Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Pimi

0 bejegyzést írt és 34 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az Országgyűlés által 2011. november 15-én elfogadott törvénymódosítással új fogalom, az elfedés került be a kulturális örökség védelméről szóló törvénybe. A törvényalkotók minden bizonnyal arra gondoltak, hogy a költséges és időigényes feltárások helyett,…..
Pimi 2012.04.10 16:23:07
Minden régészeti lelet amely előkerül az állam tulajdonát képezi.Tehát most ha jól értelmezem az állam nem tart igényt a saját tulajdonára!Mert ezzel a fedjük le, tagadjuk meg múltunk,ideológiával nem fog gyarapodni régészeti leleteink száma, a régmúlt titkainak megfejtése,a tudás gyarapítása is jókora csorbát szenved. A pénztelenség pedig csak további pénztelenséget szül! a problémák elodázásából még senki sohasem jött ki jól. Ez a rendelet, fogalom, csak arra jó, hogy a befektetők kisebb költséggel dolgozhassanak. Továbbra is az a véleményem, hogy az állam a lehető legrosszabb "gazda",A kasszába befolyt pénz nem tudja beosztani. Lehet apellálni a jóhiszemű emberek segítőkészségére,de abból a múzeumoknak nem lesz jelentősebb bevétele. Én a magam részéről megteszek mindent. Ami leletet találok azt viszem feldolgozásra,de lehet,hogy csak ezzel a régészeti osztály munkáit szaporítom (eddig szerettem nézni a régészek örömtől csillogó szemeit). Az elmúlt héten láttam egy feltárást ahol a Pilinyi kultúra népének egy telepét tárták fel. Itt is jellemző volt, hogy a humuszolással levitték a cserépedények felét. Ami addig egyben volt azt most szépen menthetetlenül összetörték. Ezzel az új módszerrel élve pedig a kárértékek csak fokozódni fognak. Minden esetben ezt a törvény alkotónak is tudnia kell. Úgy illik megalkotni a törvényt, hogy az alkotó átgondolja a következményeket.
A simontornyai vár 3D modellezésének munkái 2008-ban kezdődtek, egy a Vármúzeum állandó kiállításnak megújítását célzó, az Alfa Programon nyertes pályázat részeként. Szőke Balázs először a vár 13. század végi, 14. századi, illetve 16. század eleji periódusának…..
Pimi 2011.07.04 13:25:48
@Pazirik: Köszönöm a válaszát! Az tény, hogy még én sem láttam a várat,de azért azt elmondhatom, hogy Buzay Mózes másik várában Csókakőn már jártam igaz akkor még romokban hevert azóta már a várbarát kör segítségével elég sok falrészleten javítottak, a változásokat az interneten is nyomon lehet követni.A pénz hiányt meg valóban csak a folyamatos pályázati kiírások figyelésével lehet pótolni.
Pimi 2011.10.16 21:48:10
@Pazirik: Tisztelt uram! Amit tett a Mohos várával, az lenyűgöző! Engedje meg hogy idézzem Tompa Mihály néhány vers szakát az 1870-es kiadásból:

Mohos váromladékon
Borong az ősz vitéz,
Bágyadt fényű szemével
Merőn a romra néz.

Körűle nincsen élet,
Egy sír a várvidék,
Hír, pompa és dicsőség
Ott eltemetteték.

Hol a fénylakta csarnok?
A puszta termeken,
A zúgószél dühének
Bogáncskóró terem!

Önnek sikerült választ adnia a költőnek is és másoknak is akik valaha jártak-e romoknál. Még 1975.-ben jártam ott Andók tanár úrral. Megnéztük a suvadással keletkezett kis és nagy Mohos ingó tőzegmoha lápját és a várat. Megmondom őszintén azok a moha lepte kövek köszönő viszonyban sem volt azokkal az animációkkal, rekonstrukciós rajzokkal amelyet Önök készítettek róla. Valahol itt kezdődik a csoda. Meglátni egy vár helyét, felmérni a maradékát,és elképzelni azt az állapotot amelyet fénykorában mutathatott. Gratulálok önnek és munkatársainak ehhez a színvonalas munkához. Talán illik ide az utolsó előtti vers szak:

Behinti azt virággal,
És márvány- oszlopát
Lomb- és repkényfüzérrel
Köríti, fonja át.

S az ifjú nemzedékben
Tettek csírája kél,
Szívének égi hangja,
Hogy csak honának él.
Köszönet érte!
- Emberek, van egy jó, meg rossz hírem! – hirdeti ki a hajcsár az evezősöknek a gályán. - A jó hír az, hogy holnap mindenki dupla fejadagot kap, a rossz az, hogy a kapitány vízisíelni akar! Ez a régi vicc jut az ember eszébe, arról a parlamentnek benyújtott új…..
Pimi 2011.10.12 21:12:49
Végig olvastam a hozzászólásaitokat. Elég baj az, ha a hatalom az erejét nem állítja a tudás szolgálatába! A gazdasági érdekek nem csorbulhatnak! Ezt is tudomásul lehet venni, de a gazdasági lobbit képviselő emberek is legalább annyit veszítenek mint a többi történelmet szerető, múzeumba járó emberek azokkal a beruházásokkal ahol a régmúlt emlékei, tárgyai mennek veszendőbe. Az 1980-as évek közepén én is fejet hajtottam a főnököm fenyegetése miatt és nem jelentettem be egy építkezésen előkerült szkíta kori település maradványait. Azóta is bánom. Az elmúlt harminc évben igyekeztem minden tudomásomra jutott lelőhelyet bejelenteni, regisztráltatni. Az utolsó alkalom az elmúlt héten volt, egy dombot néztünk végig egy régésszel. Az őskortól a középkorig találtunk cserép edény, őrlőkő maradványokat. Úgy gondolom, hogy minden józanul gondolkodó, felelősségteljes döntéseket hozó embernek kötelessége az, hogy úgy építse a jövőt, hogy a múltat, annak tárgyi leleteit megőrizhesse az utókornak. E gondolat alapján kellene a törvényeket is megalkotni és alkalmazni.Az átlag embertől több feltárást láttam, a legtöbb esetben nem lehet tudni, hogy mit rejt a föld. A régészeti feltárások idejét nem lehet előre meghatározni, hiszen lehet, hogy "csak" egy kisebb lakóház kerül elő, de lehetnek több százas temetők is. Minden feltárásnak más- más a feltárási idő, eszköz és pénz igénye. El kell jönni annak az időnek amikor a józan észnek kell diktálni a törvényalkotásban, nem a politikának és a gazdasági hatalommal, pénzel rendelkezőknek.
Mint korábban mi is hírt adtunk róla, Pest megye honfoglalás kori gyűjteménye az utóbbi egy évben csodás leletekkel gazdagodott, beruházásoktól és gazdasági tőkétől függetlenül – elkötelezett civil örökségvédőknek köszönhetően. A Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága…..
A Kárpát-medencei hun kori elit sírjai, áldozati leletei széles érdeklődésnek örvendenek. Ezzel szemben az alacsonyabb társadalmi és vagyoni helyzetű lakosság, a hun birodalom alattvalóinak élete jóval kevésbé ismert. A települések régészeti kutatása erről a korszakról is…..
Pimi 2011.08.24 21:00:11
@Hajra777: Szia! Én is csak feltételezésekről tudok.Ipoly Márta és Perjés Géza szerint 30000-35000 halott lehetett összességében a mohácsi csatamezőn, de nem tudom, hogy feltételezésüket mire alapozták. Állítólag a törökök ezer embere 9-11 napon keresztül temette a halottakat. A pilismaróti tábor elpusztítása után állítólag 25000 magyar halott maradt, az ők halomsírjaik is feltáratlanok. Olvastam olyan feltételezést is amely szerint 5000-10000 fő lehetett a törökök vesztesége. A péterváradi vár elfoglalása során legalább 1000 török katona halt meg, a kb. ezer fős védőseregből azt a kilencven embert engedték el akik a végsőkig kitartottak egy toronyban, ők Tomori seregéhez csatlakoztak.A többieket lemészárolták épp úgy mint a mohácsi csatatér foglyait. Állítólag Buda kirablása után 200ezer rabszíjra fűzött magyart vittek el a törökök magukkal.
Pimi 2011.08.25 15:50:36
@Hajra777: Szia! Ellentmondásból van bőven, hiszen lassan 500éve történtek ezek az események. Az eltelt bő tíz emberöltő sok emléket, dokumentumot megsemmisített. A kard rövidségén segít a fegyverkovács, a mohácsi csatával kapcsolatosan pedig csak a szakirodalom olvasása, előadások meghallgatása adhat plusz információt .Amennyiben ez téged érdekel fel kell kutatnod ezeket. Szabó János nemrég irt egy könyvet a mohácsi csatáról,Perjés Géza mint hadtörténész is sokat foglalkozott a mohácsi csatával, erről írta A Mohács , az országút szélére vetett ország című könyveit. A Perjés Géza életművét, munkásságát az értelem bátorsága című könyv szerzői méltatják.Négyesi Lajos foglalkozott a muhi és a mohácsi csata elemzésével, a helyszín bejárásával, az Ő írásait is érdemes lenne felkutatnod. A Kanizsai Dorottya és jobbágyainak szerepe sem tisztázott, sokak szerint pár száz halottat temettetett el, a török hadsereg elvonulása után.A pilismaróti halomsírok sincsenek meg, így sajnos nincs mit megjelölni. Itt van nagy szerepe a civil kezdeményezéseknek, hiszen ha valaki talál csontvázakat nem biztos hogy bejelenti, bejelentés esetén pedig lehet egy jól sikerült feltárás is(lásd Dabas). Ebben az országban ezeknek a sikereknek is örülni kell.
Pimi 2011.09.02 18:34:10
@Hajrá777: Szia! Ma délután a Kossuth rádióban volt a történelmi csatákról egy beszélgetés melyen részt vett Négyesi Lajos és Fekete Domonkos is. A csatákról és azok számítógépes animációiról beszélgettek. Próbáld meghallgatni az internetes rádió honlapról. Én is csak az utolsó tíz percet hallottam,de érdekes volt.
Tavaly tavasszal egy apró, feliratos bronztöredék fotójára lettem figyelmes egy fémkeresős fórumon. Megtalálója a fórumozók segítségét kérte a tárgy azonosításában, mivel nem ismerte annak korát és funkcióját. Mind a betűk formája, mint a felirattöredék tartalma alapján…..
Talán nincs is olyan ember, aki ne szeretné a történelmi filmeket, amik többsége azonban egy kutató számára inkább okoz derültséget, mint történeti élményt. Felmerülhet azonban, hogy akkor hogyan kéne elképzelni egy középkori, kora újkori ember viseletét? És egy magyar…..
Pimi 2011.05.16 21:49:04
A női ruházat és divat, a célszerűségből indulhatott ki.A középkori női viseletek sokszor valóban az olasz, spanyol, német hatásokat mutatják egész Európában. Voltam a füzéri várnapokon ahol a helyi hagyományőrző egyesület bemutatta a Perényi Péter idejében viselt női és férfi ruhákat, ők is hangsúlyozták a nyugat-európai hatásokat a magyar viseletre. Tulajdonképpen a ruházkodási divat sokszor évszázadokon keresztül érezhette a hatását. Itt utalnék Gáborján Alice írására amely A tardi "felakasztott" szoknya viseléséről szól. Tulajdonképpen a szoknya-e változata az 1500-as évektől használatban volt az 1890-es évekig.A sárospataki vár kiállításán is látható több 16.-17.századi női ruha. Szerintem, szépek, csak én a kis méreten csodálkoztam. A 16-17 éves hölgyek ruházata ma szerintem csak a 11-12 éves kislányokra lenne jó méretben.Az is biztos, hogy a ruházatot szinte addig hordták míg teljesen tönkre nem ment. A nagyobb városok árú megállító joga is mindenképpen hatott a divatra hiszen ezeken a helyeken könnyeben hozzá lehetett jutni az értékesebb szövet anyagokhoz. Míg a köznépnek megmaradt a len, kender vászon, a gyapjú alapanyag a ruhák elkészítésénél. Az, hogy mennyire kevéssé kutatott ez a területe a néprajznak még az ópusztaszeri Feszty körképen is meglátszik, hiszen Feszty Árpád is a 18.századi viseletet festette meg a magyarok bejövetele című képén mintha az eltelt közel ezer évben nem változott volna a viselet. A hímzések kialakulása szín, forma, motívum kincse is néprajzi köteteket tölt meg. Ma már szinte csak néhány erős akaratú,elhivatott népművész foglalkozik ezek készítésével. Meg kell mondani, hogy kevés rá az igény, és a fizetőképes kereslet. Lehet, hogy nem véletlen az, hogy a "népművészeti" boltok árú választékának egy részét már nem hazánkban hanem Kínában készítik.
Pimi 2011.05.17 22:05:55
Kedves Zay Orsolya!
Köszönöm a választ a hozzászólásomra.Elismerem, hogy nehéz dolog lehet megbízható forrásból származó anyagot találnod a 16.-17. századi ruhaviseletek, divat irányzatok kutatásához.A későbbi korokkal foglalkozóknak valamivel könnyebb dolga van, hiszen használhatják a váci templom kriptájából előkerült és restaurált ruhákat, a 18.-19.századdal foglalkozók pedig valósággal bolyonghatnak a különböző tájegységek ruha típusai, varrott, hímzett ing, nadrág,kötő, mellény,szűr mintakincsekben Kalocsától -Kalotaszegig,Beregdaróctól- Sárközig.A matyó ruha készítőkről, hímzőkről is elég sok anyag maradt meg.Nagy probléma még az is, hogy a 20. század elején nagyon sok ruhakészítéssel kapcsolatban lévő szakma tűnt el, a takácsok, hímes takácsok, szűr, suba, guba paszomány készítők. Talán legtovább a horgolás, csipkeverés, hímzés maradt meg. A szövet festés is mint szakma szinte kihalt ma már a kékfestők remekeit, mintáit néhány bezárásra ítélt múzeumunk mutatja be mint a pápai, a szendrői . Ezeknek a majdnem kihalt szakmáknak a bemutatására sok városban kerül ma már sor, jártam én is a budai várban megrendezett mesterségek ünnepén, a kecskeméti hírős napokon ahol sok bemutatót lehet látni.Mindenképpen érdemes elmenni turista csalogató rendezvényekre is hiszen én is voltam a győri reneszánsz esküvőn, elmondhatom, hogy pazar látvány volt a sok ruhaköltemény.
A „hétfejű” öregembernek hat emberfeje és egy lófeje volt, és az egyik legfurcsább temetkezés volt, amit valaha láttam. 2006 őszén közel másfél éve folytattuk – kisebb megszakításokkal - egy hatalmas római kori temető feltárását az óbudai Duna-parton,…..
Pimi 2011.05.03 15:32:40
@Lassányi Gábor: Kedves Lassányi Gábor és G.d.Magister ! Köszönöm a válaszotokat. Az biztos csak, hogy a mai kor emberei nem ismerik azokat a szinte folyamatosan változó hiedelmeket, magatartási, viselkedési normákat amelyek a különböző történelmi korok embereinek tevékenységét befolyásolták. Így a mai kor régészeinek, kutatóinak sok elképzelést kell végig gondolniuk ahhoz, hogy reális, tudományos véleményt tudjanak alkotni ilyen jellegű feltárások esetén. Biztosan számtalan elképzelés van és a kritikusok részéről éppen annyi megcáfolás lehet. Így kétséges, hogy bármelyik fél is teljesen pontos, logikai úton alátámasztott jó elképzelést tudjon alkotni. A szerb cikket ha már meglesz biztosan le tudja valamelyik fordító iroda fordítani. Ha jól emlékszem Szentendrén van ortodox templom jártam benne vagy 7 éve szerintem az ottani pópa is biztosan tud segíteni a fordításban.
Különlegesen gazdag honfoglalás kori temetkezések kerültek elő múlt héten Pest megye délkeleti részén. A korábban teljesen ismeretlen, a mezőgazdasági munkálatok miatt bolygatott és veszélyeztetett lelőhely első leleteit fémkeresőt használó civilek találták meg, és ők…..
A középső vaskorban, a Kr. e. 7. század végén – 6. század elején a Kárpát-medencében megjelent a szkíta jellegű leletanyag. Azért csak szkíta jellegű leletekről beszélhetünk, mivel nem tudjuk biztosan, hogy a Jenyiszejtől a Fekete-tengerig húzódó óriási sztyeppén…..
Ahogy a márkás autók napjainkban, a járművek az őskorban is többletjelentéssel bíró tárgyak voltak, bár használatuk és az emberek életében betöltött szerepük nyilván eltért a maitól. Jelen írás a kora vaskori Hallstatt-kultúrához (Kr.e. 8-5. század) tartozó kocsikról…..