Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paulo Gergő

26 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Messze nem ott tartunk már, hogy a reklámok célja a tájékoztatás, hogy a fogyasztónak minél több információ álljon rendelkezésére, amikor a számára valóban szükséges javak beszerzésénél döntenie kell, hogy melyik opciót válassza. A reklámok életérzéseket, hangulatokat, érzelmeket adnak el nekünk,…..
Több, mint kilenc évig dolgoztam programozóként egy multicégnél. Kb. másfél hónapja adtam be a felmondásomat, a napokban szűnik meg a munkaviszonyom. Ez a bejegyzés arról szól, hogy milyen gondolatok mentén, miért döntöttem így. Fontos-e, hogy mit csinálunk? Tapasztalataim szerint a…..
Ha tovább olvasva érteni szeretnéd ennek a bejegyzésnek a tartalmát, akkor érdemes meghallgatnod a rádióműsort, amelyben a miniszterelnök volt a meghívott vendég. Persze csak ha még nem tetted. Kétszer nem érdemes meghallgatni. Orbán Viktor elment egy rádióba egy kellemes, baráti, ~25 perces…..
B-történetek Gonoszak-e a multik? 2020.05.01 19:11:57
Rövid válasz: a szónak abban az értelmében, ahogy emberekre használjuk: nem. Nem gonoszak, hiszen ezt a kifejezést csak egy erkölcsi lényekre érvényes használni. Ezek a nagy gazdasági szereplők azonban erkölcsön kívüli entitások. A hosszabb válasz alább következik. Mi az, hogy "erkölcsön kívüli…..
Az "ELKÖTELEZETTSÉG" szó (egyik) jelentése: hűséges hozzáállás, amely egy személy, közösség, cél elérése érdekében kifejtett kemény munkában, rendszeres, elszánt, rendíthetetlen tevékenységben, támogatásban, kiállásban nyilvánul meg. Nagyjából ebben (vagy némileg absztraktabb) értelemben használom…..
A koronavírus-válság lélektana A jelenlegi koronavírus-járvány kapcsán többféle érzelmi reakció figyelhető meg. Az egyik természetesen a félelem a betegségtől, az aggódás a saját és szeretteink egészségéért és a frusztráció amiatt, hogy a dolgok kizökkentek a "normális" kerékvágásból, valamint a…..
A cikk, amire reagálok, ITT olvasható. Ha csak annyiról szólna az írás, hogy ne állítsuk már be a jelenlegi világjárványt a globalizáció, mint egyetlen tényező által okozott tragédiának, ami csak ez utóbbi teljes eltörlésével orvosolható, azzal egyetértenék. Azzal is egyetértenék, ha azt fájlalná a…..
B-történetek Mit, honnan, miért? 2019.12.21 23:58:42
Ebben a blogbejegyzésben (kivételesen) nem bocsátkozom hosszas okfejtésekbe fenntarthatóságról, tudatos vásárlásról, tőkekoncentráció elkerüléséről és hasonlókról. A célom vele csupán az, hogy összegyűjtsem, hogy milyen termékeket honnan, milyen forrásból szerzünk be (a párom és én), csupán…..
Paulo Gergő 2019.12.24 09:32:11
@IstvanNy: Köszi! Nem gondoltam erre, mivel fel sem merül bennem, hogy reklámozzak bármit pénzért. Nyugodtan kérdezze meg bárki, könnyű rá válaszolnom :). Sosem reklámoznék pénzért egy céget vagy terméket sem. Ez egy határozott elv nálam. Legfejlebb azért népszerűsítek valamit, mert látok benne értéket. Így nem vagyok elköteleződve, és bármikor bírálhatom is, ha megváltozik a termék, a hozzáállásuk, leadnak az elveikből, stb.
Mióta a klímaváltozás problémája átütötte a főáramú média ingerküszöbét (jó sokat kellett rá várni, azután, hogy évtizedek óta nagyjából egyértelmű a probléma, és az ember felelőssége mindebben), és - kénytelen-kelletlen - a politikusaink is elkezdtek foglalkozni a témával, többször elhangzott a…..
B-történetek Plakáttalan utakon 2019.08.08 09:18:15
"Fogyasztói társadalomban élünk." - szokták mondani. Mintha ez valami súlyos teherként ránk nehezedő, vagy éppen áldásként a fejünkre szálló, de mindenképpen kívülről jövő dolog lenne. Pedig ez egyáltalán nincs így. Mi döntjük el, a mi cselekedeteink hatására alakul ki, hogy milyen társadalomban…..
A kísérlet Gyakran elhangzó érv az ökológiai kis és közepes gazdaságokból származó élelmiszerekkel szemben, hogy túlságosan, megfizethetetlenül drágák. Tény, hogy ezek magasabb áron érhetőek el, mint a konvencionális, nagyüzemi mezőgazdaságból származó társaik, de vajon pontosan, számszerűsítve mit…..
A tudomány szűkebb és tágabb értelmezése Szűken értelmezve a tudomány egy módszertan a világ jelenségeinek vizsgálatára, megismerésére és leírására, amely reprodukálható megfigyeléseken, méréseken alapul és logikai úton következtetve tesz állításokat a világ működésére vonatkozóan. Tömören…..
Paulo Gergő 2019.02.11 15:34:59
@G.István:

Igen, lehet cizellálni a motivációt a tudományos tevékenységünk tárgyának választása esetén, de az mindegyikben közös, hogy ezek szubjektív tényezők.

A technológiák nem-használatára vonatkozó példáid mind arról szólnak, hogy kifejlesztettük az adott technológiát, csupán később rádöbbenve, hogy milyen negatív hatásai vannak, próbáljuk valahogy-akárhogy korlátozni a használatát. Én nem pont erre gondoltam, ugyanis ezeknél a példáknál nem arról van szó, hogy a technológia kifejlesztése előtt mérlegeltünk volna bármit szofisztikált módon, hanem többségében arról, hogy amikor már nagy a baj, akkor kapkodva próbálunk valami csinálni tűzoltás jelleggel.

Igen, lehet gazdasági növekedésként és / vagy technológiai fejlődésként is definiálni a FEJLŐDÉST. Csak látni kell, hogy ez mennyire szubjektív és egyáltalán nem magától értetődő. Továbbá tisztában kellene lenni ennek a definíciónak a negatív következményeivel, vagy legalább el kéne gondolkodni rajtuk. Viszont ez sajnos nem történik meg. Ezen kívül kíváncsi lennék rá, hogy hány ember van tisztában azzal, hogy ez nem a FEJLŐDÉS (csak egy szubjektív definíció), hogy milyen alternatívái vannak ennek, és hogy melyik definíció mit foglal magában, milyen következményei vannak, stb. Ez utóbbiak nélkül nem nagyon van esély sem a felelős döntésre, sem az újradefiniálásra.
Paulo Gergő 2019.05.31 23:12:48
@Kováts.L: Azt hiszem, messze túllépted a tudományos közösség által ellenőrzött, megbízhatónak tekinthető tudományos ismeretek szféráját :). Ez a sokminden, amit írsz, már messze a fantáziának, a vallás és tudomány keveredésének, az összeesküvés-elméleteknek, a misztikának és az áltudományoknak a világa. Én nem szeretném most mindezt kibogozni. Azt javasolnám csupán, hogy ha találkozol egy elmélettel, akkor próbálj utánajárni, hogy annak az alapjai mennyire megalapozottak tudományosan, mennyire elfogadott a tudományos közösség által, és ha nem azok, akkor vajon miért nem. Érdemes kritikákat, reflexiókat keresni az adott elméletekhez, mielőtt megbízhatónak tekintjük őket. Persze ha a cél csupán a fantázia szabadjára engedése, akkor nem szükséges foglalkozni a tudomány kritériumaival... ;)
A Vaiana (vagy külföldiül Moana) című mese az amerikai rajzfilmgyártás egyik legújabb terméke. A napokban megnéztem, hát írok róla pár szót. A felszínen: szép, kalandos, elvarázsló, vicces, akciódús, HappyEnd-es. Akinek ennyi elég, az most hagyja is abba, és ne olvassa tovább ;). Félreértés ne…..
De nem csak magamnak, hanem a világunknak, a 7,67 milliárd embernek, neked, mindannyiunknak. Arra, hogy legyen lehetőségünk kicsit megállni és átgondolni, hogy mégis mit és miért csinálunk. Mi lehet a célja röpke életünknek, az emberi létnek, és vajon tényleg a felé haladunk-e? Ugyanis számomra…..
Ebben a cikkben elkezdtem összegyűjteni azokat a szervezeteket, amelyek a világ (szerintem) legégetőbb, legsürgősebben mérséklendő/megoldandó globális problémái ellen küzdenek, és akik az anyagi támogatásokat hatékonyan használják fel működésük során, így arra mindenképpen érdemesek. Az alábbi lista…..
Érdekes kontraszt, hogy Olaszországban egyre több élelmiszeren, leginkább kekszeken és készételeken tüntetik fel, hogy pálmaolaj nélkül készült a termék. Ugyanakkor az egyik legnagyobb olasz édességgyártó cég, a Ferrero, a híres Nutella mágus, töretlenül a gyilkos pálmaolajra esküszik. A tavalyi…..
Paulo Gergő 2018.12.06 23:03:35
Sziasztok!

Néhány megjegyzés a cikkhez, ami egy nagyon fontos és súlyos problémára hívja fel a figyelmet (köszönet érte):
- szerintem reálisan nem elvárható, hogy mindenki hosszú "pálmaolaj-álnév" listával járjon vásárolni, és minden cimkét tüzetesen végignézzen; viszont van néhány, ennél jóval egyszerűbb szabály, amelyek alkalmazásával nagyrészt elkerülhetjük a pálmaolajtartalmú élelmiszereket: vásároljunk termelői piacon a szupermarket-ek helyett, valamint kerüljünk minden "agyonfeldolgozott" élelmiszert (aminek az összetevőlistáján 5-6 dolognál több szerepel, az már annak számít). Ez alapvetően az egészségünket is szolgálja (bár nyilván ez a terület nem merül ki ennyiben), ráadásul más szempontok szerint is pozitív hozadékai vannak:
btortenetek.blog.hu/2018/11/15/tokekoncentracio_az_egeszseges_elheto_es_fenntarthato_vilag_kialakulasanak_egyik_nagy_gatja
- felmerült, hogy a többi növényi olaj (napraforgó, repce) sem jó alternatíva, mert azok, lévén, hogy kevésbé produktív növényekből származnak, még nagyobb területigényűek, mint a pálmaolaj, így még több erdő kiirtásával jár a használatuk. Ez félig-meddig igaz, viszont ezeknek megvan az a nagy helyzeti előnye jelen pillanatban a pálmaolajjal szemben, hogy olyan területeken lehet őket előállítani, ahol nem esőerdők kiirtásával lehet csak helyet csinálni a termesztésnek. Így ezek jó alternatívák lehetnek, bár nem mindenre. A növényi olaj alapú üzemanyagok használata tévútnak tűnik, a hatalmas területigény miatt (a pálmaolajat pl. szerencsére pár éven belül remélhetőleg kivezeti az EU a bioüzemanyagokban használható összetevők köréből). Én a sütés-főzést nem ajánlom növényi olajokkal, egészségi szempontok miatt. Nyersen, kis mennyiségben fogyasztva, illetve kozmetikumokban jó lehet.
- tisztálkodószerek, kozmetikumok: sokan készítenek kézműves szappanokat, sampont, kozmetikumokat, amelyek egy részében nincsen pálmaolaj (és egyéb egzotikus olaj sem). Ilyeneket érdemes keresni, vagy akár elkészíttetni valakivel, aki amúgy csinál ilyeneket.
- alapvetően ebben az esetben is arra lehet jutni, hogy a helyettesítés nem elegendő: fogyasztáscsökkentésre is szükség van. Üzemanyaghasználatból, kozmetikumfogyasztásból a legtöbbünknek van lehetősége lejjebb venni; A kérdés, hogy van-e ez az ügy (és sok másik) annyira fontos neki, hogy pl. a ma már annyira szokásossá vált repülőutak helyett mást válasszon (közelebbre, kevesebbszer, máshogyan,...)
Paulo Gergő 2018.12.07 09:57:00
@midnightcoder2: a népesség jelentős faktor, az biztos. De a fejenkénti fogyasztási szint is hasonló súllyal esik latba. MIndkettőből faragni kellene.
Nem vesződnék hosszas bevezetővel, ma már (sajnos) mindenki tudja, mi az a Black Friday: egy Amerikából jövő "szokás", a "karácsonyi bevásárlási szezon" (amely kifejezés önmagában egy paradoxon) kezdete, ami nagy leértékeléseket jelent a boltokban, vásárlásra éhes tömegeket a bejáratoknál, a szokás…..
Mi az a tőkekoncentráció? A tőkekoncentráció egy gazdasági folyamat, amely során a már amúgy is nagy tőkével rendelkező szereplők még nagyobb tőkét halmoznak fel, így a gazdasági súlyuk, és a kisebb szereplőkhöz képest a relatív gazdasági súlyuk is növekszik. Másként fogalmazva az a folyamat, amely…..
Paulo Gergő 2018.11.16 13:24:03
@inda2012:
Ismerem ezt az álláspontot, sok ponton hibádzik. Az első az, hogy azonosítja a feljődést a technológiai fejlődéssel, pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz. Másrészt áthatja az technológiai optimizmus (a technológia fejlesztése mindenképpen jobb világot eredményez, és megoldja a problémáinkat), ami egy közkeletű, ellenben sok szempontból kritizálható, illetve cáfolható hozzáállás egy ennél sokkal bonyolultabb világhoz. Erről majd külön fogok írni, de addig is javaslom pl. a Jevons-paradoxont, mint jelenséget megismerni.

Ezen kívül az "új" létrehozását trivialitásként pozitívan értékelni szintén egy súlyos érvelési hiba, rengeteg példám van, amikor az új nagyon sok problémát, és pl. emberi szenvedést okozott.

Nekem valóban azért (mármint valamilyen részt a tőkekoncentrációnak köszönhetően) van ILYEN munkám, de munkám, önmagában nem AZÉRT van (ahogy írtam, a tőkekoncentráció önmagában nemhogy nem teremt munkahelyeket, hanem összességében pont, hogy csökkenti a számukat; ezt az állítást érvekkel vitatni persze ér). Szóval munkám valószínűleg e nélkül is lenne, és könnyen elképzelhető módon több szempontból egészségesebb is, mint most.

De félreértés ne essék, én nem a tőkekoncentráció teljes, minden szinten való eltörlése mellett ágálok, "csupán" a nagymértékű visszaszorítása mellett, amint a cikkben felsorakoztatott érvek alapján meggyőződésem, hogy annak visszaszorítása egy sokkal egészségesebb, élhetőbb és fenntarthatóbb világot eredményezne.

Amit még mindenképpen hozzá kell tennem, hogy borzasztóan zavar a hozzáállásodban (és sokak, hasonló hozzáállásában), hogy (amellett, hogy sok tévedés van benne) egyetlen pozitívan értékelt szempont nyomán az összes többivel nem foglalkozik. Felsorolom neked egy csomó negatív következményét egy folyamatnak, amikre nem reagálsz, csupán mindegyiket félresöpröd kvázi egyetlen állítással (aminek a summája kb. az, hogy: "csak a technológia fejlődjön, mert az mindenképpen jó"), és mintha el sem gondolkoznál az előbbieken.
Paulo Gergő 2018.11.19 15:30:28
@inda2012:
Kicsit másként megfogalmazva és kiegészítve: ez a fajta technológiai optimizmus (ami a hozzászólásodból kitűnik), bár a tudománnyal, illetve annak eredményeivel kapcsolatban fogalmaz meg véleményt, látni kell, hogy az egyáltalán nem tudományos alapokon nyugszik. Maga az álláspontod (vagyis: a technológiai fejlődés mindig és minden szempontból jó, igazából ez maga a fejlődés, ami egyértelműen jobb világot eredményez) nem tudományos eredményeken nyugvó érvekkel alátámasztott konstrukció (vagy ha mégis így van, akkor kíváncsi lennék azokra az érvekre), sokkal inkább egy valamiféle hiten alapuló vélemény, illetve szubjektív preferencia. Ráadásul a fenti kommenttel (a mellett, hogy az nem érvekkel megalapozott) implicite azt is mondod, hogy a technológiai fejlődés megéri mindazokat a negatív következményeket, amiket felsoroltam, vagyis adott esetben emberek (nem feltétlenül saját magad) (és más élőlények) szenvedését, kiszolgáltatottságát, a sokféleség eltűnését, a természet, az ökológiai rendszer degradációját, sőt, akár súlyos társadalmi feszültségeket, vagy akár polgárháborúkat is, stb. Nem kell mondanom, hogy ezáltal az álláspontod nemcsak hogy erősen indoklásra vár, hanem súlyos etikai kérdéseket is felvet. Jó lenne, ha sokan, akik hasonlóan leegyszerűsített és (tévesen) tudományos alapokon nyugvónak hitt álláspontot képviselnek, elgondolkoznának annak igazságtartalmán és megalapozottságán.
Paulo Gergő 2018.11.19 21:42:20
@pucratlan:
Én is látok lehetőséget a kisebb vállalkozások számára abban, hogy valami egyedit (nem tömegterméket) nyújtanak, vagy hogy egy apró piaci szegmensben ők a legjobbak. Csak sajnos ez a tőkekoncentráció tendenciáján nem sokat változtat, az megy tovább, és egyre szélsőségesebbé válik. Nem lehet szerintem arra építeni egy, a tőke eloszlása szempontjából egyenletesebb gazdasági modellt, hogy a kicsit találják meg azt azokat az kis területeket, amelyben "világelsők" lehetnek. Nekem ezzel is problémáim vannak, ezt sem tartom normálisnak, hogy világelsőnek kell lenni ahhoz, hogy valaki versenyezni tudjon a "nagyokkal", és ha valaki nem az, akkor abba a piaci résbe benyomul egy óriáscég, és lefölözi a hasznot. Ez így nem oldja meg az általam ecsetelt problémákat, és ugyanolyan végletekig kiélezett és ilyen formán embertelen világot eredményez. Szerintem a fogyasztóknak meg kell érteniük, hogy nincs értelme ezt így tovább pörgetni, látniuk kell ennek a folyamatnak a következményeit, hogy sokkal több a hátránya, mint az előnye, és a fogyasztói döntéseiknél (ahol csak lehet) preferálni kellene nekik a kisebb gazdasági szereplő termékeit, még akkor is, ha netán azok (pénzben kifejezve) némileg drágábbak és akár nem olyan csúcstechnológiával készültek, mint a nagy cégeké (egyébként nagyon sok esetben a kistermelői termékek jobb minőségűek is, a nagyüzem csak az alacsony árral, és a garantált egyformasággal tudja a vásárlókat "elcsábítani"). Meggyőződésem, hogy ezt kéne tenniük, tudván, hogy ez az útja egy élhető és igazságosabb világ kialakításának.

Alapvető különbség van a között, hogy egy magánember hatalmas tőkével bír, és hogy egy hivatalnok hasonló nagyságrendű közpénz fölött rendelkezik. Előbbi teljesen törvényes módon elköltheti szinte bármire (hiszen az az övé), míg utóbbi esetben jogos elvárás, hogy a közjó érdekében, mindenki számára követhetően költse el, hiszen az viszont nem az övé, csak kvázi "rábíztuk". Nem hiszem, hogy tudsz olyan törvényeket hozni, hogy a tőkés majd azok mentén úgy fogja elkölteni a pénzét, hogy az mindenkinek jó legyen. Ez számomra teljesen irreálisnak tűnik. És hát mennyivel jobb lenne, ha nem valaki mást kéne rávenni bármire mindenféle kerülőúton, hanem az a tőke és a vele járó döntési lehetőség eloszlana, mindannyiunknak nagyjából egyenlő beleszólást engedve a dolgok alakulásába. Hogy mi a baj az egyenlőtlenséggel, arról elég sokat írtam a cikkben, nem szeretném ismételni önmagamat.

Amit az ember és gazdaság viszonyának felborulásáról írsz, azzal alapvetően egyetértek, annyi kiegészítéssel, hogy a gazdasági növekedésből származó destrukciók már szerintem bőven túlszárnyalják a "simogató kedvezményeket", csak legfeljebb nem kötjük össze az okokat a következményekkel, nem látjuk, hogy az a sok negatívum pont abból jön, amivel orvosolni kívánjuk a problémákat (gazdasági növekedés, a hatékonyság végtelen hajszolása, stb.), így az egész eleve halálra van ítélve. Kicsit tényleg a közös képzeletünkben létező, önálló életre kelt gazdaságot szolgáljuk, bár azért az az alapvető különbség megvan a sci-fi által előrevetített robotokkal szemben, hogy ezt még mi irányítjuk, és elég volna lemondani erről a csupán a fejünkben létező "gazdaság szörny"-ről, vagy inkább újragondolni, hogy változtassunk a helyzeten. Ennek első leckéje lenne szerintem a GDP növekedés elengedése és a gazdasági növekedés kényszerének felszámolása.
[Az alábbi cikket a blog egyik vendégszerzője, Ágoston-Papp Dorottya írta.] Főzőversenyek (akár 7-14 éves gyerekeknek), (gyermek-) szépségversenyek, (tizenéves) youtubesztárok, hírnév és csillogás, a másik oldalon meg problémás önbecsülés, kisebbrendűségi komplexus, termékké alacsonyított testek és…..
Régről ismerni egy óvoda vezetőjét, aki segít, hogy a gyerekemet felvegyék akkor is, ha a szabályok szerint az nem lenne lehetséges? Vagy fordítva: egy óvoda vezetőjeként segíteni a régi jó ismerősnek, hogy a gyermekét felvegyék hozzánk? Megjavíttatni az ismerős szakival a mosógépet és nem kérni…..
B-történetek NINCS MEGVÁLTÓ 2018.09.21 22:28:20
Egyre inkább úgy gondolom, hogy a globálissá vált ökológiai, gazdasági, társadalmi problémáink valahol mind a kulturális meggyőződéseinkben gyökereznek, amelyek olyan mélyen beleivódtak a világhoz való hozzáállásunkba, hogy észre sem vesszük, hogy nem magától értetődően igazak, és tulajdonképpen…..
B-történetek IDŐCSAPDÁBAN (?) 2018.09.14 07:12:58
Mivel telik az időnk? Hétköznap: alszunk napi 8 órát, utazunk a munkába (és vissza) 1-2 órát, dolgozunk a munkahelyünkön 8-at, eszünk-iszunk, tisztálkodunk, a családunkkal töltünk némi időt, vagy éppen annak ügyes-bajos dolgait intézzük, esetleg sportolunk, TV-t nézünk vagy valamely hobbinknak…..
Tényleg ennyire vagyunk képesek, vagy nem éri meg minőséget gyártani? Ma már legendák szólnak azokról a Hajdú mosógépekről, amelyek 30 éven keresztül szolgáltak kifogástalanul egy családot úgy, hogy minden nap legalább 1-szer használták őket. 15 éve még nekünk is volt ilyen. De még húszonpár évvel…..
Miért fontos most erről írni? Ahogy a BEVEZETŐ CIKKEMBEN is említettem, a blogom témái között szerepel a politika, de az csak egyike a számos témának, amiről írni tervezek. Nem akarok tehát politikai blogot csinálni. Érthető oknál fogva kerülnek mégis túlsúlyba így a legelején a politikai témájú…..
Ebben a bejegyzésben - méretkorlátok miatt - csak az LMP és az DK programjának kivonatát írom le. A többi pártét az ELŐZŐ BEJEGYZÉSBEN olvashatjátok. LMP JOGÁLLAM "Az ügyészség, a bíróságok, a nemzeti bank, az Országos Választási Bizottság, az Állami Számvevőszék autonómiáján esett sérelmeken…..