Regisztráció Blogot indítok
Adatok
alvarezfan1111

131 bejegyzést írt és 28 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Operazóna Az érzéki opera 2010.08.12 19:37:00
Apály a párkapcsolatban vagy csak nincs kedved egy görbe éjszakához? Az operakedvelő ezt ajánlja: Vedd, mondjuk Offenbach Hoffmann meséi ("Les Contes d'Hoffmann") c. operájából a Barcarola néven ismert kettőst ("Belle nuit, ô nuit d'amour") és hallgasd meg…..
alvarezfan1111 2021.10.25 21:36:28
@DelPiero2: Köszönöm szépen az észrevételt. Sajnos nem tudok segíteni.
Budapestre érkezik a Szentpétervári Kamaraopera. Ez önmagában is elég figyelemfelkeltő hír. Ráadásul Gounod Faustjának újragondolt változatát és Bizet ritkán játszott Gyöngyhalászok című operáját hozzák. Még mindig nem elég a mézesmadzagokból? Akkor íme a helyszín: a frissen megnyitott Eiffel…..
A sajtóhíradások szerint 2020 július 28-án, 83 éves korában elhunyt Horváth Bálint operaénekes.  Eddig a tömör tényközlés, én azonban azt is gyászolom benne, akinek kiváló tenorhangja és illúziókeltő színpadi megjelenése révén - középiskolás koromban - az opera világa magához vonzott és csodás…..
November 22-én néztük meg az Erkel Színházban Puccini A Nyugat lánya c. operáját. Elég könnyen kaptunk az interneten jegyet, a nézőtér a képernyőn némileg foghíjasnak tűnt. Ezeket "baljós" előjeleknek értékeltem és végül valóban nem igazán szerettem az előadást.  A legnagyobb bajom a rendezéssel…..
A  Dehir kritikusa azzal kezdi, hogy kifejti, mennyire utálták az iskolában az éneket, mert rosszul tanították nekik. Nekem úgy látszik, szerencsém volt. Sohasem utáltam énekelni, kamaszkoromban sem, inkább próbálgattam, mennyire felnőtt már a hangom, mennyire mennek nekem a hallott/tanult áriák.…..
Operazóna Mélyből magasba 2012.02.04 20:18:00
Sok van, mi csodálatos, de az emberi hangnál nincs semmi csodálatosabb! Mondja az operakedvelő, habozás nélkül kifacsarva az eredeti mondást. :-) De tényleg. Voltak, vannak négy oktávos énekesek, Yma Sumac például vagy akár Zámbó Jimmy. No meg vannak a torok- vagy dorombénekesek, akik egymagukban,…..
Operazóna Ory grófja Debrecenben 2019.02.15 23:24:56
Ory grófja Debrecenben járt, egészen pontosan a Csokonai Nemzeti Színház színpadán, ott igyekezett elbűvölni a csodás és pillanatnyilag pár nélküli grófnőt - és természetesen a közönséget.  Rossini operája a kora középkorban játszódik és tömören arról szól, hogyan igyekszik egy fiatal nemes, Ory…..
Operazóna Szopránból bariton 2018.09.09 01:25:03
Érdekes elmélet/tapasztalat/megfigyelés, hogy a baritonok fiúkorukban inkább szopránok, a tenorok pedig inkább mezzók/altok. Mutáláskor aztán a magasabból mélyebb hang lesz és fordítva. Persze lehetnek kivételek. Nagyon érdekes példa a szoprán --> bariton átváltozásra Jacques Imbrailo esete.…..
A nyári forróságban érdekes levélpárbaj jelent meg a sajtóban Mozart Don Giovanni c. operájának RockGiovanni c. átdolgozásával kapcsolatban, amelyet a miskolci Bartók Plusz Operafesztiválon mutattak be a nagyérdeműnek ezen a nyáron.  Kovács János, a neves karmester felháborodott az átdolgozáson.…..
A tavalyi Mester és Margarita után idén is eljutottam az immár 17 éve működő Miskolci Operafesztiválra, mégpedig a Rockgiovannnira. Idén ez volt a harmadik miskolci kalandom (két Varázsfuvoláról és Az emberek alkonyáról írtam már), örültem, hogy ennyi is beleférhetett ebbe a félévbe, bár ennél jóval…..
Operazóna A Lutherek Debrecenben 2018.06.05 18:01:58
A feleségemmel tegnap láttuk a Luthereket Debrecenben. Mármint a Lutherek c. "ragtime-operát" a debreceni Csokonai Nemzeti Színházban. A Bartók+ Operafesztiválit követő debreceni bemutatóhoz képest is elég későn. Megint csak azért, mert most következett sorra a bérletünkben. A mű zenéjét Ittzés…..
Operazóna A Norma Debrecenben 2018.05.16 20:53:53
Nem tudom, hogy most mi Debrecenben a norma, mindenesetre jó ideje megy már Bellini Norma c. operája a debreceni Csokonai Nemzeti Színház jelen évadában. A mi bérletünkben csak most került sorra, így most írok róla. A Norma története például itt olvasható, ebben a blogban is írtunk róla - a Casta…..
Pár hete - kocsiba szállás közben - kiesett a zsebemből a mobiltelefonom. Amikor észrevettem, hogy nincs nálam, már hívták is a velem levő feleségemet az én mobilomról, érdeklődve, mikor és hogyan adhatják vissza. Nem volt lezárva ugyanis a készülék és egy rendes hölgy találta meg. Ezek után bőszen…..
Operazóna Levegőőőt! 2011.07.17 23:18:00
Most pedig csúnyán elbánok Richard Wagner A Walkür c. operájával. Szerencsére ez cseppet sem fog ártani neki. :-) Láttam, de nekem egészében nem nagyon tetszett, a történetnek nincs igazán eleje és vége és megkockáztatom, hogy Wagner írt ennél jobb zenét is. Lehet persze, hogy…..
alvarezfan1111 2018.04.16 21:29:31
@KingofHell: Köszönöm szépen a válaszát, hasonlóan gondolkodunk, Hoffmannról én is írtam másik posztot is.
Március 6-án  18 órától a feleségemmel részt vettünk Mohos Nagy Éva  tiszteletére rendezett hangversenyen. Mohos Nagy Éva operaénekes ma kiváló és eredményes tanára a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karának, ezt az ünnepi hangversenyen fellépő tanítványok sora füllel jól hallhatóan igazolta.  A…..
A karácsonynak régen kialakult már a maga népszerű zenei repertoárja, amely az évnek ebben az ünnepi szakában jószerint mindenünnen elér hozzánk. A karácsonyi dalok megszólaltatásából természetesen a nagy operaénekesek is kiveszik a részüket, s mi igazán nem járunk rosszul, ha őket választjuk az…..
Néhány napja érkezett a hír, hogy Dmitrij Hvorosztovszkij, a világhírű orosz bariton elhunyt. Két és fél éve küzdött agydaganattal. Volt, hogy jobban érezte magát, fellépéseket vállalt, később már csak koncerteken, mert szédüléssel küzdött és az operaszínpadon nem akarta kockáztatni az…..
A szőke, göndör hajú, teuton vonású Grál-lovag - pallosát kezében tartva - áll vértjében és szomorúan énekel. A Grál-elbeszélést. Arról, hogy Montsalvat várában őrzik a szent Grált, ott lakoznak a földöntúli erejű Grál-lovagok, akiknek az a  feladatuk, hogy igazságot szolgáltassanak az…..
Mára már talán nem is csodálkozunk a tényen, hogy az elmúlt fél évszázad egyik legnagyobb tenoristája immár évek óta bariton szerepekkel gazdagítja amúgy is példátlanul dús repertoárját. Hogy Plácido Domingo ilyesmire is képes lesz, arra alkalmasint a Sevilla városának szentelt zenés filmjében adott…..
A 2017. május 11-i, pénteki előadást láttuk a feleségemmel. Pár Varázsfuvola előadást persze már láttunk ezelőtt, de meg kell mondanom, eddig még erre tudtam a legjobban figyelni. Talán elég öreg lettem hozzá, hogy ne legyek türelmetlen és felfogjam-elfogadjam ezt a furcsa alkotást. Alapvetően…..
MimiBlog Pop-opera és táncdalok 2017.04.05 11:14:17
Április 15-én, A Hang Világnapján komoly- és könnyűzene egyaránt felhangzik majd az Erkel színpadán. Az operaénekesek számára rég ismerősek az ilyen crossover szituációk. Kíváncsiságból, derűs játék gyanánt vagy épp egy nemes cél jegyében átrándulni a könnyűzene világába: nagy operaénekesek egész…..
Operazóna Még Pillangókisasszony 2017.03.02 20:38:20
Nem hagy nyugodni a Pillangókisasszony mióta február elején megnéztük az Erkel Színházbeli előadást. Sok szép részlete mellett mit lehetett volna még és másként? Hogy csinálják mások? Találtam egy modern, humoros, ugyanakkor erotikus és nagyon emberi részletet a szerelmi duettből.  A szereplők -…..
MimiBlog Puccinira robbantani 2017.03.01 11:42:57
Legutóbbi posztunk a híres filmekben felbukkanó és ott komoly szerephez jutó  operarészletekből mutatott be néhányat, ám az anyag olyan gazdag és változatos, hogy egy újabb posztra is futja belőle. Íme még hat híres példa a legkülönfélébb filmtípusokból! Múltkori posztunkat a Turandot kultikus…..
Operazóna Nyelv és opera 2017.02.14 18:07:17
Hajdanán -  a barokk operán talán innen - nyilvánvalónak tűnt, hogy az operát le kell fordítani a helyi közönség nyelvére, s úgy kell előadni. Ennek megvolt az az előnye, hogy a hallgató többet megértett a szövegből, a szituációból és - főleg - tudta énekelgetni magának az operaáriákat, ami…..
Február 3-án családi látogatásra utaztunk a nejemmel Pestre, s már korábban úgy döntöttünk, hogy este emellett megnézzük Puccini Pillangókisasszony c. operáját az Erkel Színházban. Minimalista díszletek között ugyan, de szerintem hagyományos előadást láttunk. Az első felvonás második felétől kezdve…..