Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Lampert Benedek

0 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Ligeti Madárvédelem Faültetés 2012.11.18 11:00:02
• A fák nem csak az állatok számára létfontosságúak, hanem számunkra is! Gondoljunk bele mennyi szén-dioxidot köt meg egyetlen fa az élete során, milyen jó megpihenni az árnyékéban, milyen egészséges és finom termést tud hozni! Ezeket az értékeket szem előtt tartva…..
 "Hali! Egyetemi beadandóm miatt georeferáltam Budapest 1941-es légifotóit, amit még márciusban blogoltál, kitettem egy ingyentárhelyre google maps összehasonlítással:  budapest1941.bplaced.net." - írta Balázs. Bár gőzöm sincs, mi az a georeferálás, ez az…..
Lampert Benedek 2012.05.16 20:05:27
• Annak érdekében, hogy honlapunk olvasói ne csak szakmai cikkeket böngésszenek, elindítottuk 10 perc humor topikunkat. Folyamatosan bővülő képekkel várunk mindenkit, akik szeretik a madaras poénokat :). Szeretnénk, hogy ne csak a szerkesztők ízlése érvényesüljön. Ti is…..
Lampert Benedek 2012.04.29 22:57:36
• Annak érdekében, hogy sikeres legyen a költés az odútelepünkön nekünk is tennünk kell: ki kell tisztítani a költőhelyeket! Ezt tettük mi is az Erzsébet ligetben és a Mátyás k. téren illetve a Sasszem utcában. nem sokkal ezek után sorra fog kerülni a Pálfi tér is. Nem…..
A fenti képet a mátyásföldi Erzsébetligetben lőttem.Elsőre furcsa, hogy mit keres vagy 3-4 méter magasan egy földről olvashatatlan szöveg a fán. Nos íme a megfejtés: Persze jogosnak tűnhet a kérdés, hogy egy ilyen tábla nem okoz e még nagyobb forgalmat a…..
Lampert Benedek 2012.04.23 18:30:36
Látom, ez a mászófa dolog jobban felkorbácsolta a kedélyeket mint kéne. Akkor most válaszolnék a leggyakrabban említett problémákra!

1. Ezen az odún kívül még kb 40db van biztonságos fákon elhelyezve csak az Erzsébetligetben.

2. Mikor éppen nincs költés (az évnek nagyobb hányadában) a gyerekek nyugodtan megnézhetik, szemügyre vehetik az odút, ki is nyithatják. Így jobban megismerik ezt a madárbarát eszközt. És a tábla csak arra kéri őket, hogy most ne másszanak a felsőbb(!) ágakra, mivel a fa 95%-a továbbra is mászható.

3. Volt aki azt írta, hogy nem jó, ha a madarak olyan helyre költöznek ahol zavaró dolgok vannak. Nos, a madarak nem költenek olyan helyen ahol zavarja őket valami! Ergó, ha elfoglanak egy fészekodút az azt jelenti, hogy számukra megfelelő, főleg, hogy ez immáron második éve történik meg, tehát olyan rossz helyen nem lehet.

4. Bár úgy tűnhet, mégsem könnyű megközelíteni, mert a fának csak egy oldaláról lehet felmászni. Van egy bejáratott "utam" amin könnyen feljutok, de kisebb gyerek már koránt sem, nem is beszélve arról, hogy a másik oldalról még nekem is kihívás.

5. Az egyik legfontosabb: ez a fa nem egy játszótéri mászóka. A "kedvenc mászófa" kifejezés azt jelenti, hogy általában ide szoktak a gyerekek mászkálni. Ebben az évben kb 4-5 alkalommal láttam, hogy próbálkoznak de az dút mindvégig békén hagyták, pedig akkor még nem is volt figyelmeztető tábla.

6. És végül: azért van szükségünk az ellenőrzésre, hogy tudjuk hány fióka lesz, mert ebből fogunk évvégi statisztikát készíteni, továbbá, ha nem ellenőriznénk, talán fel sem tűnt volna, hogy költés van benne, ennek tükrében pedig nem tudtuk volna figyelmeztetni az embereket. És bármilyen meglepő a fészket és a bent maradt ürüléket nekünk kell tisztítani:

liget-madarvedelem.blog.hu/2012/04/01/odutisztitas_meglepetesekkel

Remélem ezzel mindenkinek válaszoltam a kérdéseire. Egy odútelepnél a folyamatos ellenőrzés (akárcsak lentről nézve) elengedhetetlen!
• Tegnap este (2012.április.20) ismeretlen tettes/tettesek kidöntöttek négy táblatartó lábat, ebből hármat tőből kitörtek és egyet ellpoptak. Négy kis táblát tettek tönkre. Kettőt eltörtek, kettőt elloptak. Teljesen megdöbbenve álltunk a szétdúlt tanösvényrésznél.…..
Lampert Benedek 2012.04.22 21:23:16
• Mostanra már igazán tavasz van és ezt a madarak is érzik. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a két három héttel  ezelőtti cikkünkben (Az első tavaszi napok) leírt odúfoglalási arány ami, azóta tovább nőtt és még több tojást találtunk a fészkekben, sőt a 32-esben…..
Ligeti Madárvédelem Rólunk 2011.03.12 20:05:00
• A madarak hozzátartoznak mindennapjainkhoz, és ha nem is fordítunk rá különösen figyelmet akkor is jó, hogy vannak. Sokan csak akkor vennék észre, hogy milyen hasznosak és kedvesek nekünk, ha egyszer csak nem lennének. Mi a madaraknak ezt az értékét próbáljuk megőrizni,…..
Ligeti Madárvédelem Tagság 2011.08.29 22:56:00
• Amennyiben szeretne, többet tenni a madarak védelméért, csatlakozzon hozzánk! -A tagság nem jár pénzzel sem kötelezettségekkel. Mindazonáltal, olyan madár, természetbarátok várunk szervezetünkbe, akikre lehet számítani egy-egy akciónk során. Például: Odúk kihelyezése,…..
• Nem várt sikerrel és ember létszámmal zárult a Ligeti Madárvédelem első programja, ami tanösvényünk átadása és egy madarásznap apropójából lett szervezve. Rendezvényünkre egészen pontosan 128-an látogattak ki. Nagyon örültünk ennek, hisz ez azt jelenti, hogy az…..
• Ide lehet írni a véleményeket, kritikákat az oldalról. Ezek azt szolgálják, hogy honlapunkat még inkább a látogatók igényére formálhassuk :).                                            ..
• A hétvégén egy nagyszabású madártani rendezvény volt a Naplás-tónál. A BirdLife International, a tagszervezeteivel együtt (Magyarországon az MME) rendezi a madármegfigyelő napokat. Itt, a XVI. kerületben a Naplás-tó volt a helyszín. Részt vettünk mi is a rendezvényen. Jó…..
Lampert Benedek 2011.10.06 16:33:34
Lampert Benedek 2011.10.09 11:00:23
• Az erzsébet-ligeti odútelepet hoztuk létre először, még tavasz elején. Az itteni telepítéstől számoljuk a Ligeti Madárvédelem alapításának a napját, ezért különösen fontos számunkra. Itt több mint 20 fészkelőhely lett kihelyezve, és nem egyben már költöttek is a…..
• A kis gyerekeknek fontos, hogy minél előbb megmutassuk, mennyire szükséges a madarak védelme, hiszen ebben a korban még nagyon fogékonyak az efféle ismeretekre.Ezért is mentünk el május 10-én, a Madarak és Fák napja alkalmából a XVI. kerületben lévő Andócs utcai óvodába.…..
Kerületünk madárfajaiÉnekes madarak:Ragadozók:Varjú félék:Harkály félék:Galamb félék:SzéncinegeVörös vércseVetési varjúNagy fakopáncsBalkáni gerleKék cinegeKarvalyDolmányos varjúKis fakopáncsÖrvös galambBarátcinegeFüles kuvikSzarkaBalkáni fakopáncsParlagi galambFenyves…..
Lampert Benedek 2011.03.22 21:59:19