Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Paulo Gergő

36 bejegyzést írt és 49 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A Mércén a közelmúltban megjelent, (saját bevallása szerint) ökofasisztákról szóló írás feltételezhető jószándéka ellenére, egymáshoz nem kapcsolódó jelenségek összemosásával, létező és releváns összefüggések tagadásával, logikai bukfencekkel és ezekből fakadó téves következtetésekkel véleményem…..
A Zöld Egyenlőség podcast május 13-i ADÁSÁBAN a 3D-nyomtatás technológiájáról, annak környezeti vonatkozásairól volt szó. Az elhangzottakkal kapcsolatos kritikám olvasható az alábbiakban. Kozmo-lokalitás A beszélgetésben a 3D-nyomtatás környezeti fenntarthatóság felé mutató tulajdonságaként volt…..
[Ez az írás a ReGeneráció csapata népesedéssel foglalkozó sorozatának második része. Az első rész ITT nézhető meg, illetve ITT olvasható, a harmadik pedig ITT olvasható.]Az előző részben a népesedés kapcsán az alapfogalmakról és tendenciákról írtunk. Volt szó a termékenységi rátáról, a demográfiai…..
[Ez az írás a ReGeneráció csapata népesedéssel foglalkozó sorozatának első része. A második rész ITT nézhető meg, illetve ITT olvasható, a harmadik pedig ITT olvasható.] A termékenységi ráta A népességgel, népesedéssel kapcsolatos egyik első fogalom, ami fel szokott merülni: a termékenységi ráta.…..
[Ez az írás reakció Bese Gergő atyának a 777blogon 2021. szeptember 26-án megjelent ÍRÁSÁRA.] Nem vagyok vallásos, de egy katolikus papról nekem is vannak olyan elképzeléseim, hogy nem skatulyáz be, nem bélyegez meg embereket, nem politikai oldalakban gondolkozik, és nem fröcsög mindenféle…..
Magyarországon alig foglalkozik szervezet dedikáltan a népesedés kérdéseivel az ökológiai válság kapcsán. Az egyik ismert ilyen civil szervezet a Bocs Alapítvány, amely azon túl, hogy üdvözítő módon egy méltatlanul elhanyagolt problémakörrel foglalkozik, sajnos hibáktól, megalapozatlan állításoktól…..
[Ez az írás a ReGeneráció csapata népesedéssel foglalkozó sorozatának harmadik, befejező része. Az első két rész videó formájában ITT és ITT nézhető meg.] A népesedéssel foglalkozó sorozatunk előző részében a népességszám és a környezetre irányuló terhelés közti összefüggések mellett a népesedéssel…..
B-történetek Mi a REND? 2021.07.09 17:10:25
Hogy mit gondolunk arról, hogy mikor/hogyan vannak RENDBEN a dolgok, szerintem jól megmutatja azokat a mélyen gyökerező kulturális meggyőződéseket, amelyek az ökológiai válság alapját képezik. Hiszen ez az alap minden bizonnyal szellemi, vagyis csupán a fejünkben létezik. A praktikus…..
Ez a blogbejegyzés a Partizán youtube csatornán a napokban megjelent, "A túlnépesedés és a klímaváltozás kapcsolata", avagy az "Ökofasizmus és 11 milliárd ember" című VIDEÓJÁNAK kritikája. Nagy vonalakban: a videó nagyrészt helyes alapadatokból dolgozva, azok sokszor helytelen vagy legalábbis…..
Ágoston Balázsnak a Magyar Nemzet online felületén megjelent, "Korlátolt sötétzöldek" című írására kell reagálnom annak elkeserítő tartama miatt, amely az LMP-s Ferenczi István, "Benzingőzbe fojtaná a budapestieket a Fidesz?" című, ugyanott megjelent cikkére adott válaszként született. Kezdjük…..
Messze nem ott tartunk már, hogy a reklámok célja a tájékoztatás, hogy a fogyasztónak minél több információ álljon rendelkezésére, amikor a számára valóban szükséges javak beszerzésénél döntenie kell, hogy melyik opciót válassza. A reklámok életérzéseket, hangulatokat, érzelmeket adnak el nekünk,…..
Több, mint kilenc évig dolgoztam programozóként egy multicégnél. Kb. másfél hónapja adtam be a felmondásomat, a napokban szűnik meg a munkaviszonyom. Ez a bejegyzés arról szól, hogy milyen gondolatok mentén, miért döntöttem így. Fontos-e, hogy mit csinálunk? Tapasztalataim szerint a…..
Ha tovább olvasva érteni szeretnéd ennek a bejegyzésnek a tartalmát, akkor érdemes meghallgatnod a rádióműsort, amelyben a miniszterelnök volt a meghívott vendég. Persze csak ha még nem tetted. Kétszer nem érdemes meghallgatni. Orbán Viktor elment egy rádióba egy kellemes, baráti, ~25 perces…..
B-történetek Gonoszak-e a multik? 2020.05.01 19:11:57
Rövid válasz: a szónak abban az értelmében, ahogy emberekre használjuk: nem. Nem gonoszak, hiszen ezt a kifejezést csak egy erkölcsi lényekre érvényes használni. Ezek a nagy gazdasági szereplők azonban erkölcsön kívüli entitások. A hosszabb válasz alább következik. Mi az, hogy "erkölcsön kívüli…..
Az "ELKÖTELEZETTSÉG" szó (egyik) jelentése: hűséges hozzáállás, amely egy személy, közösség, cél elérése érdekében kifejtett kemény munkában, rendszeres, elszánt, rendíthetetlen tevékenységben, támogatásban, kiállásban nyilvánul meg. Nagyjából ebben (vagy némileg absztraktabb) értelemben használom…..
A koronavírus-válság lélektana A jelenlegi koronavírus-járvány kapcsán többféle érzelmi reakció figyelhető meg. Az egyik természetesen a félelem a betegségtől, az aggódás a saját és szeretteink egészségéért és a frusztráció amiatt, hogy a dolgok kizökkentek a "normális" kerékvágásból, valamint a…..
A cikk, amire reagálok, ITT olvasható. Ha csak annyiról szólna az írás, hogy ne állítsuk már be a jelenlegi világjárványt a globalizáció, mint egyetlen tényező által okozott tragédiának, ami csak ez utóbbi teljes eltörlésével orvosolható, azzal egyetértenék. Azzal is egyetértenék, ha azt fájlalná a…..
B-történetek Mit, honnan, miért? 2019.12.21 23:58:42
Ebben a blogbejegyzésben (kivételesen) nem bocsátkozom hosszas okfejtésekbe fenntarthatóságról, tudatos vásárlásról, tőkekoncentráció elkerüléséről és hasonlókról. A célom vele csupán az, hogy összegyűjtsem, hogy milyen termékeket honnan, milyen forrásból szerzünk be (a párom és én), csupán…..
Paulo Gergő 2019.12.24 09:32:11
@IstvanNy: Köszi! Nem gondoltam erre, mivel fel sem merül bennem, hogy reklámozzak bármit pénzért. Nyugodtan kérdezze meg bárki, könnyű rá válaszolnom :). Sosem reklámoznék pénzért egy céget vagy terméket sem. Ez egy határozott elv nálam. Legfejlebb azért népszerűsítek valamit, mert látok benne értéket. Így nem vagyok elköteleződve, és bármikor bírálhatom is, ha megváltozik a termék, a hozzáállásuk, leadnak az elveikből, stb.
Mióta a klímaváltozás problémája átütötte a főáramú média ingerküszöbét (jó sokat kellett rá várni, azután, hogy évtizedek óta nagyjából egyértelmű a probléma, és az ember felelőssége mindebben), és - kénytelen-kelletlen - a politikusaink is elkezdtek foglalkozni a témával, többször elhangzott a…..
B-történetek Plakáttalan utakon 2019.08.08 09:18:15
"Fogyasztói társadalomban élünk." - szokták mondani. Mintha ez valami súlyos teherként ránk nehezedő, vagy éppen áldásként a fejünkre szálló, de mindenképpen kívülről jövő dolog lenne. Pedig ez egyáltalán nincs így. Mi döntjük el, a mi cselekedeteink hatására alakul ki, hogy milyen társadalomban…..
A kísérlet Gyakran elhangzó érv az ökológiai kis és közepes gazdaságokból származó élelmiszerekkel szemben, hogy túlságosan, megfizethetetlenül drágák. Tény, hogy ezek magasabb áron érhetőek el, mint a konvencionális, nagyüzemi mezőgazdaságból származó társaik, de vajon pontosan, számszerűsítve mit…..
A tudomány szűkebb és tágabb értelmezése Szűken értelmezve a tudomány egy módszertan a világ jelenségeinek vizsgálatára, megismerésére és leírására, amely reprodukálható megfigyeléseken, méréseken alapul és logikai úton következtetve tesz állításokat a világ működésére vonatkozóan. Tömören…..
Paulo Gergő 2019.02.11 15:34:59
@G.István:

Igen, lehet cizellálni a motivációt a tudományos tevékenységünk tárgyának választása esetén, de az mindegyikben közös, hogy ezek szubjektív tényezők.

A technológiák nem-használatára vonatkozó példáid mind arról szólnak, hogy kifejlesztettük az adott technológiát, csupán később rádöbbenve, hogy milyen negatív hatásai vannak, próbáljuk valahogy-akárhogy korlátozni a használatát. Én nem pont erre gondoltam, ugyanis ezeknél a példáknál nem arról van szó, hogy a technológia kifejlesztése előtt mérlegeltünk volna bármit szofisztikált módon, hanem többségében arról, hogy amikor már nagy a baj, akkor kapkodva próbálunk valami csinálni tűzoltás jelleggel.

Igen, lehet gazdasági növekedésként és / vagy technológiai fejlődésként is definiálni a FEJLŐDÉST. Csak látni kell, hogy ez mennyire szubjektív és egyáltalán nem magától értetődő. Továbbá tisztában kellene lenni ennek a definíciónak a negatív következményeivel, vagy legalább el kéne gondolkodni rajtuk. Viszont ez sajnos nem történik meg. Ezen kívül kíváncsi lennék rá, hogy hány ember van tisztában azzal, hogy ez nem a FEJLŐDÉS (csak egy szubjektív definíció), hogy milyen alternatívái vannak ennek, és hogy melyik definíció mit foglal magában, milyen következményei vannak, stb. Ez utóbbiak nélkül nem nagyon van esély sem a felelős döntésre, sem az újradefiniálásra.
Paulo Gergő 2019.05.31 23:12:48
@Kováts.L: Azt hiszem, messze túllépted a tudományos közösség által ellenőrzött, megbízhatónak tekinthető tudományos ismeretek szféráját :). Ez a sokminden, amit írsz, már messze a fantáziának, a vallás és tudomány keveredésének, az összeesküvés-elméleteknek, a misztikának és az áltudományoknak a világa. Én nem szeretném most mindezt kibogozni. Azt javasolnám csupán, hogy ha találkozol egy elmélettel, akkor próbálj utánajárni, hogy annak az alapjai mennyire megalapozottak tudományosan, mennyire elfogadott a tudományos közösség által, és ha nem azok, akkor vajon miért nem. Érdemes kritikákat, reflexiókat keresni az adott elméletekhez, mielőtt megbízhatónak tekintjük őket. Persze ha a cél csupán a fantázia szabadjára engedése, akkor nem szükséges foglalkozni a tudomány kritériumaival... ;)
A Vaiana (vagy külföldiül Moana) című mese az amerikai rajzfilmgyártás egyik legújabb terméke. A napokban megnéztem, hát írok róla pár szót. A felszínen: szép, kalandos, elvarázsló, vicces, akciódús, HappyEnd-es. Akinek ennyi elég, az most hagyja is abba, és ne olvassa tovább ;). Félreértés ne…..
De nem csak magamnak, hanem a világunknak, a 7,67 milliárd embernek, neked, mindannyiunknak. Arra, hogy legyen lehetőségünk kicsit megállni és átgondolni, hogy mégis mit és miért csinálunk. Mi lehet a célja röpke életünknek, az emberi létnek, és vajon tényleg a felé haladunk-e? Ugyanis számomra…..
Ebben a cikkben elkezdtem összegyűjteni azokat a szervezeteket, amelyek a világ (szerintem) legégetőbb, legsürgősebben mérséklendő/megoldandó globális problémái ellen küzdenek, és akik az anyagi támogatásokat hatékonyan használják fel működésük során, így arra mindenképpen érdemesek. Az alábbi lista…..