Regisztráció Blogot indítok
Adatok

60 bejegyzést írt és 20 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az első adag idei, hazai fügét július végén kaptam családi forrásból. Akkor még tombolt a kánikula, és igyekeztem minimálisra szorítani a tűzhely használatát, mint pl. ezzel a fogással is. A második adag két hete ért be, és folyamatosan van mit szüretelni. A piacon most…..
Amíg tart a friss sóska szezonja számtalanszor kerül az asztalunkra sóskás, tojásos reggeli. Leginkább omlett. A változatosság kedvéért van, amikor tojáslepény formájában, máskor hagyományos omlettként „rongyosan”, viszont a hozzávalókon nem variálok, mert szerintem ebben a…..
A kánikula ellenére, ezért a sajtért pár percre megéri bekapcsolni, ha nem is a sütőt, de a grill funkciót biztosan. A spenótot nem főztem, csupán leforráztam a befűszerezett tejszínnel. Ehhez az új-zélandi, vastag, kicsit pozsgásabb levelű spenót szerintem nem olyan jó, bár…..
   Receptnek nevezni talán túlzás, hiszen 5-10 perc alatt összeállítható, és főzni sem kell.  Két személyre megmostam egy-egy marék zsenge sóskalevelet, megszárítottam, majd összekevertem fél evőkanál (fehér) balzsamecetből, másfél evőkanál szűzolíva…..
Ha a bejegyzéssel éppen lekéstem a zöldborsó szezonját, talán nem etikus elárulni, hogy ez a rizottó még júniusban friss borsóból készült. Mentségemre szól, hogy a fagyasztott zöldborsó sem von le az élményből, ráadásul megspórolható a pucolás, így…..
Ez az étel, csak akkor szerepelhet az igazán a gyorsan elkészülő fogások között, ha olyan szerencsém van – ahogy most is –, hogy tisztított(!) erdei gombával lepnek meg. Bár előfordul, hogy nem kell sokat bajlódni a tisztítással, de általában az időm nagy részét, ha gombát…..
Ez a fotó már lassan két éve szunnyad a gépemen, bár amióta Ottolenghi Plenty című könyvét megkaptam, nagyon gyakran készítünk rukolás, joghurtos tojást ráérős, hétvégi reggelikre.  Csodás ízek, mesés színekkel, pillanatok alatt kész, pedig semmi extra,…..
Szerencsére a szendvicseken túl is vannak olyan ételek, amelyek frissen, villámgyorsan elkészíthetőek – beleértve az előkészületeket is  –, és nem utolsó sorban nagyon finomak! GS BISTRO rovat indul: Gyors, friss, finom, esetleg szezonális (bár ez utóbbi nem mindenáron…..
A kucsmagomba és medvehagyma szezon végén, még egy gyors luxusreggelire futotta belőlük. A két hozzávalón kívül sok mindenre nincs is szükség, ahhoz, hogy akár tésztát, tojást, vagy egyszerűbb húsokat feldobjunk velük. Fejenként 5-6 közepes megtisztított kucsmagombát…..
Zsályás, pisztáciás májpástétom borzselével - kép: Krumpli Béla Akkor szoktam így készíteni a májat, ha valójában terrine-t készítenék, de nincs túl sok időm, és az apró erekkel való küzdelem gondolata elrettent. Ilyenkor kihagyom a pácolást, vízfürdőben sütést,…..
Illatos, keleti fűszeres, citromos csirke bulgurral - kép: Krumpli Béla Yotam Ottolenghi mindkét szakácskönyvét nagyon szeretem. A Plenty című csak a masszív kötésnek köszönheti, hogy nem hullott még lapjaira. Nincs benne se hús, se desszert - párszor kézbe kellett vennem, mire ezt…..
Fehérrépa krémleves ropogós diós galuskával - kép: Krumpli Béla A fehérrépa krémleves magában is tökéletes őszi-téli leves. A ropogós diós galuskával, és petrezselyemolajjal, amelyekkel a balatonszemesi Kistücsök étteremben szervírozták, előléptettem a kedvenc…..
Birskompót zöldcitrommal - kép: Krumpli Béla Az egyszerű, szirupos birskompóton, amit a fűszeres, mazsolás májpástétomhoz adtunk, annyit csavartunk, hogy a citromot lime-ra cseréltük és csempésztünk bele egy darabka gyömbért. A lime fűszeressége hagyta érvényesülni a birs…..
Fűszeres, mazsolás májpástétom - kép: Krumpli Béla Májpástétom sokféleképpen készíthető, fűszerezéstől, és lazítóanyagoktól függően. Teljesen más lesz az eredmény hízott, vagy pecsenyemáj használata esetén. Azt pedig képtelenség lenne sorolni, hogy mennyi minden…..
Sütőtökös csicseriborsó saláta tahinivel - kép: Krumpli Béla A Casa Moro szakácskönyvből az egyik kedvenc receptem. Rengeteg, különböző karakteres íz ötvöződik ebben a színes ételben, a végeredmény pedig egy harmonikus, különleges kombináció. Előételként…..
Gourmet Stúdió Sült birs 2011.11.23 12:30:00
A narancsos-bíborszínű, szirupos sült birsalmát húsok, sajtok, saláták ütős kiegészítőjeként nagyon szeretem. Desszertekhez úgy használom, mint más kandírozott, vagy aszalt gyümölcsöt. Egy falat érett sajttal - mi Franciaországból érkezett ánizsos Tomme-t használtunk -,…..
Padlizsános, kolbászos tészta, sonkával - kép: Krumpli Béla Október első felében még sikerült szabadföldön termett, nagyon édes, szép paradicsomot találnom a Hunyadi téri termelői piacon. A padlizsánnak pedig még bőven szezonja volt. E kettő már adta is magát egy jó…..
Sütőtökös pecsenye kacsamáj - kép: Krumpli Béla Nagyjából három éve ettem hasonló fogást, ugyan sosem készítettem el, de sütőtök szezonban mindig motoszkál a fejemben. A múltkor, míg azon aggódtam, hogyan lesz tökéletesre sült pecsenye kacsamájam égési sérülések…..
Egy kis kitérőt is tettem a lyoni gasztrokaland során, sikerült úgy alakítani a programot, hogy Párizsban is legyen egy kis szabadidőm. Ezt pedig mi másra használhatnám, mint evésre? :)[JÁTÉK megy a Facebookon, Pálinkafeszt-belépőért!] Így aztán két kedvenc…..
Sült paprikakrémleves - kép: Krumpli Béla A mostani, már-már giccsesen napsütéses ősszel, amellett, hogy a piacon megjelentek az őszi gyümölcsök, zöldségek, még tobzódunk a nyárvégi kínálatban is. Lesz még alkalom sütőtökre, céklára bőven, amíg van jó paprika,…..
Balzsamkrémes pecsenye kacsamáj szőlővel - kép: Krumpli Béla Besettenkedtünk egy szakácsoknak tartott tanfolyamra, ahol a téma a (számomra megunhatatlan) kacsa volt. Kedvencem pedig az a legegyszerűbb fogás lett, ami műsoron kívül született, kvázi maradék feldolgozásként.…..
A marokkói tojás receptjére, egyik kedvenc szakácskönyvemben, a Casa Moro-ban bukkantam. Viszonylag fűszeres étel, így főleg gyors ebédként, vagy vacsoraként szerepelt. A fűszermennyiség drasztikus csökkentésével, és szintén a könyvben lelt gyors lepénnyel…..
A jó omlett kellemesen lágy, nem száraz, mégis átsült. Több odafigyelést igényel, mint egy rántotta, de nem sokkal kacifántosabb mutatvány.  A tökéletes omlett egyik titka, szerintem, a sok vaj és a megfelelő hőfok. Az én omlettem alapállásból sajtos - ha nincs sajt, akkor…..
A mozzarellával töltött bundás kenyér ideális ráhangolódás elkövetkező, olaszországi napjaimra. (A ráhangolódás zenei elemeit itt inkább nem részletezem). Hozzávalók - 2 személyre 8 szelet kenyér, 15 dkg nagyobb (bivaly) mozzarellagolyó, 2 tojás, 1.5 dl tej,…..
Meséltem már a Metro Vevőakadémia szuper halas kurzusáról, ám adós maradtam a fontos információval: nyáron megjelent a kurzus előadójának és szerzőtársának remek, hiánypótló könyve: Halak és halételek címmel. Ha halgasztronómiai kézikönyvként határozom meg, talán akkor…..