Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Laikus Érdeklődő

0 bejegyzést írt és 581 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
A "mi lett volna, ha..." típusú felvetésektől a történészek egy része idegrohamot kap, a másik része egyszerűen nem foglalkozik vele, a harmadik rész pedig szívesen elbabrál a lehetőséggel, persze hangsúlyozva, hogy ez csak amolyan gondolatkísérlet, senki ne vegye komolyan. Az újságírókat nem kötik…..
Laikus Érdeklődő 2018.11.15 12:19:51
@Laikus Érdeklődő: Még az orosz nemzetiségű területen belül is voltak (vannak?) egymással rivalizáló erőközpontok. Pétervár-Moszkva-Urálon túli területek...
Laikus Érdeklődő 2018.11.15 13:00:49
@wasserkopf: Ha az katonai győzelem után sikerült volna német uralom alatt stabilizálni Európát, utána már csak idő kérdése lett volna a tengeri erőviszonyok kiegyenlítése.
Szerintem a 3 feltétel - szárazföldi győzelem, stabilizáció, flottaépítés - közül a stabilizáció lett volna a legnehezebb feladat.
+ Suez és Gibraltár flotta nélkül is megszerezhető. (++ Mexikót is majdnem sikerült Habsburgosítani flotta nélkül.)
Jó estét! Ma számos budapesti rendezvényen törleszkednek 1956 emlékéhez, vallják meg 1956 örökségét, pózolnak azzal, hogy ők a pesti srácok. Azzal szeretnék tisztelegni 1956 hőseinek és mártírjainak, hogy nem keverem őket bele abba az elaljasult magyar valóságba, ahol cinizmus…..
Laikus Érdeklődő 2018.10.28 14:59:36
@Comte de Gippaud: "Én az adómon keresztül fektetek be más ország jövőjébe."
Ilyen alapon a CSOK-ot is lehetne támadni.
Ceterum censeo a libertárius piacnácik a rendes nácikkal együtt fognak rohadni a pokol mélyén.
(Fotó: Fortepan.hu) Nézegettem a napokban az Index2 címoldalát: egymás alatt sorjáznak a receptek és étteremtesztek, kajafotó kajafotó hátán. A foodporn az új bikinihíd és combszemöldök, beteljesülni látszik végre a rég áhított gasztroforradalom! De egészen biztos, hogy ez így van? Hiszen…..
Reflektor „Miért hiszik el?” 2018.04.23 14:12:33
  A magyarországi országgyűlési választások eredménye sokakat meglepett, ezen belül az is, hogy a vártnál jobban működhetett a kormány bevándorlás-ellenességre épülő kampánya. Széles körben elterjedt nézet, hogy ez a kampány azért lehetett olyan hatásos, mert sok ember nem jut hozzá a kormánytól…..
Laikus Érdeklődő 2018.04.23 21:17:16
@PeterI: Elég szomorú, hogy egy libertárius világnézetű ( kapitalizmus.hvg.hu ) szerző hivatalos kritika nélkül rendszeresen publikálhat egy LMP-s blogon. Remélem ez csak valami "ismerd meg az ellenséged" trükk.
Reflektor Magyarország döntött 2018.04.14 08:00:00
  A választások estéjén fél Magyarország letargiába süllyedt. A pártok értelmetlennek érezték az elmúlt négy év építkezését (sokaknál inkább csak vergődést), a civil szervezetek felzizzentek, ahogy elképzelték a nyakuk köré fonódott kötél szorosabbá válását, az…..
Laikus Érdeklődő 2018.04.14 20:23:22
@aarkon: Ha valaki egy fontos mérkőzés hajrájában egyszerűen lesétál a pályáról, vagyis cserbenhagyja a csapatot, az ne csodálkozzon ha a társai az öltözőben pofánverik. Igazából be se szabadott volna engedni az öltözőbe ezek után.
Laikus Érdeklődő 2018.04.14 23:52:45
@tarperharley: Én nem eddig nem sokat hallottam Sallairól. Igazából most gúliztam rá a nevére, hogy mégis miről híres ezen a pofonon kívül. Szóval nem őt védem, de

Az LMP a kezdetektől azt hirdeti, hogy nem fog össze se fidesszel sem az MSZP-DK val. Hadházy ezt tudta amikor elvállalta a képviselőséget. Indulhatott volna egyéni jelöltként is ha nem tetszik neki a különutasság, de nem ezt tette...

A magyar emberek érdekét, vagy a haza érdekét pedig csakis Orbán Viktor ismeri egyesegyeldül. Legalábbis ő szokott ilyenekre hivatkozni.
A politikai számítás tehát szinte hibátlanul bevált – írtam négy évvel ezelőtt a Miért nyert (ennyire) a Fidesz? című blogbejegyzésben. Most ennél többet kell állítanom: a Fidesz ugyanis nagyobb fölénnyel nyerte meg a 2018-as választást, mint amire akár maga is számított. Ha megnézzük a választás…..
Laikus Érdeklődő 2018.04.09 12:33:49
@Netuddki.: Nem program kell a válaszási győzelemhez, hanem vízió. Vagyis jövőkép.
A magyar Magyarország egy - vidéken is - értelmezhető jövőkép, az európaiérelembenvettdemokratikusjogállamiság megy csak egy bullshit.
Laikus Érdeklődő 2018.04.10 13:06:03
@Laikus Érdeklődő: ... remélem a Heti Válasz és persze TG blogja azért megmarad.
Az előző bejegyzésben megindokoltam, hogy az áprilisi választás előtt miért nem lehet igazán komolyan vehető előrejelzést készíteni. Ebben az írásban nem ismétlem meg ezeket az érveket, és nem beszélek részletesen a bizonytalansági tényezőkről sem. Helyette elmondom, hogy - mindezek tudatában - én…..
Középtávon alternatív és nukleáris energiahordozókra is szükség van a magyar energiaigény biztosításához, ezt követően lehet áttérni a teljes mértékben megújuló energiamixre – ez volt a szakértői következtetése az Ökopolisz Alapítvány és a Közép-Európa Társaság által szervezett konferencián, melyet…..
Régóta meggyőződésem, hogy a politikusi beszédeket önmagukban értelmetlen elemezgetni. Teljesen felesleges olyan kérdésekről beszélni, hogy mennyi volt bennük az újdonság vagy hasonlók, mert csak egy dolog számít minden beszéd kapcsán: segítették az adott szereplő stratégiájánák érvényesülését, vagy…..
Laikus Érdeklődő 2018.03.18 10:55:55
@6.Lenin: Nagy kár, hogy eltűntek az értelmes hülyék.
Laikus Érdeklődő 2018.03.18 11:09:35
@6.Lenin: Hiába sértegetsz blúzbetyár, a szívem csücske mindig a tiéd marad. <3
Lassan két hete lepte meg az egész országot a hódmezővásárhelyi időközi választás eredménye. Az ellenzéki pártok által támogatott független jelölt meglepő győzelme után sokan azt várták – a kormányoldalon és a kormányváltást kívánók között is -, hogy az ellenzéki pártok viszonylag rövid időn belül…..
Nem éppen tekinthető sikeresnek Orbán osztrák-/német-politikája, amennyiben az osztrákok láthatóan a nemzeti politikájuk részének tartják a vendégmunkások családi apanázsának korlátozását, illetve ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy a következő német kormány politikájában a (muszlim) bevándorlókkal…..
Laikus Érdeklődő 2018.01.14 12:36:08
@HaFr: A téma jó lehetőséget kínált volna a nemzeti-modernizációs elméleted konkretizálására. Kár, hogy ez a rész kimaradt a posztból. (Röhög)
Néhány tény. Nagyon rövid időtávon is látszik a globális kapitalizmus legfontosabb hatása (lásd az ábrát), amelyhez képest a leggazdagabb 0,1% vagyonnövekedése vagy az offshore-ban parkoltatott pénzek aránya csak populista sallang. Ez a világban megszerzett éves összjövedelem eloszlásának növekvő…..
Laikus Érdeklődő 2018.01.06 11:03:42
@neoteny: A demokráciához hasonlóan a kapitalizmus és a szabad piac működéséhez is szükség van fékekre és ellensúlyokra, különben a hozzád hasonló gátlástalan nácik veszik át a hatalmat.
Laikus Érdeklődő 2018.01.06 11:42:36
@neoteny: A tömegek józanságát kétféleképpen lehet meghekkelni: propagandával vagy marketinggel.
A propaganda a politikai nácik fegyvere, a marketing a gazdasági náciké.
Laikus Érdeklődő 2018.01.06 14:38:01
@neoteny: A marketingesek kifinomultabb módszereket használnak mint a propagandisták, ez igaz. Ahogy a csalók is kifinomultabbak mint a rablók.
Másrészt viszont a "Pénzt vagy életet" őszintébb, kis túlzással humánusabb mint a TV-shop.
Eltaknyolt rendszerváltás, eltaknyolt EU-csatlakozás. A mai reality show fényében, ami még mindig csak az első felvonásnál, a nemzeti szocialista néplélek megmutatkozásánál tart és vissza van a második, a nemzeti képességek gyengeségének teljes feltárulkozása egy jelentős gazdasági visszaesés és a…..
Laikus Érdeklődő 2018.01.04 20:09:56
@444: Hát én ezt nem hiszem el. Szerintem HaFr nem ojan.
Laikus Érdeklődő 2018.01.04 22:15:36
@HaFr: Igaz, lásd Törökország: A NATO-ba befér, de EU-tag soha nem lesz. Balkáni csürhe!

PS. Azért furcsa, hogy egy katonai szervezetben megbízol, de az autokráciát és a diktatúrát elveted.
A barbárság okozta tömeges sokk már az I. világháborúval elérte az emberiséget, a II. világégés a holocaust rettenetén felül csak az ismétlődés pánikját kínálta: hogy a barbarizmus a világ természetes állapotává válik.  A jelen sokkján túl a bolsevizmus továbbélése és terjeszkedése az alapvető…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.27 18:11:38
@Lavinia Pinkerton: Magyar az, aki lóháton tud kumiszt inni miközben hátrafelé nyilaz. Meg az, aki érti és érzi a nemzeti szarkazmus erejét a Walesi bárdokban.

Aki Edward király hős tetteit zengi az nem magyar. Az se magyar akinek nem fáj Trianon.
1000 leütés Felirati ellenzék 2017.12.21 21:30:53
Széky János, féltucatból az egyik polgári esszéistánk-publicistánk, az ünnepi ÉS-ben megjelent (ötből) négy és félcsillagos vezércikkében -- a csillagokat mindjárt igyekszem megindokolni -- azt írja, hogy az ellenzéki politikusaink beleragadtak "a képzetbe, hogy Orbánt olyan játszmában lehet csak…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.23 10:06:45
@tomboló ballib: Hiába tombolsz ballibkém. Hiába támadjátok a liberálnáci barátoddal együtt két oldalról a nép hős birkáját nem győzhettek ellene. A széles néptömegek bölcsessége és erkölcsi érzéke mindig felettetek fog lebegni és a megfelelő pillanatban lesújt majd a szabadság és a fejlődés álcája mögött bujkáló, az önérdeket a közösség érdeke elé helyező fasiszta farkasokra.
A kérdés annál is fontosabb, hogy láthatóan az autokráciák saját politikai legitimációjukra kezdik használni Krisztus örökségét, amihez asszisztálnak az autokráciák keresztény testületei (és főpapjainak jó része). Vajon mi ennek az oka? Európa "keresztény örökségének" védelme két szempontból is…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.21 11:05:46
@Khonsu: "Ez a kereszténység transzhumanista olvasata."

transzhumanizmus = dehumanizáció
A kereszténységnek nincs és nem is lehet transzhumanista olvasata, ugyanis az emberszerű gépeknek vagy a gépszerű embereknek nincs lelkük, ezért hitük sem lehet.
A CBA-nagytulajdonos Baldauf szerint jó, habár ennek némileg ellentmondva ugyanő most adja át üzememeltetésre a boltjait a Lidlnek. A kérdés tehát inkább az, hogy miért adja át és miért nem a tulajdonostársainak adja át a CBA-n belül. Nyilván, mert a Lidlt rátermettebb, biztosabb bérlőnek gondolja,…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.19 22:28:29
@neoteny: A zsákmányt kétféle képpen lehet a csapdába ejteni:
-belehajszolod (erőszakkal vagy annak hiteles fenyegetésével) vagy
-belecsalogatod valami ínyencséggel, hogy önkéntesen essen bele.
A szamarat is kétféleképpen lehet munkára bírni: ostorral vagy sárgarépával.
Az egyik kommunista/fasiszta módszer, a másik az önkéntességen alapuló kapitalizmus.
Laikus Érdeklődő 2017.12.20 00:07:26
@neoteny: Elsősorban az életbenmaradás ösztöne. Ami inkább önkéntelen mint önkéntes.
Meg az éhség. Ami meg inkább kényszer, még akkor is ha egyébként szeretsz horgászni.
Laikus Érdeklődő 2017.12.20 13:37:09
@stoic79: A gazdasági kényszer esetén is előjön az erőszak kérdése legkésőbb akkor, mikor az önkéntesen megkötött szerződést valamelyik fél (akár szándékosan, akár vis maior) nem tartja be, vagy másképp értelmezi. Vagy akkor, ha az egyik fél eleve a gazdasági/információs erőfölényével visszaélve köt(tet) önkéntes szerződést...

PS: Abban egyetértünk, hogy a gazdasági kényszer közelebb áll az önkéntességhez mint a fizikai kényszer. Neoteny álláspontját (kapitalizmus=önkéntesség/szabadság) tartom durván álságosnak, sőt kapitalizmusvédő nézőpontból kontraproduktívnak.
Itt a blogon évek óta két stratégiai módját különböztettem meg a kormányváltásnak, amelyeken túl fel-felvetettem a technikai koalíció lehetőségét a Jobbik és a baloldal között, de ennek amoralitását hangsúlyozva legfőképp a politikai rendszer hatalmi logika felé történt eltolódását illusztráltam…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.17 13:19:06
@Moin Moin: Ezzel szemben pédául a Google objektíven, nem érzelmi-hangulati alapon hanem kellően informáltan és eléggé széleskörű következmény-elemzéssel hozza meg e döntéseket. Vagy mégsem?

Ráadásul a nagyvállalatok általában sokkal szigorúbban határozzák meg a saját belső szolidaritási kereteiket, mint egy nacionalista társadalom.
444.hu/2017/08/15/a-google-tol-kirugott-mernok-elhatarolodott-az-ot-sztarolo-alt-rightosoktol/
"Damore a saját politikai nézeteiről azt mondta, hogy „van egy olyan nagyon erős meggyőződés, miszerint a baloldali ideológia az egyetlen lehetséges ideológia. Pedig képesnek kellene lennünk különböző vélemények kifejtésére is. Én centrista vagyok, ők pedig nácinak hívnak. Ez az igazi probléma.”"
Laikus Érdeklődő 2017.12.17 13:34:56
@Moin Moin: Azon röhögök, hogy szerinted neked helyes elképzeléseid vannak eme keretek jellegéről, mibenlétéről és működéséről ezért azt hiszed, hogy minden alapod megvan arra, hogy ezeket az elképzeléseket poulizmusálló kőbe véshesd.
Laikus Érdeklődő 2017.12.17 13:49:12
@Lexa56: A verseny akkor jó ha egyértelmű szabályok szerint, ellenőrzött keretek között történik.
Az ámokfutás nem verseny. A rat-race ( hafr.blog.hu/2017/12/05/milyen_is_egy_kapitalista_elete ) sem az.
A mai Jobbik-tüntetés kudarc volt, kudarc természetesen a mozgósítás eredményében (legfeljebb kétezren lehettünk, ha a késve befutó Schiffert is beszámolom), kudarc abban, amilyen szónokokat sikerült felsorakoztatni (nem voltak szónokok a szónoknak középszerű Vonán kívül), kudarc volt a tartalmát…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.16 10:35:58
@otgorbebogre: "-petek delutan tuntetest tartani ..."
Nyilvánvalóan áltüntetés volt. Még arra se hagytak időt, hogy az átlagemberekhez eljusson a Jobbik közelgő betiltásáról szóló narratíva.

Ha komolyan gondolták volna, akkor első lépésként a vidéki városokban szerveztek volna kisebb tüntetéseket és az ünnepek után egy nagyot Budapesten buszoztatással, Kárpátia koncerttel, sörvirslivel...
Két összeesküvés-elmélet bukkant fel szinte egy időben Simicska Lajosról és a Jobbikról...
Laikus Érdeklődő 2017.12.12 08:30:48
Itt index.hu/belfold/2017/12/12/a_baloldal_nem_kormanyvaltasra_keszul_mi_tortenik_a_baloldalon_elemzes/ azt olvashatjuk, hogy valójában az MSZP, DK, LMP, Párbeszéd, Együtt, Momentum a Fidesz kottájából játszik. Most meg kiderül, hogy a Jobbik is. :(
A demokraták már csak Thürmer Gyulában és Schmuck Andorban bízhatnak.
Laikus Érdeklődő 2017.12.12 08:54:10
@Laikus Érdeklődő: Egy nagyszerű elemző már 2014-ben, nem sokkal a Gecigate kirobbanása után lerántotta a színházi paraván leplét:
"Biztos forrásból tudom, hogy a Fidesz tervezett kettéosztása zajlik a paraván mögött. A cél az, hogy 2018-ban már két - sötét és világos narancssárga - párt közül választhassanak az un. jobboldali szavazók.
Ja, van még a barnás-vörös párt is, akkor 3. Így már senki nem mondhassa, hogy nálunk nincsen democracy. "
torokgaborelemez.blog.hu/2014/09/04/hv_a_paravan_marad?full_commentlist=1#c24386205
A II. világháború óta, amikor a fasizmusok hosszú távra való visszaszorítása és lehetőleg kiirtása alapvető közös cél lett az ideológiai bal- és jobboldalon, és ennek érdekében a tömegek egzisztenciális biztonságát megtervezték a jóléti társadalmak formájában, a liberalizmus érthetően teret kezdett…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.10 12:09:07
A progresszivizmus (és a technokrácia) egy vicc. Egy buborék.
"The Bubble is a planned community of like-minded free thinkers... and no one else."
www.youtube.com/watch?v=vKOb-kmOgpI

A libertarianizmus - legalábbis a neoteny-féle változata - egy fasiszta rémálom.

A humanizmus pedig ez: "A fő dolgokban egység, egyebekben szabadság és mindenekben szeretet."
Laikus Érdeklődő 2017.12.10 13:13:11
@neoteny: Most megfogtál. Valóban nem volt szerencsés a fasiszta jelző használata. A fasizmus és a kommunizmus politiai diktatúrák, a libertarianizmus pedig a szabadság báránybőrébe bújtatott gazdasági diktatúrát jelent.

"Minden totalitáriánus rendszer az egység szükségességét hangsúlyozza."
A totalitárius rendszer nem hangsúlyozza, hanem megköveteli az egységet és nem csak bizonyos dolgokban, hanem mindenben. Ettől totalitárinus.
Laikus Érdeklődő 2017.12.10 13:35:46
@Laikus Érdeklődő:
Libertarianizmus = "Akinek nincs semmije az annyit is ér."
Mindenki - beleértve a bloggazdát is - aki ezt az elvet, vagy ennek lightosabb, kevésbé cinikusan megfogalmazott változatait magáévá teszi az egy antihumanista náci.
Uff!
Az élet szerteágazó bonyolultsága nem tűri az erőszakos megértési törekvéseket, sérül a központi tervezés és struktúrák rákényszerítésével. Ez az alapvető élmény váltotta ki az ellenállást a francia felvilágosodás és forradalom élményével szemben konzervatív oldalon. Az élet teljességének megőrzése…..
Laikus Érdeklődő 2017.12.01 12:24:43
@HaFr: Nem kedvelem a bő lére eresztett gondolatokat. Töménypárti vagyok.
Laikus Érdeklődő 2017.12.01 17:12:06
@nevetőharmadik: Coelhoi tömörséggel fogalmazva: "Az élet szerteágazó bonyolultsága nem tűri az erőszakos megértési törekvéseket"
A rezsim nemcsak kezd emlékeztetni a kádárizmusra, de kezdi reprodukálni is annak számos jegyét: állampártiság, zárványszabadságok, "aki nincs ellenünk, az velünk van", erős orosz jelenlét, nacionalizmus, még néhány. Ezek még eltérő hangsúllyal szerepelnek, mint akkor, ami nem csoda, tekintve, hogy…..
Laikus Érdeklődő 2017.11.26 10:11:20
@HaFr: A cikk, sőt az egész blog egy gondolatmenetet fejt ki: az individualizmus jó, a kollektivizmus rossz.
Ebbe a gondolatmenetbe valóban illeszkedik az idézett mondat, de attól még nem igaz. Különöszen a MINDIG szó használata miatt.
Laikus Érdeklődő 2017.11.26 11:14:52
@HaFr: Szerintem az individualizmusok koordinációjának és a kollektivizmusnak legalábbis van közös metszete.
Persze akik szerint nincs arany középút, mer' az szocializmushoz vezet ezt másképp gondolják.
Laikus Érdeklődő 2017.11.26 11:42:36
@HaFr: "közös praktikus (policy) metszet lehet..." Vagyis aki nincs ellenünk az velünk van, mint a Kádárizmusban/Orbánizmusban.
"...de közös értékrend nem"
Ez már inkább a Hitlerizmusra/Szálinizmusra jellemző.