Regisztráció Blogot indítok
Adatok
ezerjo

0 bejegyzést írt és 94 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Újvilágból a merlot mellett a malbec az a fajta, ami nem egyszer okozott már csalódást, valódi sztereotip borokat produkálva, amelyekben a hordós vaníliával felszteroidozott édes gyümölcsök alatt megroggyant a sav- és tanninszegénységben gyengélkedő gerinc. Mentségükre…..
ezerjo 2010.08.23 18:31:11
@akov: nem gyakorlat, már akkor bejárta a fél világot, elég sok helyen borászkodott, és ilyen fiatalon is tapasztalt szakembernek számított. Magyarosan flying winemaker-ként dolgozott a Hilltopnál, azon belül is Császáron a vörösboros üzemben próbálta átadni a tapasztalatait.
@Sárfehér: mivel vörösborok készítése volt a feladata, így ő főleg ezt látta abból az évjáratból. Az pedig sajna nem volt fényes...
ezerjo 2010.08.24 13:17:41
@Vizvári Pál: természetesen, mint minden évben, mindenhol lehetnek kivételek. Mi is dolgoztunk fel szép szőlőket, jó alapanyagokat, de a nagy átlag elég gyászos volt. Az a Syrah kapható még valahol? Nekem kimaradt...
...de csak mert hétfő pont ünnep volt. minden szempontból. túlságosan is odatettük a pontot az I-re, és hát ha bárkinek is javasolhatom, ha hosszú útra indul és egyedül vág neki a kilómétereknek, akkor szolidan csapjon a lovak közé az utazás előtti napon.Merthogy az 1600…..
Tán innen eredeztethető az a hazaértem-érzés, amit egy pick-up kabinjában érzek. Mondjuk a férfiak jelentős hányadában megvan ez, hiszen – ha figyelmesen szétnézünk – temérdek Navarát, Rangert, Hilux-ot vagy L200-ast látunk a forgalomban. Persze ne feszegessük most…..
Klasszikus zárás körüli történetnek indult, amikor a biztonságiak egyrészt már nagyon mennének haza, másrészt eljött az ő idejük és kicsit keménykedhetnek a lassan szedelőzködőkkel. Csakhogy keménykedés helyett most majdnem agyonverés lett a dologból, a vadparasztok még egy…..
ezerjo 2010.05.11 11:57:37
@Wolfram: "Biztos vagyok benne, hogy ha valóban történt volna valami, akkor lettek volna szemtanuk, más biztonságiak, tisztázni lehetett volna a dolgot a helyszínen is. Sőt, ha ott volt ifj. Kamocsay Ákos, vagy Miklós Csabi, biztos, hogy szóltak volna pár szót az érdekedben, sőt felháborodva hívták volna a főszervezőt, akit tudom, hogy személyesen ismernek. Ha valóban történt is incidens, akkor az megoldható lett volna a helyszínen is."

Természetesen szóltunk pár szót az érdekében, és a saját érdekünkben is, csitítva a hangulatot. Nagyon durva, artikulálatlanul kiabálós kioktatás, és erődemonstrálós fenyegetés lett a vége.
Természetesen hívtuk Haris urat (illetve hívattuk a piroskabátos "úriemberrel"), de sajnos nem érkezett válasz a rádión. Megérkezett viszont a szervezők közül a Zoli, akinek elmondtuk a gondunkat, de sajnos nem a szembesítés, vagy az őrök felelősségre vonása következett, hanem csak magyarázkodás, hogy milyen nehéz a dolga az őröknek, és értsük meg, hogy nekik ez a dolguk.
Megértjük mi, de hát a stílus...
Pénteken az egyik közeli stand alkalmazottját fenyegették megveréssel, de nyilván ő is megérdemelte volna.
Szombat este viszont jó fej biztonsági őrök jutottak a mi standunkhoz, teljesen kultúrált, és kedves volt a zárás. Vasárnap kifogtunk 3 nem oda illőt. Ennyi.
ifj Kamocsay Ákos ("a bennfentesen modoros nevű" - móri borász)
Nehéz egy olyan, alapvetően pozitív hangvételű cikket írni valamiről, amivel kapcsolatban nem sok említésre való, jó dolog történt. Márpedig a Móri Borvidék ilyen… a leginkább elfeledett borvidékünk. Hányatott sorsa, 20 éves múltja nem egy sikertörténet. A Móri…..
A Richter-skála szerint 8,8 erősségű földrengés után, amely az eddigi adatok szerint közel 800 halálos áldozatot követelt, kissé kegyeletsértőnek hat szőlővel/borral is foglalkozni. Ugyanakkor tény, hogy Chilében sok ezer ember boldogulása függ a borágazattól, és a…..
Kaptunk egy üzenetet Cseke Gábortól, aki arra hívta fel a figyelmünket, hogy Jancis Robinson február 9-én nagy adag magyar bor kóstolási jegyzetét adta közre Hungary for change című írásában. Bár én napi rendszerességgel kattintok a Purple Pages nevű honlapra, valahogy ez mégis…..
ezerjo 2010.02.25 12:22:05
@Kóstolómester: Tim Atkin MW, Joe Wadsack,David Gill MW, itthonról nehéz... talán én :)
Február 20-án, azaz szombaton délután 3-kor kezdődik a Borjour Magnum, a Késői szüret bormagazin eddigi legnagyobb bulija: 55 borász borait kóstolhatja nagyjából 1000 vendég az ELTE Kongresszusi Központjában. A résztvevők teljes listája (és a részletes program) elérhető itt;…..
ezerjo 2010.02.17 10:32:31
@Palchy: én a testes fehéreket sem hagynám ki... mondjuk egy jó Ezerjót :)
A Művelt Alkoholista Elzász jobb? 2010.02.08 06:00:00
A Borkollégium idén új kóstolósorozatot vezetett be, Grand Vins-nek keresztelve el azt. A koncepciója, hogy olyan drága tételeket is meg lehessen kóstolni, amit magának az ember nem venne meg, 12-14 fős társaságban viszont megkóstolhatók. Dagadtossal belekóstoltunk Bordeaux bal és…..
ezerjo 2010.02.08 14:18:24
@Sárfehér: bárkit szívesen látunk a pincében, Téged is! Pl most szombaton, amikor Hírességek Farsangja lesz :) Bővebben a Facebook-on olvashatsz, vagy privátban. Ja, és a Maurus Pincéről van szó.
Az izsáki Gedeon-dűlőben található családi pincészetet Varga Árpád és párja, Ildikó viszik. 60 hektáron gazdálkodnak, céljuk a kunsági borvidék rangjának, elismertségének emelése, megmutatni széles körnek, hogy a kiskunsági homokhátságon is lehet magas minőségű borokat…..
Nem bízom a borversenyekben. Elsősorban azért, mert az eredmények ritkán találkoznak az én értékítéletemmel. Mondhatnánk, hogy ízlésről fölösleges vitát nyitni, de ilyen alapon borversenyt is fölösleges rendezni. Tegyük föl, hogy a magyarázat ennél összetettebb. Milyen okok…..
ezerjo 2009.09.08 12:29:15
@Octopus: én 4 éve bírálok az IWC-n, és csak igazolni tudom Charles Metcalfe állításait. Valóban nagyon profin szervezett borverseny, elég idő jut egy-egy borra, és a visszakóstolások is hasznosak.

Mivel a bírálókat is értékelik minden nap, ezért arról is van visszajelzésük, hogy ki hogy bírál, ha valaki nem elég jó, legközelebb nem hívják meg. Jövőre, ha minden igaz újabb magyar bírákat is vihetek magammal, az erősebb magyar jelenlét pedig segítheti a boraink megismertetését a bírálókkal, akik között nagyon sok, borpiacot meghatározó ember van.
Idén pl meglepően sok portugál bírált, ezzel párhuzamosan nagyon nyomulnak minden fronton az angol piacon, egyre jobb a megítélésük.

Szerintem bármilyen nemzetközi kóstolón is jelenik meg magyar képviselő, az ott zajló beszélgetések, kapcsolatépítések, mind-mind segíthetik a magyar borok előrejutását a külpiacokon.
Döntöttem: többet nem fizetek a borkóstolásért.   Az utóbbi időben elterjedt borfesztiválokat fizetős kulturális, szabadidős eseménnyé tupírozzák fel, holott csak egyszerű marketing események.  Ahogyan nem fizetek azért, ha a hipermarketben új vajat, szalámit…..
ezerjo 2009.08.31 23:13:47
Valóban nagy marketingértéke van egy-egy fesztiválnak, de most már a legtöbb kinőtte magát, nem csak a szigorúan vett kóstolásról szól.

A legtöbben azért jönnek ki, hogy jó borokat kóstolgatva koncerteket hallgassanak, ismerősökkel találkozzanak, beszélgessenek, jókat egyenek, új ismeretségeket kössenek, jól érezzék magukat és borozzanak. Közben persze felfedeznek új borokat is, beszélgetnek a borászokkal, érdeklődnek.

Ha valakin látszik, hogy komolyan érdeklődik a borok iránt, sokat kérdez a borkészítésről, szőlőkről, borokról, vagy csak szól, hogy többet is szeretne kóstolni, keveset kér, akkor vagy nem kell annyit fizetnie, vagy egyáltalán nem kérünk pénzt. Ha pl látod, hogy a kóstolás után a maradékot kiönti, akkor eleve kevesebbet töltesz, mert tényleg csak az ízekre kíváncsi, nem borozni jött.

Mondjuk az alap, és teljesen természetes kellene, hogy legyen minden standon, hogy legyen kiöntő, mert nem akar mindenki mindent meginni. Én is jártam már olyan fesztiválon vendégként, ahol csak egy-két helyen találtam kiöntőt. Így aztán inkább köszöntem, nem kóstoltam.
Ha viszont teljes kóstolót kér a vendég (legtöbb helyen ez 1 dl), akkor az bizony fizetős. Nem tudnék sok olyan borászatot mondani, aki bírná azt évente több (vagy akár csak egy) fesztiválon, hogy ingyen borkóstoltatás legyen.

Szóval szerintem azért a legtöbb pincénél ingyen, vagy kicsi pénzből meg lehet kóstolni a kívánt borokat, de emellett sokan inkább borozni akarnak, amit nem lehet elvárni, hogy a borász ingyen adjon.

Remek alkalom lesz tesztelni a kiállító borászokat a hétvégén (09.05-06.) Szentendrén a Skanzenben, a már említett Maurus Pince is ott lesz... :)
Természetesen a kérdés több, mint költői. Nem lehet. Egyet lehet tenni, emlékezni ezeknek a boroknak az ízeire, érzeteire – már ha valóban emlékezetesek. Jó sorsom a napokban több ilyen tétellel is megajándékozott, mondhatni egy hét alatt kóstolhattam annyi igazi remeket,…..
ezerjo 2009.04.03 09:38:53
@lackó: egyszer azt hallottam, hogy a gazdagságot akkor lehet boldogan kiélvezni, hogyha azt meg tudod osztani szeretteiddel, barátaiddal, jó társasággal. Szóval nem is lenne jó egyedül élvezkedni ilyen borokon :)
ezerjo 2009.04.03 09:57:53
@Ferraiolo: elhivatott biztos lenne... na de ebben a "recepcióban" :)
A Művelt Alkoholista Négykezes 2009.02.13 05:33:00
A 2007-es év bazaltboraiból az elmúlt időszakban több borbemutatót is tartott Laposa Bence. Úgy adódott tehát, hogy bár különböző időben és helyen, de ketten is végigkóstoltuk a sort, ha nem is ugyanazt és nem is ugyanabban a sorrendben. Bob a Decanter borboltban még decemberben,…..
Olyan borokról, pincékről szól ez a háromrészes kis sorozat, amelyek nincsenek benne a magyar borászat, vagy inkább forgalmazás fősodrában. Erre próbálok sután utalni a címben, remélem, senki nem érzi majd sértőnek. Úgy is fogalmazhatnék, hogy utána kell járni ezeknek a…..
A mértékletes borfogyasztás jótékony hatásáról megszámlálhatatlan cikk jelent már meg, de egy újabb kutatás eredménye azt mutatja, hogy a magyar és a szlovák asztali borokat jobb lesz kerülni. 15 ország - köztük Franciaország, Olaszország és Spanyolország - közönséges…..
Az egész egy segítségkéréssel kezdődött. Ferencz Kriszta, alkalmi szerzőnk és Borboszink magyar traminiajánlatot kért. Szó szót, levél levelet követett, mire megfogant a fejében a gondolat: hazahoz ő hat palack dél-tiroli traminit, mi válasszunk hozzá ugyanennyi magyart.…..
A Rozé-kistotál második fejezetében több trónkövetelő is koronapróbát tart. Elsőként Ráspi, aki tavaly a mellbevágóan gyümölcsös 2006-os rozéjával hódított lelkes hívei körében, aztán St. Andreáék, akik a kishordós 2003-assal örökre beírták magukat a magyar…..
A világ zabálja a rozét. Ez az a borfajta, amiből itthon is rendszeresen hiány alakul ki. Összalkeszi szinten nem kenyerünk a rozézás, még ilyenkor nyár idusán sem, de félszemmel a köz szolgálatára kacsintva belevágtuk a dugóhúzót 12 ígéretesnek gondolt palack torkába.…..
Régi barátunk, Ezerjó, aki a Művelt Alkoholista lelkes olvasója, a posztok aktív hozzászólója, Londonban járt egy nemzetközi borverseny szakértő bírájaként. Kóstolt izgalmas borokat, tapasztalt sok érdekeset – s mindezt most egy posztba sűrítette. Fogadják szeretettel…..