Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Bortó

0 bejegyzést írt és 46 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Az év első néhány hete a borkóstolók szempontjából meglehetősen nyugodt időszak, nem csoda, ünnepek után mindenkinek kell egy kis pihenő. Ebből a szempontból nekem már a december is csendesen telt, ami bor elfogyott otthon, barátoknál, családnál, az elfogyott, de nem nagyon mentem elébe a…..
Bortó 2016.01.15 10:50:54
@Octopus: Szerintem túl komolyan vetted a nevét:)
Jelenleg az egyik legjobb hazai vörös, 7 pontos, de plusz nélkül.
Pontosan december idusán, a Wineporn szervezésében egy irdatlan nagy magyar pezsgőkóstolóhoz volt szerencsém. Szokolai Máté (főkolompos) előzetes jelzése szerint vagy húsz palackos erjesztésű hazai pezsgőre lehet majd rápróbálni, amely kiváló alkalom a magyar pezsgőkészítés state-of-the-art…..
Ismét egy kiváló rendezvény, ismét egy kiemelkedő nemzetközi arc a Drop Shopban, ezúttal egy vidám októberi délutánon. John Hancock, az Új-zélandi Trinity Hill borászat alapítója/borásza/elnöke/arca/résztulajdonosa látogatott el Budapestre, hogy személyesen mutassa be a Hawke’s Bay-ben, azon belül a…..
Folytatom a július közepén tett három napos hegyaljai kis körutamról szóló beszámolót, amelynek első része a Tokajban, Tarcalon és Bodrogkeresztúron meglátogatott pincéknél szerzett élményeknek állított emléket. A folytatásban szintén Tokajban kezdünk, majd egy mádi kitérő után Szerencsen ér véget a…..
No, folytatódik a "nagy" magyar, főleg dél-pannon vörösek hajkurászása a szegedi borfeszten. A módszer továbba is hasonló, kirohanás az eseményre amint van egy szabad fél órám, kisüvegben hazavinni 4-5 tételből 1-1 decit, azokat aztán a gyerekek lerakása után elég hosszasan a…..
Bortó 2015.05.19 09:39:17
@drbarta: Ajánlanék egy bort a versenybe, szerintem állná a sarat:
Heimann Agnus (merlot). Nem az itthoni nagyágyuknál megszokott lekváros stílus: gyümölcsös, elegáns. Nem sok fog belőle a kisüvegbe kerülni:)
Bortó 2015.05.19 10:57:43
@drbarta: Most látom, hogy szinte sehol. Nekem egy német boltot dobott ki a winesearcher ( meglepően reális áron), de én megkérdezném a pincénél: lehet, hogy szeretik a kihívásokat:)
Egy kis személyes kalandozás után úgy döntöttem a klubban is bepróbálkozok egy rosé sorral. Soha nem volt még eddig. Úgy vettem észre, hozzám hasonlatosan többen is egyfajta zsákutcának tarják a rosét, olyan értelemben, hogy általában megvannak a korlátai. Lehet vitatkozni, hogy egyes képviselői…..
Badacsony egy napra ismét Budapestre költözött, a Badacsonyi Turisztikai Céh szervezésében a New York Palotában negyedik alkalommal rendezték meg a legjelentősebb badacsonyi borászokat és boraikat a budapesti közönség előtt bemutató a "Badacsony New Yorkban" kóstolót. A hagyományokhoz híven ismét…..
Bortó 2015.03.31 10:06:20
@BZoltan: A 100 Euro/palack árazással nem lesz a keményen dolgozó kisemberek prezidentje.
A Művelt Alkoholista Villány 2012.06.06 13:00:00
Ez a poszt 2006 óta őrzi a szavatosságát. Ahogyan Albert gazda az önismétlés alkalmára írott bevezetőjében is jelzi, a valóság csak nem akar kifutni a poszt alól. "Hat év telt el azóta, hogy megírtam, Villány útelágazkodáshoz érkezett. Nagyon sok minden nem történt…..
Bortó 2012.06.07 20:26:49
@Szomjas Gödény: Az 5-ös cuvee es a franc esetében erre valóban van esély, de nem olcsó kísérlet. A 7-es sorozat sajnos nem túl stabil. Kibontás után nagyszerű (vakkóstolók állandó bajnoka), de a levegőn hagyva lassan unicum-ba hajlik.Fellow koocintósnak abban teljesen igaza van, hogy a 2-3 ezres Tóth István boroknál nem figyelhető meg ez az aggasztó jelenség.
A Művelt Alkoholista Rövidzárlat 2012.06.04 06:00:00
A Művelt Alkoholista nagyjából hét évvel ezelőtt indult, és most véget ér. Sem meghatódásra, sem elkeseredésre nincs ok (az örömet sem akartam kifelejteni), mindössze annyi történik, hogy rugalmasan elszakadunk A Művelt Alkoholistától, és rövid akkutöltés után máshol, más…..
Kérlek, vázold föl, hogy nagy vonalakban hogyan működik a Pannon Bormustra. A lebonyolítás rendjében volt-e valamilyen változás a tavalyihoz képest? Idén egy híján 300 minta érkezett összesen 115 termelőtől, ez 10%-kal több mint tavaly. Ennél többet nem is szerettünk volna,…..
Bortó 2012.05.18 06:40:40
@alföldimerlot: Előre is elnézést a hosszabb hozzászólásért. Amíg a fenti interjút nem olvastam biztosabb voltam abban, hogy a Pannon Bormustra bírálati folyamata közel áll az ideálishoz: külföldi elismert szakértők vakon kóstolnak és az eredményeket "B" próbának vetik alá, ami kiszűrheti a beküldött mintákkal kapcsolatos trükközést. Az interjúban elhangzottak azonban elbizonytalanítottak. Aggasztónak tartom például, hogy a a panel tagjai a pontozási szakaszban megbeszélik a borokat. Magam is bírálok borokat és elismerem, hogy a pontozás közbeni tapasztalatcsere "feldobhatja" a néha elég unalmas (helyenként sokkoló)folyamatot, de a teszt objektivitását nagymértékben csökkenti.
Tévedés azt hinni, hogy a tapasztalat véd a szó ellen. A bor kóstolásában rengeteg szubjektív elem van és személyiség függő, hogy azok hogyan hatnak az analitikai képességekre.
A fajták előzetes bejelentését szintén nehezen tudom elfogadni. A SB illatú olasznak előzetes bejelentés nélkül is ki kell hullania egy ilyen rostán, azt azonban megjegyezném pl. pont az olaszrizling produkál olyan termőhely-függő illatvariációkat amelyeket nem biztos hogy értékel valaki, ha tudja, hogy egy "lúzer" fajta került a poharába. Hasonlóképpen, de ellenkező előjellel a furmint kategória bejelentése valószínűleg izgatottá és várakozóvá tette a panelt, ami esetleg felfelé nyomhatta a pontokat. A juhfark értékelésnél meg pontosan az érdekelne, hogy ha valaki nem tudja, hogy ezt az egzotikus fajtát kóstolja akkor mit gondol róla.
Végül, azzal hogy a beküldött minták és a kereskedelmi forgalomba elérhető replikák összevetése elmaradt, az egyik legfontosabb vívmányától szabadította meg magát a mustra.
Borkereskedelmi mesterkurzusnak indult, en primeur kóstoló lett a vége. A sztori kezdete két évvel ezelőttre datálódik, ekkor futott össze először történetünk két kulcsszereplője, Herczeg Ági és Philippe Larché. A Bordeaux-ban megrendezett Master of Wine Symposiumon egy jót…..
„Ha pannon borsoviniszta volnék, pénzemet a kékfrankosra tenném. Úgy érzem, hogy ez az egyetlen vörös fajta, amely magyarnak mondható (némi részrehajlással), és van esélye a nemzetközi sikerre. (...) De miért volna ez a great red hope? Mert a miénk, mert alapvetően…..
Az elmúlt hónapokban rengeteg pinot-t kóstoltam, szigorúan magyart. Nem, ez még nem az egészséges fogyasztói patriotizmus, csak nem akarom egyetlen palackra elkölteni a család éves valutakeretét. Másrészt az egy évtizedes cabernet-zabálástól meggyötört garatom borogatást…..
A Művelt Alkoholista Holnapbor 2012.03.21 06:00:00
Minimum félévtizede minden évben megkóstolom a legismertebb egri fehérbort (vagy az még mindig a Thummerer Királyleányka?). És konstatálom, hogy név és címke továbbra is verhetetlen páros, aztán megkóstolom, és elpárolog a lelkesedés. Fás, lágy, rövid – a szabvány…..
Nagyon is ideje volt már, hogy indexre tegyük a bor pozitív – vagy éppen negatív - élettani hatásait feltáró tanulmányokkal foglalkozó híreket (csak még ezt az egyet, búcsúzóul :)). Én elég lelkiismeretesen sajtófigyelek, és túlzás nélkül mondhatom, hogy nem múlik el…..
Bortó 2012.01.13 15:40:13
@eletesbor.blog: "a borban alkohol van, az alkohol meg kicsit sem tesz jót a szervezetnek."

Néhány ellenpélda nem-B kategóriás lapokból:

www.pnas.org/content/104/1/258.full?sid=ffc0ca67-cf18-47b9-a260-ad4683662d2d

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8247033?dopt=Abstract

Amúgy jelenleg a mellrák ez egyetlen betegség aminek a valószínűségét még a mérsékelt alkoholfogyasztás növelheti.
Az év elején (és végén) mindenki listákat gyárt. És előrejelez. Alder Yarrow, a Vinography sokszoros babérkoszorús szerzője is beállt a sorba, kis csavarral. Ő abból csinált sormintát, amit utál a borvilágban, és 2012-ben nem szeretne viszontlátni. Az eredeti poszt tartalmát a…..
A nyáron lezavart magyar-nemzetközi syrah összevetésben a hűvös klímás borokat vettük górcső alá, és nem győztünk csodálkozni az olcsóbb tételek nyújtotta színvonalon. A Feindből éppen a napokban nyitottam egy újabb üveggel, és ezúttal sem okozott csalódást. Mintha…..
Bortó 2011.12.19 10:33:04
@Octopus: Érdemes esetleg Ausztráliát megkerülve Új-Zéland felé kanyarodni. A "cool-climate" syrah, csúcsminőségben de elérhető áron ott fordul elő leginkább.
A közhiedelemmel ellentétben nem az ördög találta fel, és nem is ő használja, hanem Clark Smith cégétől, a kaliforniai Vinovation-től származik a borászok legújabb high-tech játékszere, a híres-hírhedt fordított ozmózisgép. (A vén patás legfeljebb az áfát igényli vissza…..
Múlt alkalommal, midőn a lassú kóstolást tervezgettem, azon töprengtem, hogy vajon hanyadik napon mutatkozik majd a legszembetűnőbb változás a borok állapotában. Határozottan úgy képzeltem, az első nap lesz a döntő – ami javulni képes, az ennyi idő alatt bizonyára…..
A Bormustra megújulását alaposan körüldonogtuk (készítettünk interjút a zsűri elsőszámú borcelebjével, Matt Kramerrel, aztán a rendezvény szakmai felelősével, Nemes Richárddal, és holnaptól jöhet a puding próbája: a díjnyertes borok megkóstolhatóak a Millenáris Parkban).…..
Bortó 2011.06.04 09:28:35
@töppedt: Én teljesen normálisnak tartom, hogy a nem-győztesek (vagyis valahol vesztesek) névsorát nem teszik közzé.
Albert gazda Hogy mondod? 2011.05.31 06:00:00
Bármelyik blogról kerül ki konkrétan borleíró bejegyzés az Index-címlapi ketrecbe, mindig vannak-lesznek, akik villámgyorsan kiakadnak ezeknek a szövegeknek a szóhasználatán. "Ti amúgy komplett hülyének nézitek az olvasót, ugye? Közben röhögtök, hogy van, aki ezt a sok…..
Rájár a rúd az XL-es vörösekre mostanság, úton-útfélen megkapják, hogy túlérettek és túl alkoholosak. Eme tulajdonságok fogyaszthatóságra gyakorolt kedvezőtlen hatása mellett gyakorta elhangzik az a nem kevésbé súlyos vád is, hogy ezek a hömpölygősre hangszerelt borok…..
Bortó 2011.05.30 20:39:24
@Octopus: Erest ezek szerint nem ereztel, csak nem romlott?
Átesem a ló egyik oldaláról a másikra hirtelen: az utóbbi napokban két öt-hatszáz forintos termékről is szó volt hasábjaimon, mi tagadás, az aktuális címszereplő nem olyan, hanem brutálisan drága ezekkel szemben. Tiffán Ede és Zsolt pincészetének az Ördögárokban termett…..