Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Solkim

0 bejegyzést írt és 61 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
sorok között Akasztásra várva 2012.06.27 15:48:00
Miután a brit Legfelsőbb Bíróság elutasította Julian Assange kiadatási ügyének újratárgyalását, a Wikileaks alapítója az ecuadori nagykövetségen kért politikai menedékjogot. Ahogy korábban is írtam, Assange nem a meglehetősen gyenge lábakon álló svédországi vádak miatt…..
A múltba sodródás átélt generáció számára az a bizonyos nap bizonyos szempontból olyan, mint a régebbi korok számára Gagarin űrrepülése, a holdraszállás vagy World Trade Center elleni merénylet napja: szinte mindenki emlékszik arra, mit csinált azon a viharos éjszakán, és az…..
Mármint a második nyomtatott ómagyaros kötet. Kis csavarral nem a második évad (még), hanem egy kisebb lélegzetvételű, de annál izgalmasabb történet, a blogon korábban debütált Vitéz kapitány - évad kibővített, lezárt és szerkesztett változata, némi háttéranyaggal…..
Solkim 2010.02.20 09:04:07
Van a fogyasztóvédelmi újságírásnak olyan formája, amikor a kedves olvasó valamilyen panasszal, üggyel, esettel fordul hozzánk, és ha azt érdekesnek találjuk, akkor utánanézünk, utánakérdezünk, megkeressük az érintett céget, és eldöntjük, hogy a cég volt hülye vagy az…..
Solkim 2009.10.29 22:50:07
Teljesen laikusként is fura volt, hogy hazugságnak nevezték a mávos magyarázatot. Emlékszem, hogy a vasút őshazájában is állandóan visszatérő, komoly gondot jelent. Minden évben cikkeznek róla.

news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/503221.stm

>>The leaves cause a problem akin to "black ice" on the roads.

When the wind strips the leaves from the trees lining the tracks, the rain makes them stick to the lines.

The first train to pass over them crushes the leaves, forming an iron-hard, Teflon-like coating which causes the trains to slide. <<
Bár a gazdasági világválság miatt megcsappant könyveladások miatt kieső bevételünk meghiúsította az esztergomi tűzijátékos ünneplést, azért egy bejegyzés erejéig szerényen megemlékezünk arról, hogy immár egy éve, hogy átkerültünk. Méghozzá ezzel a kinézettel, csak a…..
Solkim 2009.10.25 02:10:32
Civitas Transitissima, a Legátkerültebb Város. Sok település pályázhatott volna a Kárpát-medencéből teljes joggal erre a címre. A főváros Esztergom, az egyre izmosodó birodalmi tudatával, Gellérthegy, az első anti település, amelyik behódolt az ómagyaroknak, vagy éppen Sziszek…..
Nem végzett olyan hamar, mint szeretett volna, mert egyre több gyerek lógott rajta. Kezdte érteni, hogy a korábbi ómagyar látogatók miért voltak annyira tartózkodóak. Eleinte csak nézték, egyik lábukról a másikra állva, majd az egyik kislány kérdezett tőle valamit - talán azt,…..
Solkim 2009.09.09 19:47:37
kaamarko a Simpsons 8. évadából (23. vagy 24. rész) küldött be egy méretes darabot:Sajnos, nem tudom, - mert nem figyeltem maximális intenzitással - hogy a két rész közül melyikben volt, de benne volt...:"Personal LICENCE PLATES" ti. "Névre szóló…..
Az Átkerülés után az üzemanyag a lakosság számára elérhetetlen messzeségbe került, de a hivatalos állami szervek és a hadsereg is hamar felélte a tartalékok nagy részét - mostanra már csak minimális, vészhelyzetekre tartogatott készlet maradt. A középtávú tervek…..
"Ilyen még nem volt a Homáron" rovatunkból ma megtudhatják, hogy néz ki egy névváltoztatási procedúra Pumaföldön. A válasz egy jelzős szerkezetben: rohadt lassú. További részletek István levelében. Az én kálváriám nem tudom mennyire illik a képbe, lévén én az…..
Próbáltunk sumákolni vele, de már nem tehetünk így tovább: ideje gatyába ráznunk ezt is. Blogunk hagyományaihoz hűen szeretnénk ezt is viszonylag reálisan felépíteni, ehhez kérjük az olvasók (és természetesen a szerzők) segítségét is. Fel kell építenünk az ómagyar…..
Solkim 2009.08.13 22:33:57
@Niadal Ranien: Hűha... ez aztán egy izgalmas elegy. Platon filozófuskirályainak uralma, felpolcolva a klasszikus kínai hivatalnokrendszer hierarchiájával, leöntve egy kis szerepjátékos kasztosodással... :) Egy előzmények nélküli fantasy rendszernek klassz, de szerintem a meglévő alapokról indulva így nem alakulna ki. Viszont tényleg érdemes elgondolkodni rajta.

A klasszikus feudális nemesség lényege ugyebár (ahogyan fentebb is írtam a hatalomról értekezve) az éltető energia (föld - élelem) kitermelése (jobbágyok, stb.), elosztása az erővel rendelkező csoportok érdekei szerint (beszolgáltatás), valamint megvédése más csoportokkal szemben (nemesek katonáskodási kötelezettsége). Ebbe a rendszerbe nem fér bele az olyanoknak juttatott hatalom, akiktől a rendszer sikeressége alig függ (kézművesek, avagy ebben az esetben a műszaki szakemberek).

A jelenlegi ÓM alapokról indulva, az éltető energia forrása világos: a termőföld. A megtartására, a termelés rendjének fenntartására képes erő: a hadsereg. Alapvetően tehát adottak lennének a körülmények a neofeudalizmus kialakulásához, aholis az alkalmi hadbavonulásért cserébe földet kapnak a katonák.

DE! A hatalomnak nem érdeke egy kevésbé hatékony, nemesi felkelő hadsereghez való visszatérés. Így hát a hatalom birtokosainak szükségletei és igényei is meghaladják azt, amit egy feudális berendezkedés nyújtani képes. Az erejük (a hadsereg) fenntartása szükségessé teheti a mesteremberek bizonyos fokú bevonását is a hatalomba, mivel a szükséges munkafolyamatok túl összetettek és a szakemberekből nincs annyi, hogy pusztán erővel fenn lehessen tartani a katonai előnyt.

Ráadásul, ha az ipar be tud indulni, akkor a termőföld, mint az energia forrása veszíteni fog jelentőségéből és újra előtérbe fog kerülni a fosszilis energia birtoklásának jelentősége.

A katonák szerepe a hatalomban semmiképpen sem lesz megkerülhető (kb. Burma, ahol a junta ellenőrzi a nyersanyag kitermelést is). A felépülő rendszer "arisztokráciája" elsősorban a katonákból és másodsorban a szakemberekből fog állni, de a papság rövid távon alig-alig lesz benne, mivel az átkerültek többségének gondolkodására szvsz csekély befolyással bírnak.

A lényeg az, hogy az arisztokrácia (inkább "meritokrácia") részévé azok fognak válni, akik rendelkeznek az erővel az energia (ki)termelése és elosztása feletti uralom megvédéséhez, illetve azok, akikre nekik ebben a folyamatban szükségük van (a működtetéshez nélkülözhetetlen képzettséggel bírnak). Akik szükségesek, azok nagy előnnyel indulnak azokkal szemben, akik "csak" hasznosak.
Solkim 2009.08.14 20:15:20
@bz249: "három 40 tonna szállítókapacitású (mert a tartálynak is van súlya) hajó képes az Átkerülés előtti olajszükségletek 5%-át biztosítani,"

Viszont nem is azonnal kell az Átkerülés előtti szükségletek 100%-át fedezni. Nagyon sokáig nem is kell majd annyi olaj (népességarányosan), hiszen korábban pl. a szgk közlekedés ette meg a nagy részét. Igaz, a mezgaz termelés is sokat elvisz. De hát ezt persze mind ki lehet számítani.
Solkim 2009.08.14 20:26:48
@A Lesből Támadó Ruhaszárítókötél: "Természetesen ez nem hasonlít egyetlen berendezkedésre sem, amit eddig ismerünk. Nos, az Átkerülés sem... "

Ez valamelyest hasonlít a Római Birodalomra. Kormányzók kerülnek a tartományok élére pár évre, ellátják a központot, cserébe kiskirályokként élnek - ameddig a központ engedi.

Ez működhet itt is, de határozottan központi irányítás alatt kell tartani a katonaságot, a helyi kormányzóktól teljesen függetlenül, mind irányításban, mind akármilyen más viszonyban, megelőzve a befolyásolás, vesztegetés, puccstörekvések esélyét.
A Lilli kiadó elkészült a könyv rendelési oldalával. Ómagyarország - Az Átkerülés napjai ( UPDATE: A kiadó lehet, hogy már nem fogad rendeléseket átalakulás miatt, a szerkesztőségben korlátozott számban (1 db :) ) még van a kötetből.)    ( UPDATE 2:…..
Solkim 2009.07.21 21:32:21
 Egy teljesen friss hír: vasárnap (07.19) délután négy órától Budapesten, a Nyugati térnél lévő Donna Lelle pizzázóban történelmi eseményekre kerül sor: - az omagyar.blog.hu szerzői első alkalommal találkoznak interneten kívüli valójukban, ami nagy élmény lesz…..
Az OMR1 tegnapi adásában nyilatkozott Radnai Gábor védelmi megbízott arról, hogy a nemrégiben újjáalakult Védelmi Minisztérium (VM) célkitűzései között többek közt szerepel a dohány(füst)mentes hadsereg megteremtése. Radnai Gábor a műsorban kifejtette, hogy nem tervezik a…..
Solkim 2009.07.16 21:13:05
@szs.: Nagyapám és hadifogoly-társai füveket, leveleket, száraz avart tekertek Pravda csíkokba. Amely csíkokat a latrinából kihalászott, átmosott, kiszárított újságpapírokból hasznosították újra.

Édesanyám, amikor hónapokra teamentes országba került, akkor végül hagyma héjából kényszerült teát főzni.

A szenvedélybetegség sajnos nagy úr. Alkohol, dohány, tea, kávé... Érdekes gondolatkísérlet, hogy mi veszi át a kieső drogok helyét: a drogmentesebb életmód, vagy inkább a megmaradó drogok - lényegében az alkohol - fokozottab használata?
Ómagyarország Kommentár nélkül 2009.07.14 21:00:00
Csak azok kattintsanak tovább, akik nem szeretnek képernyőről olvasni.       Nyomdaszag hozzáképzelése opcionális: Részletekkel hamarosan jelentkezünk. Nem rajtunk múlik, hogy mikor, de igyekszünk minden illetékest és elvtársat rúgdosni az ügyben. Amúgy 2000…..
Solkim 2009.07.14 23:28:28
Tegnap olyan hízelgő posztot tettem ki a blogra egy kerékpáros tolmácsolásában, hogy cserébe most legalább egy napig őket nem bántjuk. Vannak azért más kétkerekű résztvevői is a közlekedőknek, BÁ a motorosokkal kapcsolatos problémáit vette sorra néhány konkrét példán…..
Vörös sáv úszott a nyugati látóhatár felett, ott ahol a nagyra duzzadt napkorong pár perce lenyugodott. A nap fénye még alulról megvilágította azt a pár kósza gomolyfelhőt, amelyek bizonyára valamilyen tévedésből lehettek csak az egyébként makulátlan kék égbolton. Az ég…..
Solkim 2009.07.01 19:45:48
Az elmúlt bő fél évre visszatekintve úgy érzem, hogy elég különleges szakasza volt ez a netes életemnek, legfőképpen jelen blog miatt. Lusta voltam összeszámolni a konkrét adatokat, de becslésem szerint elkövettünk jó másfél száz bejegyzést, jó pár ezer kommentet, mintegy…..
Ómagyarország Hanem az életnek 2009.03.30 22:22:00
Már előző nap nagy kínban voltam, de mikor rám virradt a helyi iskolában tartandó keltaórám reggele, szívesebben lettem volna negyven kilométerrel és kétezerakárhány évvel odébb egy tömény izzadtságszagot és vaskeménységű jóságot árasztó ráncos fickó kunyhójában. - Te…..
Ómagyarország Paranoia 2009.03.22 19:37:55
Márcus 19. Paranoia…   Azt hiszem nem túlzás, ha kicsit paranoiás vagyok mostanában. A pisztoly most már nem csak napközben van nálam, hanem egyenesen hálótárssá avanzsált. Nyíltan persze nem sok atrocitás ért, mióta kicsit belerondítottam a kis Kerrasok testi…..
Ómagyarország Haditanács 2009.03.12 20:03:06
Március 12. Szép az idő.   - Akkor most mi lesz? – kérdezte Peti. - Ha én azt tudnám… - Fene egy helyzet… - Az. – bólintottam. - Ide figyelj! Kevesen vagyunk és totál tanácstalanok. Ilyesmire nincs kiképzés, nem lehet rá felkészülni. Amennyire látom, az…..
Solkim 2009.03.14 11:13:16
Biatorbágyhoz szép gyerekkori emlékek fűznek, volt a hegy tetején egy kis faházunk, aminek a teraszáról az országútra lehetett rálátni, pont három kanyarra, mint ahogy a népmesékben szokták illusztrálni az ilyesmit. Valahol ott lent lakhat Gyöngyvér, akinek kicsit kevésbé…..
A biztonságos, alacsony-nyomású gőzgépek vezető civil gyártója a Dorogi Gőzgépgyár Zrt. új munkatársakat keres gyártó és értékesítő osztályaira. Alapítóink a Műszaki Intézet vezető beosztású kutatói, fejlesztéseink a kutatóintézetekkel közösen zajlanak. Cégünk…..