Regisztráció Blogot indítok
Adatok
mugheb

0 bejegyzést írt és 7 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Kedves Fiatalok! A szabályozó, csodálatos anyanyelveinket korlátokba, táblázatokba rendező nyelvészet már réges-régen megbukott örökre - a nemzetek végre felismerték, hogy a nyelv nem egy kőbe vésett képletgyűjtemény, hanem egy szervesen, amőbaként változó ilyen izé, ami a…..
  Bár nagyon későn kezdtem, kábé éjjel fél tizenegykor, gyomorrontás miatt, és első utam az ügyeletes gyógyszertárba vezetett, ahol Immodiumot és Samarin gyógysót szereztem be, előbbiből be is vettem rögtön hármat, mert pisilni sok helyen lehet a városban, de komolyabb dolgokra kulturáltan sort…..
Szabad a taxi Úton a droszt felé 2012.07.17 12:51:00
Szabad a taxi. Húsz év után újra szabad, miután múlt pénteken sikeresen letettem a taxigépkocsi-vezetői és taxisvállalkozói vizsgákat. Mindenesetre sokkal szabadabb, mint azok a munkakörök, amelyekben az elmúlt két évtizedben dolgoztam. Újságíró, szerkesztő voltam, kezdetben országos napilapoknál,…..
Nádasdy Ádám: Búcsú a nyelvhelyességtől Elolvasni, felfogni, megfontolni, jól megjegyezni! (Egyébként szegény Nádasdy, itten, azt hiszem, ki lett vele cseszve (ha én lennék Papp Sándor Zsigmond szerkesztője, leordítottam volna a fejét). B. G. meg, figyeljetek, bótot szimatol.)…..
mugheb 2012.01.31 01:21:39
@pocak: Minden egyes szaktudomány leír. Ami előírni akar, az nem tudomány. A nyelvész is csak leírhat, különben nem nyelvész. Hogy a bánatba jön ide a liberalizmus?

Ööö jöhetnek akkor az ellenoldali közhelyek? Az alkalmazott tudományok, orvostudomány, jogtudomány, mérnöki tudományok stb. akkor ezek szerint nem tudományok? A biológia, fizika, társadalmi leíró diszciplínák eredményei nem önmagukban, hanem alkalmazásaikban érdekesek. Szeretném megkérdezni, mi értelme van önmagában annak, ha egy leíró nyelvész a legalaposabban végigköveti mondjuk azt a folyamatot, amikor egyesek tájékozatlanságból, műveletlenségből, a sztenderd megfelelő ismeretének híján abba a hiszembe esnek, hogy az "alkalmasint" szó ugyanazt jelenti, mint az "alkalomadtán", tévedésüket pedig mémszerűen továbbadva "nyelvi változást" idéznek elő (tényleg, ez a változás ilyenkor miért nyelvi, miért nem csupán nyelvhasználati?) Mennyivel lesz bárkinek jobb, ha ez a folyamat a legapróbb részletekig, kimerítően dokumentálva van? Miért nem lehet a sztenderd nyelvhasználatot továbbra is "kodifikálni", legalábbis egyfajta illemtani jellegű preskripció erejéig? Nem "megbélyegezve", csupán annyit kijelentve: alaposan végiggondolva (hogy mi mentén, azt kellő tudományossággal lefektették egyesek, amikor még nem számított nácizmusnak a nyelvészeti megalapozottságú nyelvművelés) ez és ez a változat ajánlható a művelt köznyelvi beszélő számára, ebből és ebből következően? Egyszer majd a helyesírás (ahol olykor egészen életidegen dolgok erőltetett életben tartása zajlik évtizedek óta) mint olyan is anatéma lesz?
Hasonlatos számomra a leíró nyelvészet (hegemóniájának követelése) ahhoz, mintha mondjuk volna leíró orvostudomány vagy leíró jogtudomány. Ha az orvostudomány megelégedne a betegségek aprólékos leírásával, minden körülményre kiterjedően, de gyógyítani nem próbálna, minek, hiszen az teljesen tudománytalan, a betegség természetes folyamat, hagyni kell, hogy úgy alakuljon, ahogy ő akar, milyen jogon jelenti ki bárki is, hogy az egészség jobb, mint a betegség, mindkét állapot természetes, és tudományos alapon nem jelenthetjük ki egyikről sem, hogy "jobb", mint a másik stb. Ugyanígy ha a jogtudomány beérné a különféle bűnügyek avagy lehetséges polgárjogi esetek taglalásával, de tartózkodna a konkrét esetekben történő ítélethozataltól.
mugheb 2012.01.31 01:35:11
@paraszthajszal: *A kutya itt elásott :))))
Amúgy ha jól tudom, a "tötözés" térnyerése pont dilettáns nyelvművelői beavatkozás eredménye volt. Ami csak azt bizonyítja számomra, hogy igenis be lehet avatkozni erővel egy nyelv életébe, ha megvan rá a szándék. Nem volna mindegy persze, kiknek és milyen megalapozottságú szándéka, de ha a helyesírást lehet testületileg szabályozni, mégpedig jócskán elrugaszkodva attól, ahogy "az emberek általában maguktól írnak", akkor a sztenderd nyelvváltozatot vajon miért volna nácizmus kodifikálni (és persze folyamatosan a változásokhoz igazítani)?
(A legjellemzőbb az összetett szavak egy részének írásmódja: érdemes megnézni a Google-ban, hány találat van arra, hogy "eredetiségvizsgálat", és hány az *eredetiség vizsgálat*-ra. Óriásira nyílt az olló a kodifikáció és az utca emberének írásmódja között.)
 Ügyeljetek arra, hogy a Tetszik gomb megnyomása után megerősítsétek a like-otokat!   Ügyeljetek arra, hogy a Tetszik gomb megnyomása után megerősítsétek a like-otokat!..
mugheb 2011.03.19 22:44:23
Sajnos téves, ez nem street art, hanem David Jon Kassan amerikai hiperrealista művész fatáblára festett képei, kétségkívül feljön a gugliban egy tonna nagyokos találat, amelyik mind streetezik meg wallozik, de jobban hiszek a fickó hivatalos weboldalának, davidkassan.com/
Amúgy észre kéne venni, hogy az alakok kompozícióba vannak helyezve, amiknek részei a "falon" szereplő háttérfirkák; ha valóban street art volna, csak úgy, esetlegesen volnának valahová odacseszve a falra (nem volna mettől meddig). Ezenkívülaművészi színvonaluk is jócskán felülhaladja a graffitikét (ez nem fotóhű ábrázolás, ezek tudatos, átgondoltan stilizált festmények).