Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mittudomain

0 bejegyzést írt és 8 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A román titkosszolgálat (SRI) néhány évvel ezelőtt egy komoly plasztikai műtétet hajtott végre önmagán. Legalábbis virtuálisan. Újratervezték a weboldalukat, s hogy kövér legyen a lúd, ha már, lecserélték jelvényüket, és régi fapados mottójukat is. Merthogy ez utóbbit a nép nyelvén fogalmazták, és…..
mittudomain 2018.04.12 11:37:00
Szerintem nagyon is helyes a SRI iszonyúan költséges új jelmondata: "Patria a priori" = "A haza (bármiféle) tapasztalat előtt". Ehhez csupán az eleai iskola létértelmezéséhez kell visszanyúlni, némi anakronizmussal. Parmenidész, Eleai Zénón, Melisszosz és a hasonló agyamentek szerint ugyanis a tapasztalat megbízhatatlan, így elvetendő. Csak az létezik, ami változatlan, módosulatlan, mozdulatlan, nincs keletkezése és vége; tehát örökkévaló és végtelen. Namármost: a román haza pontosan ilyen. Megelőzi a tapasztalatot (ugyan ki látott, ki láthatott volna bármiféle hazát is a román haza előtt?), a keletkezést, a teremtést ésatöbbi. Hiszen változatlan, örök és módosulatlan. Mivel nem keletkezett (ahogyan pl. a hazug horthysta történészek állítják), sőt még kevésbé keletkezhetett mások hazájából (ahogyan a 20. század látszólagos, megbízhatatlan tapasztalati története mutatja), így nyilván nincs kezdete. Következésképpen vége sincs. Méghozzá sem időben (hiszen időfeletti), sem térben (hiszen határtalan - vö. még az eleaiakat is megelőző Anaximandrosz apeiron-fogalmával).
Magyarán, a gondolat melisszoszi értelmében: a román haza egy és végtelen. Ez a "de la Nistru pân' la Tisa" jelszó is szűkkeblű, a román haza igazi természetét nem ismerő limitált agyúaknak a morzsákkal megelégedő, lesajnált, téves filozófiája csupán. Nem, kérem: a haza, a román haza megelőz minden tapasztalatot, sőt: az 1Móz 1,1-et, az arisztotelészi "mozdulatlan mozgatót", a Jn 1,1-et, de még a Big Banget is (remélem, nem hagytam ki semmi fontosat). És mivel csak az létezik, nyilván minden általa lett. Sőt, a román hazán kívül minden egyéb a "nemlétezők" közé tartozik mindaddig, amíg a tapasztalat fölötti, azt fölényesen megelőző román haza az illető "létezni kívánót" vagy "létre szántat" nagy kegyesen létezésbe nem hívja.
Ha esetleg Platón módján kívánunk fogalmazni, úgy is mondhatjuk, hogy a román haza nem pusztán "részesült" a haza ideájában, nem részlegesen tartalmazza "a haza" tulajdonságait, hanem éppen ellenkezőleg: a román haza "maga a haza". A román haza tehát idea. Így csakis "a priori" lehet. Nem is értem, mi az, ami ebből nem világos?
Na és miért pont ez a SRI jelszava? A fentiek puszta folyománya, hogy a román haza szolgálatába állított titkosszolgálat ugyanúgy állandó, örökkévaló és változatlan, mint maga a haza. Tisztelettel kérdem, kedves Asztaltársak: tapasztalt valaki bármiféle változást, különbséget a régi meg az új szeku között? Na ugye. :) Illetve, hogy stílusosan fejezzem ki önmagam: q. e. d.
Jó kronogrammát szövegezni nem éppen egyszerű vállalkozás. Az igazán sikeres kronogrammában minden számértékkel bíró betű „játszik”, az így kapott évszám pedig rendszerint az épület építésének, restaurálásának vagy valamilyen más jelentős eseménynek a dátumára vonatkozik. Magyar nyelvterületen az…..
Az 1980-as évek elején Gyulafehérvár belvárosában leromboltak egy szebb napokat látott szállodát, mely akkor az Apulum, korábban Dacia, még korábban a Hungária nevet viselte. A Fehérváron gyülekező  erdélyi románság képviselőit feltehetően nemcsak a szálló kényelme és monarchiabeli eleganciája,…..
Pilátus, ez  a minden sunyi, „ott rúg, ahol tud” hivatalnok prototípusa – mint köztudott – Jézus  keresztjére három nyelven íratta fel kicsinyes bosszúját: héberül, latinul és görögül (Jn.19,19-22). A bosszú előzékenységével legfelül héberül. Minket most a causa poenae, vagyis az ítélet oka…..
mittudomain 2016.03.23 12:48:59
@Elementarius: Nyilván a képre gondolok, az újszövetségi részt ismerem. A mondat nem folytatódik a Jn 19,19-ben sem, viszont a két utolsó betű hibás a deszkán. O és I helyett I Ó és N kellene oda. Üdvözlettel, P. K. István
 Akinek még mindig nem világos, mi a baj a Viskóval, képzelje el a következőt:       Egy fiatal lánynak az egyik barátnője nagy lelkesedéssel beszélni kezd valakiről, akit nemrégiben ismert meg. Annyi szép és jó dolgot mond el neki az újdonsült…..
mittudomain 2011.03.24 07:49:06
Kedves Kéry Zsuzsanna!
Tisztelettel jelzem, hogy A viskó ügyében megjelent az alábbi írás:
www.proteo.hu/dok/PKI/PKI_2011_Viskotlanul.html

PDF-változatban pedig:
www.proteo.hu/dok/PKI/PKI_2011_Viskotlanul.pdf

Mindkettő elérhető Pásztori-Kupán István kolozsvári református teológiai tanár honlapjáról:
www.proteo.hu/pasztori

Jó böngészést!