Regisztráció Blogot indítok
Adatok
vízpart

412 bejegyzést írt és 200 hozzászólása volt az általa látogatott blogokban.

Admin Szerkesztő Tag Vendég
Dél-Amerikában van egy sziget, amelyet az inkák a föld végeként aposztrofáltak. Tették ezt egyfelől az elhelyezkedése miatt: ott található, ahol a Maule folyó beleömlik a "végtelen" (Csendes-) óceánba. Másfelől azt tartották róla, hogy a sötétség földje, ahol boszorkányok és gonosz szellemek…..
A múlt évben valami megváltozott a környezetvédelem terén. Egyre többen és egyre hangosabban mondják, hogy ha nem eszmélünk és nem teszünk végre valamit a bolygónkért, akkor visszafordíthatatlan lesz a pusztítás, és ez nem a jövőben fog elkezdődni, hanem már most is tart. Amikor azt mondjuk, védjük…..
Ahogy az elmúlt években egyre nagyobb hangsúly került a környezetvédelemre, egyre többen és hangosabban kiabálták, hogy a korallok (más néven virágállatok) megmentése kulcsfontosságú, nemcsak természetvédelmi vagy turisztikai okokból, de nemzetgazdasági tényezők miatt is. Ha meg akarjuk menteni a…..
Bjarke Ingels ellentmondásos, ugyanakkor megkerülhetetlen figurája a modern építészetnek, szereti borzolni a kedélyeket, vízióitól az építész szakma egy része odáig van, a másik viszont csak egy ügyes kommunikációs szakembernek tartja, egy lufinak, amely egyszer kipukkan. Ingels csak legyint…..
Adott egy 20 km²-nyi sziget, amit csak komppal lehet megközelíteni, nincs aszfaltozott út és amúgy is alig lakják. A neve Ulva, az érintetlen földi paradicsomok egyike, a Hebridák szigetcsoport tagja, Sir Walter Scott, az angol nyelvű romantika kimagasló alakja ide járt ihletért. A szigeten mintegy…..
Amikor gyerekek voltunk, a Föld Napja sokunk életében egyenlő volt azzal, hogy kirándulni mentünk az osztállyal, fát ültettünk vagy szemetet szedtünk az erdőben. Nem különbözött sokban egy átlagos hétvégétől, hiszen a szabadidőnket amúgy is a természetben, vidéken töltöttük. Akkoriban még nem volt…..
A Víz Világnapjára egy erős Saint Exupéry idézettel és egy hasonlóan ütős fotópályázattal készültünk. “A víz semmi, ha nem tudod, mit jelent a hiánya. És az még nem élet, ha nem halsz szomjan.” A vízhez és annak hiányához egyre sokkolóbb adatok tartoznak: majdnem minden harmadik ember csak…..
A Valyo újra a Duna-part meghódítására készül. Azért is bírjuk őket annyira, mert az elmúlt években ontják magukból a projekteket a víz I város I ember témakörben. Többek között egy régi buszt menő szaunává alakítottak, megálmodták a Dunatanösvényt, einstandolták a Szabi hídat, hogy igazi köztér…..
vízpart 2018.03.05 11:23:21
@teéjesenmindegy: Mennyivel jobb autófüstöt szívni mindenhol a városban! Mennyivel jobb egy várost alárendelni a közlekedésnek, a légszennyezésnek! Mennyivel jobb más ötletét szapulni, mint magunknak is valami hasznosat tenni a társadalomért!
Belgiummal megegyező méretű, a világ legmélyebb tava, Oroszország Galápagosa, a Transzszibériai vasútvonal legnehezebben kiépíthető szakasza, a vízéből inni lehet, olyan tiszta, a sámánok pedig még a turistáknak is segítenek, ha azt kérik. A világ egyik legszebb helye a Bajkál-tó, ennek azonban nem…..
A dánok mindig is élen jártak a fenntarthatóság eszméjének elterjesztésében. De nemcsak hangzatos jelmondatokkal, mint itthon, hanem évről évre tesznek is azért, hogy zöldítsék a közlekedést, hogy minél több energiát termeljenek szemétből, egyszóval közelebb kerüljenek a karbon-semlegességhez. Most…..
„Hogy telt a karácsony? Köszönöm, megúsztam.” Valószínűleg valami hasonló beszélgetés zajlik le az extrém módon ünneplők között, akik nem éppen halászlével vagy Mennyből az angyallal köszöntik a karácsonyt, hanem jelmezt és fürdőruhát öltenek és becsobbannak az alig pár fokos vízbe. Nem…..
Közel 200 ország írta alá december első hetében Nairobiban az ENSZ Környezetvédelmi Ügynökségének (UNEP) konferenciáján azt a határozatot, melynek célja, hogy jelentősen csökkentse a műanyag hulladékot a világ óceánjaiban. Ez a határozat fontos lépés lehet egy jogilag kötelező erejű egyezmény felé.…..
Ha beleestél, véged, amúgy főzhetsz magadnak benne teát vagy tojást - adják az eligazítást a Shanay-timpishka folyó körül élő őslakosok. Peru érdekes képződménye régóta ismert, csak azt nem tudta senki, mitől melegszik fel a folyó vize forráspont körüli hőmérsékletűre. Egy fiatal limai kutató…..
Nem csalás, nem ámítás, a haenyeok nagyon is valóságosak; a Csedzsu-szigeten élő közösség tagjai bőven 60-70 év környékén járó nők, akik nem akármilyen halászok/búvárok: oxigénpalack nélkül merülnek 20 méteres mélységbe, hogy ott gyűjtsék össze a korai konyha finom alapanyagait. Nem teljesen…..
Két éve írtunk utoljára Costa Rica-ról, amely akkoriban a foci világbajnokságon alázta éppen nagy múltú ellenfeleit, és amelynek polgárai egy felmérés szerint úgy tartják, ők a legboldogabbak a világon. Ebben a nagy boldogságban odáig jutottak, hogy mára az ország villamosenergia szükségletének…..
Mennyire lenne káosz, ha Budapesten nem járna egy ideig a metró, és Budáról Pestre, meg persze vica versa egy hatalmas óvszeren, a Dunán lebegve lehetne csak átjutni? Hát, ilyen terv is született New Yorkban, ahol meg kell oldani napi 300 ezer ingázó mozgását Manhattan és Brooklyn között, ha nem…..
Kicsit rendhagyó módon csatlakozunk ma ahhoz az egymilliárd emberhez, aki a világ legnagyobb környezeti happeningjén ünnepli a Földet, amit eddig szerencsére még nem sikerült elpusztítani. Pedig olyan törékeny, mint az a 17 m² üveg, amit egyik kedvenc fotósunk használt legújabb művéhez. Erik…..
Mi lenne, ha a természethez hasonlóan az ember is hasznosítani tudná a levegőt víz kinyerésére? Egy marokkói civil szervezet, a Dar Si Hmad megcsinálta: felhúzták a világ legnagyobb ködgyűjtő rendszerét, amivel napi szinten 6300 liter vizet tudnak előállítani. Így kell innovatívan vizet…..
A Víz Világnapja alkalmából egyik nagy kedvencünk legújabb projektjét hoztuk: Jason deCaires Taylor most a Kanári-szigeteknél dolgozik, Lanzarote partjainál akarja megcsinálni Európa első víz alatti múzeumát, a Museo Atlantico 2 év múlva nyithat. A szobrok 12-15 méter mélyen vannak  ..
A Vértesben bolyongani önmagában nagy élmény, főleg azoknak, akik képesek csupán egy bokortól (lásd még: természet) izgalomba jönni. Nem mellesleg van itt egy olyan műemlék, amelynek létezéséről nem reprezentatív kutatásunk szerint még mindig kevesen tudnak, pedig európai szinten…..
Ez nem egy kamu hirdetés, a Seascape tényleg tudja ezeket, az eldugott kis bungalót pedig csak terepjáróval vagy helikopterrel lehet megközelíteni. Így kell stílusosan és persze jó mélyen a zsebbe nyúlva elbújni a világ elől. Háborítatlan szépség..
A blog kicsit hosszabbra nyúlt téli álmából nem mindennapi hírrel sikerült felébredni: költsünk 1500 milliárd Ft-ot arra, hogy a Balaton partján, 110 hektáron pufi fóliának álcázott vizes szórakoztató központot húzzunk fújjunk fel és 30 méter mélyre hotelt építsünk fúrjunk a tóba. Igen,…..
Történet egy fáról, amely valószínűtlen módon és durva éghajlati viszonyok közepette maradt életben kb. 300 évig azért, mert hosszú gyökerei elérték a talajvizet. Aztán állítólag jött egy teherautó.  Volt egyszer egy fa a nigériai sivatagban, a világ legmagányosabb…..
A 20. század gátépítéseinek köszönhetően egykoron virágzó települések kerültek teljesen víz alá és vitték a mélybe gazdag történelmüket és hagyományaikat is. A világ leggonoszabb városán pedig maga a természet állt bosszút. Santiago templom, Mexikó A dél-mexikói…..
Bár Kínát és városait sokan a túlzsúfoltsággal párosítják, vannak olyan vidékei, ahol már egy teremtett lélek sem lakik. A Shengsi szigetekhez tartozó Houtou Wan 50 éve még virágzó halászfalu volt, mára azonban csak egy hely, ahol a természet igazán kiélheti magát.…..