Regisztráció Blogot indítok
Adatok
deliszello

0 bejegyzést írt és 23 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
  Írta: Harmat Ádám, éghajlatváltozás és energia programvezető, WWF Magyarország   Ahogy egyre több ország – mint például Magyarország is – kötelezi el magát a klímasemlegesség elérésére, úgy egyre inkább hangsúlyt kap az erdők szénelnyelő képességének növelése. Ezzel párhuzamosan a…..
deliszello 2021.01.25 10:07:35
Sokat ront az osszkepen, h wwf cikk, akik a fold oraja, a nagy csobbanas es hasonlo baromsagokon lovagolnak, pedig a szerzo ertelmesnek tunik.
Vegre egy ertelmes cikk, remek kiindulasi alap, persze csak ha nem anyagi vagy politikai okbol irodott, pedig gyanus ... és meglepő módon a vegen talalhato futs okosan link is tobbnyire hasznalhato.
Nézzük az alapkérdést, anélkül, h a szavakon lovagolnánk, fenntarthato biomassza az erdo? maskent, megujulo energianak nevezheto-e? es a legfontosabb KLIMASEMLEGES?
Eddig ez nagyon keveseknek esett le vagy pusztan egyeb erdekek miatt hazudnak rola, h ez egy idoben torteno folyamat! Igen, elsore mondhatnank, h az erdo megujulo energiaforras, HA sikerul megujulnia! (Ilyen megkozelitessel a szen v a koolaj is megujulo) Ahogy a cikk is emliti tobb evtizedes folyamatrol beszelunk,
az egyenlet egyik oldala:
- elegetjuk a multban mar tenylegesen megkotott CO2-ot
a masik oldala:
- helyette a jovoben bizonytalanul felnovo erdo raktarozo kepessege
A ket oldal koze akarunk egyenlosegjelet rakni, onfelmentesbol, de leginkabb anyagi erdekek miatt.
Nezzuk a problemakat:
- evtizedekig stabil, kiszamithato egyensulyi helyzetben odarakhatnank az egyenlosegjelet, de ez nem most van, a jelenlegi szamitasok szerint legkesobb 2030-ra mar el fogjuk erni a +1.5C-ot
- a BIZONYTALANSAG, legjobb tudasunk es szandekunk ellenere (ami ugye alapbol sincs meg!) sem lehet biztosra venni a megujulast, tolunk fuggetlen termeszeti tenyezok is felulirhatjak, peldaul pont a megvaltozott klima v a biodiverzitas: szarazsag, fagykarok, egyeb idojarasi anomaliak, jelenlegi megbetegedesek, uj korokozok megjelenese
- kulon emlitve, a nalunk annyira nem jellemzo, de a vilag mas pontjain nagyon is: ERDOTUZ
plusz ahogy a cikk is emliti a kitermeles es az ujratelepites is CO2 kibocsatassal jar, ezert hazugsag, megint anyagi okok miatt, h a mezogazdasagi haszonnovenyek ugyanugy megkotik a CO2-ot, sot sok hazug idiota pofatlanul allitja "kiszamolja" h meg az erdonel is jobban ...
AZ ERDO NEM FENNTARTHATO, NEM MEGUJULO ENERGIAFORRAS, NEM KLIMASEMLEGES!
deliszello 2021.01.25 10:08:21
Az hagyjan, h egyenlosegjelet nem rakhatunk a ket oldal koze, a kacsacsor az elegetes fele nyilik, de az igazi fekete leves, h az erdo az EGYETLEN SZENMEGKOTO "TECHNOLOGIANK". Persze ezen a teruleten is van egy csomo hazug idiota, epp idoben korunk felkegyelmu futobolondja musk is beleallt, akik agyagi erdekbol, eleve agyament otletek megvalositasan erolkodnek. Szoval ha komolyan gondoljuk a klimavaltozas elleni harcot, a kacsacsornek forditva kellene allnia, az erdonek tobbet kellene megkotnie, mint amennyi eleg, mint amennyit kibocsat!!!
Egy szo erejeig alljunk meg es ertekeljuk a felkapott faultetesi hiszteriat, mikor nyolc onfenyezo majom korbeall egy facsemetet cimu bohocprodukciot ...
Idealis egyensulyi allapotban beszelhetnenk "jo" biomasszarol, de ugye most nem az van! A termek teljes eletciklusat tekintve, valoban a fabol keszult butor, epuletfa a legkisebb okologiai labnyommal jar, DE ha az egvilagon semmi szukseg arra a butorra, epuletre, marpedig jelenleg igy van, akkor bar kibocsatasa nincs, amig nem egetjuk el, de a megkoto kepesseget is elvesziti, igy kifejezetten karos a felhasznalasa! Az h a jovoben egy erdo milyen mertekben lesz ipari v tuzifa a fentebb felsorolt okok miatt csak josolhato.
Ahogy a jo biomassza lehet teljesen ertelmetlen felhasznalasu, ugy a rossz is.
A tuzifa. Az egyertelmu, h jelen korulmenyek kozott aramtermelesre felhasznalni orultseg, de futesre is, amennyiben az nem letfontossagu epulet futesere tortenik vagy kivalthato mar megepitett egyeb futesi megoldassal. Az eromuvi egetese, a tavfutes, eroszakos ongyilkossag, az osszhatasfoka jo ha eleri a 30%-ot, azaz harombol ket faronk megy a levegobe es ugye itt a legkonnyebb kivaltani mas jobb, tisztabb futoerteku anyaggal. A szalalasos kitermeles azert nem gazdasagos, mert tobb munkaval nagyobb CO2 kibocsatassal jar, mielott valaki felreertene, ez nem erv a tarvagas mellett, inkabb arra akarok ravilagitani, h nem szabad ebbe az iranyba sem elmenni, ha az nem hagyomanyos modszerekkel tortenik, eleg hatekony tud lenni az ember loval es keziszerszamokkal is, lasd Mo felszini, domborzati terkepe Es milyen aljas kepmutatas megbuntetni valami szerencsetlen nyomorultat, azert mert hazatol biciklin egy letort agat, felderitett esetek szama forever. Es milyen ostoba kicsinyes kepmutatas a wwf es hasonlo szervezetek reszerol, amikor a szalalasi kitermelest is megtiltjak egy-egy zsebkendonyi teruleten, h nekik legyen "munkajuk".
A szalma es egyeb biomassza, ha mar ugy is keletkezik, mellektermek, akkor hasznosuljon, de a rossz hatasfok, a szallitas es egyebek miatt egyaltalan nem klimasemleges az sem.
Röviden osszefoglalva, utolso lehetosegkent kell barmilyen fakitermelesre gondolni, vegezni. Persze, ha a foldgaz, koolaj stb felhasznalas nem a fakivagas ellensulyozasara tortenik, hanem csak pusztan anyagi okai vannak, ahogy ez jelenleg is van, ugy megette a fene az egeszet, a fosszilis iparban keletkezett profit ugy is csak tovabbi CO2 kibocsatashoz vezet, ahogy barmilyen profit, a fakitermelessel jaro is!
Haag Ders
Manapság, amikor a hírek percek alatt elérnek hozzánk, és azokra lehetőségünk is van rögtön reagálni akár sok ezer ember előtt, hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy azok, akik olvassák megjegyzésünket, nekünk bizony ismeretlenek. Mint ahogyan mi is azok vagyunk a számukra. Sőt, legtöbbször a…..
Alacsony fizetés, magas kockázat, szélsőségesen megterhelő fizikai munka, és a végén egy izgalmas lefolyású halálos betegség – ha őszinték lennének az uránmágnások, így hirdetnék az új mecseki uránbánya munkahelyeit. Nem beszélve a természetkárosításról és a vízszennyezésről. 2021-ben újraindul a…..
deliszello 2019.03.18 11:49:09
@ipartelep: a rekultivaciorol, (azon kivul, h kicsit elgereblyeztek) tudsz esetleg valamit? koszi: ders
deliszello 2019.03.22 09:42:53
@ipartelep: talaltam ket jo doksit, ha erdekel, ertelmesek, erthetoek, hogy is kellene mennie: www.tankonyvtar.hu/en/tartalom/tamop425/0021_A_kornyezeti_sugarzas_anomaliai/ch04.html
hogyan van: konyvtar.uni-pannon.hu/doktori/2012/Mate_Borbala_dissertation.pdf
papiron ugy nez ki, h nagyjabol minden rendben van, mar csak az erdekelne ki fizette a 30 milliardot?
Gondolatok az ETE Energetikai Tudományos Tanács 2018. január 31-i konferenciájáról A konferencia „Az EU villamosenergia-ellátás biztonságának és az áramárak alakulásának kérdései” címmel került megrendezésre reprezentatív előadói gárdával és közönséggel. Bár a rendezvényt „tudományos” eseményként…..
“Ez nem foci” – fordult oda kedélyesen Vlagyimir Putyin orosz elnök Orbán Viktorhoz a cselgáncs világbajnokság díszpáholyában. „Igyekszem tanulni” - tette hozzá a magyar miniszterelnök, a Kreml hétfői ízes beszámolója szerint. Nos, Paks II sem foci, és ebben is van bőven tanulnivalónk. Keveset…..
deliszello 2017.09.04 09:38:08
@Dorottya Veres: "Mondj már valami épkézláb alternatívát ami idehaza képes lenne CO2 mentesen 20TWhe villamos energiát szolgáltatni évente"
deliszello 2017.09.02 10:47:31
@Dorottya Veres: Kedves Dorottya! Valamiert ugy latom te vagy itt a szakmai totum-faktum, uj olvaso vagyok, ezert nem tudom pontosan mire kell ezt alapozni, kerlek bocsasd meg ezt nekem es segits feloldani a kovetkezo anomaliat: hogy mondhat egy szakmai totum-faktum, akkora orbitalis hulyeseget, hogy CO2 mentes az atomenergia? Ez vagy egy ordas nagy hazugsag a reszedrol, ami a fuggetlensegedet es erdekeidet kerdojelezi meg vagy nem is vagy szakmai totum-faktum, csak egy elvakult, ostoba atomenergia imado (letezik ilyen?!). Varom valaszod, ne fogd vissza magad, tetszik a szokimondo stilusod, olyan kis oszintenek tunik :) Ders Haag
Megszokhattuk, hogy a különböző tüzelőanyagoknak megvan az ára, és azt megfizetjük értük. Azonban ez egyáltalán nem egyenlő azzal a költséggel, amit eltüzelésükkor a társadalom egészére rovunk. Azaz a fűtés sokkal többe fájhat, mint amennyibe kerül...
deliszello 2017.02.10 19:49:24
@Levegő Munkacsoport:
Eleg lett volna az elozo bejegyzes is valaszkent Izga Betyarnak, h elismeresre melto kornyezetkimelo eletmodja (annyi meg, h a cikk nem tudomanyos tenyek, hanem tudomanyos becslesek alapjan keszult), de hat az elnok valamiert szemelyeskedesnek vette, ami nem is baj, tele a padlas hiteltelen, alszent megmondokkal, igy jo tisztazni a helyzetet. (Amugy nem latom miert lenne ez szemelyeskedes, vonatkozo dolgokkal foglalkozott, nem a zoldek vallasaval v szexualis orientaltsagaval.)
Elismeresre melto, h az elnok nem hasznal autot esatobbi, de nem kell csusztatni. Onmagaban a husmentes etkezes nem garantalja a 4-7* kevesebb CO2 kibocsatast es bar lehet a varosban is kornyezetkimelobb eletet folytatni (mihez kepest?), de az elohelybeepites, az infrastruktura, logisztika, egyebek, adottak, alapbol jelentos okologiai labnyommal jarnak, minden varoslako szamara. Tehat, az h valaki paraszt meg nem garancia arra, h kisebb kornyezetterhelessel jar az eletmodja, mint egy varoslakoe, de azt is el kell fogadni, h minden varosi komoly, sokszor behozhatatlan, hatranybol indul okologiai labnyomat tekintve.
Haag Ders
(Nem tudom hová kerülhettem ki, vagy, hogy mekkora erőkkel bír(!) a közösségi média (facebookról egyhónap alatt 8500 látogató!) - de az Új-zélandi veteményes tiltási tervezetes poszt egy hónap alatt 5800 látogatót vonzott!) Frissítés 2012. február 9.: A Világbank és a…..
Biró Borbála talajbiológus, terresztris ökológus jegyzete a média által most felkapott csoda-kerti rendszerről.A vízkultúrás zöldségtermesztés talajbiológus szemmelA növénytermesztés új divatos módja manapság a vízkultúrás (hidropóniás) eljárás, ahol a növényeket…..
deliszello 2012.01.09 19:56:04
@Pacsker: ahogy irtam, mindenre választ kapsz, ha veszed a fáradtságot és körülnézel, a 80-as évektől foglalkoznak vele egyetemi, intézeti szinteken

fura egy eszköz ez a propaganda
Frissítés(2012.01.26): Immáron szomjat oltani is "bűn", illetve csakis pénzért szabad... Na épp kiknek? A szegényeknek! :((  Az angol nyelvű összefoglalónak megjelent a hasonló magyar változata is."Már a vizet is elveszik a szegényektől - Egy, a héten…..
Világrekord méretű bérbicikli-programokkal igyekszik megfordítani Kína több városa az évtizedek óta tartó motorizációs trendet. Hangcsuban 60 ezer kerékpár áll a helyi kölcsönzőrendszer dokkjaiban. Sanghajban a metróállomásoknál újabban rendszeres sport a versenyfutás,…..
deliszello 2011.12.09 11:28:06
@GG81: de ők legalább nekikezdtek az átnevelésnek ...
(s akiknek már nagyjából sikerült www.youtube.com/watch?v=iCa7ZVOKjFA&feature=player_embedded)
Kerékagy Sínek helyett bicikliút 2011.11.30 17:18:00
Szlovákiában a gömöri régióban több, már évek óta vagy a közelmúltban bezárt vasúti szárnyvonal újrahasznosítását vették tervbe.A leggyorsabban a Rimaszombat-Poltár vonal helyén lehetne kiépíteni kerékpárutat. A mintegy 40 kilométer hosszú szakaszon már szinte mindenhol…..
16 éve indult útjára a női Euroliga, mely azóta a gyengébbik nem legszínvonalasabb és legsikeresebb európai megmérettetésévé nőtte ki magát. Ebben a versenysorozatban indulni rangot jelent klub és játékos számára egyaránt. Az elmúlt másfél évtizedben jelentősen átalakult…..
deliszello 2011.07.01 11:15:41
Elolvastam, most újra, de nem találom a tényeket, konkrétumokat, csak a szokásos, minden médiában, nyilatkozatban megjelenő, általános, semmitmondó okokat.
Akkor pontosabban megfogalmazom, mire lennék kiváncsi, miről olvasnék nagyon szivesen:

Fegyverneky: "de a tények ismeretében teljesen érthető a lépése" - pontosan mik is ezek a tények? Egész konkrétan, a gazdasági válság vagy az irreálisan (???) kitűzött célok vagy a ködös szándéknyilatkozatok?

"Az elmúlt 6-8 évben folyamatosan fizetési csúszásokról lehetett hallani, de a helyzet néhány éve durvult el nagyon." - tételesen, szezonokra bontva, aláíró személyét feltüntetve

"Erről Rózsa Gáborékat kéne megkérdezni." - sejtelmesen erre gondoltam,előző hozzászólásomban, de jó lenne konkrétumokat látni, bemondásra semmit se hiszek el.

"a FIBA-s tartozások, egy héten belül ki lesznek egyenlítve." (máj. 26.) - ha nem az égből pottyant, akkor konkrétan honnét ez a tartozás, tételesen? ki volt akkor az illetékes vezető? miért keletkezett? mikor keletkezett? mennyi a büntetés? mennyibe kerültek a maszatolás célú fellebbezések? Most már ki van fizetve vagy megint csak a szokásos átütemezés történt?

"Rátgéber, az ő kalibere és az eredmények sodorták ezt a kis klubot a naggyá válás kényszerpályájára." - bár ez magánvélemény volt és én a tényekre vagyok inkább kiváncsi, de ezzel kapcsolatban is szivesen olvasnék konkrétumokat, ha közrejátszott a jelenlegi helyzethez. Mennyi volt Rátgéber fizetése szerződési periódusonként, ki volt az illetékes vezető, aki aláírta? Szezononként, a Rátgéber-érában, mennyi volt a csapat éves bérköltsége, edzővel együtt?

"A menedzsment előtt két választási lehetőség állt: vagy kiszállni a spirálból, és megmaradni a középszerben, vagy továbbra is behunyt szemmel nyomni a padlógázt." - személyes véleményem szerint, még egy eléggé nyilvánvaló út állt előttük: megteremteni hozzá az anyagi hátteret, mondjuk szponzorok felhajtásával, ha ez nem megy, gazdasági válság, szegény régió stb. sirámok miatt, akkor kiállni, konkrétan elmondani, tisztázni, rögtön, abban az évben, taggyűlésen, ankéton, hivatalos honlapon és e kapcsán felajánlani a felmondást.

botlasz: "új tulajdonosi kör – amely nyilván azért sok pénzt ölt a klubba, és ideje alatt nőtt-e vagy csökkent az adósságállomány." - nem látom a reagálásodnál, hogy nőtt vagy csökkent az adósságállomány, pedig ezt is jó lenne tudni szezonokra lebontva.
Mennyi az a sok pénz, amit beleöltek, összesen, szezonokra lebontva?

"A befektetői csoport néhány éve megmentette a csapatot a széthullástól" - úgy emlékszem 40 millióért vették meg a tulajdoni hányadot, amiből 20 millió csak névleges volt, szóval ez egy komolyabb autó ára, legfeljebb kettőnek és 7 embernek ehhez még hitelt is fel kellett vennie, "tőkeerős" csoportosulás, részletekre, konkrétumokra viszont itt sem emlékszem pontosan, volt valami nyilvánosan kiírt pályázat vagy mennyivel ajánlottak kevesebbet más tulajdonolni szándékozók?

És ahogy írtam, főleg a könnyebben értékelhető, amúgy is már valamilyen eset kapcsán felmerült konkrétumokról a játékosszerződések esetében. Károlyitól kezdve, Edwardson, Somogyin, stb. át a honosított Krnjicig.
Előre is köszönve bármiféle konkrétumot.