Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Stanley Macsai

0 bejegyzést írt és 65 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Michael Knight Lex rendszám 2011.05.23 16:59:00
Csak egyetérteni tudok a külföldi rendszámú autóval folytatólagosan elkövetett adócsalás és közteherviselés alóli kibújás minősített esete törvényi szintű megakadályozásának ötletével.Hányszor megkapom e blog olvasóitól, hogy bezzeg nekem egyszerűen semmi nem jó, amit…..
Stanley Macsai 2011.05.24 06:11:28
@Quadrille Lobster: Hogyan szuntetnek meg az okot? Torvenyt hozhatnanak arrol, hogy betiltjak a butasagot es innentol kezdve sulyos szankciokkal jar, de mi haszna lenne? A jelenlegi politikai osztaly ugy sem alkalmazna magara, pedig ott kellene kezdeni.
Ha jol ertem a problema a kovetkezo: a magyar allam megdobja a kizsakmanyolo gazdagok (barki aki kepes szemelyautot vasarolni ez a kategoria) adojat, hogy kelloen jaruljanak hozza a "kozoshoz". Ezzel az 50% tobbletarral letrehoz egy nagyon eros motivaciot a csokkentesre, mert a kornyezo orszagokban ennyivel olcsobb lesz az auto. Adobevetelek jelentosen csokkennek. Epeszu ember ilyenkor csokkentene az adot, hogy csokkenjen a motivacio az elekerulesre. A buta ujabb intezkedest hoz arra, hogy mikent szukitse a lehetoseget. Innetol divatba jon a kulfoldi bejelentett lakcim is, kovetkezmeny: adobevetelek tovabbi csokkenese. Es a kor indul ujra valamilyen ujabb korlatozo intezkedessel az elozoekben letrehozott mesterseges problemak kezelesere.
De hat mindehhez hatalmas apparatus kell, munkahelyeket hoznak letre, szoval meg lesz az az 1 millio munkahely. Kerdes csak, hogy ki akar 1984 vilagaban elni ennyi semmirekello burokrataval?
  A múlt kedd esti gyöngyöspatai eseményekkel foglalkozó posztunk miatt kaptunk hideget-meleget, szűk agyú jobberektől kezdve rendes magyarokig voltunk sok minden. A térfigyelő kamera felvétele mellé most találtunk egy másik videót, ami a támadás idején…..
Stanley Macsai 2011.05.02 22:52:45
@TG69: jogos a felvetes. Mi egy ember legalapvetobb magantulajdona? A teste. Ha ezzel munkat vegez, az igy letrejovo ertektobblet kit illett? Ha a tulajdonjog az alapveto rendezesi elv akkor az egyent, aki a munkat elvegezte. Es senkinek nincs joga azt vagy kozvetlenul vagy indirekt modon elvenni. Legfeljebb, onkentesen adhat adomanyokat a szegenyeknek, mert az emberek tobbsege jo szamaritanus.
Vesdd ezt ossze azzal, hogy ado cimen eroszakszervezetek felhasznalasaval kerdezes nelkul elveszik toled es attranszferaljak ezt a "raszoruloknak". Alapveto tulajdonjogod sertik es ehhez csak mosolyogni lehet, mert ha morogsz meg meg is jarod.
Ez a magyar demokracia halaspiralban van, mert mar tobb a haszonelvezo, mint aki a szetoszthato javakat megtermeli. Mindezt "zsenialis vezetoknek" valamint egy lehetetlen oktatasi rendszernek koszonhetjuk. 1000 evig fennmaradtunk, nem adok 50-100 evnel tobbet es vegleg eltunik a magyar a szinrol.
Stanley Macsai 2011.05.02 22:59:10
@TG69: tulzo esetleg hasonlosagot latni a politikai elit es a ciganysag kozott? A sajat bunozoiket mindegyik vedi es meg a tisztessgesebje is szeret masok megtemelt javaibol elni. Az elet rakenyszeriti oket erre. Szegenyek, inkabb tamogatunk kellene oket. :(
Stanley Macsai 2011.05.02 23:13:56
@TG69: Talan FDR mondta, hogy a politikaban minden okkal tortenik... nincsenek veletlenek mas szoval. Valakinek hogy ez igy van valahogy erdeke.
A furcsa a szereplogardaban, hogy megjelent az ami kulugyminiszterium is az esemeny elott... idaig nem tudtam arrol, hogy reszt vennenek a dolgainkban. Ez pedig szerfelett nyugtalanito dimenziokat nyit meg, mivel igy inteztek a dolgokat kelet-europaban, meg most az arab vilagban.
Egy csod szelen allo orszag polgarhaboruba zuhan? Viszi magaval az EU-t? Regionalis konfliktusok a USD erositesere? Ugy erzem egy egeszen uj dimenzio nyilik kicsi orszagunk szereperol, mi meg a nekunk dobott csonton civakodunk... :(
Így hangzik az Orbán-doktrína. Pintér Sándor már tavaly év végén elszólta magát egy fórumon, hogy az elszegényedő társadalom miatt olyan jelenségek lesznek az országban, amelyekkel a Rendőrség nem fog tudni megbirkózni. A gyöngyöspatai balhéra válaszul most…..
Stanley Macsai 2011.04.29 12:19:18
@Fan....: Egyaltalan nem, csak azt gondolom, hogy egy "jobbos" politikai agendat osszemosni egy ertelmes es igazsagos adocsokkento intezkedessel szerintem demagog. Ron Reagan amerikai elnok mondta, hogy ha valamibol tobbet akarunk tamogassuk allamilag, amibol kevesebbet adoztassuk meg. Ebbol a nezopontbol nezve mondom, hogy ertelmes.
Azok, akik morognak a havi 2-5 ezer (?) Ft jovedelemcsokkenes miatt, nyilvanvalo jogosan teszik. De a kozponti gazdasagi tervezes miatt az inflacio felporgoben. Igy fizuemeles varhato es a tobbseg bekerul a lec fole es emelkedik a fizetese nominal erteken. A realertekrol, ami pedig mindenkit sujt melyen hallgatas lesz.
Nem tamogatok semmilyen partot erdemek nelkul. Az adocsokkento intezkedes szerintem ertelmes es szukseges volt, a kezdeti nehezsegek ellenere is. Es ez egy konzervativ partpolitika.
A tobbi intezkedes, amit a blog is targyal mar messze nem konzervativ, hanem szocialista. Egy konzervativ politika nem csoporkent kezeli a nepet (ciganyok, nyugdijasok, stb.) hanem egyenenkent. A szocializmusbol orokultuk az "osztalyellentet" fogalmat es metodikajat. Aki ezt alkalmazza ("oszd meg es uralkodj") szerintem cinikus, kollektivista, fasiszta elem, fuggetlenul a sajtokozlemenyektol es PR munkatol.
Stanley Macsai 2011.04.29 14:27:41
@balambher: en megertem a helyzeted, nekem is vannak gyerekeim es berbol elek. Nem ertem a referencipontod: "ennek ára van, amit az fizet meg, aki rosszul járt az adócsökkentéssel"
Ha termeszeti eroforrasokat (olaj, szen, stb.) adna el az orszag, ami minden allampolgart "egyenloen" illet meg, igazad lenne, ha egy reteg sokkal melyebben nyulna a lekvarosbodonbe.
Ennek hijan azonban csak azt lehet szetosztani, amit munkaval letrehozunk. Innentol meg "erdekesse" valig a dolog. Miert lenne barki jogosult jobban a munkam eredmenyere (megtermelt penz), mint en magam, aki letrehozta? Miert is jar az rosszabbul, azzal, hogy entolem nem 80%-ot vonnak es hanem csak olyan 60%-ot? Meg igy is januartol - julius vegeig a nagy kozert dolgozom (sajnos multinal bejelentett munkavallalo abszolut transzparens jovedelmi viszonyokkal).
Ha logikad helyes lenne, akkor azzal ha pl. kulfoldre koltozom es ott dolgozom mindenki jobban jarna, hiszen az osztast kevesebb fele kene vegezni, nem? De igy nem csak a nevezo, hanem a szamlalo (befizeteseim) is csokkenne es megsem jarna mindenki olyan jol. Ha minden dolgozo es kereso ember elmenne, 2 millioval kevesebb szaj fele kellene osztani a... nagy semmit, mivel senki nem termelne. Szoval nem tunik ez a logika teljesen kereknek.
Stanley Macsai 2011.04.29 14:38:36
@Könnyen elkaptuk, uram!: Nalunk az MNB-vel (az EKB fiokbankja tenylegesen es nem magyar) nem foglalkoznak, hogy mit csinal szemelyi kerdeseken tul... Ha hitelt nem vehetunk fel, azert a hatterbol ok ugyesen tudnak "likviditast" nyujtani, magyarul a kivalasztottaknak penzt "nyomtatni". Szerintem nem veletlenul volt annyi csata az MNB korul nem regiben. Mas kozponti bankoknal (US Fed) all a botrany a nyujtott hitelek korul, nalunk pedig nagy csend van es ez a gyanus...
Az inflacioban pedig teljesen igazad van: a fix juttatason elok szivjak (berbol elo, nyugdijas, segelyes, stb.) a magas arakat. Akihez a friss penz kerul az viszont nagyon jol jar (bankok, politikusok, stb.) Igy alakul ki lepesrol-lepesre egy elit, akit a penz felvet, a javak 70-80%-t birtokolja, mikozben a fennmarado 80-90% ember osztozik a maradek 20%-on.
Ez nem egy termeszetes folyamat, hanem igencsak iranyitott. Es mindegy, hogy allitolagos jobb vagy baloldali kormany van hatalmon, a kimenetel ugyanaz...
ProgBlog Mi a Fidesz? 2011.04.21 16:41:00
„A fasizmus a finánctőke legreakciósabb, legsovinisztább, legimperialistább elemeinek nyílt terrorista diktatúrája.”A fasizmus definíciója - a Komintern VB 1933. decemberi plénuma(Gondoltam, rögtön a poszt elején adok egy kis muníciót azoknak, akik le akarnak…..
Stanley Macsai 2011.04.21 21:42:12
Fascism should more appropriately be called Corporatism because it is a merger of state and corporate power.
Benito Mussolini
www.informationclearinghouse.info/article7260.htm
A fasizmust legmegfelelobben Vallalatizmusnak nevezhetnenk, mert az allam es a vallalati hatalom osszeolvad. - Mussolini, a fasizmus atyja.
Ez talan megmagyaraz sok mindent a cikkel kapcsolatban...
A mai Magyarországon kollektivista ellenforradalom zajlik – mondhatnánk, ha lett volna bármikor is individualista forradalom. De nem volt, legalábbis a 20. században nem, pedig a nyugati civilizáció mindhárom alappillére – az antikvitás, a kereszténység és a felvilágosodás…..
Stanley Macsai 2011.04.19 15:28:02
Az egesz tarsadalmi berendezkedes alapjat ado kerdeseket feszeget a szerzo es igy talan egy diskurzust is elindit errol a kerdesrol. Gratulalok! Kulfoldon ennek a kerdesnek nagyon komoly irodalma van, es aktiv "parbeszed" (a szokasos baloldal-jobboldal polaritas menten, gyakorlatilag az allaspontok merev ismetlesevel) zajlik a kerdesben, ami nalunk idaig nem igazan volt.
Annyi finomitas azert kellene, hogy a demokracia nem allamforma, hanem egy allamszervezesi mod. (Nem egy kis csoport dont, hanem a tarsadalom tobbsege, mint alapelv.)
Az alkotmanyos koztarsasag a liberalis demokracia szervezesi elvet gyakorolja nagyobb reszt, innen szarmazik az egyeni szabadsagjogok tisztelete. Ill. egy abszolut lenyegi kerdes tisztazasa: hatalom forrasa (szuverinitas). A hatalom forrasa az egyen es az emberi kozosseg (varos, allam, stb.) kap bizonyos jogositvanyokat, a hatalom gyakorlasarol reszlegesen lemondanak az egyenek bizonyos teruleteken egy mukodo tarsadalom letrehozasahoz (honvedelem, rendfenntartas, birosagok es kb. itt lenne vege).
A logika a feje tetejere all, ha onnan indulunk ki, hogy minden hatalom forrasa az egyenek kozossege (kollektivizmus) es az egyen orulhet, ha van nehany terulet, ahol szabadon donthet. A hatalmat raadasul a valasztott kepviselok gyakoroljak, ami a jelenlegi partrendszer alapjan az egyennek szinte minimalis beleszolast jelent a sorsa iranyitasaba. A kozjo, tarsadalmi igazsagossag, szabadsagjogok (mi maradt meg az egyen hatalmabol szabadon gyakorolhato) mar egy ilyen filozofia es az ebbol kialakulo kollektiv allamvezetes kovetkezmenyei.
Es sajnos a tortenelmi tapasztalat, hogy ez jora nem vezet (fasizmus, a szocializmus kulonfele formai) szazmilliokat kuldtek a halalba a kozjo cimszava alatt.
A jelenlegi alkotmany egy leginkabb kollektivista alkotmany. Innentol nemi extrapolacio es latszik, hogy az ut mar csak lefele megy tovabb, ha valaki ertekeli a fuggetlen dontes lehetoseget. Ha teljesen jo volt a szocializmus alatt is, akkor persze a mostani alkotmannyal igazan semmi baj. Kell az a kemeny kez a sok ostoba iranyitasahoz, akinek meg ez nem tetszik, majd elobb-utobb rendori zaklatasok, borton, gulag, kivegzes sorrendben csak megerti, hogy ne ugraljon, hanem szokja meg.
Stanley Macsai 2011.04.19 19:10:02
@sibenik: "Alapfeltételezés, hogy az előző 20 évben demokrácia volt Magyarországon, pedig amennyiben az demokrácia volt úgy a mai is az."
Idaig Magyar Koztarsasag volt kiirva, nem Magyar Demokracia. Mit ertesz az alatt, hogy demokracia?
A valasztott tobbsegi part zsarnoki es megkerdojelezhetetlen uralmat mindenki folott? Tehat a szavazas soran valahogy egy kisebb miszterium kereteben atadod a teljes hatalmad nekik es onnantol nincs reklamacio? Nem kovetelheted az igereteik betartasat, amiert megvalasztottad oket? Es ez normalis?
Stanley Macsai 2011.04.19 19:26:36
@Advanced Flight: A tajekozatlanok magabiztossaga beszel beloled? Mert a hozzaszolasod mutatja, hogy el sem olvastad a posztot.
Vagy te mar az uj TEK 1.0 avatar vagy? Es fizetest kapsz, hogy blogokba turkalj es ellehetetlenits? Egy igazi agent provocateur?
Hamarosan majd robbantgatni is kezdtek?
 A Fidesz-KDNP kormányzás szabadságot és demokráciát szűkítő lépései nem esetlegesek. Aki nem érti a logikát, ami az egyes lépések hátterében van, az káoszt, kapkodást, zűrzavart lát, és nem tudja, mi várható. Szó nincs semmiféle zűrzavarról, egy jól működő…..
Stanley Macsai 2011.04.12 19:42:37
@Thomas Simon: kijelentesd a vilagvalsagokrol sarkalatos. Gondolom mar az anyatejjel is keynes-i kozgazdasagelmeletet szivtad, ezert is vagy ennyire magabiztos (elvakult is estleg?)a dologban. Azert a nem ennyire vonalasaknak ott az Austrian School of Economics is, mint alternativa arra, hogy szuksegesek-e a valsagok, meg leginkabb, hogy ki profital beloluk...
w Imperial March 2011.04.08 07:00:00
Egyelőre még nehéz elképzelni azt a kicsit patetikus, szerelmi szállal átszőtt, de felemelő és izgalmas háborús filmet, amely Európa és Líbia epikus összecsapását beszéli majd el. Pedig a háborúknak ez az egyik fontos funkciója, hogy közös élményként beépüljenek a…..
Stanley Macsai 2011.04.09 12:29:07
@Pantagruel: leginkabb ebbol lovik... en.wikipedia.org/wiki/Fairchild_Republic_A-10_Thunderbolt_II
Egy hatalmas gepagyu, amire szarnyakat szereltek.
A panikkeltesrol meg a nagy vigyazasrol a katonakra talan ennyit:
en.wikipedia.org/wiki/Gulf_War_syndrome
250,000 ember
Stanley Macsai 2011.04.09 15:03:10
@Tleilaxu: erveket tovabbra sem hoztal fel... lehulyezni a masik nem egy szellemi kihivas, inkabb arrogancia, plusz kifejezetten rossz modor. Ennel tobbet kellene mutatni, hogy komolyan vegyenek.
Stanley Macsai 2011.04.09 15:09:48
@kako_j: jogos, en is olvastam erdekes beszamolokat, hogy Saddam mivel is keszult a jenkik unnepelyes fogadasara...
webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:Q0wZ34nukj4J:www.irishrepublican.net/forum/showthread.php%3F27774-Battle-of-Baghdad-Propaganda-routed+ERICMAY+BAGHDAD+NUKE&cd=8&hl=fr&ct=clnk&gl=fr&client=firefox-a&source=www.google.fr
De a tamado erok durvan harmada (250k a 657k-bol) megbetegedett. Valami durva dolognak kellett lennie, mert meg egy influenzatol is a nepesseg 10-20%-a betegszik meg.
Agent Orange meg ahogy mondod, nagy a hallgatas a kezdeti izgalom utan.
Mi a megoldás? Befektetés és tőke kell. Ahhoz meg vagy tíz év lakossági takarékoskodás és puritán életmód, vagy újabb idecsábított multik, vagy nagy állami projektek és további eladósodás. Más út nincs. A KSH tegnap kiadott korrigált statisztikái még az előző napi,…..
Stanley Macsai 2011.03.31 13:47:52
@Trompf: nem volt hulyeseg, sot a feladaton rajta vannak... a problema annyi, hogy az europai gazdasagnak fel kene porognie, hogy ez a betli bejojjon. A megoldas pofon egyszeru, csak eleg cinkus: HUF leertekeles, a kornyezo orszagok szintje ala. Innetol olcsobbak vagyunk, mint a tobbiek es az a bizonyos kulfoldi befekteto boldogan jon. Ha az inflacio kerdeserol el tudjak terelni a publikum figyelmet, meg sikerulhet is. A kulso tenyezok ebben nagyban segitenek (olaj + elelmiszer ar). Sunyi megoldas, de a magyar nepet ismerve az egyeduli ut. Olvasva az itteni hozzaszolok tobbseget a sotet szocializmus, meg a hippikultura keveredese a politikai felvilagosultsagi szintjuk... Ebbol jo nem sul ki, mert buta emberek tobbsege egy dologra jo, arra, hogy kihasznaljak...
Beszédes nicknevű hozzászólónk levelével megnyitjuk a Zugügyvéd alkotmányjogi szemináriumát. Dark Future azt kérdezi magától és nyilván mindnyájunktól, hogy hogyan kell értelmeznünk, és milyen konzekvenciái lehetnek az alábbi, az új alkotmány…..
Stanley Macsai 2011.03.11 10:48:30
Nehezen ertheto ez a vita az alkotmany tervezet reszleteirol, hiszen a dokumentum elejen pontosan le van irva a tarsadalomkep, melyet az alkotmany megceloz. "A hatalom forrasa a nep." Ki latta mar ezt a fiktiv elolenyt, organizmust, vagy barhogy is nevezzuk? Mik ennek a szandekai, celjai, normai? Mindenki aki itt kommentelt elvileg resze ennek a fikcionak, sracok olvasva ezt ti nem tudtok kozos nevezore jutni, mondjuk tizen? Akkor a nep, hogyan fog akaratot nyilvanitani?
Szerintem igy teljesen konzisztens a koztarsasag szo elhagyasa... Egy koztarsasag az egyent (ertsd TE) allit a hatalom forrasanak es az allamszervezetet az egyen jogai vedelmere hozza letre, nem pedig egy fikcio erdekervenyesitesere. Innetol pontosan a kommunista, fasiszta, stb. diktaturak tarsadalomfelfogasat ervenyesiti! Magyarul a tobbseg akarata a meghatarozo, ha a kozakarat (valaszatasi, kozvelemenykutatasi eredmenyek) ugy kivanjak megy a lecsoba barmilyen egyen, csoport aki kisebbsegbe kerult. Ezzel a tarsadalmi szethuzast alkotmanyossa teszik, hisz az erosebb csoport(tobb szavazo)barmit megtehet a kisebbseggel. Mondjuk a 1949-es alkotmany is ezen az alapon irodott, szoval ujdonsag nincs a mostaniban, legfeljebb nemi szocsavaras, amit odadobnak a tudatlannak, hogy vitazzon rajta, mikozben a lenyeget fel sem fogja. Mar csak az a kerdes, hogy a "konzervativ" part kit fog utanozni abban, hogy tartalommal toltse fel az alkotmanyt? Sztalin vagy Hitler? Gratula Magyarorszag, a lehetoseget, hogy osszefogj es megmentsd magad fenomenalisan elloted. Meg par evtized es a magyarsag megszunik letezni...
Stanley Macsai 2011.03.12 08:55:23
@ibbur:
Nagyon jo a leiras, koszonom, nem voltam tisztaban ezzel az aspektussal. Ha jol ertem egy olyan korban, amikor a puszta ero dontotte el a jogot, a magyar nemesek a koronahoz kotottek bizonyos megvaltozhatatlan jogokat, hogy egy kiralyi onkenyuralmat megnyirbaljanak. Kb. a Magna Carta szerepehez hasonloan? Ez szolgalt volna a korabbi fekek es ellensulyok rendszerekent? Tehat ha eleg nemes gondolta, hogy a kiraly nem hu a koronahoz (magyarul egy elvrendszerhez), letartozatathattak es kitaszitottak a hatalombol? Ha igen akkor komoly asszimetria van a rendszerbe kodolva, hiszen a nemesek tobbseget meg kellett gyozni egy tronfosztasrol (sok ido es beszed), mikozben egy kiraly a hangadok gyors bebortonzesevel a problemat hamar letudta... Gondolom ezert alakultak ki azok a fuggetlen intezmenyek, melyek elvileg a pillanatnyi politikatol fuggetlenek lennenek es igy biztositanak a hatalmi egyensulyt. De egy intezmeny csak annyira tolti be a feladatat, amennyire a benne feladatot teljesito EMBEREK ezt vegrehatjtak. Itt bukott Oroszorszag, a Weimari koztarsasag, stb. felelemmel stb. az embereket hirtelen "uj idok" lettek es mar nem is volt olyan fontos az a fene nagy onnallosag.
@dark future
A fekete amerikai elnok hogy jon a valtozo idokhoz? Tehat ha mondjuk egy cigany miniszerelnoke lenne az orszagnak a valtozo idokre hivatkozva barmit megtehetne? Ja, hogy itt ez van?
@simonmondja
Egy koztarsasag logikailag zart rendszert alkot, minden jogot az egyeni szabadsagjogokbol levezetve es ebbol ered a hosszu tavu stabilitasa. A demokracia a jogokat csak mint kollektiv jogokat ismeri er, raadasul a legtobb szavazo (elvileg) negyevente ezt ujrairja. Ez az alkotmanytervezet ezen az alapon mukodik, szoval izgalmas idok ezek - speciel en az orosz rulettet nem szeretem, de ezt intezmenyesitik. Nem csoda, hogy ehhez a bibliat es a fohaszt is intezmenyesen be kell venni, hisz isteni segitseg nelkul itt senki sem fog boldogulni (csak a jo kapcsolatokkal rendelkezok).
Stanley Macsai 2011.03.12 14:47:49
@dark future: persze ertettem mar eloszor is az utalast egy regen elkepzelhetetlen helyzet megvalosulasara, de nem tudtam kihagyni a magas labdat.:)
Az adott helyzet melyebb ismerete nelkul, pusztan a sajtoban talalt nezetekre tul konnyu hivatkozni es "megmosolyogni" dolgokat. ibbur altal eloadott nezetek a Szent Koronarol szerintem az adott korulmenyek kozott bizonyara esszeru vedintezkedesek voltak egy tarsadalmi csoporttol az onkenyuralom ellen. A mostani alkotmannyal is az a baj, hogy praktikusan nezve onkenyuralom lehetoseget kodolja be a rendszerbe es nincsnek tarsadalmi fekek es ellensulyok az onkenyuralom ellen. Es itt aztan visszakanyarodhatunk az akkori helyzethet, hogy lehet, hogy ez a Szent Korona tant meg ismet eletkepesnek talaljuk, csak varjuk ki a veget.
Annyit papolunk a nemzeti összefogás szükségességéről, pedig gyakorlatban ebből semmi nem valósul meg. Éppen ellenkezőleg: itt van például ez az Alkotmány, mely kb. az alap emberi és jogi értékeket rögzíti, olyan dolgokat, amiben nagyjából mindenki egyetért. Lényegében…..