Regisztráció Blogot indítok
Adatok
Soulbook

53 bejegyzést írt és 14 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Gyakran hasonlítjuk össze magunkat embertársainkkal, és hajlamosak vagyunk túlbecsülni mások életének pozitív dimenzióit a sajátunkéval szemben. Mindannyian boldogságra törekszünk, de ez nem elég. Ismerőseinknél is boldogabbak szeretnénk lenni, ami felturbózza a versengést. Ez…..
A közösségi oldalak nagymértékben hozzájárultak a nemi arányok kiegyenlítődéséhez az interneten, így egyre jobban láthatóvá váltak azok a férfiak és nők közötti pszichológiai, kulturális és társadalmi eltérések is, melyeket a társadalomtudomány a "gender" fogalmával…..
Az angol Wikipedia szerkesztőinek 91 százaléka férfi, miközben az olvasók körében kiegyenlített a nemek aránya - állapította meg a Grouplens Kutatóintézet közreműködésével készült 2011-es tanulmány, melyből a Knock Twice kreált nemrég egy infografikát. A közösségi…..
A közelmúlt reflektorfénybe került lövöldözői úgy tűnik kevésbé voltak aktívak a közösségi oldalakon, inkább az álneves bejelentkezéseket jobban ösztönző fórumokat részesítették előnyben, és azokat is csak visszafogottan. Nem kizárólag a lebukástól való félelem…..
Az online közösségek tagjai egy sajátos közegben, a számítógépes hálózat, az internet segítségével lépnek kapcsolatba egymással és folytatnak interakciókat. A világháló azonban állandóan változik. A "web 2.0" fedőnév alatt futó szolgáltatások, blogok és közösségi…..
Értekezletek közben e-mailezünk, iskolai tanórák alatt vásárolunk okostelefonjaink segítségével, temetéseken SMS-ezünk. Felmérések szerint egyre általánosabb, hogy étkezéskor vagy a hálószobában szerkesztgetjük üzeneteinket és használjuk a közösségi oldalakat. Sherry…..
Kézenfekvő gondolat, hogy szükségleteink kielégítésében segítségünkre lehetnek a közösségi oldalak. Az olasz SMTT közösségi média ügynökség infografikája (a bejegyzés végén) egy közismert pszichológiai elmélet vizualizálása mellett bemutatja, hogy az igényeink…..
Úgy tűnik, jobban szeretünk kapni, mint adni a Facebookon. Legalábbis a felhasználók túlnyomó része több ismerősi felkérést, lájkot, üzenetet és fotómegjelölést kap az ismerőseitől, mint amennyit ő maga ad - állítja egy új amerikai kutatás. Az eredményekből az is…..
Mivel a négylábú házi kedvencek gyakran családtagnak számítanak, a közösségi oldalakon is feltűnik olykor egy-egy "állatsztár" személyes profilja vagy rajongói oldala. Az állatvilágtól úgy tűnik korántsem áll távol a hálózatok logikája, de viszonylag új…..
A Facebookon közzétett állapotfrissítések tartalomelemzésével kideríthető, hogy milyen témákat, érzéseket osztanak meg egymással a fiatalok és az idősebbek, a sok vagy épp a kevesebb ismerőssel rendelkező felhasználók. Megtudhatjuk, hogy a bejegyzésekre érkező lájkok és…..
Ha térről és időről megfeledkezve átadhatjuk magunkat a zenélés, a rajzolás vagy épp a hegymászás örömeinek, akkor miért pont a facebookozás vagy a twitterezés lennének ez alól kivételek? Ki ne kapta volna már magát azon, hogy a számítógép vagy a mobil képernyőjét…..
Igaz, hogy az interneten ma már gyorsan és alaposan tájékozódhatunk a különböző termékekről, szolgáltatásokról, társaink mégis ugyanúgy befolyásolhatják vásárlói döntéseinket, mint offline. Sőt! A közösségi oldalakon azok a fránya ismerősök például kifejezetten…..
Vajon milyen eseményekre emlékeznek szívesebben a nők és milyen információkat osztanak meg magukról gyakrabban a férfiak? Vannak olyan témák, melyek iránt mindkét nem hasonló mértékben érdeklődik?  A Proust egy nyár óta működő, New York-i székhelyű, angol nyelvű…..
Soulbook 2011.12.02 14:20:33
@organikusviselet: ... akárcsak offline :) Érdekes lenne megnézni, hogy milyen összefüggés van a profilképpel való foglalkozás és a külső megjelenéssel való törődés között.
A Facebook-profilképeken megfigyelhető mosoly, annak intenzitása vagy hiánya akár arról is árulkodhat, hogy az adott illető mennyire lesz elégedett az életével pár év múlva - állítja egy, a múlt hónapban publikált amerikai kutatás. Két korábbi vizsgálat a…..
A közösségi oldalakon végzett tevékenységünk veszélyeztetheti otthonunk biztonságát, de az eddigi külföldi és hazai tapasztalatok szerint egy esetleges betörés esetén akár segélykérésre, elkövetők azonosítására vagy tolvajok lebuktatására is alkalmasak lehetnek a…..
Szeretnéd tudni milyen profilképpel fokozható a siker egy társkereső oldalon? Ez persze attól függ, hogy a mennyiség vagy a minőség számít-e inkább neked, és hogy gyorsan múló kalandra vagy hosszútávfutásra készülsz-e. Kalandhoz lányoknál a dekoltázst hangsúlyozó…..
Azonosíthatóság és kreativitás szempontjai ütköznek legtöbbször a profilképek kiválasztásakor. Vannak, akik egyáltalán nem tesznek ki profilképet és vannak, akik az egyetlen rendelkezésre álló vagy az első kézre eső fotót töltik fel magukról az adatlapjuk mellé. Ők nem…..
Levegő, víz, ... után lassan az internet is nélkülözhetetlen része lesz életünknek. Az alábbi infografika egy nemzetközi felmérés eredményeit mutatja be.A Cisco nemzetközi tanulmánya, a hétköznapi élet, az internet és a hálózatok mindent átszövő kapcsolata közti…..
Egyértelmű profilkép, kitöltött adatlap, valódi kapcsolatok és aktív csoporttagság a siker alapvető hozzávalói a LinkedInen, ha néhány pszichológiai elmélet alapján szeretnénk receptet kínálni. Az adatlap jelentőségével korábban már foglalkoztunk, most Bernardo Tirado,…..
A számítógépek és különösen az internet megjelenése óta átalakulóban van az információ keresésének, feldolgozásának, tárolásának és felidézésének a módja. A hosszú távú memória kapacitásának egy részét átveszik a világhálón is raktározható adatok és fájlok,…..
Egyre több amerikai használja a közösségi oldalakat vészhelyzetek során - állapítják meg a Vöröskereszt friss felmérései. Az emberek főként tájékozódnak, segítséget kérnek, egészségi állapotukról tájékoztatnak mobiltelefonjukon és az interneten keresztül.  A…..
Ki az, aki a közösségi oldalakon nyújtott teljesítménye miatt szeretne elbukni egy állást? Merthogy a cégek döntéseit úgy tűnik, inkább negatív irányban befolyásolja mindaz, amit az adatlapjainkon látnak. Vagyis, ha tudatosan akarjuk építeni a karrierünket, de közben a…..
Soulbook 2011.08.19 11:40:29
Soulbook 2011.08.27 11:45:47
@penelope garcia: Ha egy nyereményjáték vagy bármilyen egyéb akció (önéletrajzfeltöltés, feliratkozás egy rendezvényre, játék, stb.) keretében egy alkalmazással találkozol, ott engedélyezned kell az alkalmazást, többek között ezt (többnyire angolul): Hozzáférés az alapadatokhoz (név, profilkép, nem, kapcsolatok, felh. azonosító és minden egyéb infó, amit mindenkivel megosztassz). Emellett írhatnak neked e-mailt és bármit kitehetnek a faladra. Ezt az alkalmazások esetében jóvá kell hagyni. Szóval vagy véded az adatokat vagy elesel lehetőségektől. Cégek, állásközvetítők stb. így máris több adatodhoz férnek hozzá, mint ahogy azt eredetileg beállítottad.
Soulbook 2011.09.15 20:59:36
@bfj: Köszönöm :O)
A fiatalok negatívabbnak tűnnek a Facebookon, többet káromkodnak, gyakrabban beszélnek saját magukról és az iskoláról, míg az idősebbek inkább hosszabb, más emberekről és a családjukról szóló bejegyzéseket írnak. A Twitter pedig elsősorban a felnőttek játékszere - derül ki…..
Egyelőre nehéz eldönteni, hogy létezik-e összefüggés a közösségi oldalak használata és az iskolai teljesítmény között. Józan paraszti ésszel azt gondolnánk, hogy aki többet facebookozik, twitterezik, az értelemszerűen kevesebb időt tud tanulásra fordítani. Ez azonban…..
Soulbook 2011.09.02 16:03:01
Kedves Szakértőbb!

Ebben a bejegyzésben a témával kapcsolatos kutatási eredményeket akartam összefoglalni, az infografika pontos részleteinek néztem utána és ezek fényében próbáltam levonni valamiféle következtetést, illetve megfogalmazni a véleményem, szerintem merre haladhat tovább a vizsgálódás. A kijelentés, amire rákérdeztél csupán egy feltevés részemről (szemben a játékokról írt megállapítással, amit egy publikált kutatási beszámoló támaszt alá) A feltevésemet javarészt egy Pest megyei nyolcosztályos gimnázium példájára alapoztam, mellyel egykori diákként, munkatársként és pedagógusgyerekként (ez még ma is vagyok :) állok kapcsolatban. Az iskolában igen aktívan vonják be az informatikai eszközöket az oktatási folyamatba. Egy tavalyi érettségiző osztályban (ahol egyébként 4,67 lett az érettségi átlag) pl. részben egy Facebook-csoportban készültek a megmérettetésre a diákok aktív tanári közreműködéssel. Tételeket dolgoztak ki, osztottak meg, kérdéseket tettek fel, beszélgettek stb. Irodalomórára például gyakran ajánlanak a diákoknak YouTube-videókat megzenésített versekről. Mindez persze tudományos szempontból semmit nem mond a közösségi oldalak tanulócsoportjainak és az iskolai teljesítménynek az összefüggéséről. De mutatja, hogy van helye az eszközöknek az iskolai oktatásban, szívesen használják őket, tehát érdemes foglalkozni az alkalmazás különböző lehetőségeinek a vizsgálatával. A közösségi oldalak szerintem leginkább kiegészítő szerepet tölthetnek be az ismeretátadás során. Mint a bejegyzésből is kiderül, ezt az oktatás szereplői (diákok és tanárok) megfelelő technikai lehetőség és felkészültség birtokában sokszor maguk is felismerik, és be is vonják az eszközöket az oktatásba. Ettől függetlenül érdemes minél többet beszélni erről, egyaránt bemutatva a jó és a rossz példákat.
Vajon a Facebookon eltöltött idő vagy az ott végzett egyes tevékenységek árulnak el többet arról, hogy például milyen a közösségi életed? Esetleg azért használod gyakran a Facebookot és csinálsz rajta bizonyos dolgokat, mert eleve közösségi ember vagy? Már talán nem is…..