Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mimi és dá

41 bejegyzést írt és 0 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hogy épp szeptemberben támasztjuk fel a régóta szendergő Udvarbolond blogot, amikor pedig már közeledik a tél, annak S.Á. az oka. Küldött ugyanis egy csomó képet az Urbanistának, amelyek azonban sokkal inkább passzolnak ide, a kistesóra. Íme a fotók és a hozzájuk fűzött…..
Lehet-e belsőbb kert egy olyan kertnél, amelyik egy lakásban van? Ebben a vízivárosi lakásban olyan burjánzó a növényzet, hogy az ablakon buggyan ki - be se lehet csukni azt. Persze nem csak ezért van helye az Udvarbolondon: a Várhegyre kapaszkodó udvarát is igen szépen alakították…..
Egyszer már volt szó az ELTE PPK egyik épületéről, tudjátok, ami Radnóti Miklós diákéveinek színhelye volt anno. No, a mostani udvarunknak a másik, Kazinczy utcai objektumhoz van némi köze. Az ide járó diákok ugyanis lelkesen látogatják a vele szemben lévő, irodisták és…..
 Körülbelül egy hónapja, amikor még szép idő volt, és a szmogos hideg rideg táj helyett mesebeli napsütötte udvarokra lehetett beszökdösni, megnéztük magunknak a Frankel Leó utcát, mert korábban már kaptunk onnan egy remek posztot. Annyi elmondható, hogy tényleg bájos a…..
  A Horizontosok rendszeresen látják el témával az Urbanistát, de most az Udvarbolondnak is küldtek anyagot. Mégpedig egy remek és egyedi épület belső udvarát a Szentkirályi utcából. Át is adjuk a szót Zolinak: Ma besettenkedtem a Szentkirályi 32/B-be, ahol igen patinás…..
 Már lassan itt a tél, gondolataink inkább járnak a síelés, mint a virágos udvarok körül. De hát azért van a befőtt, hogy akkor is ehessünk gyümölcsöt, ha már nem terem. Íme egy kertbefőtt, amit még szikrázó szeptemberben tettünk el nektek.Persze csak képletesen…..
Nem csupán Milánó belvárosában, de egy picit odébb, a nagyon érdekes Naviglio Grande mentén is találtunk csodás zöld helyeket. Ezekben a buja belső kertekben a belvárosi, elegáns udvaroktól eltérően inkább falusias hangulat fogadott. Mivel erre a környékre leginkább a bohém,…..
Nem gondoltuk volna, hogy a divat mellett a cuki belső kertek fővárosa is Milánó lenne, pedig így van. Az olasz nagyvárosról ugyan az hírlik, hogy szürke, de sokkal inkább zöld, nagyon-nagyon zöld. A belvárosban járva gyakorlatilag minden kapualjban találtunk valami bámulnivalót,…..
  Az Izabella utca 46. udvarára egy kedves portás nénin át vezet az út: nem kell mást tenni, mint kellőképpen egyetemistának tűnni (avagy eleve annak lenni) és már nyílik is az ajtó. Ugyanis az épület jelenleg az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Karának ad…..
Már első udvarbolondozásaink egyikén kiszúrtuk magunknak ezt a kétemeletes házat a Dob és az Akácfa utca sarkán az udvarból kikandikáló fák miatt. Akkor nem, de most végre sikerült bejutnunk a Dob utca 50. felől. A ház maga elég lepusztult, 2007-ben egy harmadik szintet akartak…..
A Király utcán sétálgatva kíváncsian kukkantottunk be a 9. szám alatti nagy barna kapu apró nyílásán. Szépen rendben tartott udvart láttunk bent zöld pázsittal és fákkal, illetve asztalokat székekkel és napernyőkkel, így az volt a gyanúnk, hogy valamilyen vendéglátóipari…..
Na akkor ahogy ígértük, visszatérünk az udvarbolondok aranybányájába, az Ilka utcába. A 18-as ház terméskőfalba vágott kapualja klassz boltíves várkapura emlékeztet, amit egy kevésbé romantikus, szürke járműjavító műhely ajtóval zártak le. Viszont ami mögötte van, az…..
  Az Ilka utcáról már többször írtunk és míg írni is fogunk. Különösen kedves hely ez az udvarbolondoknak (melyet manyuska ajánlott figyelmünkbe - ezúton is köszi!). Elindul a Városligettől mint nagy villás, kertes társasházas utca, aztán a Thökölytől zárt házfalak…..
Nem, nem belső udvar, de azért terasznál több. Igaz a különös szoborcsoportot formázó virágtartó nélkül nem lelkesednénk érte ennyire. Így viszont olyan hangulata van a romosodó épületnek, mintha a Dzsungel könyvéből elevenedett volna meg a majmok vára ez egykori templom…..
Csöpp udvar, kertnek nem is mondhatnánk a négy körívnyi virágágyást. Ám aki bekukucskál a Szondi utca 22. kapuján egyből kedvet érez rá, hogy besétáljon. Nem csak az oroszlános kút hangulatos, de maga az épület is. Az öntöttvas virágmotívumok közt még a műanyag…..
Ilyen szépen gondozott parkolót is régen láttunk már! – volt az első gondolatunk az Ilka utca 29. udvarára bejutva. A kívülről csodaszép, belülről átlagos homlokzatú ház kifejezetten csúnya kapuja egy nagyméretű és igencsak kellemes kertbe vezet. A virágoktól kezdve az…..
Hosszan elnyúló, parasztháznak is beillő épület, az udvar közepén szerelőműhely, fák közé kifeszített szárítókötél (rajta egyetlen kimosott ruha – szerintem vártak minket és a hangulatot fokozandó dobták oda), vadszőlővel befutott lépcső és rengeteg növény…..
Az utcáról bekukucskálva nagyon hívogatónak tűnt (lásd a képet a bejáratról alant), így nagy reményeket fűztünk a Csengery utca 71. udvarához, de csalódnunk kellett. Beljebb lépve a szokásos némi növény-pár fa-valamicske borostyán kombó fogadott, de a virágos ablakok, a ház…..
Udvarbolondok lévén nyaranta (amikor az idő is úgy akarja) előszeretettel látogatunk olyan vendéglátóipari egységeket, amik szép belső udvarral vagy legalább virágos terasszal rendelkeznek. Ha pedig a nevükben is benne van az udvar szó - mint például a Darshan Udvaréban –…..
Volt már a blogon feketerigó és aranyhal, most pedig egyel följebb lépünk a táplálékláncon. Ebben a Radnóti utcai udvarban (33.) ugyanis egy cirmos macskával találkoztunk, aki tudvalevőleg a belvárosi kertek csúcsragadozója. Rajta kívül nem csak az ívesen hullámzó…..
Drága Udvarbolond-olvasók! Vitathatatlanul interneten lehet a legkényelmesebben nézegeti képeket. Sőt, interneten több képet is nézegethettek, nem csak egy tucatot. Sőt rendelhettek közben repülőjegyet, meg lájkolhattok is ezt-azt, miegyéb, de most mi mégis azt javasoljuk…..
              A Katona József utca 22. udvarát csak a lépcsőház ablakán kilógva tudtuk nektek lefotózni, így fergetegesen változatos képekkel nem tudunk szolgálni. Szépséges kék hortenziákkal, vörös rózsákkal…..
Óbuda leghangulatosabb részén, a Fő térnél található a főváros jelenleg egyik legjobb kültéri szórakozóhelye, a Kobuci kert. A műintézmény egészen pontosan a Fő tér 1. szám alatt, a Zichy kastély belső udvarában lelhető fel, fűvel-fákkal borított kellemes kis udvar…..
A Bródy Sándor utca 6-ot a helyi postásnéni tanácsára kerestük fel – azt mondta, ilyen szépet még biztos nem láttunk, mindenképp nézzük meg. Ha burjánzó kertet nem is, de egy csodálatosan szép lépcsőházat találtunk itt. Növények ugyan csak cserépben laknak ezen a…..
A Kálvin tér felől a Ráday utcán elindulva az első, jobbra eső háztömb rejti ezt a szépen ápolt udvart. A tömbben működő kávézók többségének csak a személyzet számára fenntartott ajtaja nyílik befelé, de az egyik étteremnek vannak asztalai is bent. Az egyik kávézó…..