Regisztráció Blogot indítok
Adatok
drszcs

0 bejegyzést írt és 4 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Amint azt egy korábbi posztból egyesek már talán tudják, mostanában télen is motorozok, pontosabban robogózok. Kicsit a kényszer vitt rá, ugyanis hosszú mérlegelés után felmondtam a garázsbérletemet a cég melletti parkolóházban. Nyáron eleve szinte nem is használtam a helyet, s…..
A címben szereplő ír (gaeilge) szó archaikusabb formája a szélesebb körben elterjedt bricfeasta-nak, ami simán reggelinek fordítandó. Tudjuk, hogy egy dublini szállodában szervírozott kaja sohasem fogja megközelíteni teszem azt egy Mayo megyei falusi panzióban felszolgált csodát…..
Hozzávalók:- 7 csirke apróléka- néhány hülye mondat pár nappal korábban- só, bors, paprika- 3 nap különalvás- víz, tűz- jegygyűrűt nem hordó menyasszony- néhány hülye mondat a pár nap alatt- leveskocka, delikát, olaj, hagyma- ágy, fazék- fakanál, koton, főzősörKedves…..
Nem Sowellezünk, mert nem mutatkozott lelkes érdeklődés rá, majd máskor :-) Meséli egy hölgyismerősöm, hogy a céget, ahol dolgozik, (MÓDOSÍTÁS: kiszedtem a helyet, hogy ne legyen beazonosítható) a tömegközlekedéssel remekül megközelíthető korábbi helyéről felköltöztette…..
drszcs 2007.09.09 18:29:42
Az eredeti felvetéshez még két gondolat:

1. Nem hiba-e az üzleti életben nem-profitorientált motivációkat (pl. jószívűség, kedvesség, megértés) keresni? Miért nem úgy vizsgáljuk ezt a cégköltöztetést, hogy a vállalkozó úgy gondolta, hogy neki profitot hoz, ha felköltözteti a cégét a hegyre, hiszen több ideje marad magára és a családjára. Ezen szerintem nem kell csodálkozni. Ettől még a tulajdonos lehet a mindennapi életben egy remek ember, de ő üzletemberként gondolkodott, amikor az áthelyezésről döntött. És az alkalmazottai ugyanezen üzleti gondolkodást "várják el" tőle, amikor új üzletet szerez, fenntartja a céget, tehát munkabért tud fizetni. Nem álszentség-e a tulajdonostól elvárni, hogy mindenhol megállja a helyét? Az elváráson van a hangsúly. Ahogyan nem elfogadható elvárni egy nőtől, hogy a konyhában mesterszakács, a gyereknevelésben megértő anya, a hálószobában pedig pornósztár legyen, és mindezt egyszerre.
Ezt az üzleti gondolkodást nehéz elfogadni a magyar embereknek, és egyből rákiáltják a vállalkozóra, hogy szemét gazember, amikor üzleti okokból néhány vagy több emberre nézve hátrányos döntést hoz.
Anno jogbölcseletből olvastam Niklas Luhmann bináris kódjáról. Kezdek egyetérteni a fickóval.
És igenis a mindennapi életben és az embertársainkkal való kommunikáció (és interakció) során folyamatosan rá vagyunk kényszerítve, hogy váltogassunk a viszonyítási alapjaink között, aszerint, hogy kivel, milyen szituációban találkozunk. Ami elfogadható egy üzletembertől az irodában, az nem elfogadható mondjuk a testvéremtől a családi ügyekben.
Vagy ez túlságosan legegyszerűsíti a helyzeteket és semmi nem ilyen fekete vagy fehér?

2. Van szerencsém a munkaadók oldaláról is vizsgálni a munkavállalók teljesítményét, és azt kell mondjam, lesújtó a véleményem az átlag magyar munkavállalóról. Ugyanolyan rövidtávú a gondolkodása, mint az átlagos magyar vállalkozónak.
Nincs bizalom. Mindkét oldal arra vár, hogy majd a másik oldal "jól" viselkedik, és akkor ő is rendes lesz. De így csak egymásra várakozás van. Viszont az üzleti gondolkodás sem működik, mert a magyar piac kicsi, a munkavállalók nem mobilisak, a munkajogi szabályozás rengeteg kötöttséget tartalmaz. Például ma Magyarországon jogilag érvényesen nem lehet valaki kirúgni azért, mert nem elég kedves a vásárlókkal egy boltban (mert nem számszerűsíthető a teljesítménye). Én, mint a főnök, a tapasztalatom alapján nem mondhatom azt, hogy "Kedves munkavállaló, lehet, hogy az Ön teljesítménye máshol megfelelő volt, a mi magasabb normáinknak nem felel meg, viszontlátásra!" Ha beperel jogellenes felmondás miatt, megnyeri a pert. Tehát nincs vállalkozói szabadság a munkásfelvétel-elbocsátás terén, a munkavállaló nincs rákényszerítve a teljesítményre, mert az alulteljesítésnek nincs szankciója. Olyan iparágakban azonban, ahol számszerűsíthető a teljesítmény, megfordul a kocka, és kíméletlenl szívatják a dolgozót, ld. autógyártás. Tehát a magyar munkajogi szabályozás egyik oldalról túl liberális, ugyanakkor túl szigorú a másikról. Itt talán az államnak volna lehetősége beavatkozni, és jobb jogszabályokat alkotni. Csak magyarországon nem divat az ágazati szabályozás.