Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Elizabeth72

0 bejegyzést írt és 153 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Hat év határátkelő lét után nem könnyű visszailleszkedni, az első napok eufóriája (már ha van ilyen) után az átmenet kifejezetten nehéz és fájdalmas lehet, különösen, ha az ember nincs felkészülve az őt váró sokkra. Így történt ez Nollaiggel, aki családi és tanulási okokból tért haza New Yorkból...
Időnként fellángolnak bizonyos divatok egy-egy országban, amit aztán az ember beállítódottságától, humorérzékétől, személyes érintettségétől függően szemlél. Angliában most például egy egészen érdekes jelenség kezd kibontakozni, amit a mai posztban némi cinizmussal tárunk elétek, ti is kezeljétek…..
Amikor először elolvastam István levelét, az volt az első kérdésem: de akkor miért van még ott? A kérdés szerintem sokakban felmerül majd, azzal együtt is, hogy persze az idősgondozás sehol sem tartozik a legkönnyebb munkák közé – így az Egyesült Királyságban sem. Érdekes…..
Sokszor leírtam, leírtátok már itt, a blogon is, hogy nyelvtudás nélkül nagyon necces belevágni a határátkelésbe. Necces, de (mint Éva története is bizonyítja) nem lehetetlen. Persze neki volt háttere Angliában, de ezzel együtt én továbbra is azt mondom, hogy sok veszélytől és…..
Elizabeth72 2019.06.11 11:07:36
Franciaország gyönyörű, ráadásul mind földrajzilag, mind klímában rendkívül változatos, fantasztikusan gazdag kultúrával, gasztronómiával, borokkal – és persze a helyi emberekkel. Mi az a tíz dolog, amit Franciaország megtanított egy több mint 25 éve ott élő…..
Meglehetősen szokatlan utat járt be Alíz, aki Ausztráliában kezdte meg határátkelő életét, ahol olyannyira sikerült beilleszkednie, hogy végül az állampolgárságot is sikerült megszereznie. A szíve azonban visszahúzta Európába, ahol Angliát választotta. Utólag úgy tűnik, rosszul tette…..
Kívülről nézve tényleg furcsának tűnik felrúgni mindent, amiért az ember éveket dolgozott. Mégis akadnak, akik így döntenek. Közéjük tartozik Balázs is, aki nagy lépésre szánta el magát. Mindjárt el is magyarázza, miért. Magyarország kívülről – új sorozat a…..
Sok magyar próbál külföldön idősgondozásból megélni és boldogulni, Margit mai rövid írása ugyanakkor azt bizonyítja, mennyire észnél kell lenni, amikor az ember belevág. Különben elég csúnya dolgok történhetnek. (A posztban értelemszerűen nem szerepel cégnév, hiszen elsősorban a jelenség a fontos.)..
Elizabeth72 2018.05.01 12:02:28
@Határátkelő: Tudid már évek óta gondolkodom. ... majd megbeszeljuk csak mert az en életem egy kaland. .
Határátkelő Szegény magyarok 2018.04.25 06:30:00
Ha azt mondom, hogy tavaly 33 millió ember élt súlyos anyagi nélkülözésben az Európai Unióban, akkor az elég durván hangzik. És az is. Pedig ez már egy sokkal jobb szám, mint a korábbi években. Mi a helyzet a magyarokkal? A kérdés már csak azért is érdekes, mert nyilván a…..
Nem könnyed év végi történet Annáé, ám fontos írás, mert sok mindent megmutat abból az élethelyzetből, amiben sokan nekivágnak a külföldi életnek. Ilyen is van, és tartok tőle, elég sok ilyen van. A kép illusztráció..
Judit egy liverpooli állami középiskolában dolgozik, így aztán belülről látja a magyartól (tagolásban és elvárásokban is) meglehetősen eltérő rendszert. Kérésemre megírta tapasztalatait, és pár tanáccsal is tud szolgálni azoknak, akik esetleg iskolás korú gyerekkel…..
Elizabeth72 2017.09.30 11:58:08
Néha elgondolkodom azon, hogy miközben a Határátkelőn mondjuk kultúrsokkról vagy a kétnyelvű gyerekekkel kapcsolatos dilemmákról beszélgetünk, ritkábban esik szó a határátkelésnek egyik legfontosabb részéről, amikor valaki azért megy külföldre dolgozni, mert egyszerűen már…..
Hanem a nyelvüket is. Mindjárt megmagyarázom ezt az elsőre talán kissé talányosnak tűnő kijelentést, ám előtte megnyugtatnék minden aggódót, hogy a posztban egyetlen szó sem lesz a Brexitről, lesz viszont az angol nyelvről, és annak változásairól. És még itt sem kell feladnia…..
Nem akarok olyan országban élni, ahol 4 millió embert képes  akkora gyűlöletre nevelni a kormánypropaganda, hogy képes legyen felülírni a „minden ember egyenlő” elvét. Aki nemmel szavaz, azt mondja, a muszlimoknak kevesebb jár, mint másnak, vesszenek el a háborúban, nincs joguk menekülni. Ami a…..
Elizabeth72 2016.09.29 11:43:53
Kedves Blogger!
Egy 16 honapos megszakitassal 2009 ota elek kulfoldon, Angliaban. Nincs egy honapja, hogy egy olyan helyrol koltoztem el , ahol egy hazban 12 csalad elt, kozuluk mi voltunk az egyetlen feher csalad. A nyaron lett 5 eves a kisfiam, csak hogy legyen fogalmad a korulmenyekrol. A tobbi csalad, Azsiabol, Pakisztanbol, Afrikabol jott ide. Nem most, kb amikor en, mert mindnek menekulnie kellett kulonbozo haboruk elol.
Ezek az emberek viszont folyamatosan bantalmaztak engem, a kisfiam es idos edesanyamat is. 3-4 tomott oldalon keresztul tudnam csak leirni, miket is kaptunk a szomszedoktol, akik nem csak igenytelenek, hanem kifejezetten rosszindulatuan viszonyulnak a feher boru emberekhez. A gyerekeiket nem nevelik rendesen, es ahogy irtam, lenne boven mit irjak roluk. A sajat boromon tapaszralva, mikozben tolem ezek az emberek csak jot kaptak! Azon a napon dontottunk, hogy elkoltozunk, amikor remego kezekkel ultunk az asztalnal anyammal, nem birtuk a kisfiamat visszatartani ezekbol a csaladokbol jovo gyerekektol, es csak ment veluk jatszani. A jatek lenyege az volt ahogy magyaeaztak neki, hogy mindenki utheti es rugdoshatja ot es ez nagyon jo dolog! Es a fiam kiment, es nevetett veluk, mikozben ot rugdostak, utottek elszedtek a jatekait, etelt koveteltek tole, o meg boldogan vitte ki a neki szant gyumolcsot, csipszet, csokit.... Ugy koltoztem el kedves blogger, hogy a hazat sem lattam elotte amibe koltoztem, csak menni akartam, hogy vedjem a csaladom!
Azok az emberek akik onnan menekulnek, egyszerubben tudnanak atmenni valamelyik mellettuk levo, kulturalisan hasonlo orszagba, de ok nem a haboruk elol menekulnek.
Alkalmazkodni sosem fognak! Dolgozni se nagyon, viszont azt a latvanyt mindig megkaphatod majd, hogy leneznek, mosolyogbak a szemedbe a hatad mogul pedig beledszurnak egy kest. Nem a hatadba csak,hanem epp ahol ernek. Igy menjel szavazni. Es ne akarj senkit manipulalni.
Valamiért mindig az volt az érzésem, hogy London megosztja az embereket: valaki vagy imádja, vagy nem bírja elviselni, kevesen vannak azok, akik semleges érzésekkel viseltetnek a brit főváros iránt. Andi az első csoportba tartozik, ráadásul azok egyike, akinek jutott egy jó magyar…..
Elizabeth72 2016.09.23 14:27:16
@*Andi*: Szia Andi. Lerazhatod masok velemenyet es eszreveteleit es ez mindaddig ok, amig nem hazudsz magadnak. Ezt viszont mi valoban nem tudhatjuk..... Es igazabol mivel a te eleted es te irtad ide masokat tuti nem erdekel, hogy hogy is allsz valojaban. A te tukrodbe mi nem tudunk belenezni es sztem megiscsak kerdezd meg magad elotte, miert tunt fel ez annyi embernek? En nem hiszem, hogy mindannyiunkat a rosszindulat vezenyelne. Erted?
En is gondolkodtam anno, hogy megirjam a magam sztorijat ide, aztan rajottem hogy minden carba mindenki belekotne, az en lelki bekem meg tobbet er, mint tobbezer masik ember velemenye. De egy dolgot higyj el nekem: egy sort sem irtam volna alkoholrol mivel nem kepezi befolyasosan az eletem reszet. Csak ennyit gondoltam hozzatenni.
Elizabeth72 2016.09.25 19:07:58
@*Andi*: Most ugy irtal mintha direkt engem akarnal irritani 4 pohar pezsgovel. Ugy latom nem olvastad amit irtam, vagy nem ertetted meg a lenyeget. Nekem tokmindegy. Szia.
Egészen elképesztő történetek érkeznek a Magyarország és én pályázatra (a héten még várom az írásokat). A mai szerzője, Erzsébet több mint három évtized után volt kénytelen feladni tanári hivatását és vágott neki a határátkelésnek. Tavaly október óta él…..
Elizabeth72 2015.09.28 14:09:31
Orbán Viktor nem rövid távú megoldásban gondolkodik. A stratégiai cél: elkerülni, hogy itt kelljen regisztrálni a migránsokat. Mindezt annak érdekében, hogy ne lehessen ide visszatoloncolni őket. Bár aggasztó jelek voltak, Európát láthatóan felkészületlenül érte az a…..
Egy nagyon érdekes történetet osztok ma meg veletek, amely jóval több mint 30 éve, egy (akkor még disszidálásnak nevezett) határátkeléssel kezdődött. Szerzője, Kati útja Anglián és Spanyolországon át vezetett vissza Magyarországra, azaz úgy gondolom, érdemes elolvasni, mit…..
Talán emlékeztek még Andorra, aki már többször osztotta meg itt kalandjait (járt egyebek mellett Dohában és Zanzibárban) ma pedig egy inkább összefoglaló jellegű poszttal jelentkezik, amiből kiderült, hogy humorérzéket feltétlenül vigyünk magunkkal (speciel ez máshová is…..
A Nagy Visszatérő Témák egyike az, hogy csak azért, mert magyarok vagyunk egy másik országban, feltétlenül segítenünk kell-e egymást, jóban kell-e lennünk egymással? Ha jól látom, eléggé megosztó kérdés, ezt piszkálgatja írásában Zsé is. „A határátkelés hosszú…..
Elizabeth72 2015.02.04 12:47:30
@zöldeketbeszélek: A nagymamaval szoktunk egyeztetni hogy mitmondunk neki. Masreszt en erzelmileg tul vagyok apukan. En is lehet mondani, hogy mar egy boldog ember vagyok. Igaz tars nelkul de ha jon jon, ha nem...hateddig sem volt. A munkamban sikeres vagyok, azert is meg kellett kuzdenem. Az a viccesha anyammal veszekszunk valami aprosagon, jon a gyerek es egy pillanat alatt valtunk. Aztan amikopr mar "nem kellunk"neki, eszunk agaban sincs folytatni. Ez nagyon muris. :)
Elizabeth72 2015.02.04 12:47:30
@zöldeketbeszélek: Ha egy szemet ember lennek nevelhetnem egyedul is. Masabb lenne. De mindeneenyem a felelosseg. Anyamaert is Es igy sokszor nem csinalhatom azamit akarok, mert ugye ket masik embert kell figyelembe vennem . Es idonkent ugye nagymama is mashogy nevel...nem egyszubb hidd el.
Elizabeth72 2015.02.04 13:59:24
@zöldeketbeszélek: Azt meg en sem tudom :D:D:D
Majd addig kitalalom :D
A mai írás egészen elképesztő helyről szól, ez pedig Pakisztán, ahová szerintem viszonylag kevesen jutunk el, nem is beszélve arról, hogy László ott is dolgozik, méghozzá nem is akármit. Ráadásul (szerencsénkre) imád fényképezni, így aztán a mai posztban ugyan a szöveg is…..