Regisztráció Blogot indítok
Adatok
bmark

8 bejegyzést írt és 17 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az idén ismét megrendezzük az Országos Ördöglakat Találkozót, immár a XV-et.  A helyszínt ismét a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum biztosítja Budapesten, a Korona tér 1-ben. Az időpont pedig: 2022 november 12. szombat, 10h30 - 17h30. A találkozón rengeteg játékot lehet kipróbálni,…..
bmark 2022.10.24 09:50:11
@Gál Péter F.: Ja? :-o Ez esetben jó ötlet volt átteni idénre. ;-) (Úgyis kicsit sűrű lett volna a tavalyi után egy héttel...)
Egy valóvilággal vegyes csernusimre szörnyszülötte halmozós kifejezéseink egy újabb csudálatos darabja. Mintha valaminek a vállalása már kevés lenne bátorságunk, vagányságunk, felelősségteljes magatartásunk leírásához, hát erősítsük meg (jól) valami csenevész kis…..
From: olvasó Subject: videóbíró [...] Amúgy a videobírót következetesen végig rosszul, hosszú ó-val írjátok, pedig az rövid. Lásd pl. videomagnó - de: videó Azaz szóösszetételben az o rövid, csak ha szó végén van, akkor hosszú. From: szerk. ne haragudj, de ez az o és ó…..
bmark 2014.01.16 02:35:46
@don B: "a videó a _helyesírási_szótárak_szerint még nem honosodott meg"

Miről tetszenek beszélni?
A '94-es példaanyagú AkH-ban benne van az önálló videó főnév,
a 99-es MHSZ-ben is benne van,
a 2005-ös OH-an meg pláne, hogy perszehogy.

(Most csak ezek vannak kéznél – valami más szótárakra gondoltatok?)
bmark 2014.01.16 02:58:32
@don B:
Úgy van, ahogy a [valaki]től is idézted (meg ahogy az előzményében kcsi is utalt rá), vagyis:
a video-/videó az összes többi rokona (pl. kilo-, mikro- stb.) közül kilóg, mert úgy döntöttek a főokosok, hogy a video/ó speciel mindenképpen legyen rövid, bármilyen összetételben is van. (Igen, talán a „határesetek” miatt, vagy mittudomén.)
Ezt ezek szerint te is tudtad(?), vagy ha eddig nem, akkor most már tudod.
Tehát mindenkinek tiszta, hogy mi lenne a logikus (és az eddigi gyakorlatnak megfelelő), csak itt tudatosan kreáltak egy „hivatalos” kivételt.
Ennek fényében akkor megállapodhatunk-e abban, hogy ebben a kérdésben (is) illik kettéválasztani, hogy
a) éppen sajtóterméket gyártunk, aminek során szabálytisztelően (vagy legalábbis szabálykövetően) korrektúrázunk hevesen, illetve hogy
b) személyes blogunkon puffogunk „a tudomány mai állásával” kapcsolatban, és az elkezdődött-megcélzott jövőről vázoljuk az álmainkat, hogy hogyan lenne az szép-és-jó?...

Szerintem az nem volt helyes, hogy leugattátok olvasót, aki a szabályzatnak (és persze ahhoz kapcsolódóan a szótáraknak) való megfelelést kérte számon egy sajtóterméken. Vagy ha nem értetek egyet vele (és a szótárral), akkor lehet válaszolni olyat is, hogy „tudjuk, hogy nem így szabályos, de mi most forradalmat csinálunk, jövőt építünk, elnézést, direkt volt”.
cuidado llamas 2007.08.01. 08:59:23és mi a helyzet a „többi között” és „többek között” dilemmával? van erre valami szabály? tapasztalatom szerint az előbbit inkább tárgyra, az utóbbit pedig személyre használják. Voodookoop 2007.08.01. 09:48:58 cuidado…..
Agyhalott, alulképzett, balfasz, barom, baromarcú, bugris, bunkó, buta, butuska, debil, dilettáns, hülyegyerek, idióta, írni nem tudó, kritikán aluli, kókler, kultúrbarbár, nyelvüket nem tudó, ostoba, otromba, paraszt, primitív, prosztó, seggfej, szánalmas, tahó, tróger, tudatlan…..
bmark 2013.04.07 05:06:41
@don B: Érdeklődöm: biztos nem kell vessző? Az a "kettő" nem egy hátravetett jelző?
Az állami koncertszervező hallani sem akart róla, Schmitt Pál viszont támogatásáról biztosította a haldokló szocializmus korszakának emblematikussá vált budapesti gigakoncertjét. Az angol együttes teljesíthetetlen igényekkel állt elő, de cserébe megkapták a hazai filmes szakma…..
bmark 2012.09.23 23:39:48
FYI:
mek.oszk.hu/02100/02185/html/516.html
A Magyar Televízió története
"1989 elejétől végre műsornap lett a hétfő is, a heti adásidő 120 órányira bővült."
Azt gondolnánk, hogy a biciklitolvajlásnak két iránya van, a trükkös és a brutális. A trükkös az, amikor például filctoll házával nyitnak ki lakatot, a brutális, amikor flexszel esnek neki a láncnak. Most a két iskolát ötvöző, igazán piszkos trükk jelent meg Budapesten. A…..
bmark 2012.09.18 09:52:08
„Minél romlottabb az állam, annál több a szabályozás” (Publius Cornelius Tacitus)     Ez a bejegyzés puzsérróbert hangulatban íródott.   Balatoni gyerek vagyok, viszont csodák csodájára soha nem volt közöm a nyaraltatáshoz, a zimmer ferik színes-trükkös vállalkozói…..
bmark 2012.07.09 02:16:00
@tevevanegypupu: de nem pont arról van szó, hogy ez a kutyát nem érdekli, akkor is fizetni kell? akkor mire jó a papiros? félreértem?
Tücsöknek Nyári képek 2012.07.07 20:28:00
Egy gyönyörű kislány... Mókuska, mókuska, felmászott a fára... (...a többi is...) Leesett, leesett, eltörött a lába... A keze bezzeg ügyes maradt!... Mindenki festett magának egy szép pólót a nap végén: (Fessünk Nektek…..
"Adjon Isten szép, jó napot!..."..
Tücsöknek Csilla, macik 2012.01.09 11:06:00
    ..
Ma készült, az állatkertben: ..
Tücsöknek mai műalkotás 2011.11.19 21:55:00
 na jó, csak annyiban mai, hogy én ma alkottam össze, de a képek régebbiek (pl. nyár), és Balázs is már korábban rajzolta ezeket a vonalas csodákat, pl.:   ..
csináltam belőlük egy ilyet:   Játszottam pár programmal – ha már végre rászántam magam, hogy ilyet csináljak –, úgyhogy lett egy-két "melléktermék" is:(a képek ugyanazok, csak a "vágás" más) B verzió…..
A mai köszöntést már telefonon elmondtuk, itt már csak a videó megy: és néhány mai kép is, ha már: ..
Mai szavunkat kimondottan laikusoknak szánom, ugyanis minden japán nyelvtanuló már az első órán garantáltan megtanulja.Soha nem ismerhetjük elég nyelven azt a szót, hogy HÜLYE. Ha másra nem is, erre tényleg bármikor szükségünk lehet. Micsoda mázli, hogy mi minden…..
Szerintem hibát követ el, aki vét valami ellen.A hibázni és véteni annyira hasonló tartalmú, hogy szinte szinonimái egymásnak.Mindkettő negatívumot jelent, éppen ezért aki hibát vét, az éppen hogy jót csinálja.Szerintem egyszerűbb lenne azt mondani, hogy hibázik, de ha már a beszédből mindenképp…..
bmark 2011.07.24 17:39:51
@Ouaid (törölt): "utánkövetés"!... De szép! Erről is jöhet poszt!... :-) (Milyen lehet az elő(re)követés?... ;-)