Regisztráció Blogot indítok
Adatok
DIldiko

0 bejegyzést írt és 974 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Egyensúlyt! A néni ereje 2015.11.17 09:09:00
Ülök a padon a Garay téri piac mellett. Mellettem a szatyor, most vásároltam be. Mindenféle alkatrészek a reggelihez, leveshez, raguhoz. A tetején pedig egy csomag csirkemellsonka, amivel hirtelen nem is tudom, hogy mit kezdjek. Na de kezdjük az elejéről. Pár perce az alagsorban…..
DIldiko 2015.11.19 07:31:45
@nyíljon szét a mellkasa mint a biblia: Az adó nem csak az SZJA. Mindenen, amit a boltban az adózott jövedelmedből megveszel még adó van, ami szintén a bevételt növeli. Vagyis azt mondani, hogy 4 millió adózó van hazugság! Az országban 10 millió adózó van, sőt több is, mert az összes turista is adózik, amikor itthon megszáll egy szállodában, eszik, utazik. Az ÁFA és a többi kisadó bevétel kb. annyi, mint az SZJA. Az, hogy aki dolgozik az többet adózik az igaz, de hogy aki nem dolgozik az nem adózik az hazugság.
DIldiko 2015.11.19 09:37:58
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Azért, mert ahhoz, hogy a telkemet, földemet művelni tudjam még nagyon sok mindent meg kellene vennem, bérelnem kellene és nincs pénzem, hitelt meg senki nem ad, mert hitelképtelen vagyok. Ha lenne pénzem a használatra persze akkor használnám, de NINCS. Semmim nincs a földemen és a lyukas gatyámon kívül, egyébként meg nem is tudom, hogy mit lehetne vele kezdeni, mert amibe belefogtam, még minden csődbe ment és ráfizettem. Ez a mai magyar állam, mindenbe belefog, semmihez nem ért, mindenből csak még rosszabbul jön ki, mintha hozzá se fogott volna.
DIldiko 2015.11.19 11:22:37
@maxval bircaman főszerkesztőhelyettes: Azzal nem is lenne gond, ha a jövőt meg lehetne alapozni, de azt csak tervszerűen lehet, normális elgondolással, úgy, hogy közben szép lassan gyarapodok. De ha bármim, amim van azt csak tönkre tudom tenni akkor már sokkal jobb, ha bérbe adom mindenem, mert én csak rombolni tudok. Ezt látom most. Amihez állambácsi hozzányúl az sz..rá válik a kezében. Emellett még teljesen el is adósodunk. Haladunk szépen a teljes csőd felé.
Ma két családnak kézbesített a posta gyámhivatali határozatot, két szülőpár várta hónapok óta, tűkön ülve az évente ismétlődő vizsgálat eredményét. A döntés nem kisebb súlyú, mint a gyermekeik - egyik család esetében három, másikuk esetében öt kisgyerek – sorsa: az egymástól távol töltött hónapok,…..
DIldiko 2015.10.19 13:37:15
@fizetekmegegysort: Méhen belüli eszköz kb. 4000 Ft és nem is a legpocsékabb, 5-7 évig véd a nem kívánt terhesség ellen, az elköttetés 40000 Ft - de sok településen ezt állja az önkormányzat, mert egyszerűbb ez, mint évtizedekig fizetni a segélyeket.
A nyári uborkaszezon nagyszerűen alkalmas arra, hogy felidézzünk néhány régi, ám szívünknek kedves történetet. A Queen, akkortájt a világ egyik legfelkapottabb zenekara, 1986 hasonlóan forró nyarán Budapesten koncertezett. Az esemény nemcsak rockzene-történeti jelentőségű…..
Azt azért nem lehet mondani, hogy semmit sem ért el Sándor Mária, a „fekete ruhás ápolónő”. Ő az, aki a tiltakozás legszelídebb formáját választotta azért, hogy felhívja a…..
DIldiko 2015.08.12 11:05:18
@Ballib Cenzúra: Hogy hol volt? Húzta az igát, sok ezer más egészségügyi dolgozóval együtt! Húzta akkor is, mikor a kedves kormány nem állította vissza az előző helyzetet (pedig a kétharmadával megtehette volna), ehelyett elkezdett stadionokat építeni a haver focistáknak, mikor gázszerelő barátok milliárdossá váltak a semmiből, mikor az egészségügy finanszírozása most a fele, mint a Gyurcsány kormány idején. Képzeld el, a kétharmaddal bármit megtehettek volna, hogy javítsanak az egészségügy, oktatás és még ezer más területen is, de semmit nem tettek. Vagyis dehogynem tettek, ELVETTEK mindenhonnan, hogy nekik több jusson! Van egy pont, amikor az ember úgy érzi ELÉG! Máriának akkor jött el!
DIldiko 2015.08.12 11:09:12
@nemecsekerno_007: Azt hiszed az államkötvény nem hitel csak az IMF volt az? Most soha nem látott mértékű az államadósság - vagyis az ország hitele és még a magánnyugdíjpénztári 3000 milliárd sincs meg, meg még a túlórapénzt se fizették ki a Sándor Máriáknak! Akkor most szerinted jobb, mert a plakátokon ezt hirdetik?
DIldiko 2015.08.12 11:24:37
@nemecsekerno_007: TALÁN nem kellene közpénzből stadionokat, kisvasutat építeni és akkor sok mindenre telne! TALÁN nem a saját hobbijukra, meggazdagodásukra kellene a közpénznek elfolynia és akkor telne a nyugdíjakra, közalkalmazottakra, GYES-re, családi pótlékra és sok minden másra is! De csak TALÁN!
Reményvesztett olvasónk egy kis városban él, ahol nincs munkalehetőség, az édesanyját elveszítette és már elmaradásban van a lakbérrel és a számlákkal is. Attól fél, hogy az utcára kerül. Ti mit javasoltok neki? Kedves Szegénység blog! Talán már el sem tudom olvasni az…..
DIldiko 2015.02.18 13:56:54
@sunabajnok: Én úgy értelmeztem a leírottakat, hogy a lány kb. 23 éves lehet. A középiskola után 3 évig varrónőként dolgozott - gondolom, ez a szakmája, majd édesanyja 2 éve meghalt. nem említi, hogy időközben eltelt volna akárhány év.
A szegénység egy igen nehéz dolog, már ami a dolog statisztikáját illeti. Egyfelől azért, mert definíciószerűen nagyon nehéz meghatározni azt a pontot, azt a jövedelemforintot, illetve annak hiányát, amelytől kezdve valaki már szegénynek számít, vagy még éppen nem számít…..
DIldiko 2014.12.23 15:28:22
@ccactus: Győzni győzött volna, szűk 50-55%-al, de messze nem kétharmaddal. Ha meg igazat is mond sok mindenről, ami azóta derült ki akkor bőven bukott volna!
De a kérdés a szegénység volt. Azért csökkent a szegénység statisztikailag mert egyre többen mennek el az országból azok, akik eddig munkanélküliek voltak vagy alacsony bérük volt. Most ezek az emberek sokkal jobban élnek, a szegénység tehát csökkent. Igaz, hogy nem itthon, hanem külföldön, de csökkent. Egyébként 5 éve már megtanulhattuk, hogy a fizetés csökkenése az negatív növekedés. Így akárhogy is csűrjük-csavarjuk mindenképpen csökkent a szegénység - főleg fideszes körökben, ott aztán valóban csökkent, mert a semmiből lettek milliárdosok pár év alatt.
Nívó Viktor nem érti... 2014.11.28 19:54:37
Orbán Viktor nem érti, miért fogy a Fidesz szavazótábora.  Semmi baj, gyere, Viktor, elmagyarázom. Nagyon egyszerű. Az átlag magyar állampolgár meglehetősen közömbös. Nem érdekli, ha milliárdok mennek ki az államkasszából hülyeségekre, nem érdekli a korrupció, nem érdekli…..
DIldiko 2014.11.30 17:22:31
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Tudod, ha maradt volna a 300 Ft akkor egy idő után az emberek azt gondolták volna, hogy ők már fizettek egyszer - igaz nem az orvosnak, hanem a kórháznak, rendelőnek. És szép lassan megszűnhetett volna a hálapénz.
Hálapénzt előre nem lehet adni, ugyanis nincs miért hálásnak lenni. Egyébként az orvos nem tudhatja, hogy a műtét után mennyit fog kapni. Vidéken még jobb a helyzet, igaz itt kisebb műtétek vannak, de nincsenek is féléves-éves várólisták.
Egyébként az elvándorlásról csak annyit: a múlt héten műtöttek és mire találtak egy vénát úgy nézett ki a karom és a kézfejem, mint egy drogosé - vajon miért? Érdekes, eddig mindig elsőre megszúrtak.
DIldiko 2014.11.30 20:35:02
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Az előre kért hálapénz még a törvény szerint is korrupció (míg az utólag adott nem az). Ha egy ember kifizet 300 Ft-ot itt, kifizet ott, kifizet amott egy idő után eljut arra a szintre, hogy én ezért az ellátásért már legalább 2-3x fizettem, miért adjak az orvosnak is. Tudom, hogy nem egyik napról a másikra történt volna, de 3-4 év alatt már talán igen. Emellett az orvosoknak is vissza illenék utasítani és nem elvárni, főleg olyan kórházban ahol mállik a vakolat, ehetetlen a kaja, a gyógyszert, kötszert, pelenkát a betegnek kell vinnie.
Az általad leírt eset felháborító!
A beteg azért kiszolgáltatott, mert az OEP úgy térít a kórháznak, ahogy. Ha lenne is szabad orvos és műtő kapacitás akkor se fizeti ki a műtétek árát a kórháznak, mert ennyi a keret és kész, ezért a kórház havonta X műtétet vállal és nem többet, mert nem teheti meg, hogy adósságot adósságra halmozzon még akkor se, ha emberéletekkel játszik. Emiatt vannak a várólisták és nem amiatt, mert az orvos nem akar dolgozni. De könnyű a kórházra és orvosra kenni a saját sarukat. Ez a hálapénztől még nem lesz jobb! Előbb megműtve, kezelve se lesz a beteg, jobb se lesz neki - max. nem tizedszerre találják el a vénáját és naponta 2-3x cserélnek pelenkát - ha kell. De ez sokon nem változtat.
De a hálapénzrendszer miatt a fiatal kezdő orvosok elmennek külföldre és nem lesz utánpótlás. Ők még úgyse kapnának hálapénzt vagy csak nagyon keveset, mert az egészet lefölözik a régi öregek, főorvosok, a munkát meg rátolják a kezdőkre. Ők azt hangoztatták - remélem, komolyan is gondolták - hogy meg akarják szüntetni a hálapénzeket, de emeljék fel a fizetéseiket. érdekes módon a magán kórházakban, eü. intézményekben az embereknek eszükbe se jut hálapénzt adni, hiszen pontosan megmondják mi mennyibe kerül (műtét, szülés, vizsgálatok) és várni se kell hónapokat. Így akinek van pénze inkább elmegy ide, mert sokkal egyszerűbb és nem megalázó.
DIldiko 2014.12.02 15:56:27
@Kovacs Nocraft Jozsefne: Attól tartok akkor se fogja őket érdekelni, ugyanis nekik mindig is meglesz a saját privát ellátásuk. Magasról tesznek az egészre.
  Elmeséljem a trükköt, amivel a Fidesz behúzott rengeteg kistelepülést az őszi önkormányzati választáson? A kormány nem olyan rég hozott egy határozatot, hogy az 1500 fő alatti települések polgármesterei a 2014-es önkormányzati választások után kb egy közmunkás bérét…..
DIldiko 2014.11.13 10:29:39
@Free-Press: Egy tisztességes polgármester, aki tényleg a falujáért van az napi 8-10 órát dolgozik, telefonál, utazgat, kapcsolatot épít, stb. Ezt közmunkabérből egyszerűen lehetetlen.
A KSH csak novemberben hozza nyilvánosságra szegénységről szóló statisztikáit az akár a választásokat befolyásoló megrendítő következtetései anyagi helyzetének siralmas volta miatt. Nem ez az első alkalom, hogy a statisztikai hivatal sumákol a szegénységi mutatószámokkal:…..
DIldiko 2014.10.16 11:29:20
@32FNewYork: Annyira örülök, hogy te dolgozol és jobban élsz! Csak sajnos az emberek 70, esetleg 90%-a rosszabbul él. örülök, hogy tanultál és jól keresel, de hidd el nagyon sokan tanultak, tanulnak és rosszabbul élnek. Ahogy én is. Dolgozom, 2 gyereket nevelek és rosszabbul élünk, 26 év munkaviszony után se érjük el a létminimumot, pedig nem iszunk, dohányzunk, sőt még lakáshitelünk sincs. De közalkalmazottak vagyunk, nincs zsebbe egy forint se és a bértábla kb. 2008 óta be van fagyasztva, azóta nem kapunk többet, sőt a fizetésünk ki van egészítve, hogy ne kapjunk kevesebbet, mint 2010-ben. És mi még szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert mindketten dolgozunk és a kiegészítést is megkaptuk. Sőt van olyan ismerősöm, aki egyetemen dolgozik, doktorált, kutató biológus és a 100000 Ft-ot alig éri el a nettó fizetése. Pedig nem gondolom, hogy de olyan sokkal többet tanultál tőle!
DIldiko 2014.10.17 11:35:37
@bölcsbagoly: Sajnos nem, mert alatta élünk, pedig életem során csak 3 hónapot voltam munka nélkül. De igényem lenne több ruhára, cipőre, kozmetikai szerekre sőt még üdítőre is és nem csak magamnak, hanem a férjemnek és a gyerekeimnek is. Csak nem telik rá. A fizetésünk kb. 40%-a rezsi, 40% étkezés, 5% gyógyszer, 5% kozmetikai cikkek, 2% utazás, 8% minden más! Én nagyon szeretnék legalább a létminimum felett egy picit élni, azt hiszem 26 év munkaviszony után 2 gyerekkel megérdemelném.
Az a baj, hogy minél szegényebb valaki annál kevesebb marad neki a rezsi és az élelmiszer vásárlása után bármi másra is. Sőt, sokuknak még a kettő között is dönteni kell: eszik vagy fűt! Azoknak csak álom a KSH táblázat!
DIldiko 2014.10.21 15:23:56
@bölcsbagoly: Ezek szerint neked magyar politikusnak, nekem nyugat-európai munkásnak kellene lennem. Én úgy gondolom, hogy az emberhez méltó élet mindenkit megillet/ne.
Édesanyám pedig ott állt a folyosón, ahol egy doktornő közölte vele, hogy ők nem traumatológia, nem az ő dolguk őt ellátni. Édesanyámat 2014 augusztus 16- án 11 óra 05-kor a járdán elütötte egy autó. Nem az úttesten, hanem a járdán. A zebra előtti járdaszakaszon, a zöld…..
DIldiko 2014.09.29 13:21:44
@hüpike: A sürgősségi osztályok arra lettek kitalálva, hogy minden beteget fogadjanak, majd elvégezzék a szükséges feladatokat és továbbküldjék a beteget a megfelelő osztályra vagy haza. Vagyis a nénitől vért kellett volna venni, mert anélkül nem viszik be a műtőbe, RTG felvételt készíteni, hogy pontos képet kapjanak a sérülésről (csont, izmok, inak, ínszalagok állapota), közben intézni a traumatológiai felvételt! Az olyan kórházban, ahol van sürgősségi osztály a mentő oda megy - kivétel a szülő nő és a gyerek, de a gyerekkel is, ha traumatológiai ellátásra sorul, vagyis baleset érte!
Egyébként általános vélemény, hogy a sürgősségi osztályok megjelenésével nem hogy jobb, de rosszabb lett a betegellátás, hosszabbodott a várakozási idő - pedig pont az ellenkezője miatt lettek kitalálva!
DIldiko 2014.09.29 13:22:42
@szigetipotyautas: Pedig a 220-as vérnyomással akár meg is lehet halni, főleg ha egy ér elpattant az agyban és az okozza.
Kétrészes választási elmélkedésünk első részében a rendszerváltás óta eltelt kormányok teljesítményéről emlékezünk tanulságképpen, néhány mondatban. 1990-1994-ig MDF-FKGP-KDNP kormány: A rendszerváltás utáni első kormány, óriási kihívásokkal és örökölt…..
DIldiko 2014.04.04 07:43:48
@Joooe: A bevétel kevesebb volt kb. 15 évig. Jövőre kezdődött volna az, hogy a kiadás is kevesebb lesz.
A bevétel meg egyre kevesebb lesz, mert nincs munka. A közmunka nem termel hasznot - a fenntartása többe kerül, mint ha rendes munkavállaló lenne a közmunkás, legalább minimálbérrel - igaz akkor egy pár munkahely megszűnne, mert nem lenne szükség a közmunkások nyilvántartására.
Az állam nem jár jobban, mert egyre kevesebben dolgoznak és nem lesz miből fizetni a nyugdíjakat. Sőt már nincs is jogom arra, hogy nyugdíjat kapjak. Ugyanis nem nyugdíjjárulékot fizetek, hanem adót - amit bármire fordíthatnak és nem képez jogalapot a nyugdíjra.
Az emberek azért mennek el, mert itthon nincs lehetőségük a normális életre. Ha lenne, és tisztességes munkáért tisztességes bért kapnának nem mennének el. Havi 10-20-50 ezer Ft-ért nem hagynák itt a családjukat, rokonokat, barátokat. Főleg akkor nem, ha azt látnák, hogy talán tényleg egyre jobb lesz. De most ennek az ellenkezője látható csak. Aki nem valakinek a valakije annak esélye sincs normális állást találni.
DIldiko 2014.04.04 08:02:14
@Joooe: privatbankar.hu/karrier/rosszabbul-elunk-mint-negy-eve-megjottek-a-szamok-267525
Még alul mis becsültem a rosszabbul élők számát.
DIldiko 2014.04.04 11:07:59
@Joooe: "Igen persze :D Mondjuk úgy, küldették magukat." Nem küldették. Kaptak lehetőséget: vagy kirúgják őket és munkanélkülik lesznek vagy nyugdíj. Te melyiket választottad volna?
Az, hogy egyik zsebből a másikba tettek pénz nem számít, főleg nem ők tehetnek róla. A lényeg, hogy a költségvetésbe hirtelen belekerült több milliárd nyugdíjjárulék.
Szóval a közalkalmazottak senkik, ingyenélők? Tehetnek ők arról, hogy a törvények ilyenek? Ők hozták? El tudsz képzelni egy 60 éves börtönőrt a 20 éves kigyúrt rabok között vagy tűzoltót menetfelszerelésben a tizedikre szaladni? Sőt én ácsot vagy kőművest se tudok elképzelni. A törvényeket olyanok hozzák, akiknek fogalmuk sincs az emberekről, teherbírásukról. Aki egész életében dolgozik az bizony 65 évesen már örül, hogy egyedül el tudja látni magát és nem szorul segítségre. A politikában nagyon sokan meggazdagodtak, de talán soha nem ennyien és nem ennyire. Ma semmi nem számít, csak valaki valakije legyél. Mindenhol voltak mutyik, de nem ennyire pofátlanok.
Miért baj az, hogy több évtizedes átmenet lett volna az egyensúlyhoz? Most több százéves lesz, vagy soha nem lesz egyensúly. A világon mindenhol azt mondják, hogy az állami nyugdíj kevés lesz - ezt hozza magával a gazdasági, informatikai, ipari fejlődés. Aki teheti takarékoskodik. Csak itt nem lehet, mert nincs rá anyagi fedezet. Minden második család el van adósodva a lakáshitele miatt. Ők örülnek, hogy ha nem viszi a bank a fejük fölül a házukat. A másik fele szinte hónapról-hónapra él. Miből takarékoskodjanak hát?
Decemberben írtunk arról, hogy a magyar gazdaság növekedése 2013 végére akár 3%-ra is felgyorsulhatott. A tényleges szám az Eurostat adatai szerint 2,8% lett, tehát majdnem beletrafáltunk. Illetve nem beletrafálás volt ez, hanem a gazdaságról addig nyilvánosságra került…..
DIldiko 2014.03.24 08:58:04
@Nívó blog: A mérőóra a szolgáltató tulajdona, így annak cseréje az ő feladata és ingyenes. Ha egy társasház közös mérőt használ, de a lakók lakásonként saját óráét szerelnek fel a fogyasztásuk mérésére az az ő tulajdonuk, a cseréjük, hitelesítésük az ő feladatuk.
A csökkenő népesség és az elöregedő társadalmunk következtében mind gyakrabban merül fel – némileg tévesen, – hogy a jelenlegi demográfiai folyamatok mellett bizony rossz lesz majd nyugdíjasnak lenni 30-40 év múlva, és az akkori nyugdíjasok a jelenleginél jóval kisebb…..
DIldiko 2014.03.13 09:58:07
@ccactus: Ha kevesebb a gyerek akkor nem csak az állam által erre fordított összeg kisebb, hanem az is, amit szülők költenének (iskola, ruházat, élelmiszer) és kevesebb a befizetett ÁFA és egyéb adók is. Vagyis nem csak a kiadási oldalon jelenik ez meg, hanem a bevételin is. Ugyanis azért kevés a gyerek, mert sok szülő nem tudná eltartani, így nem is vállal.
DIldiko 2014.03.13 10:06:27
@ccactus: Ez az egyik oldal. De ma Magyarországon olyan gyerekek születnek, ahol az anya nem esik ki a munkából, mert sosem volt neki. Viszont a gyerekszülésért pénzt kap. Igaz keveset, de egy bizonyos színvonalat fenn lehet belőle tartani. Ezek a gyerekek soha nem fognak dolgozni, SZJA-t fizetni mert ezt látják kicsi gyerekkoruk óta, hogy anélkül is meg lehet élni. Vagyis őket a születésüktől a halálukig el kell tartani. Lassan minden második gyerek így fog élni majd, vagyis egész életében csak kiadás lesz az államkaszának, bevétel meg semmi (max. az ÁFA, amit az általa megkapott nagyon kevés pénzért vesz).
30-40 év múlva - ha folytatódik a tendencia - akkor az országban nem lesz olyan ember, aki majd tud és akar is dolgozni, mert a fiatalok nagy része - aki tud és akar is dolgozni - elmegy innen. Itt maradnak az idősek és a munkanélküliek. Ki és hogyan fogja a segélyeket és a nyugdíjakat finanszírozni?
Ha a megszületett gyerekek felnőtt korukra dolgoznának, járulékokat, adót fizetnének talán nem lenne ekkora baj, mint ami most látszik. Ahhoz viszont teljes gazdasági, társadalmi, oktatási és egészségügyi fordulat kellene, amire még halvány esély se látszik.
DIldiko 2014.03.13 10:12:02
@Blogger Géza: Ez így igaz. De amíg a nyugdíjas nyugdíját teljes egészében az állam adja, addig a gyerekre max. a felét (ott is csak akkor, ha legalább 3 gyerek van és az adókedvezményt maximálisan ki tudják használni). 2 gyereknél az állam már csak 46600 Ft-ot a 200000 Ft-ból, a többit a szülők teszik hozzá a fizetésükből.
Négyévente, a választási kampányokban mindig kiemelt figyelmet kap a magyarországi nyugdíjasok hárommilliós tábora. A szocialisták tökéletesen tisztában vannak azzal, hogy a kiszolgáltatott egzisztenciálisan nehéz helyzetben élő idősek tömege viszonylag kevéske beígért…..
Szerintem a volt NAV-os Horváth András harca az áfacsalás ellen hiábavaló. Habár a legtöbb ember szimpatizál vele és munkájával, de valójában a magyar vásárlóknak igen nagy szükségük van az áfacsalt termékekre -mert "olcsó". Pedig nem, de erről majd később. Nem titkolom,…..
DIldiko 2014.03.02 10:45:59
ÁFÁ- és bármilyen más adót ott lehet csalni, ahol a törvényekben kiskapuk vannak. Ha először be kellene fizetni és csak utána lehetne visszaigényelni akkor kevesebb lehetőség lenne a csalásra. Mivel a legfelsőbb körökben is szinte mindenki csal (máskülönben hogy lehetne 1-2 év alatt milliárdokat keresni) ezért a kis halak is úgy gondolják, ha nekik lehet, nekem is.
Hogy miért veszek áfacsalt terméket? Először is, honnan tudjam, hogy ez az? A boltokban árulják, örülök, hogy 20 Ft-al olcsóbb, mint a másik (ami szintén lehet áfacsalt, csak több hasznot akarnak belőle). Amíg főnök nem 1 milliót visz haza, a melósai meg minimálbért addig senki ne csodálkozzon, hogy az emberek a legolcsóbb terméket veszik - akár áfacsalt, akár nem. Ha a tisztességesen dolgozó embereket nem becsülik meg, hülyének nézik és fenyegetve érzi a munkahelyét, megélhetését addig nem lesz elégedett. pedig tudja mindenki, hogy az elégedett dolgozó sokkal jobban és sokkal többet dolgozik, mert kizárólag így tudja viszonozni a megbecsülését. itt senkit se érdekel ez - tisztelet 1-2 kivételnek. Amíg kizárólag az érdekli a munkáltatót hogyan lehet a dolgozóról még egy bért lehúzni addig semmi nem fog változni. Mindenki ott csal ahol tud. Azért is menekül el egyre több tisztességesen dolgozni akaró és a munkájából tisztességesen megélni akaró ember - legyen az takarítónő, mérnök, orvos vagy portás.
DIldiko 2014.03.06 18:00:23
@xclusiv: Miért is demagóg az, hogy ha az embernek a munkájáét csak annyi fizetést adnak, hogy a legolcsóbb termékeket tudja belőle megvenni? Talán az a demagóg, hogy minden cégvezető a saját eszét, munkáját a dolgozói százszorosának gondolja. Pedig a normális, tisztességes dolgozó nélkül elmehetne a sunyiba. Nagyon sok ilyen nagyokost loptak már meg a dolgozó és évekbe telt, míg észrevette.
A munkaerőpiac egy része van beárazva, de az is azért, mert nagy a munkanélküliség. Amíg több a dolgozni akaró, mint a munkahely addig nagyon nehéz bármit is elérni.
Az, hogy a dolgozó mennyibe kerül a munkáltatónak nem a dolgozó tehet. Ha a saját bérét tisztességesen bejelenti, akkor ő maga is duplájába kerül a nettó bérének, érdekes magára nem sajnálja, saját maga után fizet? Vagy magát is minimálbérre jelenti be és a többit valamilyen módon megoldja?
Aki szar munkát végez azt ki kell rúgni, úgy is várnak a helyére vagy százan.
DIldiko 2014.03.07 09:44:33
@xclusiv: Érdekes módon nagy múltú demokráciában az emberek megveszik a kicsit drágább, de hazai terméket vagy vásárolnak a termelőtől még akkor is, ha az is drágább kicsit, mint a boltban? Hogy miért? Mert tudják, hogy ezzel a saját honfitársaik munkahelyét támogatják és nem idegenekét. De miért is tudják ezt megtenni? Valószínűleg nem vágja őket a földhöz, ha a kenyér 300 Ft helyett 330 Ft-ba kerül. Becsületesen adóznak, nem számla nélkül csináltatnak mindent, nem csalnak a jövedelemmel (havi minimál+mellé zsebbe valamennyi), mert tudják, hogy a rendszer nem lenne fenntartható így.
De amíg ebben az országban az érvényesül, aki lop, csal, hazudik addig semmi nem fog változni!
A bérekről csak annyit: szerinted egy kezdő orvosnak annyi az értéke, mint egy utcaseprőnek egy jobb vállaltnál? Ha igen, akkor az utcaseprőhöz kell menni, ha valami bajod van. A bérrendsezr úgy ahogy van nem jó! Nem jó, mert a melós a bekerülési bérének 50%-t kapja kézhez, míg a cégvezető különböző kiskapukon keresztül kb. 80%-t is megkaphatja. Vagyis a törvények rosszak. Ha mindenkinek minden jövedelme ugyanúgy adózna, akkor nem kellene a kiskapukat keresni. Hogy miért lettek ezek kialakítva? Mert akik a törvényeket hozták azok is ugyanígy kibújnak bizonyos adók alól és sokkal jobban járnak a kiskapukkal, míg aki becsületesen próbál boldogulni arról lehúzzák az utolsó bőrt is.
Amíg ezek a törvények egységesek nem lesznek és a betartásuk nem lesz ellenőrizve tisztességesen (mindenkinek be kell tartania kivéve a gyevi bírót) addig előrelépés nem lesz, addig a nyerészkedők országa leszünk. Aki meg nem akar nyerészkedni az elmegy innen. Csak az a baj, hogy a tisztességesen dolgozni akaró és tudó emberek. Pár év múlva csak a nyerészkedők, nyugdíjasok és munkanélküliek maradnak. ki fogja akkor őket eltartani. A mai 14-18 évesek kb. fele külföldön képzeli el a jövőjét és ott szeretne családot is alapítani. Ha ez tényleg így lesz 50 év múlva nagy baj lesz, akár Magyarország se lesz. Az országot se a tatár, se a török se a habsburg, se a szovjet nem tudta tönkretenni, hát tönkretesszük mi magunk.
A doktornő megnézte a torkát, megérintette a homlokát, majd kijelentett, a gyerek makk egészséges, és nincs semmi baja. Mindezt úgy, hogy előzőleg indulás előtt mérték meg a lázát a feleségemmel és 38, 9-et mutatott a lázmérő. Tisztelt Praxis blog!Nemrég a feleségem új…..
DIldiko 2014.02.19 07:46:00
@Tempus-Anh: Egy lázas gyereknek semmi keresnivalója közösségben. A lázat ha vírus okozza az egy pár nap múlva elmúlik, az immunrendszer megteszi a magáét és ilyenkor nincs is más dolga, mint a fekvés, pihenés, sok folyadék fogyasztása és a lázcsillapítás. De ettől a gyerek még nem egészséges. 38,9°C lázzal nem illik viccelni, főleg nem gyereknél. Ha egy gyerek bágyad, fekszik akkor biztos beteg.
Egy első orvosi találkozáson az orvosnak egyébként is ki kellene kérdeznie a gyereket és nem kizárólag a másik orvos kartonjára hagyatkoznia. Ehhez meg kell a szülő is. Sőt, mindenképpen kell, hiszen meg szeretné ismerni a gyerekorvost, akire rábízza a gyerekét. Ismeretlenre nem szívesen bízom én sem és más sem.
Nívó Végre szárnyalunk! 2014.02.14 18:55:20
Magyarország újra a visegrádi országok éllovasává vált a gazdasági növekedésben. Bár a kormányellenes blogok hallgatnak róla mint a sír, de azért az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szép csendben kiadta az EU tagországok legfrissebb gazdasági növekedési…..
DIldiko 2014.02.18 08:49:31
@Flynn Rider: Ez mind szép lenne, ha igaz lenne. A foglalkoztatottságba beleszámít a külföldön dolgozók és a közmunkások száma is, ami ugye máris hazugság.
Az infláció mesterséges - meg is öli a bankbetéteket és emiatt a kölcsönöket is.
Az építőipar csak a stadionépítések miatt "szárnyal" - bár én inkább mélyrepülésnek nevezném. Ugyanis semmi érdemleges nem épül (lakás, óvoda, iskola, utak).
Reálbér növekedésnek nevezed azt, hogy az emberek nagy részének a bruttó fizetése ki van egészítve, hogy a nettója ne legyen kevesebb, mint 4 éve volt?
Azt meg már tudjuk, hogy a csökkenés negatív növekedés - a GDP növekedés nagyon szép, de ha azt vesszük, hogy mennyi volt előtte már más a leányzó fekvése.
DIldiko 2014.02.18 12:51:44
@Flynn Rider: Szerinted mindegy, hogy 20E közmunkás és 50E külföldit számolnak bele, vagy 200E közmunkást és 500 E külföldi munkavállalót? Ez lenne a siker?
Milyen reálbér emelés az, ahol a bruttót ki kell egészíteni, hogy a nettó ne legyen alacsonyabb, mint 4 éve volt - azóta azért volt egy kis infláció - kb. 20%, de pl. a közalkalmazottak kb. 8-9 éve ugyanannyi bért kapnak - azalatt meg volt kb. 60% infláció, és még a 13. havi fizetés elvételéről nem is beszéltem. Vagyis itt kb. 50%-s reálbércsökkenés következett be - de tudom, ez negatív emelkedés.
Mutass egy olyan beruházást, ami nem stadion és az építőipar növekedését hozza. Felénk semmi nincs. A régebben a fővárosban dolgozó vállalkozók most otthon vannak a dolgozóikkal együtt. Max. az EU-s projektekben vehetnek részt, ha fideszesek és nyernek valamit. Olyan beruházás, ami EU-s pénzek nélkül lenne semmi nincs és nem is volt évek óta.
Az ország akkor kezdett felfelé kapaszkodni a lejtőn mikor Bajnai hatalomra került - ezt még maga Orbán is elismerte - csak aztán nem hagyta az út szélén, hanem belelökte az árokba a kapaszkodó gazdaságot. hogy miért került mélyre arra a gazdasági világválság a válasz - még az eurozóna országai is rendesen megérezték a válságot, pedig a fizetőeszközük nem lett játék a világban, mint a forint.
A maginfláció azért annyi, mert mesterségesen alacsonyan tarják. A bankoknak lassan fizetni kell, hogy ott tarthassam a pénzem! Ezáltal megáll a betétek beáramlása, így nincs pénz a hitelekre sem. Pedig a gazdasághoz kell a hitel - ugyanis anélkül egy kezdő se tud elindulni. Nem minden hitel rossz!
Remélem, tényleg elindul egy növekedés, de ahhoz komoly gazdasági program kellene, amit én nem látok!
Nívó Sok pici atomtudós 2014.01.18 09:55:45
Kétségkívül a hét egyik legnagyobb híre az volt, hogy hazánkban ismét atomerőművet építenek, mert... mert. A blogoszféra és a publicisták persze azonnal lecsaptak a hírre, csakúgy, mint a kommentelők, és hozták a jól megszokott formát - azaz politikai nézettől befolyásolva próbáltak szakmailag…..
DIldiko 2014.02.12 19:01:06
@totorohun: Miért gondolod, hogy akik ezt az egészet megszavazták azok értelmes emberek és egyáltalán bármit is tudatni akarnak a pórnéppel. Egy újabb nagy volumenű szerződés, ahol milliárdokat lehet majd eltüntetni, egymás kezére játszani, úgy, hogy ebből az emberek semmit nem vesznek észre.
A választásokra csúcsformába kerül a gazdaság. Nem kizárt, hogy a negyedik negyedévben hétéves csúcsra, 3% fölé kerül az éves gazdasági növekedési (GDP) ütem. Külön szerencséje a Fidesznek, hogy ezt a kiugró adatot valamikor 2014. február közepén, tehát hetekkel a…..
DIldiko 2014.01.14 09:16:25
@anonymand: Mert én ilyen kekeckedős fajta vagyok - nem szeretem, hogy hülyének néznek!
Meg talán cactus is végre elhihetné, hogy nem mindenki járt jól a változásokkal, sőt szerintem sokkal többen jártak rosszul!
DIldiko 2014.01.14 09:25:37
@ccactus: Küldj már egy linket erről légyszíves.
Én egy kicsit másként emlékszem - bár az emelkedési arány tavaly is kb. 20% volt a tavalyelőttihez képest.
DIldiko 2014.01.14 15:10:49
@anonymand: Hát igen, még az átlag is ennyivel nőtt, de sajnos a legolcsóbb még többel. Mi mindig akcióban vettük a legolcsóbbat - karácsonykor sokalltam a 189 Ft-ot egy literért, de azóta sincs olcsóbb semmilyen akcióban.
Viszont jó hír, hogy a cukor azóta olcsóbb lett kb. ugyanannyival, mint amennyivel a tej drágult, csak abból sokkal kevesebb hogy (heti 1 kg).
A liszt is olcsóbb volt augusztusban (gondolom a tavalyi készlettől akartak megszabadulni, mielőbb bejött az új).
SZJA fronton megkezdődött a kampány, ez most már egészen bizonyos. A baloldal többkulcsos személyi jövedelemadót ígért, tehát tulajdonképpen azt, hogy az általa gazdagnak tituláltak jövedelméből, mondjuk a tervezett német minimálbér 70%-át elérőktől elvesz, és ezt…..
DIldiko 2013.12.10 12:33:41
@desw: Nem kellene semmiért fizetni, csak TISZTESSÉGES BÉRT kellene adni mindenkinek, nem csak a felső párezernek. Ugyanis egy kezdő orvos kap most bruttó 205320 Ft-ot, úgy, hogy már 2x emeltek nekik egy év alatt - addig csak bruttó 129500 Ft volt a kezdő fizetése, a minimálbér meg ugye 98E Ft az idén.
Ha én annyit keresnék, mint egy nyugati társam letojnám a családi pótlékot és az adókedvezményt is (ami a 2 gyerekemre havonta 46600 Ft 26600+20000). Akkor nem lenne gond a felnevelése, taníttatása. Nem mondhatná senki, hogy én mennyi kedvezményt igénybe veszek a gyerekeimre.
A felsőoktatásnak csak haszna van! Az országban nincs töménytelen mennyiségű olaj, arany, szén - semmi ásványkincs, amiből meggazdagodhatna. Egyedül a kiművelt emberfőkben lehetnénk gazdagok - voltunk is, elég sok Nobel-díjasunk van - bár azok nagy része nem akkor kapott díjat, mikor ebben az országban élt, mégis MAGYARként tartjuk őket számon!
Versenyezni a kínaiakkal és indiaiakkal nem tudunk a munkaerő olcsóságában, bár amint látom ez a törekvés. Az emberek taníttatására fordított pénz nem kidobott pénz. Anélkül még mindig gyűjtögetnénk és vadásznánk - bár egyre többen erre kényszerülnek újra.
A mai magyar bérekben nincs benne a lakáshoz jutás, a nyaralási lehetőség, a nyugdíjas korra félretevés, a gyerekek taníttatásának költsége! Soha nem is volt, de a sokat szidott szocializmusban ez magától értetődő volt - volt tuti nyugdíj, voltak vállalati nyaralók, tanulhatott bárki, aki tudott, a lakások olcsóak voltak, szinte ingyen hitelt lehetett felvenni a vásárláskor, építéskor.
Ezek a juttatások, kedvezmények eltűntek, de a fizetésbe se lettek beépítve - ez a legnagyobb baj! A létminimum kb. másfélszerese a minimálbér nettójának és ez már feltételezi, hogy van hol laknod, nem akarsz nyugdíjra félretenni, gyereket taníttatni, és nyaralni se akarsz menni - sőt a rokonokat se látogatod meg, mert már útiköltségre se telik ebből.
Az is felháborító, hogy a fizetésem felvétele nekem több, mint 1000 Ft-omba kerül!
DIldiko 2013.12.10 12:50:35
@desw: "Az alacsonyabb jövedelműeknek több gyereke van, pedig sokkal szegényebbek." Ezzel csak az a baj, hogy ők tényleg a segélyért (GYES, ami alanyi jogon jár és családi pótlék, szintén alanyi jogon)szülik a gyereküket. Tulajdonképpen kannibálok akik szó szerint a gyerekeikből élnek! Azért nézd meg, hogy ezen alacsony jövedelmű emberek hogyan nevelik a gyerekeiket! Ha te ezt felnevelésnek gondolod akkor nagyon rosszul látod vagy még nem láttál ilyen családot. Ezen családok gyerekei fognak majd fellökni, kirabolni - ez vár ránk, ugyanis ők aztán szülik a gyerekeket sorra (soknak 8-10 is van), míg azok a kik dolgozni, tanulni, értelmesen élni tanítják a gyerekeiket már sokszor az elsőt is meggondolják!
DIldiko 2013.12.15 13:03:24
@Reggie: Az lehet, de egy naplopó közalkalmazott nélkül nem lenne jogosítványod, forgalmid, vállakozói igazolványod és te se tudnál hozzátenni a GDP-hez!
Y-GEN Szegénynek lenni nem bűn! 2013.12.10 15:31:41
Ma reggel egy V. kerületi aluljáróban követett el szabálysértést az Együtt-PM két politikusa és aktivistái. Fel is jelentettük magunkat életvitelszerűen közterületen tartózkodásért. Az akcióról a HVG.hu készített videót. Fel szerettük volna rá hívni a figyelmet,…..
DIldiko 2013.12.11 12:24:33
@s: Mert lehet, a hogy már "haver" sincs, mert azonnal elpártoltak tőlük, mikor segíteni kellett volna, ha meg maradt valaki akkor az is ugyanolyan hajléktalan mint ők.
Én se örülök a hajléktalanoknak, de őket sajnos a rendszer termelte ki. Nagyon sok férfi távola családtól dolgozott, munkásszállón lakott, küldte haza a pénzt az asszonynak-gyereknek, de amint megszűnt a munkahely, nem jött több pénz a férjre nem volt szükség többé.
Amúgy nem tudom elképzelni, hogy egy telet hogy lehet épp ésszel kibírni hajléktalanként, megalázva, leköpködve más embertársaktól megalázva. Aki ezt kibírja minden tiszteletem az övé!
Azért kicsit talán másként kellene reagálni, mert tudod: Egyszer fenn, egyszer lenn! Bárki lehet hajléktalan önhibáján kívül is, és kiderül, hogy egyetlen rokona, barátja, ismerőse sincs, aki érdemben tudna neki segíteni.
DIldiko 2013.12.11 20:16:56
@s: Nem megy a munkával együtt a lakás, ha van saját. De ha csak munkásszálló volt, akkor az is megy. Az embernek addig vannak "barátai" amíg nincs rájuk szorulva. Sőt ezek az emberek, akik addig a társaságot adták, szinte egyszerre kerülnek az utcára. Jön az önsajnálat, amihez ugye azért pia kell. Mert a kilátástalanságot ép ésszel elviselni nem lehet hosszú távon. Aztán szép lassan elkezdenek süllyedni és nincs megállás.
Szerintem a hajléktalanok nagy részének semmi segítsége (család, szülők, barátok) nincsenek.
Vannak köztük olyanok is, akik semmit nem is akarnak kezdeni magukkal, egyszerűen lehetetlen rajtuk segíteni - de ehhez azért el kellett telni pár évnek.
Szerintem, ha az összes vidéki kalyiba összedőlne a hajléktalanok száma hirtelen megduplázódna - nagyon sok ember él olyan körülmények között, ami éppen csak nem hajléktalanság. De munkahely, pénz, segítség nélkül soha nem fognak emberinek mondható életet élni.
A magyar szurkoló lelkiállapota már csak ilyen egy 1-8 után: ha valami nem sikerül, akkor dobjunk ki mindent, égessük fel, sózzuk be a helyét, és akkor minden jobb lesz! Pedig tudjátok, mennyin múlott az, hogy a mostani hullaszag pont az ellenkezőjébe, önfeledt önneplésbe váltson,…..
DIldiko 2013.10.21 14:58:57
@ccactus: "Kis ország, mint mi pedig csak akkor rúghatunk labdába egy ilyen terepen az adottságainknál nagyobbat, ha az állam beszáll, ergó javunkra torzítjuk a piaci versenyt." Akkor miért működik ez a kosárlabdában, kézilabdában, vízilabdában, egyéb vizes sportokban? A német vagy angol vízilabdázók többet keresnek, mint a magyarok? Persze, hogy többet! Többet kapnának 1-.1 olimpia vagy világbajnoksági győzelemért? Hát persze, hogy többet! A kajakosok az USA-ban többet zsebelnek be 1-1 világ és olimpiai bajnoki címért? Még szép! Az úszók is? Az tuti!
Mégse jobbak, mint a magyarok? MIÉRT???
Egyszer valaki rájöhetne már erre! Lehet, hogy azért, mert ott nem a játékosok akarnak dirigálni az edzőnek vagy a szövetségi kapitánynak? Lehet, hogy ők tényleg MINDENT MEGTESZNEK A SIKERÉRT?
Amíg 1-1 edzőt vagy kapitányt ki lehet rúgatni azzal, hogy nem játszunk addig mindig is baj lesz a focival! A profi focisták mindenhol a világon naponta több órát edzenek és a lelküket is kiteszik - no ez hiányzik a magyar focistákból szerintem!
Akkoriban olyanok voltak a körülmények, hogy jó kormányzás mellett is elkerülhetetlenül minimum 73,7%-ra nőtt volna az államadósság. Kíváncsi rá ön is, hogy miért? A minap érdekes kiruccanást tett blogunk egyik szerzője a Vastagbőr blogon. Ott tulajdonképpen az…..
DIldiko 2013.09.11 08:34:06
@Joooe: Ez csak akkor ok, ha van az elhunytnak családja, aki jogosult ezekre a juttatásokra. De aki fizet 10-20-30-40 évig és nincs házastársa (max. a nyugdíj előtt 10 évvel) vagy kiskorú gyereke annak a pénze úgymond elveszett. Szerintem egyre több ilyen van és még mindig negatív a nyugdíjkassza. De ettől függetlenül emelik a nyugdíjakat? Miért? Kizárólag szavazatvásárlás miatt csinálnak tudatosan még nagyobb hiányt?
DIldiko 2013.09.11 08:36:42
@félázsiai 2llkedő: Sajnos igaz. Állítólag 20-30 év múlva összeomlik a mostani nyugdíjrendszer - sőt, ha a fiatalok elvándorlása ilyen ütemben folytatódik akkor még előbb is. Ez már nem beláthatatlan idő de mégse izgat senkit?!
DIldiko 2013.09.11 09:37:15
@félázsiai 2llkedő: Egyetlen baj van csak: az egyszerű ember fizetésében nincs benne a lakáshoz jutás, a gyerekek taníttatására fizetendő összeg és az öngondoskodás sem.
Egy egyszerű ember egész életében spórol - saját lakásra hitelfelvétel, átlag 20 év.
Mikor ez letelik akkor a gyerekek taníttatása következik, újabb 10 évig. Eddigre az ember min. 50 éves.
A maradék 10-15 évig spórolhat a nyugdíjra, miközben kb. 20-22 éves korától 65 éves koráig nyugdíjjárulékot fizet és lehet, hogy ezért egy fillért se fog kapni majd, ha már nem tud dolgozni - erre haladunk éppen.
Egy normális országban nem mondják azt, hogy 47000 Ft-ból meg lehet élni és nincs semmid annyit is érsz.
Máshol megbecsülik a munkát és megfelelően díjazzák is és nem az a cél, hogy az egyszerű ember gyereke ne lehessen okos, ne végezhessen egyetemet, hanem még ösztönzik is erre az embereket!
Egy normális országban nem él az emberek 40%-a létminimum alatt (és ebben még a lakáshoz jutás és félretevés nincs is benne)!
Nívó Góré - A jólét záloga 2013.08.18 16:31:48
A góré egy fából készült, takarmány tárolására használatos tákolmány. Ma már ritka, de régen minden valamirevaló falusi udvarnak szerves része volt. Ősszel egyszer csak teherautók jelentek meg a ház előtt és a kapu elé leborítottak több mázsa kukoricát, farönköt, vagy…..
DIldiko 2013.09.03 13:54:01
@ccactus: ""Ha ez ennyire egyszerű és ennyire megéri,akkor miért nem csinálják tömegesen ?"
Hát ez az! Egyszerűbb a segélyre várni." Vagy szegényeknek nincs annyi tőkéjük, hogy belekezdjenek a mezőgazdaságba és hitelt meg nehezen kapnának - ezt mondta Csányi tegnap a TV-ben. Nem minden segélyesnek van a birtokában pár százmilliót érő OTP részvény, hogy eladja és gazdálkodni kezdjen.
A szocialisták nyolc év alatt 32%-kal növelték, a Fidesz három év alatt 6%-kal csökkentette az államadósságot. Kis magyarázat a számokhoz: Az adatok a Magyar Nemzeti Bank honlapjáról származnak. Mivel a statisztikát negyedévente, minden negyedév utolsó napjának megfelelő…..
DIldiko 2013.08.31 16:15:36
@ccactus: A diákhitel.hu oldal kalkulátorával számolva: 14 félévre 250E/félév felvételkor a felvett összeg: 3874569 Ft. A visszafizetett hitel: 9234509 Ft, havonta átlagosan 31303 Ft a törlesztő részlet 25 évig.
A diákhitel2 kalkulátorával számolva: félévente 1M Ft hitelnél a felvett összeg: 15498275 Ft, a visszafizetett hitel: 24209547 Ft. havonta átlagosan 68973 Ft a törlesztendő részlet szintén 25 évig. Ennyibe kerülne egy orvos képzése önfinanszírozással, úgy számolva, hogy a 14 félév alatt nem változik se a finanszírozás, se a kamat, se semmi más.
Az összes felvett hitel: 19372844 Ft, az összes visszafizetett hitel: 33444056 Ft, havi átlagos törlesztőrészlet 25 évig: 100276 Ft.
Egy kezdő orvos fizetése az emelések után kb. havi 300E Ft bruttó, a nettója kb. 200E ft, ennek a felét kellene 25 évig törlesztésre fordítani!
Csodálkoznál rajta, ha ezt senki nem vállalná?!
DIldiko 2013.08.31 16:18:06
@ccactus: A régit megfizették, évtizedeken keresztül, de most hallottam panaszkodni az asszisztensét, hogy mennyire lecsökkentek a megbízásai, már alig tudja a bérét kifizetni.
De más még nem jön ide és mivel tudja, hogy itt az emberek 80%-a létminimum alatt él nem is fog, hiszen nem lát fizetőképes keresletet a szolgáltatására.
DIldiko 2013.08.31 16:23:03
@ccactus: Vannak olyan szakok ahol lehet bulizni és megtehetik anyuci, apuci pénzéből vannak olyan szakok ahol nem lehet. Akit nem tudnak támogatni az bizony nem bulizni, hanem tanulni jár oda és mielőbb végezni akar, hogy a szülei kiadásait csökkentse.
Úgy tűnik, te az első csoportba tartoztál, de az én gyerekeim a másodikba fognak, mert nem bírom a bulikat finanszírozni nekik és kénytelenek lesznek tanulni - szegények, milyen szomorú sors vár rájuk.