Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Házisáfrány

243 bejegyzést írt és 25 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ha azt mondom, cukor, szinte biztosan a sima, bolti kristálycukor ugrik be neked elsőre, pedig az édesítők tárháza ennél jóval több és sokoldalúbb. Az biztos, hogy rengeteg emberernek a cukor a boldogság egyik forrása, és bár mennyiségeket enni belőle nem egészséges, az ember szervezetének az…..
Nem tudom, régen is így volt-e, de az egészen biztos, hogy mostanában ha vendégek jönnek, mindig az az első és legfontosabb problémám, hogy „ok, de mit együnk”? A kérdés mindig ez, bárki jön, bármilyen ügyben, mert enni ugye kell, és az nagyon nem mindegy, hogy mit! Lehet, hogy ciki, de nekem a menü…..
Vannak azok az ételek, amiket kivétel nélkül mindenki imád, és a gyros mindenképpen ezek közé tartozik! Nálunk a gyerekek rendszeresen követelik, de mi van akkor, amikor épp nincs időnk kiugrani a kedvenc gyorsbüfénkhez? Vagy, ha aggódunk, hogy az utcán vásárolt tekercsbe rossz minőségű hús kerül?…..
Ha valaki rendesen beleássa magát a kovászolásba, óhatatlanul eljut arra a pontra, amikor ki akar próbálni olyan kelt tészta recepteket is az új módszerrel, melyeket eddig élesztővel készített. A mennyiségek átszámolása elsőre ijesztőnek tűnhet, de némi matektudással könnyebb, mint gondolnád. Nem…..
A kép illusztráció Nem gondolnám, hogy bármikor a közeljövőben bekövetkezne az, hogy bezárják az élelmiszerboltokat. Azt meg pláne nem, hogy „mind meghalunk”. Azt azonban maximálisan megértem, hogy járványos időszakban, akiben van egy kis felelősség érzet, az nem akar percenként boltba…..
Házisáfrány A nagy pulykaproject 2019.12.14 10:14:35
Vannak azok a projectek, amiket hosszú évekig halogatsz, pedig nagyon izgatnak. Ilyen volt nálam a tradicionális, amerikai-stílusú pulykavacsora, amit jó ideje ki akartam próbálni, mert már annyit olvastam róla, és annyiszor láttam a filmekben. Mindig megbeszéltük a csajokkal, hogy jó-jó,…..
Akik még sosem főztek be lekvárt, azt szokták hinni, hogy az a világ legmacerásabb dolga, akik meg rendszeresen csinálnak, tudják, ez nem így van. Az az egy azonban biztos, hogy nincs az a bolti változat, ami pótolhatná a házit, akár kenyérre teszed, akár sütibe töltöd. Ha nincs házi lekvárom, neki…..
Házisáfrány Teriyaki csirke 2019.06.24 15:22:00
Amikor Forest bácsinál, a sarki „gyorsszusisnál” eszem, szinte mindig teriyaki csirkés bentot kérek, mert annyira imádom a teriyaki szósz édes-savanyú-sós ízét. Aztán amikor a múltkor megkívántam, Forest bácsi épp zárva volt, így „segíts magadon, Isten is megsegít” alapon úgy döntöttem, csinálok egy…..
Amikor már úgy tűnt, sose lesz vége az apokaliptikusan viharos májusnak, amikor már biztos voltam benne, hogy az idén elő se szedem a nyári ruhákat, kvázi indián esőtánc gyanánt kaptam ajándékba egy George Foreman elektromos gömbgrillt és úgy éreztem ez egy jel, most már jönnie kell a melegnek. És…..
Házisáfrány Joghurtos padlizsán 2019.05.27 16:42:25
Városi lányként az én fejemben kvázi alapvetés, hogy a tej dobozban terem, a mustár gyárban készül és joghurtos padlizsánt kizárólag a török büfékben árulnak. Vannak ugyanis azok az ételek, amiket valahogy sosem jut az eszünkbe otthon megcsinálni. Pedig tök egyszerűek. És finomak. És szeretjük őket.…..
Mindig mondogatom a mostani 18 éveseknek, hogy „azénidőmben” mennyivel vadabbul buliztunk, mint ahogy ők tolják. Pedig a mai „limót és komplett szórakozóhelyet bérlünk” partykhoz képest ezek meglehetősen fapados események voltak. Se catering, se profi DJ, helyette a lakásból elüldözött szülők, a…..
Egyetlen hátránya van annak, hogy ilyen „gasztroizé” vagyok: a barátaim nem mernek nekem főzni, mert azt hiszik, én csak a szuperkülönleges ételeknek örülök. Pedig ha tudnák, milyen jól esik akár egy melegszedvics is akkor, ha azt végre egyszer nem nekem kell megcsinálni! Szóval ezúton üzenem…..
Ha külföldön, jó helyeken eszem, mindig az az első dolgom, hogy összehaverkodjak a séffel. Ennek köszönhetem, hogy remek thai tom kha gai-t, örmény tahinis édeskalácsot , finn lazaclevest vagy sri lankai curryt tudok főzni, és így ismertem meg kedvenc török szállodám konyhafőnökét is. A séf egy nagy…..
Velünk, „gasztroizékkel” általában egyáltalán nem könnyű! Pont a napokban mondta nekem Anett, a legjobb barátnőm, hogy ha egy mód van rá, többet nem megy velem étterembe. Egy átlagos vendéglőben ugyanis mindent kritizálok, idegesítő módon okoskodom arról, a kirendelt ételt hogyan kellett volna jól…..
Házisáfrány 2013.12.23 16:06:37
@enigma777: Kedves Enigma! Csak 15 gr, azaz másfél deka élesztő van a receptemben. Nem kell semmit sem agyonélesztőzni, mert az az íz rovására megy szerintem, inkább maradok a hűvös helyen, lassan kelesztés módszerénél. :-)
Neked is boldog karácsonyt! :-)))
Házisáfrány 2013.12.23 16:16:37
@martineden: Nem gáz! :-))) Olyat a nagyi is szokott csinálni nálunk, "mézes krémes" néven fut. Nem rossz az sem! ;-)
Házisáfrány 2015.05.26 08:17:23
@Koska: szia!
A teszta lagy teszta, igy annyi liszt kell bele amennyit irtam meg akkor is, ha latszolag elbir tobbet. Tul sok liszttel kemeyebb es szarazabb lesz a teszta mint kene. A maz akkor lesz tul hig ha tul sok a viz benne. Akkor se tegyel az eloirtnal tobbet bele ha az elejen nem keveredik rendesen- ahogy fozes kozben elkezd olvadni a cukor, helyreall az allag is. Mindent hozzavalot egesz pontosan megmertel? Ha betartod az aranyokat a maznak surunek kell lenni es azonnal el kell kezdeni szaradni. Ezt a sutemeny majdnem 30 eve keszitem es ha betartasz minden leirtat, elronthatatlan.
Szep napot, Hazisafrany
Minden évben, karácsony körül vadul nekiállok ehető ajándékokat csinálni. Na, nem azért, mintha egyszerűbb, gyorsabb, vagy olcsóbb lenne egy boltban kapható valaminél, sőt! Inkább azért, mert az ilyen ajándék sokkal személyesebb, mint bármilyen, pikk-pakk, „tudjuk le” alapon megvásárolt kis bizbaz.…..
Ezt a csodás, gazdag ízű, karácsonyira kalibrált, francia vajas kekszet eredetileg Paulnak és Gyurinak csináltam volna. Paul és Gyuri ugyanis a fejébe vette, hogy márpedig ők megtanulnak tőlem főzni, ha addig élnek is. Megbeszéltük hát, hogy feljönnek hozzám összerakni a tanmenet, én pedig úgy…..
Házisáfrány Svéd húsgombócok 2018.12.18 09:11:11
Mondjon bárki bármit, de az, hogy valakinek a gyereke mennyire válogatós vagy sem, nem csak a nevelésen múlik, van benne egy erős lutri faktor is. Emmácska, a szépséges unokahúgom például már egész kicsi korában kipróbált mindent, és még azt is meg tudta állapítani, méghozzá vakon, milyen ételben…..
fotó: Mészáros Péter Ha az ember olyan „gasztroizé”, mint én, általában ő dolgozik az olyan rendezvényeken, ahol az ételé a főszerep. Ezúttal azonban meghívott vendég voltam a Liszt Ferenc repülőtér csodás Bauhaus stílusú 1-es terminálján abból az apropóból, hogy idén lett 20 éves a Magyar…..
Imádom az édességet, szoktam mondani, hogy a cukor az egyetlen drogom. Persze ha édességet eszem, mint minden rendes nőnek, nekem is folyamatos lelkiismeret furdalásom van, ami lássuk be, erősen ront az adott süti vagy csoki élvezeti értékén. Ilyenkor érdemes az úgynevezett „egészséges nassok” felé…..
“- Etesd meg a kurvát!- mondta egy hang a telefonban. - Etesd a kurvát, különben meghal!” …Az immár kultikussá vált mondat Anthony Bourdain, A konyhafőnök vallomásai című könyvéből származik. Abból a részből, amikor az alkoholista pék olyan másnapos, hogy nem tud bemenni dolgozni, de teljesen…..
Házisáfrány 2018.09.05 12:18:28
@Torok: " Dobj a masszára ismét 50-50 g lisztet és ugyan ennyi vizet" 50 g kenyérliszt, 50 teljeskiőrlésű és 100 g víz. Az etetéskor lehet több az új cucc mint a régi, akár a duplája is, kevesebb semmiképp! Mindig szagolj bele a kovászba, nem szabad hogy túl savanyú legyen az illata! Sok sikert!
Ezt a csodás fagyit Fannival csináltuk. Fanni a barátnőm lánya, akit születése óta ismerek, de azóta sajnos már bőven eltelt annyi idő, hogy az egykor játékbabára hasonlító vörös, göndör, zöldszemű cukiság egyszercsak nagykorú lett. Emlékszem, amikor tavaly felhívott, hogy most lesz a 18. szülinapja…..
 …Szóval az úgy volt, hogy Jenny meg Kriszta szóltak, feljönnének dumálni, és bár konkrétan nem mondták ki, mert ők úrilányok, akik tudják mi az illem, azért ráutaló megjegyzéseket mégis csak tettek arra vonatkozóan, hogy szívesen ennének nálam valamit. Az a baj azzal, ha az ember ilyen…..
Kevés szexibb dolgot tudok elképzelni egy illatos, ropogós, rusztikus külsejű, saját készítésű vekninél. Nem véletlenül izgat a téma hosszú évek óta és nem vagyok ezzel egyedül, mert mostanság kovászolt kenyeret sütni rettentően menő. Saját nevelésű kovászból (erről itt a részletes cikk!) két éve…..
Ha anyuka vagy tuti, hogy a te környezetedben is ott van az a bizonyos irritálóan tökéletes Szupermami. Tudod, kiről beszélek, nem? Arról, aki miközben te majd’ megszakadsz, hogy mindenhol helytállj, mégis bénázol, az egész életét mintaszerűen tolja. Ő az, akinek a gyereke nem szendvicset és müzli…..
Ha kicsit beleolvastál az előző évek egészségesblog-trendjébe láthattad, boldog, boldogtalan karfiolt grillezett. Egészben, rózsáira szedve, szeletelve, pácolva, előfőzve, natúran, fűszerezve, sütőben, vaslapon, grillrácson, földön, vízen, levegőben. Voltak, akik egyenesen „karfiol steak”-nek hívták…..