Regisztráció Blogot indítok
Adatok
énisszeretlek

0 bejegyzést írt és 62 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Mint az nemrég kiderült, a 3-as metró felújítása nem került fel a Brüsszelbe küldendő projektlistára. És ahogy már megírtuk, a metró állapota aggasztó: mind a vasúti járművek, mind az infrastruktúra elöregedett, rekonstrukcióra szorul. A metróvagonok…..
Orbán Viktor tusványosi beszédében Magyarország számára kijelölte az utat: az illiberális demokráciát. Ez zsákutca, mert nem fogja megoldani a valódi problémákat, amire csak akkor leszünk képesek, ha alulról szerveződő kis közösségek hálózataként építjük fel a…..
énisszeretlek 2014.08.07 00:12:09
Az bioszféra biokapacitásának csökkenése egyértelműen, és döntően emberi okokra vezethető vissza. Ez tudományosan senki nem tudta cáfolni. Lehet vitatkozni részletekről, de az állapotváltozás jól mérhető, és jól látható. Ugyanez igaz az energia és nyersanyagkészletekre. Nem azért bányásznak 10x-es önköltségen olajat, mert ez a mániájuk. Azért teszik, mert az olcsó források elapadtak. Ugyanez igaz számtalan alapvető ipari nyersanyagra is (réz, ólom, arany, lassan a vas is). Lehet ez tagadni, csak nem tudom, hogy mi alapján. Általában a válasz erre az, hogy megvan rá a technika. Sajnálatosan az a technika is energiát, és anyagot igényel, és olyan erőforrásokat használ, amiből már így is kevés van. A bioszféra limitáltságával egy olyan rendszer még elméletileg sem tud mit kezdeni, aminek alapja a haszon magánosítása, a költségek társadalmasítása. Ez nem pusztán a pénzügyi rendszer problémája. Ez annak a problémája, hogy egy olcsó energia, és anyagra épült kultúra addig tudja folytatni az expanziós tevékenységét, amíg fel nem éli a tartalékait, az olcsón hozzáférhető erőforrásokat. Most jutott el idáig. A pénzügyi folyamatok elszállása csak az egyik, és messze nem a legsúlyosabb probléma. Pénzügyi rendszerek összeomlottak, és új jött létre helyettük. Aki nem látja az orbitális különbséget egy bolygó anyag és energia körforgalmának jelentős változása, és a USA dollár korszak megroppanása között, az inkább ne oltsa le a másikat ezen a fronton.
énisszeretlek 2014.08.07 18:32:46
@Éhes_ló:
A tengerek a talaj savasodása, a különböző társulások degradációja, teljes eltűnése jól mérhető. Ezeket az emberi faj okozza, nem egy vulkánkitörés. A talajok humusztartamának folyamatos és intenzív csökkenését is az ember okozza. Ezek jelentős változások, ahogy a biogeokémiai ciklusok megváltoztatása is jelentős, és meghatározó tényező. Ezek a ciklusok is emberi hatásra működnek máshogy. Ezek a változások csökkentik a biokapacitást, és egyre jobban limitálják az emberi társadalmak gazdasági növekedését. Ezekről már csak az nem halott, aki direkt nem foglalkozik fenntarthatósági, ökológiai problémákkal, miközben beszél róluk. Szívesen veszem, ha mutat pl. olyan szakvéleményt, ami csökkenő rézárakkal számol, olyan bányákkal ahol a kitermelendő kőzet réztartalma nem csökken a 10 évvel ezelőtti bányákhoz képest. Egyébként milyen készletekre gondol? Azért mert valaki azt írja, hogy egy olajpala tenger az USA, egy olajhomok paradicsom Kanada, attól még az iraki, szaudi, stb. kutakhoz képest ezek az új alternatív források bizony nagyon is drágák. Akármilyen technológiával is nagyon drágák. Még úgy is, hogy egy csomó környezetvédelmi rendelkezést nem kell betartaniuk. A limitáltság alatt azt értik, hogy a bioszféra mint rendszer egyes elemei limitálják egymást. Nem lehet egy élőlény akárhol, akármilyen számban, mert nincs elég forrás a létezésükhöz egy rendszeren belül, momentán a bioszférán belül. A források szűkülésével a limitáltság erősebb lesz. Erre sok hülye szerint az a megoldás, hogy még több energiát kell közölni a rendszerrel, hogy ezeket a limitáltságokat legyőzzük. Így jön létre még nagyobb környezetváltozás, még több szennyezés...
Miután az Origo főszerkesztőjének nagy valószínűséggel politikai okok miatt kellett távoznia a posztjáról, a szkeptikusokban felmerül a kérdés: hogyan és egyáltalán minek kiállni a sajtószabadságért? Szerintük a sajtó „szabadsága” úgyis csak illúzió lehet, hisz a…..
énisszeretlek 2014.06.10 23:53:39
Kb ugyanannyira a zsákmányról szólt a Nap TV, mint most az M1-en az ESTE. Beszűkült, köldöknéző primitív propaganda volt az is, ez is ami most van. Aki ennek tapsikol, az csak sikeresen átvette azt az attitűdöt, amit a felkent 90-es évek liberális értelmiségének zöme gondolt a világról, és magáról. Most végig kell nézni újabb nyolc éven keresztül, hogy hülyül el végleg a másik oldal is, mert most már neki is szabad.

Hát ez roppant szomorú.

A cikkre reflektálva: sajtószabadság nincs, és nem is volt, mert annyira egyoldalúan van lehetősége információhoz jutni, pláne tartalmat előállítani valakinek, hogy erről szó sem lehet, és lehetett. Ami itt siratva van a cikkben az a sajtó polgári pluralizmusa. Szabadság akkor lenne, ha nagyjából egyenlő feltételek mellett lehetne a médiában aktívan részt venni, a különféle társadalmi csoportoknak. Most ez is tovább szűkül, de a sajtószabadság majd akkor fog működni igazán, ha nem a helyi polgármesterek és haverjaik írják az összes létező kerületi, városi újságot, hanem az ott élő közösség tagjai, a helyi közösség aktív együttműködésével.

Ehhez pont nem a T-com, és az összes többi magántulajdonos kiállása kell egy főszerkesztő mellett, hanem hogy takarodjanak ők is a partikuláris érdekeikkel egyetemben a picskuba. Ha ez nem így lesz, soha nem lehet sajtófelülete azoknak a kiszolgáltatott rétegeknek, akikből a tulajdonos urak igencsak jól élnek.
Szalai Erzsébet írása 1999-ben Oroszlánok és globalizáció címmel könyvet publikáltam az első Orbán-kormány első nyolc hónapjáról. Mai szemmel újraolvasva úgy tűnik, hogy a benne megfogalmazott tézisek és előrejelzések többsége kiállta az idő próbáját. Az első…..
énisszeretlek 2014.04.28 00:24:33
@belll:

Nagyon szexi, ahogy a globális gazdaság szereplőit külön entitásként kezeli (USA, Ukrajna). Talán mintha lenne a globális társadalomban valami hierarchia, ahol a láthatatlan kéz mögött valamiféle valós hatalom "rejtőzködik", ami miatt a piac egyes szereplői nem képesek pusztán leegyszerűsített gazdasági teóriák szerint működni.

Mint ahogy a "kokainmámorban úszó banksterek" is nyilvánvalóan a láthatatlan kéz volta miatt kereshették magukat szénné. Hiszen Lobbisták nincsenek se Washington DC-ben, se Brüsszelben, se a helyre kis Mo-n. Ha vannak is, azokat nem fizeti senki, hanem puszta önszorgalomból járnak a képviselők nyakára, mert kiöregedtek a konditeremből.

Mo-n sincs kizsákmányolás, mert pont annyiért jutnak erőforrásokhoz a befektetők, mint amennyibe a termeléshez szükséges erőforrások előállítása került.

Az USA milliárdosai is arról híresek, hogy centre kifizetik Indonéziától Panamáig az erőforrások helyettesítési értékeit (plusz jatt!).

ui.: A túlzott állami beavatkozást, és minden gazdasági ótvart a kommunisták a klórozott vízen keresztül terjesztenek.
A Fidesz kormány történelemszemlélete, emlékezetpolitikája leválaszthatatlan arról az új elitről, amelynek eszköze a Fidesz-KDNP. A nemzeti eszmével párosuló áldozat önkép, a Magyarország kollaboráns helyett Gábriel arkangyalként való megjelenítése, a nem leszünk gyarmat…..
énisszeretlek 2014.04.26 23:48:43
@annamanna: Szomorú amit itt művelsz. Érzéketlen vagy, és általánosítasz, eltagadod a másik fájdalmát. Szégyellheted magadat. Minden tüntetésre, megemlékezésre kimész (soá, gulag stb.), naponta temetőbe is, és elmondod az ott kuporgó özvegyeknek, unokáknak hogy lépjenek ki az áldozati tudatukból? Miért nem lehet elfogadni azt, hogy valaki valamit máshogy érez?
"Megbűnhődte már e nép a' múltat 's jövendőt!" - nem akarok úgy tenni, mintha egyáltalán nem érteném, hogy mit jelent ez a sor a himnuszunkban, de néha komoly kételyeim vannak. Egyrészt mert az is kérdéses, hogy valóban megbűnhődtük-e a múltat. Jó, lehet, hogy azt igen, mert…..
Az ortodox közgazdasági tankönyvek szerint az elvesztegetett haszon is veszteség. Ezt az alaptézist megértve próbál Tarlós főpolgármester kapaszkodni a hamvába holt, aztán a helyiek által döglött oroszlánként meg is rugdosott mobilgát-projektbe. A “politikai haszonszerzés”…..
Farkas Attila Márton, FAM írása „…akik hozzánk hasonlóan az ultrajobboldaliság és ultrakonzervativitás értelmében és jegyében vállalják fel a legszélsőségesebb szélsőjobboldaliságot, megvetik 1848/1849 forradalmi eszméit, forradalmi személyiségeit, – ezzel szemben…..
énisszeretlek 2013.10.11 11:38:09
A Jobbiknak minden szart magába kell szívnia a szélsőjobbon. Egy szélsőjobboldali gyűjtőpárt, aminek az aktivista bázisa pont ezért a legkülönbözőbb népvezérek különféle csoportjaiból áll. Nincs helye ideológiai szelekciónak, ami gyengítené a fasisztoid népfrontot. Ez viszont ellentétben áll azoknak a sikeres szélsőjobbos pártoknak a stratégiájával, akik nem zsidóznak, nem népnemzeti nacionalista UFO hívők, csak nyomják a frusztrált kispolgárnak az otthonvédelmi programjukat, az arab ellenességet, egyebeket Nyugat Európában. Ahogy viszont a Jobbik helyi politikai szinteken erősödik, egyre inkább szükség lesz a gazdasági polgári pragmatizmusra is (amiben a Fidesz nagyon sikeres). Magyarán a közvagyon lopására, a szegényekből való meggazdagodásra, és a politikai, gazdaságvédelemre a nagyobbik testvér, a Fidesz ellenében, és sokszor vele kiegyezve. A Fidesz szociálpolitikájában a Jobbik hasznos rendfenntartó erő lesz. Amolyan rossz rendőr. Ebben a szerepben hasznos ágyútöltelékek lesznek ezek a szélső szélsőjobboldali csoportok (a tagság többsége persze melós, aki ebben él túl pszichésen). A félperiférián ilyen egy működőképes szélsőjobber kultúra. Már csak az elbaszott úgynevezett "antifasiszta" csoportok hiányoznak, akik szkanderoznak ezen csoportokkal, miközben a többség, mint extrém sport programot nézi ezt a cirkuszt a TV-ben. Ha esetleg lesz értelmes antikapitalista tömegszerveződés, akkor már készen is állnak a fegyveres szervezetek, akik mögött helyi szinten ott vannak a birtokos polgárok. A piachívő ultraliberális klikk pedig majd sopánkodhat, hogy itt senki nem akar Európában élni Európa közepén kipárnázott dán polgárként havi 47 ezer Ft-ból.
Több millió ember közül néhányan eldöntötték ebben az országban, hogy nem kussolnak. Nem gyógyszerezik be magukat gyerekeikkel együtt, nem kívánnak valamilyen betegségben lassan meghalni, sem felvágni az ereiket, a visszafizethetetlen adósságuk miatt. A több millió magyarországi…..
Hétfőn elfogadta a Parlament a „4. Alaptörvény-módosítást”, ami felháborodást váltott ki, sőt székházfoglaláshoz, tüntetéshez, blokádhoz, vonuláshoz - komoly ellenálláshoz vezetett. A legjobb ezekben a megmozdulásokban az volt, hogy javarészt fiatal aktivisták szervezték…..
énisszeretlek 2013.03.13 10:01:50
Ez nagyon szép amit írsz, de azt azért hozzátenném, hogy ezt a rendszert felülről nem lehet működtetni. A történelem kegye megengedte egy-két klasszikus középosztállyal(rendszerszinten gondolkodó, öntudatos, anyagilag független emberek) rendelkező, vagy brutális nyomorban, kedvező csillagállás alatt születő államnak, esetleg ideiglenesen autonóm területnek, hogy ezeket bevezesse, és működtesse. Venezuelában is tökéletesen lehet látni, hogy csak akkor ér bármit ez a felülről indított folyamat, ha termékeny talajra hull, már működő közösségek vannak ott. Ráadásul ezt főleg nem a helyiek tették lehetővé, hanem a chavezi katonaság, és biztonsági erők, akiket nem tudott teljes mértékben felhasználni a korábban hatalmon lévő polgárság az autonóm szerveződés letörésére. Hát igen ez is megbukott, várható volt hogy meg fog bukni, mint ahogy minden balos elit próbálkozása arra, hogy a szokásos hatalmi struktúrák fellegvárából, rendeleti úton embert faragjon az Isten adta népből. Arról már nem is beszélek, hogy pl. Venezuelában is egy csomó alulról jövő kezdeményezést tiport el a chavezi szisztéma, mert politikailag nem volt megbízható (és itt most nem a fegyveres polgárság randalírozásáról beszélek). Pont azt láttuk mint a többi helyen: hatalmi centralizáció a kormányzó párt érdekében, hogy kordában tartsuk a polgárságot. Ennek a folyamatnak mint járulékos kárnak, a prolik az áldozatai, akiknek akadályozzák az autonóm törekvéseit.
A totalitárius fogalmának használata ma még egyiknek látszik abból a kevés konszenzusból, amiben a magyar rendszerváltók egyetértenek. Magyarországon ez a „polgári minimum” szellemi csuklógyakorlata, amivel gyors egymásutánban mindkét diktatúrát el lehet ítélni (a sajátunk…..
énisszeretlek 2013.03.06 09:49:44
Már megbocsáss, de felsorolod a legkisebb közös többszöröst, hogy mi a totalitarizmus, aztán ezt cáfolod.

Igenis ez egy létező forma. Központi állampárti, totális irányítás ma nincs Mo-n, de régen volt.

Ráadásul 56 pont azért jöhetett létre, mert a Rákosi rendszer megbukott. Gondolj a Kossuth klub eseményeire, előtte a Sztálin halála utáni olvadásra, 56 előestéjén Rákosi végső leváltására. A kopasz fasz ezeket a kilengéseket csírájában elfojtotta volna, ha engedik neki. De nem engedte Moszkva.

Ezt írod: "A XX. század egyes diktatúráit totalitáriusnak nevezni és ezzel különböztetni meg a demokráciától vagy az autoriter rezsimektől: teljes félreértése a hatalomnak."

Pont meg lehet különböztetni, a Te definícióid alapján. Ezek történelmileg kialakult, működő formák.

Nem a totalitarianizmus fogalmával van a gond, hanem a demokrácia használatával. Pont a nagyon is létező totális államok ellenpontjaként tünteti fel magát a tőke diktatúrája, mint egyetlen alternatíva.

Ahogy írod ez egy teljesen más uralkodási módszer, mint ahogy egy totális államban csinálnák. Igen teljesen más, mert az alapvető hatalmi struktúra más.

Itt nincs előírva a kötelező munkavégzés, mint a náciknál, vagy a bolsiknál. De ha a többség nem dolgozik, lassan szétrohad, és megdöglik. Munkahelyet viszont nem biztosít. Szabadon eladhatod magad a piacon, ha tudod. Ha nem tudod: hát ilyen a kapitalizmus.

-Kedves hozzászólók lehet sorolni Svédországot, hogy ott máshogy van, de helló-halló, az a kivétel. Teljességgel lehetetlen úgy élni mint Svédországban több milliárd embernek. A kapitalizmus tőkekoncentrációja, és pazarló termelési mechanizmusai miatt ez lehetetlen.-

Szóval ha a demokráciát a nép hatalmának gondoljuk, akkor nem kevésbé hazudja magát demokráciának a mostani kapitalista rendszer, mint ahogy a bolsik hazudták magukat népi demokráciának. Viszont máshogy hazudnak, mert maguk is mások. Különbséget tenni itt nagyon fontos, mert csak így érthető meg, hogyan uralkodnak felettünk, így érthető meg, miért írogathatok most ide, és miért engedi ezt a mostani hatalom, a másik meg miért nem.
Mi sem világít rá jellemzőbben a Római-partra tervezett mobilgát körülötti kusza viszonyokra, mint Csók László összefüggéstelen nyilatkozatai. Csók 2006-ban a Városháza vízügyi főtanácsosaként azt mondta a Figyelőnek, hogy „Európában mindössze négy-öt éve alkalmazzák…..
GrandRieux posztja Császár István 1998-ban megboldogult magyar író Tiszta hazugság című – ezt nyugodtan vegye a blogolvasó könyvajánlónak, -- kötetének egyik rövid írásában találtam ezt a szakaszt: „Nem tudom…de néha félek. Mi lenne, ha a történelem valamilyen…..
énisszeretlek 2013.02.23 16:43:06
Megértem, hogy szar álmaink helyett egy elbaszott pesti csehóban mosogatni. Ez nyilván kellemetlenül érint sokakat.

Viszont figyelembe kell venni, hogy sajnos a masszív tömegek akkor sem részesültek eme kultúrából, amikor még jobban volt pénz erre. Eme kultúrának a befogadásához is kell hely, idő, kis felkészültség, szocializáció, miegymás.

Ezt ez a rendszer idáig sem nyújtotta. Nemigen volt törekvés arra, hogy nyújtsa. Jól elvoltak eme körök magukban is (ahogy még most is). Színházba, moziba rendszeresen elmenni, beiratkozva lenni sokfelé, könyvet venni, széles sávú internet előfizetéssel töltögetni filmeket (esetleg magyar felirattal megnézni)a legtöbb embernek megengedhetetlen luxus. Nincs lehetőségük, pénzük és/vagy idejük rá. Oly régen oly messze kerültek ettől, hogy nem is emlékszik a többség mi fán terem ez.

Ameddig egy művész elmondja pl. az Operaház előtti tüntetésen, hogy Ő csak művész akar lenni, de most már meg kell szólalnia, addig ezért a művészeti közegért nem sírok. Mindenkinek van felelőssége abban, hogy mi megy itt. Nem lehet csak művésznek lenni, embernek is kell, és nem csak magunknak kell akarni a művészetet. Ez nem csak a mostani időszakban időszerű.

Persze sajnálkozom, hogy ez szar, szar nekem is, de inkább úgy vagyok vele, hogy amit tudok csinálok magam meló közben, után. Még így is összehasonlíthatatlanul több lehetőségem van, mint a prolik légióinak. Szóval árt, de reméljük használ is a művészeti felhőkakukkvárnak ez a mostani időszak. Hátha észreveszik a többségnek egész életében a kultúrsivatag adatott meg, és csak akkor nem szarják le méltán őket, ha ebből az észrevételből következik is valami.
classenemyfreddie írásával a szerkesztőség tagjai különböző pontokon nem értenek egyet – azért közöljük mégis a magyar fordítást, mert véleménye hozzászólásként nem hangozhatott el a február 14-i hallgatói fórumon az ELTÉ-n, emellett jó vitaindítónak tartjuk annak a…..
       Egy magát jobboldalinak valló értelmiségivel közölt interjút a Heti Válasz. A papírforma szerint, nekem most  arról kellene írnom, hogy micsoda sületlenségeket beszél ez az ember, milyen sötét, gerinctelen karrierista, milyen gusztustalanul szolgálja…..
Apám korabeli ismerősömtől kaptam egy levelet, csatolmányban az Együtt 2014 támogató nyilatkozatával. Írjam alá. Nem írom, válaszoltam, mire jött a kétségbeesett riposzt: ezért fog nyerni a Viktor ’14-ben! Hadd nyerjen! Le vagyunk taglózva ettől a jobboldali populista…..
énisszeretlek 2012.11.21 10:31:49
A közösséget jelenleg az LMP sem építi, és nem is építette. A Novák Előd mellől beszédeket mondanak az Orbán Viktornak, utána meg kis hatalmi harcaikat vívják. Arról nem is beszélve, hogy aki az SZDSZ romjain jut be a parlamentbe, Schiffer Andrással az élen, ott a rettenetes tagság és a szavazók kombinációja kapásból elég az agyhalálhoz. Aztán bedarálta őket a parlamentarizmus, meg az idióta tömegdemokrácia, a kommunikáció fétis, a Schering új szemüvegkerete.

Ez borítékolható volt.

Mindenki úgy kezdi, hogy mozgalomépítés, aztán majd mi együtt (lásd Jávor). Lófasz sem lett ebből, ahogy a 4K-nál se. Aki pártot alapít, az funkcikat gyárt, pártembereket, és lapozgatja a határidőnaplóját. Persze nekik belülről ez bizony közösség, csak a 99,999%-nak nem az. Mi kívül vagyunk hello-hallo!

Aki közösséget akar, az egy közösség működéséhez megfelelő struktúrát alakít ki magának. Nézzünk már szét a parlamentben, hol van ott bármi ilyenre lehetőség? Esetleg a takarítószemélyzet között ezt el tudom képzelni.

A parlamentáris liberális demokrácia struktúrája egyszerű halandó emberek számára halott. Nem az Orbán Viktor miatt, hanem mert mindegyik párt magával van elfoglalva, mi meg csak nézhetjük ezt a moslékot. De jure, és még inkább de facto is ki vagyunk zárva.

Az aktív állampolgárságról pedig csak az beszél, akit nem ugatott le százszor lakossági fórumon a polgármestere, nem kémezték, árulózták le a korrupt gecik, és büntették meg, mert úgy próbált viselkedni mint egy ember. Ameddig ők fent vannak mint legitim erő, uralva az erőforrások zömét, és ezt elfogadjuk, esélyünk sincs.

Ezt viszont egyetlen párt sem kérdőjelezi meg, mert pont ez kell nekik: az állambácsi, erőforrásai, és legitimitás. Mert egyébként ugye csak egy gyenge szar szervezet, és ha nagy is, a többség vett ember, a helyi kiskirályok egylete.

Aztán amikor nincs se legitimitása a parlamentáris elitnek, se lé amivel megdolgoznak minket napi szinten, na akkor jön ki igazán, hogy nem a pártok körül sürgölődtünk, hanem építettük a közösségeinket.