Adatok
WÁ
60 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/32b78c1f5017151d59812020a64629ed_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Az első adag idei, hazai fügét július végén kaptam családi forrásból. Akkor még tombolt a kánikula, és igyekeztem minimálisra szorítani a tűzhely használatát, mint pl. ezzel a fogással is.
A második adag két hete ért be, és folyamatosan van mit szüretelni. A piacon most…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/538de8a9a54cabc32493992a3cf54e47_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Amíg tart a friss sóska szezonja számtalanszor kerül az asztalunkra sóskás, tojásos reggeli. Leginkább omlett. A változatosság kedvéért van, amikor tojáslepény formájában, máskor hagyományos omlettként „rongyosan”, viszont a hozzávalókon nem variálok, mert szerintem ebben a…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/28803a0d913be18e9b8d606b53f49f01_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A kánikula ellenére, ezért a sajtért pár percre megéri bekapcsolni, ha nem is a sütőt, de a grill funkciót biztosan. A spenótot nem főztem, csupán leforráztam a befűszerezett tejszínnel. Ehhez az új-zélandi, vastag, kicsit pozsgásabb levelű spenót szerintem nem olyan jó, bár…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/a59c692b2a6ef5f0b7b73669a73f4907_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Receptnek nevezni talán túlzás, hiszen 5-10 perc alatt összeállítható, és főzni sem kell.
Két személyre megmostam egy-egy marék zsenge sóskalevelet, megszárítottam, majd összekevertem fél evőkanál (fehér) balzsamecetből, másfél evőkanál szűzolíva…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/4efb2977eca05a6dc260f704b2c5ec2b_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Ha a bejegyzéssel éppen lekéstem a zöldborsó szezonját, talán nem etikus elárulni, hogy ez a rizottó még júniusban friss borsóból készült. Mentségemre szól, hogy a fagyasztott zöldborsó sem von le az élményből, ráadásul megspórolható a pucolás, így…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/86d7957ae81b4421700e2df311c2376a_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Ez az étel, csak akkor szerepelhet az igazán a gyorsan elkészülő fogások között, ha olyan szerencsém van – ahogy most is –, hogy tisztított(!) erdei gombával lepnek meg. Bár előfordul, hogy nem kell sokat bajlódni a tisztítással, de általában az időm nagy részét, ha gombát…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/94752c4447ac173b66469edf12255b93_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Ez a fotó már lassan két éve szunnyad a gépemen, bár amióta Ottolenghi Plenty című könyvét megkaptam, nagyon gyakran készítünk rukolás, joghurtos tojást ráérős, hétvégi reggelikre.
Csodás ízek, mesés színekkel, pillanatok alatt kész, pedig semmi extra,…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/391f97fba5f699b57d452d79382a8eca_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Szerencsére a szendvicseken túl is vannak olyan ételek, amelyek frissen, villámgyorsan elkészíthetőek – beleértve az előkészületeket is –, és nem utolsó sorban nagyon finomak! GS BISTRO rovat indul: Gyors, friss, finom, esetleg szezonális (bár ez utóbbi nem mindenáron…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/71636f10c54b42d37267ee2e22666d3e_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A kucsmagomba és medvehagyma szezon végén, még egy gyors luxusreggelire futotta belőlük. A két hozzávalón kívül sok mindenre nincs is szükség, ahhoz, hogy akár tésztát, tojást, vagy egyszerűbb húsokat feldobjunk velük.
Fejenként 5-6 közepes megtisztított kucsmagombát…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/6164f50784da9418914cf215f5a707cd_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Zsályás, pisztáciás májpástétom borzselével - kép: Krumpli Béla Akkor szoktam így készíteni a májat, ha valójában terrine-t készítenék, de nincs túl sok időm, és az apró erekkel való küzdelem gondolata elrettent. Ilyenkor kihagyom a pácolást, vízfürdőben sütést,…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/f2627fa93effdcbd4289717f638f1fff_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Illatos, keleti fűszeres, citromos csirke bulgurral - kép: Krumpli Béla Yotam Ottolenghi mindkét szakácskönyvét nagyon szeretem. A Plenty című csak a masszív kötésnek köszönheti, hogy nem hullott még lapjaira. Nincs benne se hús, se desszert - párszor kézbe kellett vennem, mire ezt…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/b0223ffc0313c3cd9b8a69da6880e82d_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Fehérrépa krémleves ropogós diós galuskával - kép: Krumpli Béla A fehérrépa krémleves magában is tökéletes őszi-téli leves. A ropogós diós galuskával, és petrezselyemolajjal, amelyekkel a balatonszemesi Kistücsök étteremben szervírozták, előléptettem a kedvenc…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/31c029ef4794e80d74dd1b0e7c221fe2_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Birskompót zöldcitrommal - kép: Krumpli Béla Az egyszerű, szirupos birskompóton, amit a fűszeres, mazsolás májpástétomhoz adtunk, annyit csavartunk, hogy a citromot lime-ra cseréltük és csempésztünk bele egy darabka gyömbért. A lime fűszeressége hagyta érvényesülni a birs…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/23d873da6a9e73e6a9f51e3fc4987b62_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Fűszeres, mazsolás májpástétom - kép: Krumpli Béla Májpástétom sokféleképpen készíthető, fűszerezéstől, és lazítóanyagoktól függően. Teljesen más lesz az eredmény hízott, vagy pecsenyemáj használata esetén. Azt pedig képtelenség lenne sorolni, hogy mennyi minden…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/f400570e309456f2dad0c311f456694c_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Sütőtökös csicseriborsó saláta tahinivel - kép: Krumpli Béla A Casa Moro szakácskönyvből az egyik kedvenc receptem. Rengeteg, különböző karakteres íz ötvöződik ebben a színes ételben, a végeredmény pedig egy harmonikus, különleges kombináció. Előételként…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/3f346b079ea270b2fe661916cebb9002_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A narancsos-bíborszínű, szirupos sült birsalmát húsok, sajtok, saláták ütős kiegészítőjeként nagyon szeretem. Desszertekhez úgy használom, mint más kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöt. Egy falat érett sajttal - mi Franciaországból érkezett ánizsos Tomme-t használtunk -,…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/5bdbb62688aecca734cf9a854a84d386_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Padlizsános, kolbászos tészta, sonkával - kép: Krumpli Béla Október első felében még sikerült szabadföldön termett, nagyon édes, szép paradicsomot találnom a Hunyadi téri termelői piacon. A padlizsánnak pedig még bőven szezonja volt. E kettő már adta is magát egy jó…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/e65793e951787f63c2bb278a4e6b82c5_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Sütőtökös pecsenye kacsamáj - kép: Krumpli Béla Nagyjából három éve ettem hasonló fogást, ugyan sosem készítettem el, de sütőtök szezonban mindig motoszkál a fejemben. A múltkor, míg azon aggódtam, hogyan lesz tökéletesre sült pecsenye kacsamájam égési sérülések…..
![](https://m.blog.hu/vi/vilagevo/image/.external/.thumbs/a70fc4876c565696eb68ac22020f9e25_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Egy kis kitérőt is tettem a lyoni gasztrokaland során, sikerült úgy alakítani a programot, hogy Párizsban is legyen egy kis szabadidőm. Ezt pedig mi másra használhatnám, mint evésre? :)[JÁTÉK megy a Facebookon, Pálinkafeszt-belépőért!] Így aztán két kedvenc…..
WÁ
2011.10.17 23:45:41
Egyszerű, (duplavajas az egyszerű) croissant&caffe creme híve vagyok, de a rózsavizes, málnás PH kombináció eddig is bejött, kóstolnám.
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/dec83238fa7b4e230bb30fdd3bcf373c_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Sült paprikakrémleves - kép: Krumpli Béla A mostani, már-már giccsesen napsütéses ősszel, amellett, hogy a piacon megjelentek az őszi gyümölcsök, zöldségek, még tobzódunk a nyárvégi kínálatban is. Lesz még alkalom sütőtökre, céklára bőven, amíg van jó paprika,…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/36e5501357ef577d1f5deeef42b83465_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Balzsamkrémes pecsenye kacsamáj szőlővel - kép: Krumpli Béla Besettenkedtünk egy szakácsoknak tartott tanfolyamra, ahol a téma a (számomra megunhatatlan) kacsa volt. Kedvencem pedig az a legegyszerűbb fogás lett, ami műsoron kívül született, kvázi maradék feldolgozásként.…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/354e185529888c119613179100d9b30c_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A marokkói tojás receptjére, egyik kedvenc szakácskönyvemben, a Casa Moro-ban bukkantam. Viszonylag fűszeres étel, így főleg gyors ebédként, vagy vacsoraként szerepelt. A fűszermennyiség drasztikus csökkentésével, és szintén a könyvben lelt gyors lepénnyel…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/8fa3970d291b8f15aa06cd45c760a777_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A jó omlett kellemesen lágy, nem száraz, mégis átsült. Több odafigyelést igényel, mint egy rántotta, de nem sokkal kacifántosabb mutatvány. A tökéletes omlett egyik titka, szerintem, a sok vaj és a megfelelő hőfok. Az én omlettem alapállásból sajtos - ha nincs sajt, akkor…..
Gourmet Stúdió
Reggelizzünk!/ 12. – Bundás kenyeret olaszul (mozzarella in carrozza)
2011.09.22 10:30:00
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/76465cccc248b526b1c54a88a16ddf59_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
A mozzarellával töltött bundás kenyér ideális ráhangolódás elkövetkező, olaszországi napjaimra. (A ráhangolódás zenei elemeit itt inkább nem részletezem). Hozzávalók - 2 személyre 8 szelet kenyér, 15 dkg nagyobb (bivaly) mozzarellagolyó, 2 tojás, 1.5 dl tej,…..
![](https://m.blog.hu/go/gourmetstudio/image/.external/.thumbs/4a5daf718c649072bfb3cd734d89d40d_669ba6b3c379af695492e9efd7630b86.jpg)
Meséltem már a Metro Vevőakadémia szuper halas kurzusáról, ám adós maradtam a fontos információval: nyáron megjelent a kurzus előadójának és szerzőtársának remek, hiánypótló könyve: Halak és halételek címmel. Ha halgasztronómiai kézikönyvként határozom meg, talán akkor…..
Belépve többet láthatsz. Itt beléphetsz