Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Huping

0 bejegyzést írt és 1 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Intro A minap beleszaladtam ebbe a remek infografikába. (forrás) Elég egyszerűen mutat rá a tényre, hogy bizony az ezredvég kultúrafogyasztója igencsak hozzászokhatott a technológia- és platformváltásokhoz. Simán mellétehetnénk a Super8-VHS-DVD-BD dolgokat és sok mást is. …..
Huping 2011.03.05 20:12:39
Egy egyetemi könyvkiadónál dolgozom, élvezettel és nagy érdeklődéssel olvasom a blogot. Néhány konkrét és általánosabb kérdéshez hozzászólnék.

(1) Nálunk a kézirat is, a tördelt is átesik korrektúrán. Az előbbinek elsősorban jogi oka van. A szerző vagy szerkesztő átadja ugyan a felhasználás jogát, de a szerzői jog elidegeníthetetlen. Ezért lehetőséget kell biztosítani neki, hogy még a formába öntés előtt rögzítse pontos közlendőjét. A tördelt korrektúrája szinte kizárólag a tördelés során esetlegesen keletkező hibákra koncentrál.

(2) Mint sok más kiadó, mi is az e-könyvek gyártásának küszöbén állunk. A formátumokra vonatkozó döntést gondos helyzetelemzés előzte meg. Ennek eredményeképp arra jutottunk, hogy párhuzamosan több platformmal/formátummal foglalkoznunk kell, minthogy ezeknek más-más előnyeik vannak, küzdelmük pedig még nem dölt el (ha egyáltalán valamelyik felülkerekedik majd). Éppen ezért a cikkben vázolt "ideális" felállásra törekszünk: szakmailag, nyelvileg és alkotóelemeiben formailag gondozott univerzális forrásból készülünk eltérö outputokat gyártani.

(3) Kiadói és olvasói körökben szokás a papírkönyvek gyors térveszésével és ezzel egyidejűleg az elektronikus tartalmak megállíthatatlan és ingyenes terjedésével riogatni (illetve ebben bizakodni). Szokás továbbá a kiadókat az olvasókkal szembeállítva ábrázolni, mint akik anachronisztikus módon, egyre elkeseredettebben igyekeznek a tömegeket korlátozni az információkhoz való szabad hozzáférésben. Én a veszélyt másban látom. Divattá vált hazánkban (is), hogy mindennemű könyves tapasztalat vagy ambíció nélküli vállalkozók és vállalkozások kínálják merőben technikai, utóbb kereskedelmi szolgáltatásaikat szerzőknek, intézményeknek. Tartok attól, hogy rövidesen szakmai, nyelvi és könyvszakmai igényességet nélkülöző fércek árasztják majd el a digitális könyvpiacot. Ez a jelenség minden másnál kártékonyabb lehetne, különösen az oktatás és a szakkönyviadás területén.