Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Dr Domschitz Mátyás

495 bejegyzést írt és 16 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Kinn sötétszürke hajnali köd, a lakásban kellemes meleg. Kávézom és olvasok az állólámpa fénye alatt. (még nem árulom el, mit). És az jutott az eszembe, hogy ez egy világjobbító tudás. Világjobbító Van olyan tudás, amire úgy gondolunk, hogy jobbá tesszi a világot. Kíváncsi lettem, hogy kinek…..
 Az ipari és a tudás paradigma különbségei A tudásalapú társadalmakban sok jelenségre máshogy tekintenek, mint az ipari rendszerekben. Néhány változást mutat az alábbi táblázat. (Sveiby 2001)  A tudástőke egyszerre személyes és közösségi.  A tudásmunkában a személyek megosztják a tudásaikat.…..
Lili „trágár” beszéde más minőségű, mint a jobboldali megmondóembereké Lili beszéde csak trágár volt. Lehet róla vitatkozni, hogy ez helyes-e. A jobboldali propaganda dehumanizál. A megcélzott ellenséget a szövegben megfosztja emberi vonásaitól. „Csótánnyá”, „biológiai sejthalmazzá”, teszik a…..
A társadalom tudás alapú Amióta van társadalom: a tárgyakkal fizikai-természeti problémákat, a nyelvhasználattal, megértési, és kommunikációs problémákat, a jóról való tudással értékelési-döntési problémákat oldunk meg. Ezt az emberek konstruálják. A tudásalapú társadalomban az iparra…..
Tudásalapú társadalom első rész, második rész A tudásalapú társadalom kialakulása átrendezi az országok közti viszonyokat is. Nem egyformán halad előre. Jobban, halad ott ahol a tudás teremtés feltételei társadalmi méretekben jobbak. Aki előbbre jár az oktatásban, az előbbre jár a gazdaságban és a…..
első rész A régi, mindent tudó vezető helyén szakértői csapatok vannak A „tudásalapú társadalom” jelenségének alapja, hogy nő a gazdaságban és a társadalomban az immateriális tényezők aránya az anyagi termeléshez képest. Ez átalakítja a társadalmakat. Ahogy az ipari forradalom eredményeként…..
A pedagógusokért tüntetők, ha tudják, ha nem egy hatalmas átalakulásért küzdenek. Az ipari kapitalizmus kialakulásához hasonló mély átalakulásban vagyunk. Az országok most az ezt meghaladó tudásalapú gazdaság kiépítésében versenyeznek.  A nyertesek magasan képzett munkaerővel, nagy hozzáadott…..
Biztos olvastál már újra könyvet. Ha nem próbáld ki! Azt vettem észre, hogy ha beleolvasok egy régen olvasott szakmai könyvbe, találok benne olyan ismeretet, amit régen nem vettem észre.  Azóta tanulási, kutatási módszernek is használom. Amikor beleakadok egy olyan problémába, amihez kell a régi…..
Népszavazást rendeznek a bolondokházában. Ha már szavazunk valamiről, akkor biztosan létezik. Nem lehet olyan, hogy betiltjuk, azt ami nincs. Amit betiltunk, az van, akkor is ha nem. Ezért tiltjuk be. És ha később se lesz, az azért lesz vagyis nem lesz, mert betiltottuk. Legyőztük. Nem akárhogy.…..
"A tudás csupán felfedezés útján születhet, a nyughatatlan, türelmetlen, állandó és bizakodó érdeklődés útján, melyet az ember a világban, a világgal és embertársaival szemben mutat.A bank-koncepción alapuló oktatási rendszerben a tudás ajándék, melyet azok adományoznak, akik annak birtokában…..
Megjelent a Magyar Tudományban a Csorba Zsuzsával írt tanulmányunk. "A fenomenológiai megközelítés kutatásra is hatást gyakorló következményei, melyek áthatják a munkát, az alábbiak: Arra figyeltünk, hogy a szervezeti problémákat hogyan éli át az egyén, hogyan élik át a…..
Kampány van a bolondokházában, vagyis nincs, mert az ellenzéknek még tilos. „A kampányban, ami van(nincs), a „minket” félrevezető hazugságot azért szeretjük, mert ezzel azok táborát gyengítjük, akik nem hiszik el a hazugságokat. Szeretjük az óvodai nemváltó propaganda mesét is. Tudjuk, hogy ezt…..
Ötletbank Legalább 25 éve találkoztam azzal a tanáccsal, hogy „legyen egy ötletbankod, a kamata majd megjön”. Azóta, ha van egy ötletem, leírom egy cédulára, újabban okostelefonba. A Google keepet, és az Evernote-ot használom, mert ezekkel kulcsszavazni is tudom. A papír cédulákat bedobom egy…..
A vezetéshez tudás nem fér el a vezető fejében. Delfin tudásközösség Az utóbbi ötven évben a munka világa olyan bonyolult lett, hogy nem lehet egy szervezetet egyedül vezetni. A vezető rá van utalva mások tudására, sőt a szervezetek is egymásra vannak utalva. Az új vezetői munka tudáskombináció. Ez…..
Hetedik világ Buherálj! 2021.10.19 05:06:26
 Az első önmagát megörökítő szerves molekula nem volt tökéletes.  Nem tudott űrhajót építeni, nem jutott fel a Holdra. Az utódai igen. Evolúció és innováció A gondolatainkra is érvényes az evolúció.  Túlélés, reprodukálás, szelekció. Most egy másik filozófus Daniel Dennett gondolataival megyünk…..
Bárki, aki a valóság egy piciny szeletével foglalkozik, észrevesz új részleteket, felfedez összefüggéseket, kitalál tökéletesítő eljárást   Az ipari forradalom adta anyagi gazdagság alapja az intenzív munkamegosztás. A komplex munkafolyamatokat elemi, egyszerű részekre bontják, majd ezeket a…..
                                   Az első önmagát megörökítő szerves molekula nem volt tökéletes.  Nem tudott űrhajót építeni, nem jutott fel a Holdra. Az utódai igen. Evolúció és innováció A gondolatainkra is érvényes az evolúció.  Túlélés, reprodukálás, szelekció. Most egy másik filozófus…..
Bárki, aki a valóság egy piciny szeletével foglalkozik, észrevesz új részleteket, felfedez összefüggéseket, kitalál tökéletesítő eljárást. Az ipari forradalom adta anyagi gazdagság alapja az intenzív munkamegosztás. A komplex munkafolyamatokat elemi, egyszerű részekre bontják, majd ezeket a…..
Tudásmunkások könyve Liftezés 2021.09.07 08:50:09
Egy korábbi szövegben volt három megoldandó feladat. Most bemutatom a megoldásaikat is. "Feladatok Mielőtt tovább mennénk a részletekben oldd meg ezt a feladatot. A ceruza felemelése nélkül kösd össze a képen látható kilenc pöttyöt, négy egyenes vonallal. Próbáld meg megoldani. A megoldást és a…..
Egy előző posztban arról írtam, hogy ha van egy problémánk és nem tudjuk megoldani, akkor is érdemes elkezdeni, mert ezzel fokozatosan beletanuluk a probléma részleteibe. Csináld! - mondtam. Itt az előző poszt. Ez lapos tanácsadói bullshitnek is tűnhetett. Most filozófiaibb magaslatokból tekintünk…..
Ha ide eljutnánk alapjaiban változna meg a társadalom. Polányi Mihály tudományfilozófiai munkájából egy idézet.  "a közösség tehát, mely hathatósan valósítja meg a szabad véleménycserét, a következő négy összekapcsolódó állításon alapul: 1) létezik igazság, amit (2) a közösség minden tagja…..
Problémamegoldást. De nem rutinszerűt, mert arra nem kell magasan képzett kreatív szakember. Olyat kell megoldania aminek nincs még ismert megoldása – vagy legalábbis nem tudunk róla. És ha megoldottuk, a tapasztalat nő. Azt járjuk körbe, hogy hogyan keletkeznek az új megoldások. A tudásmunka arra…..
"Az ősi várak és erődítmények megléte nem háborúra vagy egymással szemben álló közösségek harcaira, hanem egy kisebbség uralmára utal egy viszonylag népes számú többség fölött. Kezdetben a fegyveres erőszak és ellenőrzés nem más közösségek elleni harcban, hanem a közösségen belül játszott szerepet:…..
Fiatal, "kétkezi" melós koromban időnként elszálltam munka közben. Persze nem voltak fogalmaim rá. Az "elszálltam" kifejezést se ismertem. Úgy tudtam leírni, hogy "marhára élvezem" a munkát. A mozgást. A munka ritmusa, a műhely, a gépek, a sűrített levegős kereplő szerszámok, zúgó, mormogó hangok,…..