font-size: 12pt; font-family: "Times New Roman"; }div.Section1 { page: Section1; } A következőkben a jelenleg zajló alkotmányozási folyamattal…..
csakapresszokave 2011.04.11 00:35:40
@Mr. Fukuyama: elismerem a hibát, helyesebb lett volna "konszenzusosra emlékeztető", vagy valami hasonló jelző, ami azt emeli ki, hogy a '89-es keretek egy többoldalú interakció után alalkultak ki, és végeredményében az állampárt és az ellenzék többi tagjának megegyzését a liberálisok udvariasan kimondott "nem"-e kísérte. Mindazonáltal jogos a megjegyzés, igazad van.
csakapresszokave 2011.04.11 23:27:17
@Mr. Fukuyama: Nem, nem tévedsz ebben a kérdésben, és ennek az igényét a negyedik bekezdés elején le is szögezem: "Egy alkotmánytól ugyanis azt várjuk el, hogy foglalja össze a politikai közösség alapvető értékeit[...]". De ha egy társadalom számára a demokratikus berendezkedés a legkissebb közös többszörös, akkor érdemes az alkotmányba csak ennek az értékeit bennefoglalni. Nem lenne túl szerencsés, ha egy angolszász ország alkotmánya a skandináv államok által biztosított szociális jogokat garantálná, vagy ha mondjuk Hollandiában morális kérdések terén a mediterrán országok vagy Írország gyakorlatát vennék bele az alaptörvénybe. Ebből a szempontból érvelek a "magalkotmány" mellett, hogy a magyar politikai közösség egységét jelentő, és minden demokratikusan elkötelezett tagjának egyaránt közös nevezőt teremtő értékeknél maradjon meg, és nem tolódjon el a konzervatív diskurzus felé. Bár jómagam aktív tagja vagyok egy protestáns egyháznak, vallásom gyakorlásához nincs szükségem arra, hogy az alkotmány is deklarálja a kereszténység "nemzetmegtartó erejét". Személyesen nem bánom, hogy ez megtörtént, bánnám viszont azt, ha például az alkotmány kötelezne az abortusz elvi támogatására (ha történetesen egy liberális erő kezében lenne a kétharmados többség). Egy heterogén politikai közösségben ezek az értékeltérések óhatatlanul előfordulnak, így a legitimitás megőrzése érdekében fontos a legkisebb közös nevezőkre szorítkozni.
csakapresszokave 2011.04.13 14:01:19
@Dr. Reago: A szimbolizmus szerepét annak kapcsán emeltem ki, hogy mire hivatkozva lehet most új alaptörvényt létrehozni. A Fidesz-KDNP kormány eddigi egy évében sem ódzkodott az alkotmány hatalomtechnikai szempontoktól vezérelt kezelésétől, de ha csak erre futott volna ki a játék, akár beérhették volna alkalmi módosításokkal is - amire a legjobb példa az AB hatáskörének ad hoc csökkentése volt. Ha azonban azt feltételeznénk, hogy az új szöveggel még ezen felül is emelkedett a többség mozgástere (ami a tényeket nézve igaz), akkor is arra érdemes figyelni, hogy a fékek és ellensúlyok rendszerében nem történt lényegi elmozdulás (magyarán nem alakult át sem a parlamentáris rendszer, sem a kancellári kormányforma). És ha azt a feltételezést is elfogadjuk, hogy a jelenlegi alkotmány 2-3, vagy akár több ciklusnál is hosszabb ideig érvényes lesz, akkor a mostani jobboldal erőfölényén túl a hosszabb távú hatásokkal is érdemes számolni. Erre jó példa a több helyütt is emlegetett V. Francia Köztársaság: az akkori berendezkedést nagyjából a De Gaulle-Pompidou tengelyre találták ki, mégis megfelelően "belakták" a pártok később is. Volt benne "társbérlet", sőt, 14 év baloldali elnökség is a rendszer 53 éve alatt. Így azt sem tudhatjuk, hogy egy későbbi választás, és átalakul erőviszonyok nyomán nem fog-e a mostani jobboldal bánkódni afelett, hogy ellenfele mennyire hosszú távú kinevezési jogosítványokat szerzett. Mindez persze egy pillanatra sem menti fel a Fidesz-KDNP-t azon "elmarasztalás" alól, ami a független intézmények akár 2-3 ciklusra való elfoglalása miatt jár neki.
Összefoglalva: 1) a hatalomtechnikai megfontolásokra semmiképpen sem hivatkozhatott a többség, és azokat alkalmi módosításokkal is kielégíthette volna (mint ahogy azt már megtette korábban, pl. az AB vagy a Médiatanács kapcsán) 2) ha egy alkotmány valóban egy rendszer alapját képzi (és mondjuk nem sodorja el hamar valamilyen politikai vihar), akkor olyan játékszabályokat fektet le, amik előbb, vagy utóbb minden félre fognak vonatkozni. És amint említettem, a játékszabályok milyenségét csak idővel fogjuk tudni érdemben áttekinteni.