Regisztráció Blogot indítok
Adatok
nemettanarszegeden

9 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Némettanár Szeged A hiénc nyelv 2015.09.09 20:55:54
A Burgenlandban munkát vállaló magyarokat váratlan meglepetések érhetik, belebotolhatnak a hiénc nyelvjárásba. A 'hiénc' a Sopron és Vas vármegyei németek magyar elnevezése volt. A hiénc ( németül Hianzisch, Heanzisch vagy Hoanzisch ) nyelvet Burgenlandban beszélik. Ne lepődjünk…..
Némettanár Szeged Vegvég 2011.08.15 16:21:10
Az út amin ballagunk: der Weg (kiejtve: 'vég')Ha valaki elment: Er ist weg. (kiejtve: 'veg')Ugyanez vonatkozik a szóösszetételekre, például: wegwerfen, weglaufen (kiejtése: vegverfen, veglaufen)...
Ülünk a vonaton - és kész!Ezt így mondjuk németül:Wir sitzen im Zug - so ist es halt!Ha mindez régebben történt, és ültünk a vonaton - elbeszélőmúltban:Wir saßen im Zug.Befejezett jelenben:Wir haben im Zug gesessen.Ha ülünk a vonaton és valaki mellénk ül:Wir sitzen im Zug und…..
Egy darab hímnemű magyar: der Ungar Egy darab nőnemű magyar: die Ungarin A nyelvünk: die ungarische Sprache Ha magunkról mint nemzetről beszélünk 'a magyarok' azt úgy mondjuk 'die Ungarn' (NEM 'die Ungarischen').  És ha már országoknál és nyelveknél tartunk: az országok…..
Némettanár Szeged Zsolt 2011.04.04 12:26:27
Az egyetemi éveim alatt kezdtem el Gábornál tanulni németet, mert szüksgem volt egy nyelvvizsgára ahhoz, hogy diplomát kapjak. Gábort már régóta ismertem és tudtam hogy egy biztos német nyelvtudása van. Az órákat gondosan felépítette és készült rá. Minden órát…..
Sok nyelvtanuló, bár úgy gondolja hogy hasznos lenne németül tanulni, két alapvető kifogással él: a német nyelv "csúnya" és hogy ott az a sok fránya der-die-das "én nem fogom azt sohasem tudni". Nos, az elején valóban nem könnyű, mert hiába állítunk fel…..
Némettanár Szeged Ajánlás 2011.03.30 14:28:00
Gáborhoz közel fél évig jártam német órákra, C1 nyelvizsgára történő felkészítés céljából. Az órákat a nyelvizsgán szereplő egyes témakörök alapján építettük fel, és azokon mind egyes nyelvtani részek átismétlésére, mind pedig a témákhoz…..
Aki már tanult egyszerre németet és angolt az tudja, hogy vannak szavak, amelyeket ugyanúgy írunk az angolban is, és a németben is, de teljesen mást jelentenek. Ha nem figyelünk oda, könnyen vicces vagy éppen kínos helyzetbe kerülhetünk.   Szó…..
Gyermekként először 1991-ben jártam Németországban a szüleimmel. Röviddel a rendszerváltás után voltunk, itthon még nem sok minden változott. Bezzeg az árubőség ami ebben a bevásárlóközpontban volt, szinte hihetetlennek, álomszerűnek tűnt nekem. Kaptam is ajándékba egy…..