Regisztráció Blogot indítok
Adatok
skanzenkurátor

42 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Miről írhatnánk december 13-hoz közeledve? A székről! Viszont sajnos nem az argentínai magyar Luca napi szokások újra élesztéséről beszélhetünk, hanem a családok magyar közösségbe való bekerüléséhez kapcsolódó szertartásról. A Villa Angelai Magyar Egyesület 70. évfordulója. A közösség tagjai együtt…..
Lassan véget ér a két hetes kutatómunkánk Argentínában, a chacoi magyarok között. Szakmailag és emberileg is nagy kaland áll mögöttünk.  Az elmúlt napokban egy-egy kis történettel szerettük volna közelebb hozni, megismertetni a munkánkat, és annak eredményeit. Mert a tárgyak gyűjtése, mellett…..
A hétvégén kicsit könnyebb programunk volt, több helyi esemény részese lehettünk. Egy képes beszámoló következik. Szombat van, piac nap. Két évvel ezelőtt már írtam a piacról,amikor is néhány fotón meg is mutattam a villa angela-i termelői piacot. Akkor még a templomhoz közel, a város kellős közepén…..
Hosszú egyeztetés, többszöri telefonálás, bizonytalan, hogy ki mikor ér rá fogadni bennünket, végül kialakul a program, megnyugszunk minden a tervek szerint alakul. Lesz tanya látogatás Gyula bácsinál, felkeressük az iskolát Colonel du Graty szomszédságában és tárgyakat is megyünk nézni a…..
Az köztudott, hogy Dél-Amerika a 21. századi katolicizmus egyik központja. Argentínában a katolikus hagyományok és ünnepek a mai napig meghatározó részét képezik a társadalom életének. A mai nap is kiemelkedő ünnep itt, december 8-a a szeplőtelen fogantatás ünnepe. A Mária-kultusz óriási…..
Argentínai kutatásunk szakértője, és segítője Zsonda Márk, aki már évek óta dolgozik a chacoi magyarok között. Egy ismerőse adta az információt, hogy van egy tanya, ahol még találhatunk régi tárgyakat, amelyek jól jöhetnek a Skanzen gyűjteményébe, illeszkednek a kutatási programunkhoz. Egy lengyel…..
Számos alkalommal hallottuk az elmúlt napokban a tört magyarsággal kiejtett két fordulatot. A szórványban élő magyarság történeteit gyűjtve ismerkedtünk meg az erdélyi Gernyeszegről (Maros megye, Románia) érkező Úrral, és az ő sztorijával. Horváth Anita és a székely kalapot viselő Vajda István,…..
Az ünnepek az identitás megőrzésének is fontos elemei. Az óhaza ünnepeit gyakran az új körülményekhez alakítva formálták. A karácsony Chacoban is az egyik legfontosabb családi ünnep maradt a magyar közösség számára. Ugyan a karácsonyfát nem fenyőfából állítottak, de a környék erdőiből szép fát…..
Az 1920-as, 30-as években kivándorolt magyarok ma élő leszármazottai között kutatva hallottunk a „tejlekvárról”, otthon talán karamellkrémként ismerhetik. Nekünk újdonság volt. A még Beregszászon született, 90 éves Faggyas Zsuzsa néni 1928-ban érkezett Argentínába édesapjával, mostoha anyjával és…..
A Skanzen argentin diaszpóra kutatása idén májusban folytatódott, a 2014-ben felmért tanyaépület részleges bontása májusban megtörtént, ekkor számos családokhoz kötődő tárgyat is sikerült megvásárolnunk. Jelenleg a kutatás lezárására (?) érkeztünk vissza Villa Angelaba. A megszerzett épületelemek és…..
Az „eredeti, áttelepített és hitelesen újra felépített” épület volt a szabadtéri múzeumok alapja. Jelenti ez a történetiség, az anyag- és szerkezethűség hitelességét. Akkor is, ha különböző okok miatt nem áttelepített, hanem rekonstrukcióban, másolatban felépített épületekről van szó. A néprajzi és…..
Skanzen Kurátor Gyűjtőpontok 2016.04.12 13:52:28
Új időszaki kiállítás nyílik hamarosan, amely az elmúlt öt évben a múzeumba került épületeket és tárgyakat mutatja be. Mégsem csak egy „szokványos” új szerzeményi kiállítás. Önreflexív, kutatói és közösségi kiállítás. Hiszen a múzeum csaknem minden muzeológusa, illetve muzeológiai munkát is végző…..
Tegnap nyitottam meg kedves barátom Lublóy Zoli kiállítását a Museion No1 Galériában. A megnyitón elmondott beszédet olvashatják most. Lublóy Zoltán porcelán designer, több mint fazekas, több mint iparművész. Aki agyaggal dolgozik, olyan mint egy isteni tevékenységet végző…..
A magyarországi médiumokban is megjelent pár hónappal ezelőtt, hogy leváltották a párizsi Picasso Múzeum igazgatóját, mivel nagyon elhúzódott a múzeum felújítása. Azóta sokat változott a kép, már amennyiben azt tekintjük mérföldkőnek, hogy több éves zárvatartás után…..
Argentínai kutatásunk újabb állomása az egykori, a magyar közösség tagjai által is látogatott iskolaépület volt. Az iskolaudvaron két magyar ember várt ránk, akikkel egy tartalmas beszélgetés során készítettünk interjúkat, részben diktafonnal, részben pedig kamerával is…..
skanzenkurátor 2014.05.16 04:40:11
@épészmérnök:
Meg fog lepődni kedves épészmérnök. Nem a Kőrösi Csoma ösztöndíjas az ajándékozó, az ön szavaival élve. A korona már rég óta használatos az itteni magyar közösségben. A turul pedig egy új elem. A története viszonylag egyszerű. A néptáncosok tavaly augusztusban Magyarországon léptek fel, többek között a Budai Várban, a Mestersége Ünnepén. Ekkor látták a várban a szobrot, ami megihlette őket. Utána kérdeztek, hogy mi ez a madár szobor, és mivel Argentínában a totemállatoknak nagy kultusza van,úgy érzeték, hogy a maguk módján megformálják. Semmi mai politikai üzenet nincs benne.
Skanzen Kurátor Assado 2014.05.11 07:48:24
Péntek este a Villa Angélai Magyar Egyesület assado vacsorára hívott meg bennünket. A helyi magyarok minden péntek este összejönnek az 1932-ben alapított Magyar Egyesület székhelyén, hogy együtt legyenek, húst süssenek, és beszélgessenek. Olyan ez, mint egy nagy családi…..
Buenos Airesből egy cama nevű autóbusszal indultunk Villa Angélába. A meglepően kényelmes – az üléseket szinte vízszintesen dönthető- busszal, mintegy 15 órát utaztunk, mire megérkeztünk Villa Angélába, a chacoi magyarok központjába, a ma mintegy 40 ezres kisvárosba. A…..
Mit keresek Argentínában? Mit akar a Skanzen itt? Pár évvel ezelőtt kezdődött a Skanzen úgynevezett diaszpóra kutatása, melynek lényege, hogy mint nemzeti közgyűjtemény, nemcsak az anyaország, a határontúli területek, de a diaszpórában élő magyarság építészetét,…..
Tegnap este ér véget Bad Windsheimben a Szabadtéri Múzeum Európai Szövetségének konferenciája. A kétévente megrendezésre kerülő konferencia idei témája, a szervező német skanzenek központi kérdésfelvetése miatt nem is lehetett más, mint az épület.  A konferencia előadásai…..
2013-ban Rio de Janeiróban rendezik meg az ICOM (Múzeumok Nemzetközi Tanácsa (International Council of Museums – ICOM)  23. kongresszusát. A hétfőn megnyitott konferencián több ezer múzeumi szakember vesz részt a világ minden részéről. Az idei kongresszus témája: Museums…..
A Szabadtéri Néprajzi Múzeum csaknem egy évtizede vesz részt különböző Európai Uniós projektekben, a Kultúra keretprogram társfinanszírozásával. 2010 szeptemberében vette kezdetét az Európai Unió Kultúra 2007-13 keretprogramjának társfinanszírozásával megvalósuló…..
Skanzen Kurátor David Bowie is... 2013.06.21 10:47:00
Ez (is csak) Londonban történhet meg. És ez rendben is van. Ami azért egy picit meglepett, az az, hogy a V&A-ban rendezték meg. Igen David Bowie a Victoria és Albertben. Pár hete Londonban talán életem eddigi legjobb kiállítását láttam. Egyszerűen elképesztő, zseniális!…..
Típusbútor. A falusi lakáskultúra 1945-1980 címmel rendeztünk kiállítást tavaly novemberben. A kiállítás jelenleg Nagykőrösön, az Arany János Múzeumban látogatható. Szeptemberben a nyíregyházi Sóstói Múzeumfaluban, majd a jövő év elején Csíkszeredában lesz…..
Izgalmas kiállítást nyitottunk a Skanzen Kisalföld tájegységében álló bogyoszlói lakóházban. Trevor Amery, fiatal amerikai képzőművész szobrai új üzeneteklet hordoznak az egykori parasztház szobájában. A Fulbright-ösztöndíjjal nyolc hónapon át Magyarországon tanuló…..
Az járt a fejemben, hogy az elmúlt hetekben írtam tárgyakról, kiállítási szövegekről, kiállítási kiadványokról, és most mi legyen a következő. El is telt már több mint egy hét, hogy legutóbb jelentkeztem. De az elmúlt napok eseményei hozták a témát. Kedden a Nemzeti…..
skanzenkurátor 2012.02.06 10:26:55
@az operátor:
Köszönöm, javítottuk!