Regisztráció Blogot indítok
Adatok
KabaEszter

5 bejegyzést írt és 19 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Orosz hadifogság kutatási lehetőségek Bécsben 2013 őszén két hónapot Bécsben kutathattam. Elsősorban az volt a célom, hogy a „Magyarok a Szovjetunióban 1914–1941” elnevezésű adatbázist gyarapítsam a bécsi Hadilevéltárban található hadifogoly kartonokra alapozva, azonban…..
Szerkesztők és folyóiratok a krasznojarszki hadifogolytáborban A magyar táborlakók életének színesítésére többféle kézzel írt folyóiratot is kiadtak a krasznojarszki hadifogolytáborban. Marxista lapot és irodalmi újságot is találunk ezek között. A lapok működésének a…..
A Veszprém megyei Csót község határában 1915 és 1923 között működő tábor emlékét ma már csak a Kakukk-hegyi hadifogolytemető sírjai őrzik. A tábort 1923 után teljesen lebontották, eltűntek a barakkok, a postahivatal, a kórház, a tiszti kaszinó, a mozi épületei, és a…..
KabaEszter 2011.03.20 14:38:47
@Gefraiter: A gyerkekkel kapcsolatban: is-is. De azt almondható, hogy minden esetben született közös gyerek(ek) is. Az orosz feleséggel kapcsolatban azonban az óriási probléma volt, hogy noha Oroszországban összeházasodtak, a magyar törvények ezeket a házasságokat nem ismerték el, mint ahogy a belőle született gyerekeket sem. Így ha Magyarországon maradtak, akkor vagy újra összeházasodtak a magyar törvények szerint, vagy más utat választottak. Volt, aki ekkor hagyta el az orosz családot, és volt, aki visszament családostul a Szovjetunióba.
KabaEszter 2011.04.19 09:27:00
@hechtgrau: Kedves Hechtgrau! Sajnos nem kaptam meg a levelét. Megtenné, hogy a sterka@freemail.hu címre elküldi nekem az adatokat?
KabaEszter 2012.02.28 22:14:10
@loveia: Kedves Loveia! Én sajnos nem foglalkozom olaszországi hadifoglyokkal, csak az orosz fronton fogságba esettekkel. A Hadtörténelmi Levéltárban a csóti tábornak vannak olyan leszerelőnaplói, amelyek az Olaszországból hazatért foglyok adatait tartalmazzák, ez az anyag szabadon kutatható. Azonban a kutatás sok-sok időt és türelmet igényel, mert egy leszerelőkönyv kb. 10ezer nevet tartalmaz és semmilyen mutató nincs hozzá. Mindemellett javaslom, hogy keresse meg a levéltárat, hátha tudnak Önnek segíteni.
Ifjabb Kohányi Kálmán, egykori műegyetemi hallgató, a kassai MÁV felügyelő állomásfőnök fia 1914 augusztusában, sebesülten került orosz fogságba. A 6. tábori tarackezred fiatal zászlósa szeptembertől vezette feljegyzéseit, amiben részletesen beszámolt a Krasznaja-Rjecskai…..
KabaEszter 2011.12.23 10:56:21
@freiwilliger: Nem tudok róla, de ettől még elképzelhető. Kohányi személyes anyagából dolgoztam, így értelemszerűen inkább róla szóltak a hírek.
KabaEszter 2011.12.26 11:22:39
@freiwilliger: Hát, ez azért nem biztos.:) A nős rész egyébként a kedvencem, így következzen belőle még egy kis ízelítő:
"ÁLtalában nagyon, igazán modern francia divat szerint öltöznek, noha ez az öltözködés nem mindig mutat a legfinomabb ízlésre, de magok a ruhák, a ruhadarabok és toilette-cikkek külön-külön mind come il fautok, az összhangba azonban nem mindig tudják hozni. P.o. francia lakk cipő, lila selyem harisnya, kék alj, sárga blouse, fekete prém bunda, fehér kócsagos fekete tokk, sárga svéd kesztyű, ezüst fonott retikül, amely okvetlen magába rejt egy ezüst cigaretta tárcát. Erősen kifestve, főleg az ajkuk, pouder quantum satis, szemöldök ívelve,körmök manikűrözve, de nem francia, hanem angol módszer szerint inkább gömbölyűre, mint hegyesre. És az elmaradhatatlan erős parfüme, főleg vera-violette és chrisantin, de elvétve californiai papaver is."
Kabaréjelenet a pjescsankai hadifogolytáborból „Kinek volt kedve ott a hadifogságban nevetni, mulatni, amikor támasz nélkül maradt itthon felesége, gyereke, apja-anyja, menyasszonya, – és talán minden férfi hozzátartozója tovább küzdött a frontokon? Pedig így volt: néha…..
KabaEszter 2011.10.21 10:52:14
Egy gazdaember katonasorsa az első világháborúban Apai nagyapám, Békési (Bizzer) Ferenc 1891-ben született a Sopron vármegyei Pereszteg községben. Gyermekévei átlagosan teltek az utólag boldognak mondott békeidők hétköznapjaiban. Az elemi iskola után egy évet cseregyerekként a…..
1922. július 23-án a Pesti Hírlap „Magyar tisztek borzalmas lemészárlása” címmel közölt cikket a csóti leszerelőtábor helyszíni tudósítója, Benda Jenő tollából. Benda, mint a lap kiküldött munkatársa, alaposan kikérdezte az oroszországi körülményekről a…..
KabaEszter 2011.10.16 20:04:35
@Gefraiter: Nem tudnék erre teljesen korrekt választ adni, mert sosem foglalkoztam az ázsiai népcsoportokkal. Ebben az esetben nem hiszem, hogy különösebb politikai motivációról beszélhetnénk, hiszen egyáltalán nem lehetett tudni, hogy ez a csoport "melyik oldalra húz." Ráadásul tisztek voltak, és - noha kivételek természetesen voltak - így társadalmi helyzetüknél fogva is kevésbé hatott rájuk a "vörös eszme". Így nem hiszem, hogy a bolsevikok szemében hatalmas érvágást jelentett volna ez a mészárlás, már, ha egyáltalán tudtak róla.
KabaEszter 2011.10.13 20:08:17
@Gefraiter: Hogy ők öten miért nem indultak el, arról nem szól a fáma. Rácz Ernőről annyit tudok még, hogy megnősült, felesége Kijevből származó orosz nő lett, és éppen terhes volt, mikor a hazaszállításra került volna a sor. Feltehetően nem vállalta az utat, mert úgy tűnik, hogy visszatértek Kijevbe.
KabaEszter 2011.10.13 22:28:20
@Gefraiter: Az a véleményem, hogy a cél általában nem más, mint a kegyetlenség maga...Krasznojarszkban is lemészároltak a csehek 17 tisztet, annak sem volt különösebb oka. Velük még a saját sírgödrüket is megásatták..
Épp most olvasok az örmény mészárlásról, hát ahhoz képest az osi események az esti mese kategóriába tartoznak.:(